31 minggu 33 minggu

Perkembangan janin pada usia 32 minggu

Kandungannya

Perkembangan bayi pada trimester ketiga mempunyai beberapa ciri khas. Artikel ini akan memberitahu anda secara terperinci tentang ciri-ciri perkembangan janin pada minggu 32.

Hitung tempoh kehamilan
Masukkan hari pertama tempoh haid yang terakhir.

Ciri-ciri anatomi

Petunjuk fetometrik, yang diukur oleh pakar ultrasound semasa pemeriksaan, adalah penanda klinikal yang sangat penting. Mereka memberikan maklumat doktor tentang bagaimana perkembangan intrauterin bayi itu berjaya. Menggunakan ujian ultrasound yang mudah, pakar bedah pakar ginekologi memantau perjalanan kehamilan dan dapat mengenal pasti pelbagai patologi. Salah satu daripada patologi yang mungkin menyarankan fetometry adalah kelewatan perkembangan janin.

Parameter utama yang dinilai dalam kajian ini adalah panjang dan berat badan bayi. Doktor menentukan saiz nilai-nilai ini menggunakan mesin ultrasound khas. Alat diagnostik yang lebih moden seperti itu, lebih tepat hasilnya.

Bagi setiap minggu kehamilan, norma-norma parameter yang dikaji dibangunkan. Nilai normal parameter klinikal utama yang boleh ditentukan dalam janin pada masa ini kehidupan intrauterinnya ditunjukkan dalam jadual di bawah.

Kriteria kajian

Norm pada 32 minggu kehamilan

Pertumbuhan

39-42 cm

Berat badan

1800-2000 gram

Saiz biparietal (BPR)

76-90 mm

Panjang Tali Lengan

46-53 mm

Panjang tulang tulang belakang

53-60 mm

Panjang paha

57-66 mm

Panjang bahu

53-62 mm

Lilitan abdomen

25.9-31.4 cm

Lilitan kepala

28.4-32.5 cm

Saiz hadapan

95-114 mm

Penting untuk mengingatnya Parameter ini adalah purata - setiap bayi tumbuh dan berkembang secara individu. Untuk mentafsirkan hasil fetometri mesti doktor. Hanya doktor berpengalaman yang dapat membezakan kadar dari patologi. Kesimpulan yang diberikan diri bukanlah diagnosis.

Kehamilan berganda mempunyai ciri-ciri sendiri. Dalam kes ini, beberapa bayi tumbuh dan berkembang sekaligus dalam rahim ibu. Jelas bahawa saiz dan berat mereka akan berbeza daripada ciri-ciri nilai kehamilan tunggal. Sebagai contoh, pada minggu 32, kembar berat kira-kira 1.4-1.5 kg. Sebagai peraturan, dalam kes ini, berat dan panjang seorang kanak-kanak agak besar daripada yang lain.

Bagaimana ia berkembang?

Beberapa minggu lagi sebelum kelahiran bayi. Crumbs masih mempunyai sedikit masa untuk bersiap untuk dilahirkan. Semua sistem badan kanak-kanak pada masa ini mula bekerja dengan lebih intensif.

Ciri utama tempoh ini adalah revitalisasi paru-paru. Secara beransur-ansur, bahan khas muncul di dalamnya - surfactant. Ia merangkumi alveoli pernafasan dari bahagian dalam dan perlu supaya vesikel pulmonari tidak "melekat bersama" semasa bernafas. Sifat direka supaya tanpa surfaktan, paru-paru kita tidak boleh berfungsi sepenuhnya, dan pelaksanaan pernafasan normal adalah mustahil.

Bayi mula melihat perubahan dalam pokok bronkial. Setiap hari ia menjadi lebih berdaun kerana pembezaan bronkus. Membuat pergerakan menelan dan menelan cecair amniotik, kereta bayi bukan sahaja penghadamannya, tetapi juga sistem pernafasan.Setiap hari, otot-otot dada beliau bekerja lebih dan lebih intensif.

Struktur paru-paru ini memastikan bayi yang dilahirkan pada minggu ke-32 sudah berupaya. Selepas dilahirkan di dalam cahaya, dia sudah boleh mengambil nafas bebas pertamanya. Ini mungkin disebabkan oleh fakta bahawa paru-paru sudah dapat menghapuskan pernafasan.

Keupayaan untuk hidup di luar rahim semasa tempoh ini juga disebabkan oleh janin yang aktif bekerja dengan hati. Pada siang hari ia mampu mengepam liter darah. Struktur hati janin adalah sama seperti pada orang dewasa.

Metabolisme aktif kanak-kanak menyumbang kepada fakta bahawa sistem kardiovaskularnya berfungsi dalam mod yang lebih intensif. Pertumbuhan memerlukan nutrien dan oksigen, yang dihantar melalui saluran darah. "Pam" darah melalui arteri jantung. Doktor memanggil fungsi ini mengepam.

Pertumbuhan aktif kanak-kanak itu disertai oleh peningkatan fungsi mengepam jantung. Ini ditunjukkan dalam fakta bahawa denyut jantung bayi sedikit lebih tinggi daripada orang dewasa. Kadar denyutan jantung, yang ditentukan pada usia kehamilan ini, ditunjukkan dalam jadual di bawah.

Kadar jantung

Norm pada 32 minggu kehamilan

Kadar jantung

130-160 denyutan seminit

Mengira denyutan jantung boleh dilakukan dengan cara yang berbeza. Bayi sudah begitu besar sehingga anda dapat mendengar degupan jantungnya dengan bantuan stetoskop obstetrik. Dengan bantuan alat kuno ini, doktor agak tepat menentukan seberapa sering jantung berdegup dalam janin.

Satu ciri yang tersendiri pada tempoh ini juga merupakan perkembangan intensif sistem saraf. Kebanyakan organ telah terbentuk. Walau bagaimanapun, perkembangan mereka berlaku setiap hari.

Perubahan yang sangat spesifik berlaku di dalam otak. Jadi, ia meningkatkan bilangan convolutions. Saluran kurungan yang memberikan korteks serebrum menjadi satu ciri yang tidak merata menjadi lebih dan lebih mendalam setiap hari. Perubahan sedemikian dalam struktur tisu otak menyumbang kepada perubahan tingkah laku janin.

Kanak-kanak mempunyai refleks, jumlahnya meningkat setiap hari. Aktiviti refleks untuk bayi diperlukan. Tanpa kehadiran refleks asas, bayi tidak akan dapat menyesuaikan diri dengan persekitaran baru, yang menanti dia tidak lama lagi - dalam masa beberapa minggu sebelum kelahiran.

Perkembangan aktif sistem saraf pusat dan penganalisis menyumbang kepada fakta bahawa bayi mempunyai sensasi sendiri. Adalah penting untuk diperhatikan bahawa janin boleh merasa agak banyak pada 32 minggu. Sebagai contoh, dia dapat menentukan citarasa yang berbeza. Dia melakukannya semasa menelan cairan amniotik.

Cecair, yang berlaku di lidah bayi, menyebabkan kerengsaan endapan reseptor khas - papillae. Dengan bantuan mereka, buah ini dapat membezakan antara rasa asin, manis dan pahit.

Juga, bayi mampu merespon cahaya terang. Mata bayi diliputi selama berabad-abad, tetapi dia boleh membuka dan menutupnya. Kanak-kanak mempunyai irama sirkadian, iaitu, dapat terus terjaga pada waktu siang dan tidur pada waktu malam. Sekiranya mata bayi terbuka, dia dapat merasakan sinar terang yang jatuh di wajahnya. Sekiranya cahaya terlalu kuat, bayi akan cuba menjauhkan diri daripadanya, dan dalam beberapa kes juga mengubah kedudukannya pada rahim.

Bilangan reseptor pada kulit kanak-kanak meningkat. Kanak-kanak sudah dapat merasakan kesakitan. Pada umumnya, dengan setiap hari kehamilan yang berikutnya, kerentanan janin terhadap pelbagai rangsangan luar akan meningkat. Reaksi ini dianggap agak normal dan menunjukkan bahawa tubuh kanak-kanak sudah bersedia untuk menyesuaikan diri dengan keadaan persekitaran baru.

Satu lagi sensasi bahawa janin dapat mengalami saat ini adalah persepsi tentang berbagai bunyi. Para saintis percaya bahawa pada usia 32 minggu, bayi melihat bunyi yang lebih rendah. Itulah sebabnya bayi mendengar dengan senang hati dengan suara ayahnya ketika dia "bercakap" dengannya.

Pergerakan

Aktiviti motor janin secara beransur-ansur mula berubah. Sudah tentu, bayi masih menendang dan menolak, tetapi tidak sesering seperti dahulu. Harus diingat bahawa perubahan itu berlaku kerana fakta bahawa bayi menjadi agak besar - setiap hari ia menjadi hamil ia terletak di rahim.

Walaupun ciri-ciri ini, ibu hamil masih merasakan bayi dalam perutnya agak kuat. Biasanya, bayi itu sangat aktif pada siang hari, pada waktu malam anak itu tenang dan dapat tidur. Para saintis percaya bahawa secara purata kanak-kanak tidur kira-kira 16-19 jam pada masa ini.

Aktiviti fizikal berlebihan bayi boleh membawa kepada pelbagai patologi. Salah satu daripadanya terikat dengan tali pusat. Keadaan ini ditentukan bukan sahaja secara klinikal, tetapi juga semasa ultrasound. Risiko kerosakan intrauterin dalam keadaan ini agak tinggi.

Untuk diagnosis tepat pada masanya pelbagai patologi yang mungkin berlaku pada tahap kehamilan ini, ibu hamil perlu memantau dengan teliti keadaan kesihatan mereka. Sekiranya cecair amniotik mula bocor, atau perut mula teruk, maka dalam hal ini anda harus segera melihat ahli kandungan ginekologi anda.

Apa rupanya?

Pada minggu ke-32 kehamilan, janin sudah kelihatan seperti bayi yang sebenar. Dia sudah mentakrifkan bahagian-bahagian utama muka. Dahi dan hidung mempunyai kontur yang jelas dan tidak kelihatan sama seperti sebelumnya. Bayi telah membentuk telinga kecil yang terletak di sisi muka.

Keindahan wajah bayi memberikan pipi. Pada masa ini kehamilan, mereka sudah menjadi cukup gemuk. Pipi lemak ini melekatkan jaringan lemak, yang terkumpul di bawah kulit.

Pengumpulan lemak dalam tubuh kanak-kanak menyumbang kepada perubahan dalam parameter tubuh. Jadi, bayi itu muncul keriting dan lipatan, yang biasanya menyebabkan semua emosi. Juga, fossae siku dan popliteal jelas kelihatan pada janin.

Sendi anggota kanak-kanak agak mudah alih. Otot sudah cukup elastik, dan tulangnya kuat. Ciri-ciri struktur seperti sistem muskuloskeletal menyumbang kepada hakikat bahawa bayi meregangkan dan memperluas jari dengan baik, boleh menggerakkan lengan dan kaki.

Pada badan bayi, masih terdapat mantel bulu yang khas - lanugo. Walau bagaimanapun, dengan setiap hari kehamilan yang berikutnya, jumlah rambut kecil pada badan janin akan berkurangan. Satu-satunya pengecualian adalah kepala: sudah ada banyak rambut di atasnya.

Kulit bayi masih ditutup dengan keriput. Ini kerana janin sentiasa dalam persekitaran akuatik. Selepas kelahirannya, kulit licin dan kedutan hilang. Warna kulit janin tidak merah seperti dahulu. Pada minggu ke 32, kulit bayi mempunyai warna merah jambu yang terang.

Sekiranya bayi itu aktif, maka dia melakukan beberapa tindakan. Oleh itu, dia boleh menyentuh dinding rahim dengan tangannya, membengkokkan dan melepaskan jari-jarinya. Selepas pengambilan cecair amniotik, fetus menggenggam, yang agak normal untuk perkembangan semula jadi.

Bagaimanakah janin di rahim?

Bagaimana fetus terletak pada rahim, lebih bergantung kepada pilihan bantuan obstetrik. Jika bayi terletak di kepala persembahan, maka dalam hal ini, melahirkan dilakukan secara alami dan biasanya terus tanpa perkembangan komplikasi yang serius.

Ia tidak menggalakkan jika janin terletak di sepanjang paksi membujur rahim. Doktor memanggil kedudukan ini melintang. Dalam kes ini, kelahiran bebas boleh membahayakan perkembangan kecederaan kelahiran. Sebagai peraturan, pilihan terbaik untuk obstetrik adalah bahagian caesar.

Pembentangan panggul janin juga merupakan pilihan yang agak tidak menyenangkan. Dalam kes ini, akhir pelvis badan bayi adalah yang pertama ke arah kanal lahir. Dalam keadaan sedemikian, semasa lahir, risiko kemungkinan kecederaan dan kerosakan meningkat berkali-kali. Cara terbaik untuk melahirkan dalam keadaan sedemikian adalah bahagian caesar.

Salah satu pilihan untuk pembentangan pelvik adalah punggung.Dalam kes ini, bayi berada di pintu masuk ke pelvis kecil dengan punggungnya. Dengan kedudukan "sebaliknya", kelahiran normal kanak-kanak terganggu. Penyampaian payudara juga berbahaya dalam perkembangan kecederaan kelahiran berbahaya. Untuk memberi amaran kepada mereka, para doktor juga perlu mengambil bahagian untuk sesar.

Untuk mendapatkan maklumat tentang bagaimana janin berkembang pada usia kehamilan selama 32 minggu, lihat video berikut.

31 minggu 33 minggu
Ketahui apa yang berlaku pada janin setiap minggu kehamilan.
Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan