34 minggu 36 minggu

Perkembangan janin pada minggu ke-35 kehamilan

Kandungannya

Bayi akan dilahirkan dalam beberapa minggu. Sepanjang tempoh masa yang singkat, seluruh badan kanak-kanak perlu bersedia untuk hidup di luar abdomen ibu saya. Artikel ini akan menceritakan tentang ciri-ciri perkembangan janin pada minggu ke-35.

Hitung tempoh kehamilan
Masukkan hari pertama tempoh haid yang terakhir.

Apa rupanya?

Beberapa perubahan berlaku dalam kemunculan kanak-kanak. Dia menjadi lebih seperti bayi, kerana tidak lama lagi bakteria akan dilahirkan. Pada 34-35 minggu kebidanan, bayi mempunyai ciri-ciri khusus yang unik kepadanya.

Semua zon anatomi yang utama di wajah kecil janin sudah cukup visualisasi. Oleh itu, di bahagian atas muka kanak-kanak, dahi jelas kelihatan. Hidung janin tidak sama seperti sebelumnya. Di sisi muka telinga yang jelas.

Pipi buah setiap hari menjadi lebih gemuk. Ini bulat khusus, ciri-ciri bayi yang baru dilahirkan, dilampirkan kepada mereka dengan lemak, yang mula disimpan di bawah kulit.

Tisu adipose juga terbentuk di bahagian lain badan. "Depot lemak utama" dalam janin terletak di perut, punggung, anggota badan. Pada 35 minggu kehamilan, jumlah tisu adiposa dalam badan kanak-kanak, menurut saintis, adalah kira-kira 7%.

Kepentingan lemak subkutan untuk badan kanak-kanak yang semakin meningkat tidak boleh dipandang remeh. Lemak, yang berada di bawah kulit, adalah jenis bahan api. Apabila ia dimetabolisme dalam badan menghasilkan banyak tenaga yang dibelanjakan untuk semua keperluan asas. Oleh itu, tanpa jumlah tisu adiposa yang mencukupi, bayi selepas kelahirannya dapat dibekukan dengan cepat.

Pada asasnya, bayi mempunyai lemak coklat. Ia adalah dia yang berkumpul di bawah kulit, memberikan warna pink merah kemerahan tertentu. Walau bagaimanapun, tisu lemak subkutaneus putih, walaupun dalam kuantiti yang lebih kecil, juga terdapat. Di peringkat akhir kehamilan, sangat penting bahawa bayi mendapat lebih banyak berat badan, dan tidak bertambah panjang. Peningkatan lemak dalam tubuh kanak-kanak dan perkembangan otot aktif diperlukan agar bayi terus bersedia untuk hidup dalam persekitaran luaran secara bebas.

Pengumpulan tisu adiposa di dalam tubuh kanak-kanak membawa perubahan dalam perkadaran tubuh pada kanak-kanak. Pada minggu ke-35, terutamanya pembentukan lapisan berlemak berlaku di bahagian atas bahu bahu. Pengumpulan tisu lemak di kaki membuat lengan dan kaki kanak-kanak sangat comel.

Kulit janin berkedut. Ini kerana bayi sentiasa dalam cairan amniotik. Setiap hari warna kulit berubah. Oleh itu, pada 35 minggu, kulit mempunyai warna merah jambu yang cantik.

Jumlah pelincir asli secara beransur-ansur menurun. Kelompoknya terutama di tempat lipatan semula jadi pada kulit kanak-kanak. Oleh itu, pelincir asal agak banyak di leher, di ketiak, di siku dan fossae popliteal, dan di lipatan pada abdomen.

Lanugo (rambut khas) dalam bayi secara beransur-ansur berkurang. Rambut bulu halus hanya jatuh dari permukaan badan janin. Pertumbuhan rambut di kepala pada masa yang sama meningkat.Bulu mata dan kening juga semakin aktif.

Adalah penting untuk diperhatikan bahawa pigmen individu mula muncul di rambut yang menyebabkan pewarnaan rambut.

Pergerakan

Pada masa ini, aktiviti motor janin juga berubah. Bayi yang sudah bersaiz besar menjadi sangat padat dalam rahim.

Kanak-kanak itu akan mula tenggelam ke dalam pelvis. Di dalam pelvis akan ada ruang yang jauh lebih kecil daripada rongga abdomen, itulah sebabnya bayi cuba "berkumpulan". Dia, sebagai peraturan, melintasi lengan dan kakinya, dan menurunkan kepalanya sedikit. Pada masa yang sama, dagunya semakin hampir ke dadanya.

Bayi yang beratnya lebih daripada dua kilogram, sudah sukar untuk bergerak secara aktif dalam rahim, tetapi dia masih membuat pergerakan aktif. Selalunya mereka dimanifestasikan oleh fakta bahawa kanak-kanak "menendang" dinding rahim. Sejak janin sudah cukup besar dan besar, seorang wanita hamil terasa cukup jelas mengenai pergerakannya. Dalam sesetengah kes, ibu hamil mungkin merasakan bahawa dia terluka sekiranya kanak-kanak itu kuat ditolak.

Hampir setiap wanita hamil menyaksikan betapa beratnya dan seringkali bayi itu ditolak. Adalah penting untuk diingat bahawa walaupun ini perlu dipantau dan gejala-gejala lain. Jika ibu masa depan mempunyai sakit perut yang teruk atau kebocoran cecair amniotik, dia harus berunding dengan pakar sakit puannya.

Dalam sesetengah kes, bersalin mungkin bermula lebih awal daripada tarikh sasaran yang dijadualkan. Dalam keadaan ini, anda tidak perlu teragak-agak untuk menghubungi doktor. Adalah sangat penting untuk melakukan ini jika bayi sedang dalam persembahan panggul atau perut.

Ciri-ciri anatomi

Menjelang minggu ke-35, bayi telah berkembang dengan pesat. Dengan setiap hari kehamilan berturut-turut, kanak-kanak akan mendapat lebih banyak berat daripada membesar panjangnya.

Mengukur saiz badan janin adalah penunjuk yang sangat penting dalam pembangunan intrauterin. Mengendalikan ujian ultrasound khas menyediakan doktor dengan banyak maklumat mengenai saiz janin. Jika dalam minggu-minggu sebelumnya mereka memerlukan maklumat ini lebih banyak untuk menilai bagaimana perkembangan dan pertumbuhan organ-organ dalaman janin akan berlaku, kini ia perlu terutamanya untuk menyusun taktik penyampaian yang betul.

Selepas tinjauan, satu kesimpulan dibuat, yang mencerminkan semua parameter diukur badan bayi. Doktor menilai kesimpulan ini, yang memantau perjalanan kehamilan.

Untuk menilai saiz bayi pada setiap peringkat kehamilan, doktor menggunakan tanda-tanda klinikal khas. Untuk ini, parameter parameter anatom yang paling penting ditentukan. Norma-norma yang digunakan untuk tempoh kehamilan ini ditunjukkan dalam jadual di bawah.

Kriteria kajian

Norm pada minggu kehamilan ke-35

Pertumbuhan

45-47 cm

Berat badan

2400-2450 gram

Saiz biparietal (BPR)

80-95 mm

Panjang Tali Lengan

49-57 mm

Panjang tulang tulang belakang

54-63 mm

Panjang paha

61-72 mm

Panjang bahu

54-65 mm

Lilitan abdomen

28.4-34.4 cm

Lilitan kepala

29.8-34.5 cm

Saiz hadapan

102-122 mm

Bagaimana ia berkembang?

Satu tugas penting dalam tempoh akhir kehamilan yang akan datang adalah penyediaan tubuh janin untuk "cara operasi" yang baru, serta peralihan kepada persekitaran baru yang kualitatif. Untuk ini, sangat penting bahawa semua sistem organ utama bayi terbentuk dengan baik dan berfungsi. Tempoh terakhir kehamilan (trimester ketiga) adalah tempoh yang sangat penting.

Seorang kanak-kanak yang berada di dalam rahim dapat mengalami perasaannya sendiri. Ciri unik ini disebabkan oleh hakikat bahawa bayi mempunyai organ-organ rasa yang cukup baik. Penganalisis saraf ini diperlukan oleh badan untuk bersedia untuk bertindak balas terhadap faktor persekitaran. Doktor memanggil adaptasi ciri seperti ini, iaitu, keupayaan untuk mengubah organisma di bawah pengaruh persekitaran luaran.

Untuk membolehkan bayi mendengar bunyi-bunyi di sekelilingnya, kanak-kanak itu mempunyai keupayaan untuk mendengar.

Fetus pada 35 minggu sudah cukup membezakan suara ibu bapanya, dan suara papin biasanya memberi dia sedikit lebih banyak keseronokan, kerana ia lebih rendah dalam timbre. Para saintis telah mendapati bahawa pada tahap kehamilan janin ini melihat bunyi julat tertentu ini lebih baik.

Keupayaan untuk membezakan antara cahaya dan kegelapan adalah kemahiran anak lain. Adalah penting untuk diperhatikan bahawa kanak-kanak itu akan sepenuhnya bertindak balas terhadap cahaya hanya selepas kelahirannya, tetapi buat masa ini dia hanya mempunyai tindak balas tindak balas tindak balas yang melindungi. Sebagai contoh, apabila sinar terang memukul wajah, anak itu secara naluri menutup penutup kelopak mata dan cuba untuk menolaknya.

Menariknya, dalam tempoh ini kanak-kanak sudah dapat bermimpi. Peluang ini menyumbang kepada perkembangan otak yang kuat. Terdapat banyak keruntuhan dan convolutions. Setiap hari, peningkatan aktiviti saraf janin meningkat. Ini menyumbang kepada hakikat bahawa kanak-kanak itu kelihatan lebih banyak refleks. Pada tahap kehamilan ini, bayi sudah tidur hampir 18-20 jam sehari.

Perkembangan janin reseptor khas pada lidah - rasa selera - menjadikannya mungkin untuk menentukan rasa. Setiap hari kemampuan ini terus berubah. Bayi menentukan rasa cecair amniotik apabila ditelan. Semasa tindakan biologi "pemakanan", latihan khusus otot pernafasan janin juga berlaku. Pada masa akan datang, otot-otot dorsal yang kuat dan diafragma akan membolehkan bayi mengambil nafas bebas pertama.

Selepas janin telah minum cecair amniotik, ia biasanya cegukan. Proses ini adalah tindak balas normal bayi. Selain itu, pencegahan janin diperlukan untuk perkembangan penuh sistem pencernaannya.

Menjelang minggu ke-35, tubuh kanak-kanak bersedia untuk bergerak ke habitat baru untuknya. Bayi telah terbentuk dan bahkan mula berfungsi sistem kardiovaskular dan saraf.

Dilahirkan pada minggu ke-35 kehamilan, kanak-kanak itu berdaya maju. Kemungkinan kewujudan di luar rahim ditentukan oleh fakta bahawa janin sudah mempunyai detak jantung sendiri, dan selepas nafas pertama, pernafasan spontan muncul. Walau bagaimanapun, tidak semua bayi yang dilahirkan pada masa ini mungkin bersedia untuk hidup. Dalam kes ini, penjagaan khas dan satu set langkah pemulihan diperlukan, yang dijalankan oleh doktor neonatologi di jabatan khusus hospital.

Keupayaan untuk bernafas diri adalah disebabkan oleh perkembangan tisu paru-paru yang agak baik. Pernafasan manusia sendiri tidak mustahil tanpa kehadiran di dalam paru-paru bahan khas - surfaktan. Surfaktan diperlukan supaya alveoli - pulmonary vesicles - tidak melekat bersama semasa bernafas. Dengan setiap hari kehamilan berturut-turut, jumlah surfaktan meningkat.

Bagaimana terletak di rahim?

Kedudukan janin dalam rahim adalah petunjuk klinikal yang sangat penting. Mengenai janin yang terletak di rahim, pilihan taktik obstetrik bergantung. Doktor memilih kaedah bantuan obstetrik supaya ketika lahir risiko kecelakaan dan kecederaan kelahiran berbahaya untuk kedua ibu dan janin adalah minimum.

Kedudukan bayi di dalam rahim ibu, doktor memanggil previa. Terdapat pilihan yang berbeza untuk pembentangan. Untuk menentukannya, doktor semestinya mengenal pasti di mana bahagian terbesar janin janin adalah.

Yang paling baik untuk kelahiran adalah sakit kepala membujur. Dalam kes ini, hujung kepala badan kanak-kanak itu adalah yang pertama dalam arah kanal lahir. Dalam kes ini, semasa lahir, kepala akan dilahirkan terlebih dahulu.

Sebagai peraturan, seluruh tubuh "dilahirkan" lebih mudah, kerana mereka lebih kecil daripada saiz bahu. Varian semacam persembahan dipanggil baik kerana dalam hal ini kelahiran semula jadi mungkin tanpa kecederaan kelahiran yang signifikan.

Dalam persembahan pelvis, apabila pelvis janin diarahkan terlebih dahulu ke saluran kelahiran, prognosis kurang senang. Dalam keadaan sedemikian, sangat kerap semasa bersalin, trauma kelahiran berbahaya berlaku. Untuk mengurangkan perkembangan mereka, doktor sering mengambil bahagian dalam melakukan pembedahan caesar.

Kedudukan melintang, apabila janin terletak di sepanjang paksi longitudinal kanal lahir, juga kurang menggalakkan. Dalam kes ini, semua bahagian besar kanak-kanak itu berserenjang dengan saluran kelahiran. Kelahiran bebas dengan persembahan sedemikian sangat berbahaya.

Menjelang minggu ke-35, kedudukan bayi dalam rahim, sebagai peraturan, sudah pun kekal. Kebarangkalian bahawa buah itu akan berulang lagi di sana, tetapi ia sudah agak tidak penting.

Jika bayi tidak berada di kepala persembahan, maka ibu mengandung harus lebih berhati-hati untuk memantau perasaan mereka sebelum melahirkan anak.

Untuk maklumat tentang bagaimana janin berkembang pada minggu kehamilan ke-35, lihat video berikut.

34 minggu 36 minggu
Ketahui apa yang berlaku pada janin setiap minggu kehamilan.
Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan