32 minggu 34 minggu

Perkembangan janin pada usia 33 minggu

Kandungannya

Sebelum kelahiran bayi, agak sedikit masa yang tersisa. Artikel ini akan membincangkan tentang perkembangan janin pada minggu ke-33.

Hitung tempoh kehamilan
Masukkan hari pertama tempoh haid yang terakhir.

Ciri-ciri anatomi

Penunjuk fetometrik adalah penanda klinikal yang penting untuk menilai keamatan perkembangan intrauterin janin. Mereka memberi maklumat mengenai saiz janin janin. Dengan bantuan ujian yang mudah, doktor boleh menilai parameter bayi bayi, dan juga mengesyaki adanya sebarang patologi yang muncul.

Fetometry adalah ujian diagnostik yang paling penting yang digunakan di seluruh dunia. Untuk menjalankan pemasangan ultrasonik khas digunakan. Peranti moden memungkinkan untuk mendapatkan imej janin dan mengkaji parameter asas badannya dengan mudah. Hasil kajian yang dilakukan pada peralatan tersebut cukup tepat.

Parameter utama yang dikaji ialah panjang badan dan berat badan. Bagi setiap tempoh kehidupan pranatal, nilai normal mereka adalah berbeza. Dalam kerja mereka, doktor menggunakan meja khas. Ia mengandungi semua nilai normal parameter yang dikaji, ciri untuk setiap minggu kehamilan. Jadual seperti itu dibentangkan di bawah.

Kriteria kajian

Norm untuk 33 minggu kehamilan

Pertumbuhan

42-45 cm

Berat badan

1900-2400 gram

Saiz biparietal (BPR)

78-91 mm

Panjang Tali Lengan

47-54 mm

Panjang tulang tulang belakang

59-68 mm

Panjang paha

59-68 mm

Panjang bahu

54-63 mm

Lilitan abdomen

26.8-32.5 cm

Lilitan kepala

28.8-33.3 cm

Saiz hadapan

99-116 mm

Selepas fetometri dilakukan, ibu mengandung pasti perlu berjumpa doktor. Secara sendirian, kesimpulan fetometrik bukan diagnosis. Hanya seorang pakar obstetrik-pakar sakit puan, yang mengawasi perkembangan kehamilan tertentu, dapat menilai intensiti perkembangan intrauterin janin.

Bagaimana ia berkembang?

Hanya beberapa minggu lagi sebelum kelahiran bayi. Dalam masa yang singkat ini, tubuh kanak-kanak perlu mempunyai masa untuk bersedia untuk acara penting ini. Kebanyakan organ dalaman dan sistem telah terbentuk, tetapi mereka belum berfungsi sepenuhnya. Sesungguhnya mayat-mayat itu akan mula menjalankan kerja mereka setelah serbuk itu dilahirkan.

Mengenai sistem saraf

Banyak perubahan khusus berlaku di PNS: setiap hari kerja reseptor diperbaiki, yang ditunjukkan dalam jumlah besar dalam organisma kanak-kanak. Perkembangan aktif deria bayi menyumbang kepada fakta bahawa dia mempunyai perasaan sendiri.

Bayi pada usia 32-33 minggu sudah cukup membezakan citarasa. Fetus mempunyai peluang seperti ini kerana terdapat banyak reseptor di lidahnya - papillae. Cecair amniotik, jatuh pada lidah apabila ditelan, menyebabkan rasa tertentu pada bayi: ia boleh menjadi manis, asin dan pahit.

Di luar mata kanak-kanak, mereka menutup kelopak mata yang dia boleh membuka dan menutupnya.

Satu lagi ciri menarik dalam tempoh kehamilan ini adalah keupayaan janin untuk bertindak balas terhadap cahaya terang.Sekiranya ia berhadapan dengan kanak-kanak itu, maka dia akan berusaha sedaya upaya untuk berpaling darinya. Kanak-kanak pada masa yang sama mengalami ketidakselesaan yang agak ketara.

Dalam keadaan tidak selesa, bayi mengubah aktiviti motornya - ia mula menendang lebih banyak lagi. Ini adalah jenis isyarat untuk ibunya bahawa bayi itu tidak selesa.

Bilangan reseptor pada kulit bayi meningkat setiap hari. Pada usia 33 minggu, janin sudah dapat menanggapi penampilan impuls sakit. Reaksi ini adalah normal. Ia menunjukkan bahawa badan kanak-kanak secara berselang-seling bersiap untuk keadaan persekitaran yang baru.

Keupayaan untuk merasakan bunyi adalah satu lagi manifestasi kerja penganalisis saraf ciri-ciri tempoh kehamilan ini. Pelbagai bunyi yang dirasakan oleh bayi pada tahap kehidupan intrauterinnya sudah cukup besar.

Para saintis mendapati bahawa pada 32-33 minggu kehamilan, bayi dengan keseronokan melihat bunyi yang lebih rendah. Oleh itu, bayi itu bertindak balas dengan baik apabila bapanya bercakap dengannya.

Mengenai pernafasan dan pernafasan janin

Revitalisasi paru-paru, mungkin, adalah ciri yang sangat penting dalam tempoh kehamilan ini. Surfaktan setiap hari berkumpul di alveoli. Bahan tertentu menghalang "melekat" vesikel pulmonari semasa bernafas. Sekiranya tiada surfaktan, pernafasan bebas pada manusia adalah mustahil.

Setiap hari otot pernafasan berkembang maju. Ini disebabkan oleh pengambilan cecair amniotik yang kerap. Apabila ditelan, otot yang merupakan sebahagian daripada otot pernafasan janin terlibat secara aktif.

Selepas menelan sejumlah besar cecair amniotik, bayi biasanya sering cemas. Ini manifestasi aktiviti penting janin dirasakan oleh ibunya. Dalam kes ini, wanita merasakan pergerakan kecil di perutnya. Sebagai peraturan, mereka adalah intensiti sederhana. Cecair pada janin adalah keadaan yang sama sekali normal dan diperlukan untuk perkembangan intrauterin penuh.

Paru-paru yang sudah terbentuk dengan baik memastikan bahawa bayi yang dilahirkan pada minggu ke-33 adalah berdaya maju. Agar bayi itu wujud secara bebas, sangat penting untuk dia bernafas. Kehadiran surfaktan menjadikannya bernafas. Walau bagaimanapun, bayi yang dilahirkan pada masa ini sering mempunyai patologi. Dalam kes ini, anda memerlukan rawatan perubatan khas untuk bayi baru lahir, serta langkah-langkah pemulihan untuknya.

Mengenai degupan jantung

Agar bayi itu wujud secara bebas di luar rahim ibu, sangat penting bahawa hatinya berfungsi. Menjelang minggu ke-33, jantung kecil mempunyai hampir struktur yang sama seperti pada orang dewasa.

Ciri khas jantung janin ialah kehadiran lubang kecil antara atria. Ini benar-benar normal. Lubang ini ditutup apabila bayi dilahirkan dan mula bernafas secara mandiri.

Fungsi utama jantung ialah mengepam darah melalui saluran darah. Para saintis mendapati bahawa bayi yang beratnya hanya beberapa kilogram mempunyai jantung yang dapat mengepam darah yang banyak pada setiap hari. Aktiviti jantung biasa membolehkan anda menyampaikan kepada semua organ dalaman nutrien dan oksigen yang diperlukan untuk berfungsi sepenuhnya.

Walaupun fetus masih agak kecil, jantungnya mengatasi lebih kerap daripada pada orang dewasa. Ciri ini sebahagian besarnya disebabkan oleh perbezaan metabolisme dewasa dan kanak-kanak. Badan pertumbuhan kanak-kanak memerlukan lebih banyak nutrien dan oksigen.

Anda boleh menilai kerja jantung dengan ujian yang agak mudah. Untuk melakukan ini, doktor mengira bilangan denyutan jantung setiap minit. Oleh kerana bayi sudah cukup besar, mungkin dilakukan kajian yang agak sederhana bukan sahaja dengan imbasan ultrasound, tetapi juga menggunakan stetoskop obstetrik. Kadar denyutan janin ditunjukkan dalam jadual di bawah.

Kadar jantung

Norm pada kehamilan minggu ke-33

Kadar jantung

120-150 denyutan seminit

Jika jantung janin berdetak normal, maka keadaan klinikal doktor ini dinamakan normocardia. Tekakardia terlalu kerap irama jantung. Jika kadar denyutan jantung jauh lebih rendah daripada norma yang ditetapkan, maka keadaan ini dipanggil bradikardia.

Penilaian kadar denyutan janin adalah komponen yang sangat penting. Ia membolehkan anda menilai betapa selesanya bayi dalam rahim.

Jika jantung bayi berdegup terlalu cepat, maka ini mungkin tanda hipoksia. Dalam keadaan ini, kelaparan oksigen organ-organ dalaman berlaku kerana kekurangan oksigen di dalamnya. Hypoxia adalah keadaan yang tidak baik untuk janin dan berbahaya dengan perkembangan beberapa patologi yang tidak diingini.

Mengenai perbezaan seks

Menjelang minggu ke-33 kehidupan pranatal, bayi sudah mempunyai ciri-ciri seksual yang cukup baik. Oleh itu, kanak-kanak lelaki juga mempunyai testosteron sendiri dalam darah mereka. Zakar terbentuk. Dalam sesetengah kanak-kanak lelaki, mereka bahkan tenggelam dari rongga perut ke dalam skrotum.

Gadis-gadis itu membentuk satu kumpulan sel kuman betina. Jumlah telur yang mencukupi diperlukan bagi wanita untuk mempunyai fungsi pembiakan pada masa akan datang.

Pergerakan

Pada minggu ke-33 kehamilan, aktiviti motor dalam bayi berubah: bilangan pergerakan aktif yang dilakukan oleh kanak-kanak secara beransur-ansur menurun. Ini sebahagian besarnya disebabkan oleh fakta bahawa bayi itu sudah cukup besar dan ia hanya menjadi sesak di rahim. Walaupun walaupun kanak-kanak itu tidak lagi bergerak dan menolak begitu kuat, ibunya masih merasakan pergerakan seperti itu.

Sebagai peraturan, kanak-kanak sangat aktif pada siang hari, pada waktu malam bayi biasanya tidur atau berehat. Walau bagaimanapun, struktur tidak sempurna korteks serebrum menyumbang kepada hakikat bahawa janin mungkin mengelirukan pada waktu siang. Dalam kes ini, dia boleh bangun ibunya di tengah malam dengan tendangan kuat.

Dalam keadaan ini, seorang wanita hamil harus bernafas secara mendalam, minum air dan cuba memberitahu bayi dongengnya. Tindakan ini harus menenangkan bayi, dan aktiviti fizikalnya akan berkurangan.

Apa rupanya?

Bayi sudah pasti jelas semua bahagian muka. Hidung anak mempunyai garis besar yang jelas. Juga dahi diucapkan, yang tidak lagi kelihatan seperti rata seperti dahulu. The auricles of a baby are small and quite contoured.

Pada 33 minggu kehamilan, pipi janin sudah cukup berisi. Ini disebabkan oleh fakta bahawa di bawah kulit meningkatkan lemak subkutan.

Perhatikan bahawa lemak terkumpul bukan sahaja pada unjuran muka, tetapi juga pada perut, punggung, anggota badan. Semua ini menyumbang kepada hakikat bahawa ciri-ciri ciri-ciri keriput dan lipatan semua kanak-kanak muncul dalam janin.

Tubuh bayi itu dilapisi dengan garis rambut khas - lanugo. Tetapi secara beransur-ansur bulu rambut mula jatuh. Ini menjadikan kulit janin lancar. Setiap hari semakin banyak rambut tumbuh di kepala, bulu mata dan kening.

Bagaimanakah janin di rahim?

Di lokasi bayi di rahim sebahagian besarnya bergantung kepada kaedah teknologi bantuan obstetrik. Sekiranya bayi diletakkan dengan betul - dalam sakit kepala, risiko kecederaan kelahiran berkurangan. Menjelang minggu ke-33, bayi secara beransur-ansur mengambil kedudukan stabil dalam rahim. Mengubah kedudukan janin dalam rahim adalah mungkin, tetapi jarang berlaku pada masa ini.

Pilihan yang kurang baik untuk lokasi bayi adalah kedudukan melintang. Dalam kes ini, janin berserenjang dengan paksi membujur rahim. Dengan susunan ini, tenaga kerja secara semula jadi bayi boleh membahayakan dengan perkembangan beberapa komplikasi. Doktor cuba mengelakkan ini dan terpaksa menjalani pembedahan cesarean.

Satu lagi pilihan yang tidak menguntungkan mengenai bagaimana bayi berada dalam rahim adalah persembahan panggul. Dalam kes ini, pelvis kanak-kanak terletak pertama ke saluran kelahiran.Buruh bebas dengan persembahan ini juga boleh dipenuhi dengan perkembangan kecederaan serius kepada ibu dan janin. Sekiranya bayi tidak bertukar sebelum kelahiran, maka doktor juga boleh menggunakan seksyen cesarean.

Taktik bantuan obstetrik dipilih secara individu dan bergantung kepada banyak faktor yang berkaitan. Dokter pakar ginekologi, yang memantau perjalanan kehamilan tertentu dan mengetahui ciri-cirinya, membuat keputusan tentang kemungkinan penghantaran bebas.

Mengenai apa yang berlaku pada minggu kehamilan ke-33, lihat video seterusnya.

32 minggu 34 minggu
Ketahui apa yang berlaku pada janin setiap minggu kehamilan.
Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan