7 minggu Minggu 9

Perkembangan janin pada minggu ke-8 kehamilan

Kandungannya

Dengan setiap minggu perkembangan embrio, perubahan biologi yang penting berlaku di dalam badan bayi. Kanak-kanak itu berkembang pesat dan berkembang.

Hitung tempoh kehamilan
Masukkan hari pertama tempoh haid yang terakhir.

Bagaimana doktor menentukan istilah?

Doktor menggunakan dalam amalan harian mereka satu sistem khas untuk mengira usia janin. Mereka mengukur dalam bulan dan minggu obstetrik. Oleh itu, 8 minggu kehamilan bersalin adalah bersamaan dengan 6 minggu dari tarikh lahir anak.

Ibu masa depan lebih kerap menggunakan kaedah kalendar. Mereka mengira usia bayi dari tarikh segera pembuahan.

Untuk menentukan tempoh obstetrik, doktor menggunakan tarikh hari pertama yang terakhir sebelum permulaan kehamilan kitaran haid. Kaedah pengiraan ini lebih tepat dan telah digunakan oleh doktor cukup banyak. Seluruh tempoh pengambilan anak dalam kaedah pengiraan obstetrik adalah 280 hari atau empat puluh minggu. Adalah lebih baik untuk ibu-ibu masa depan menggunakan sistem untuk mengira usia kanak-kanak yang sama dengan doktor.

8 minggu kehamilan disertai dengan rupa sensasi di dalam wanita hamil. Dia mengubah mood dan latar belakang emosinya, terdapat sakit perut di perutnya. Ramai wanita mula letih lebih cepat. Perubahan spesifik tidak hanya membina badan ibu saya. Pada minggu pertama kehamilan, kanak-kanak secara aktif mengembangkan proses pembentukan organ-organ dalaman.

Lompat besar dalam perkembangan intrauterin hanya boleh dilakukan semasa trimester pertama kehamilan. Beberapa minggu berlalu sejak penggabungan sel-sel kuman. Pada masa ini, organisma kecil telah terbentuk dari beberapa sel.

Apa yang berlaku kepada bayi?

Dalam tempoh kehamilan ini, doktor memanggil kanak-kanak itu di perut ibunya sebagai embrio. Ia adalah ukuran yang kecil yang hanya boleh ditentukan oleh pemeriksaan ultrasound. Tempoh intrauterin ini sangat penting. Pada masa ini, peletakan semua organ dan sistem penting terus aktif. Sekiranya berlaku secara kualitatif, maka tubuh kanak-kanak akan terus berfungsi sepenuhnya.

Saiz embrio pada tahap ini sangat kecil. Ia panjang 15 mm. Berat kanak-kanak sangat kecil: ia hanya 2 gram. Selain pembentukan badan, organ-organ dalaman mula aktif membentuk embrio. Meletakkan buah pinggang, hati. Embrio kecil telah membentuk pankreas dan perut.

Menariknya, tetapi dalam tempoh awal kehamilan ini, pembentukan jus gastrik.

Pada peringkat ini, kanak-kanak itu telah membentuk hati. Selain itu, ia sudah pun memukul. Embrio kecil seberat 2 gram mempunyai denyutan jantungnya sendiri. Ini adalah keajaiban semula jadi yang benar.

Jantung bayi ke masa kehamilan ini mempunyai struktur empat ruang. Antara atria muncul septum. Struktur sedemikian normal bagi keseluruhan populasi manusia.

Denyutan jantung kanak-kanak adalah tanda klinikal yang penting.Ia ditentukan semasa pemeriksaan ultrasound. Untuk mengiranya, bilangan denyutan jantung per minit ditentukan. Jika jantung embrio berdegup terlalu cepat, dalam kes ini, doktor ditetapkan takikardia. Dengan mengurangkan bilangan pengecutan jantung dalam satu minit ditentukan bradikardia.

Adalah penting bahawa degupan jantung kanak-kanak kekal dalam lingkungan normal. Keadaan ini menunjukkan bahawa sistem kardiovaskular embrio berfungsi dengan baik.

Adalah sangat penting untuk sentiasa menilai degupan jantung bayi dari semasa ke semasa. Penyimpangan yang ketara dari norma boleh menunjukkan bahawa pelbagai patologi kehamilan diwujudkan dengan cara ini. Tahap perkembangan embrio ini juga disertai dengan pembentukan sistem pencernaan dan pernafasan. Cahaya akan terus dibentuk pada masa akan datang. Fungsi penuh mereka hanya mungkin selepas kelahiran bayi.

Pokok berubah dan bronkial. Bronchi yang membentuknya mula bercabang. Pada masa akan datang, diameter dan pelepasan mereka akan berubah.

Juga, pada 7-8 minggu kehamilan, kanak-kanak mempunyai pembentukan sistem pembiakan. Organ-organ seks baru mula terbentuk. Tetapi anda boleh menentukan jantina janin kemudian. Menjelang masa kehamilan, kanak-kanak hampir membentuk sepenuhnya sistem saraf. Juga, dalam tempoh ini, unsur-unsur anatomi utama otak telah terbentuk.

Tahap perkembangan intrauterin ini disertai oleh pembentukan aktif sistem muskuloskeletal. Pergerakan sendi kanak-kanak kecil secara beransur-ansur meningkat.

Perkakas otot kanak-kanak berkembang dengan pesat, tetapi ini sukar untuk diperhatikan kerana saiz embrio kecil. Bukan sahaja alat otot badan berkembang secara aktif, tetapi otot-otot otot licin dari organ-organ dalaman juga terbentuk.

Embrio kecil mempunyai pengunyahan dan otot muka yang dikembangkan dengan baik, otot-otot di lengan dan kaki, dan juga kerongkong. Tangkai bawah pada masa ini perkembangan intrauterin agak "tertinggal" di bahagian atas. Peningkatan fungsi dinamik membawa kepada fakta bahawa Sistem saraf bayi terus membentuk dan berkembang.. Secara beransur-ansur, organ dalaman mula bertindak balas terhadap kesan impuls saraf. Ini perlu supaya sistem pencernaan terus berkembang pesat.

Di dalam embrio, diafragma secara perlahan mula terbentuk. Kelenjar rembesan luaran (peluh, saliva) meneruskan perkembangan aktif mereka.

Struktur sampingan pertama yang diperlukan untuk perkembangan embrio mula berubah pada tahap ini. The villi of chorion secara beransur-ansur berubah menjadi plasenta. Di masa depan, melalui plasenta, bayi akan menerima semua nutrien yang diperlukan untuk perkembangan intrauterinnya. Tahap ini disertai oleh pembentukan awal sistem imun. Anak itu secara aktif membentuk kelenjar timah. Pada masa akan datang, badan imuniti ini akan diisi dengan sel-sel limfositik.

Apa yang kelihatan seperti embrio?

Pada tahap awal kehamilan, embrio kecil dalam penampilannya sudah menyerupai orang yang kecil. Tubuhnya mempunyai bentuk yang memanjang. Malah wajah janin pada peringkat perkembangan embrio ini berubah. Mata menjadi menonjol. Mereka kelihatan cukup besar, kerana tidak ada kelopak mata. Juga pada peringkat kehamilan ini, permulaan pigmen warna retina dan warna mata muncul. Sopan mata yang boleh dilihat. Mata lebih dekat dengan zon temporal kepala kanak-kanak. Pada masa akan datang, wajah kanak-kanak akan berubah, yang akan membawa mata lebih dekat bersama-sama.

Hidung mempunyai kontur yang lebih jelas, tetapi masih tetap rata. Secara beransur-ansur mula membentuk ujung saraf penganalisis olfactory. Hidung hidung diliputi pada tahap perkembangannya dengan pucuk mukus.Dalam rongga mulut adalah pembentukan aktif gusi. Malah permulaan susu susu mula muncul. Kontur yang baik dari bibir atas.

Dalam bahasa rasa selera bayi sudah terbentuk. Pada masa akan datang, pengakhiran saraf ini akan berubah dan bertambah baik, tetapi tab asas sudah berlaku dalam tempoh ini.

Telinga mula terbentuk dalam embrio kecil yang aktif berkembang di rahim. Dasar pertama jari kaki kecil muncul di lengan dan kaki. Pada peringkat ini, mereka belum digabungkan dengan satu sama lain. Selepas beberapa lama, mereka akan berpisah. Perkembangan aktif sistem saraf dan muskuloskeletal menyumbang kepada hakikat bahawa sendi menjadi lebih mudah alih.

Dalam sesetengah bayi dalam tempoh perkembangan mereka, semasa ultrasound, pergerakan kecil di sendi besar dapat dilihat. Biasanya ini ditunjukkan oleh pergerakan berayun kecil dengan tangan.

Pada masa akan datang, bayi akan berkembang dan menjadi lebih aktif.. Dengan setiap minggu kehamilan, jumlah pergerakan dalam anak meningkat. Kanak-kanak itu menjalankan pergerakan pergerakan kecil di dalam rahim ibu, tetapi sangat kecil bahawa wanita itu tidak merasakan aktiviti pergerakan bayinya selama tempoh kehamilan ini. Dengan tempoh ini, pembentukan akhir saluran darah besar. Mereka perlu untuk pemakanan kanak-kanak semasa perkembangan intrauterinnya.

Bagaimana untuk mendiagnosis perkembangan bayi?

Untuk menentukan parameter asas janin, doktor menggunakan kaedah pemeriksaan ultrasound. Mereka ditugaskan kepada semua ibu hamil untuk mengesahkan fakta kehamilan, serta pengecualian bentuk ektopik.

Pada masa ini, kehamilan tiub adalah patologi yang agak berbahaya. Dalam kes ini, perkembangan bayi tidak berlaku di rahim, tetapi di dalamnya. Dalam kes ini, perkembangan penuh kanak-kanak adalah mustahil. Tubal kehamilan sentiasa berakhir dengan tragis. Dengan bantuan ultrasound moden, anda boleh dengan tepat menentukan lokasi janin. Dalam pelbagai kehamilan, kedudukan setiap bayi dinilai secara berasingan.

Walaupun saiz kecil kanak-kanak, doktor ultrasound boleh menentukan panjang tubuhnya. Jadi Ukuran coccyx parietal pada usia kehamilan ini adalah kira-kira beberapa sentimeter.

Untuk perkembangan aktif dan penuh embrio semestinya memerlukan persekitaran akuatik. Diameter telinga kehamilan, di mana cairan amniotik terletak, pada tahap ini adalah kira-kira 3 sentimeter. Semasa menjalankan ultrasound, keadaan organ pembiakan ibu juga dinilai. Struktur rahim dinilai, nadanya ditentukan.

Dengan bantuan kajian Doppler, pakar boleh menentukan petunjuk utama aliran darah di dalam saluran darah uterus utama. Dengan menggunakan kaedah diagnostik ini, seseorang dapat menilai sejauh mana bekalan darah ke rahim. Aliran darah yang mencukupi adalah perlu supaya bayi, yang berada dalam rahim, berkembang sepenuhnya dan berkembang.

Untuk menilai pertumbuhan pemeriksaan ultrasound janin dilakukan dalam dinamik. Dengan cara ini, doktor dapat menilai seberapa baik bayi sedang berkembang.

Jika seorang wanita membawa beberapa kanak-kanak pada masa yang sama, maka ultrasound mungkin diperlukan lebih. Pelbagai pelantikan mereka ditentukan oleh pakar obstetrik-pakar sakit puan.

Ultrasound pada usia kehamilan ini boleh dilakukan dengan cara yang berbeza. Yang paling biasa digunakan adalah kaedah transvaginal. Dalam kes ini, kajian ini dijalankan menggunakan sensor yang dimasukkan ke dalam vagina. Kaedah penyelidikan transvaginal pada tahap kehamilan ini membolehkan untuk mendapatkan hasil yang lebih tepat dan boleh dipercayai.. Teknik ini mempunyai beberapa kontraindikasi. Jika mereka dikenalpasti, maka ultrasound transabdominal dilakukan.

Ramai ibu di masa hadapan bimbang sama ada mereka memerlukan latihan sebelum menjalankan kajian. Pada tahap kehamilan ini, sebagai peraturan, tiada prosedur persediaan khusus diperlukan. Sering kali, ibu-ibu masa depan mula bimbang sebelum menjalankan kajian. Anda boleh memahami kegembiraan mereka: mereka sangat risau tentang hasil dan kehadiran mana-mana patologi dalam kanak-kanak.

Anda tidak perlu risau: dari awal minggu kehamilan, bayi merasakan semua pengalaman ibu. Suasana tenang dan seimbang semasa kajian diagnostik adalah suatu keharusan.

Imbasan ultrasound pada peringkat awal kehamilan membolehkan pengesanan berlainan pelbagai patologi dalam kedua ibu mengandung dan bayinya. Adalah sangat penting untuk menjalankan peperiksaan semacam ini untuk wanita yang mengalami kesulitan menghidapi bayi dan pelbagai penyakit ginekologi. Jika seorang wanita mempunyai sejarah penyakit genetik dan kromosom yang terbeban, maka peperiksaan ultrasound membolehkan untuk mengesan tanda-tanda mereka dalam janin tepat pada masanya.

Mengenai apa yang berlaku kepada wanita hamil dan janin pada minggu ke-8 kehamilan, lihat video seterusnya.

7 minggu Minggu 9
Ketahui apa yang berlaku pada janin setiap minggu kehamilan.
Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan