Minggu 9 11 minggu

Perkembangan janin pada kehamilan minggu ke-10

Kandungannya

10 minggu kehamilan untuk bayi adalah tempoh yang sangat penting dan penting. Ia adalah pada masa ini bahawa embrio terhenti menjadi seperti dan menjadi janin. Tempoh perkembangan embrio ditinggalkan. Tahap baru kehidupan bayi dalam rahim bermula - janin.

Hitung tempoh kehamilan
Masukkan hari pertama tempoh haid yang terakhir.

Bagaimanakah istilah itu dipertimbangkan?

10 minggu kehamilan dalam pemahaman doktor dan tempoh yang sama dalam pemahaman ibu mengandung - kadang-kadang dua tempoh yang sama sekali berbeza. Obstetrik dan pakar sakit puan untuk menyederhanakan tugas sebagai "titik permulaan" memilih hari pertama haid yang terakhir. Oleh itu, terdapat 40 minggu obstetrik semasa kehamilan, yang sepadan dengan 10 bulan lunar.

Lebih jelas dan lebih akrab bagi wanita untuk mengira kehamilan dari tarikh konsepsi atau sekurang-kurangnya dari tarikh ovulasi, kerana pada masa ini, konsep yang lama ditunggu-tunggu berlaku paling kerap. Istilah ini disebut embrionik, kira-kira 2 minggu kurang daripada obstetrik. Oleh itu, 9-10 minggu kebogelan sesuai dengan 7-8 minggu selepas pembuahan.

Untuk mengelakkan kekeliruan, lebih baik untuk digunakan untuk mengira masa anda mengikut standard obstetrik, kerana ini adalah bagaimana tempoh kehamilan akan ditunjukkan dalam semua dokumen perubatan, ujian dan kad pemeriksaan. Semua peraturan yang doktor akan membandingkan bayi itu, juga disediakan untuk istilah kebidanan.

Bagaimana bayi itu?

The crumble pada minggu 10 sudah cukup mirip dengan seorang lelaki, hanya dia masih sangat kecil. Dengan selesainya tempoh hamil embrio, ekor bayi hilang. Sekarang dia, seperti ibu bapanya, mempunyai tulang belakang, dua kaki, dua tangan dan kepala. Mereka boleh dilihat pada ultrasound. Perkembangan janin sangat cepat. Tidak lama kemudian dinamik akan menjadi lebih perlahan, tetapi setakat ini penampilan bayi berubah hampir setiap hari.

Ketinggian dan berat badan

Pada awal minggu kesepuluh kehamilan, bayi berat kira-kira 5 gram, dan menjelang akhir minggu ini dia akan menaikkan berat badannya kepada hampir 7 gram.

Panjang dari mahkota ke tailbone pada awal minggu adalah kira-kira 23 mm, dan pada akhir minggu bayi akan tumbuh hingga 38 mm. Pertumbuhan janin dengan kaki sudah melebihi 45 mm. Untuk membayangkan saiz buah minggu ini, sudah cukup untuk mengingati apa yang kelihatan seperti plum sederhana atau strawberi. Bayi kini seperti itu.

Sistem saraf

Sistem saraf kanak-kanak kini sedang berkembang paling intensif, kerana tidak lama lagi dia harus mengambil alih "bimbingan" tubuh. Saraf tunjang dan otak terbentuk sepenuhnya, bayi itu sudah mempunyai saraf kranial dan tulang belakang. Pembentukan ramuan rangkaian saraf terus berlaku.

Acara utama minggu kebidanan ke-10 adalah pembahagian otak ke dalam hemisfera, yang sekarang dipisahkan dari cerebellum dan medulla.. Hati-hati besar dari minggu ini mula berkembang dan bertambah baik, setiap hari hingga 250 ribu sel baru muncul di dalamnya.

Sambungan saraf pertama telah dibentuk, penciptaan yang baru, termasuk neuromuscular, berterusan, dan tidak lama lagi pergerakan kanak-kanak akan dikawal sepenuhnya oleh otaknya. Pada minggu ini, sistem saraf dibahagikan kepada periferal dan pusat.Sekarang, setiap hari, serbuk itu akan menguasai kemahiran baru. Sudah pada awal minggu kehamilan ke-10, dia dapat memegang tangannya di muka, menyentuh dirinya. Dia akan belajar menghisap jari atau cam tidak lama lagi - dalam beberapa minggu.

Organ dalaman

Anak itu adalah buah tahap rasmi. Ini bermakna organogenesis embrio telah selesai sepenuhnya, dalam erti kata lain, semua organ telah dibentuk, dan sekarang mereka mula "menguasai" tugas fungsinya.

Lebih mudah daripada semua mempunyai sedikit hati. Ia adalah yang pertama dari organ-organ dalaman, jantung mula bekerja sebelum orang lain. Sekarang ia mempunyai 4 bilik, septum atrium yang terbentuk sepenuhnya. Hati berdegup pada kekerapan 160 hingga 179 denyutan seminit, mengepam darah melalui kapal yang terbentuk sepenuhnya.

Dengan cara ini, darah bayi berubah minggu ini - perkembangan sel darah putihnya sendiri, sel darah merah, dan platelet bermula di dalam tubuhnya. Sekiranya anda perlu mengetahui faktor Rh atau kumpulan kanak-kanak itu, pada 10 minggu sudah cukup mungkin, setelah mendapat sampel darah dari tali pusat.

Pada masa ini, buah pinggang bayi mula bekerja secara aktif. Mereka sudah mengeluarkan air kencing, mengumpulnya, pundi kencing kerap dikosongkan dengan kekerapan kira-kira sekali sejam. Pembersihan diri air, dikemaskini setiap 3-4 jam.

Pada minggu ini kelenjar tiroid akan memulakan tugasnya. Esofagus minggu ini dipisahkan dari trakea, kini ia akan menghubungkan rongga mulut dan perut. Minggu ini, saluran empedu mula berfungsi, pembentukan usus, hati, pankreas selesai.

Rupa

Pada minggu obstetrik, kepala bayi menjadi lebih bulat. Tetapi dia masih jauh dari spesies manusia biasa, kerana ia adalah kepala yang kini merupakan bahagian terbesar dari tubuh bayi. Diameter kepala kini mencapai satu setengah sentimeter. Tetapi ciri-ciri individu dari luar - ciri-ciri muka - pantas dibaringkan. Sudah ada bibir, mata, ditutup rapat dengan kelopak mata lutut, minggu ini hidung dan semua jabatannya, serta bentuk auricles.

Bayi itu sudah mempunyai leher, kini bayi boleh memutar kepalanya ke tepi, dan tidak lama lagi dia akan memanfaatkan peluang ini. Pada kepala minggu ini mula tumbuh rambut. Kulit masih lut, sangat nipis dan lembut, tetapi sekarang kulit menjadi sensitiviti sentuhan - reseptor saraf muncul dan folikel rambut diletakkan.

Lengan dan kakinya dikembangkan dengan baik, ada kuku kecil di jari, siku dan sendi lutut sudah terbentuk dan sudah bekerja. Tulang bayi masih sukar untuk memanggil tulang - sebaliknya, ia adalah tisu rawan padat. Proses pemadatan sistem rangka bermula pada minggu obstetrik ini, dan kini permintaan untuk kalsium berkembang pesat.

Minggu ini pembahagian dibentuk antara rongga abdomen dan toraks - diafragma. The rongga itu sendiri telah menjadi lebih besar, lebih luas, organ dalaman masuk ke dalamnya dan tidak melebihi batas.

Dalam tempoh ini, kanak-kanak boleh menunjukkan hernia umbi fisiologi. Ia boleh bercakap tentang kecacatan kongenital pembangunan, dan menjadi agak normal, prognosis yang agak baik.

Seks kanak-kanak

Semakin hampir akhir trimester pertama, ibu-ibu yang lebih sabar tidak menjadi, kerana tidak lama lagi mungkin untuk mengetahui hubungan seks bayi. Seks ditentukan pada masa konsepsi, tetapi kelenjar seks dalaman mula berkembang hanya pada bulan kehamilan kedua. Sekarang pembentukan buah zakar pada kanak-kanak lelaki dan ovari pada perempuan terus berlanjut. Terdapat kelenjar pada anak-anak lelaki dan perempuan di dalam rongga perut.

Di tempat organ-organ kemaluan luar sementara tubercle genital hadir. Ia adalah bahawa perbezaan seks utama, zakar lelaki dan skrotum, atau labia gadis, sudah mula terbentuk.

Proses pembentukan alat kelamin akan selesai dalam masa 2-3 minggu, tetapi selamat untuk mengatakan apa jenis seks bayi, pakar diagnostik ultrabunyi hanya dapat di 15-16 minggu kehamilan atau sedikit kemudian. Sehingga masa ini, kebarangkalian kesilapan disebabkan oleh saiz alat kelamin kecil terlalu tinggi.

Segala sesuatu yang berlaku pada bayi pada minggu ke-10, sudah berlaku dalam jenis lelaki atau wanita, kerana dalam hormon seksnya sudah dihasilkan. Percubaan ibu masa depan untuk meneka seks denyutan jantung bayi, lebih seperti permainan meneka. Irama dan kekerapan denyutan jantung dari sudut pandangan ubat tidak disambung dengan apa-apa cara dengan kerja jantung dan vesel.

Untuk memberikan jawapan yang paling tepat kepada persoalan tentang apa jenis seks bayi hanya boleh menganalisis genetik, contohnya ujian DNA yang tidak invasif. Tetapi kos analisis sedemikian adalah beberapa puluhan ribu rubel.

Ia tidak lama untuk menunggu - selepas kira-kira sebulan setengah kebenaran tentang jantina bayi akan menjadi nyata.

Kedudukan janin

Terdapat ruang yang cukup di rahim untuk berenang percuma di cairan amniotik. Bayi kini terletak seperti dia suka, beberapa kali sehari, mengubah kedudukannya di rongga rahim. Kini pergerakan berenang dan gerak-gerik akan menjadi semakin aktif, kerana minggu ini plasenta muda mula berfungsi dengan sempurna, dan bayi itu disambungkan kepada ibu dengan tali korda yang kuat.

Kerana serbuk itu, belum mempunyai nilai diagnostik yang hebat. Walau bagaimanapun, ia adalah sangat penting di mana telur yang disenyawakan terletak, di mana bahagian uterus terletak. Fakta ini semestinya menarik minat doktor, dan tempat dislokasi plasenta dan serbuk mestilah dinilai oleh ultrasound.

Apa yang diajar oleh bayi?

Pada tempoh 10 minggu, bayi itu belajar berenang. Sensasi wanita tidak berubah kerana ini, sehingga dia dapat merasakan sentuhan cahaya bayi di dinding pundi kencing janin. Walau bagaimanapun, bayi sedang berusaha keras untuk menjadi benar-benar manusia. Dia sudah tahu bagaimana untuk membuka dan menutup mulutnya, membawa pemegang ke muka, menyentuh tali pusat. Proses fleksibiliti dan pelanjutan senjata, gerakan anggota badan - kini menjadi hiburan utama bayi.

Pada akhir minggu ini akan ada lagi hiburan - untuk merasakan cecair amniotik. Kini terdapat pembentukan selera-papillae pada lidah, tidak lama lagi bayi akan belajar untuk membezakan selera.

Ubat ultrasound pada minggu ke-10

Peperiksaan ultrabunyi tidak relevan untuk minggu ini. Wanita-wanitanya menghabiskan sendiri atau atas desakan doktor yang hadir. Tanda-tanda untuk pemeriksaan ultrasound mungkin menjadi syak wasangka bahawa tidak satu tetapi dua atau tiga kanak-kanak berkembang di rahim wanita, dan juga keperluan untuk menjelaskan syarat-syarat kehamilan dalam kes-kes di mana wanita telah melupakan tarikh permulaan haid yang terakhir atau mempunyai kitaran haid yang tidak teratur.

"Mengesahkan jam" dari segi tarikh akhir sekarang adalah perlu untuk menetapkan tarikh pemeriksaan pranatal yang pertama. Selepas beberapa minggu, wanita itu akan mempunyai kajian penting yang pertama ini.

Juga, imbasan ultrabunyi dilakukan pada minggu ke-10 untuk wanita yang mempunyai komplikasi kehamilan - ancaman keguguran, kecurigaan kerentanan pertumbuhan intrauterin, kecurigaan kehamilan ektopik atau tidak berkembang, dan sebagainya. pada monitor imej.

Petunjuk utama untuk tempoh ini adalah diameter dalaman purata ovum dan saiz coccyx parietal (CTR). Peraturan untuk istilah ini adalah seperti berikut.

Purata diameter dalaman ovum pada minggu ke 10:

Umur kehamilan

SVD, mm

9 minggu + 1 hari

36-37

9 minggu + 2 hari

38

9 minggu + 3 hari

39

9 minggu + 4 hari

40-41

9 minggu + 5 hari

42

9 minggu + 6 hari

43

10 minggu betul-betul

44

Saiz Kopchiko-parietal pada minggu ke-10 kehamilan:

Tempoh kehamilan (minggu dan hari)

KTR norma, mm

Julat nilai KTP yang dibenarkan, mm

9 +1

23,7

18,6 — 28,8

9 +2

25

19,9 — 30,2

9 +3

26,4

21,2 – 31,6

9+4

27,8

22,5 — 33,1

9+5

29,2

23,8 — 34,6

9+6

30,7

25,2 — 36,1

10 minggu betul-betul

32,1

26,6 — 37,6

Ovari dan serviks tertakluk kepada pemeriksaan mandatori untuk mencari gejala yang mungkin dan tanda-tanda pengguguran terancam. Doktor juga menilai organ-organ yang kanak-kanak itu dapat divisualisasikan - jantung, buah pinggang, cerebellum, lobak otak. Saiz serbuk perut (OJ) tidak melebihi 5 mm.

Berkaitan dengan permulaan aktiviti "tempat kanak-kanak" - plasenta, keperluan untuk organ sementara - kantong kuning tidak lagi perlu. Sekarang semua isu yang berkaitan dengan pemakanan bayi, pembekalan nutrien kepadanya, sintesis hormon untuk perkembangannya, serta masalah perkumuhan produk metabolik, "menyelesaikan" organ sementara baru - plasenta. Kantong kuning telur dalam ovari mula memudar, mengecut, dan akhirnya menyelesaikan sepenuhnya. Minggu ini pada ultrasound boleh menentukan ukurannya, tetapi mereka tidak lagi melebihi 5 mm. Plasenta itu sendiri adalah kecil. Secara purata, ketebalannya pada 10 minggu obstetrik berkisar antara 9 hingga 17 mm, kadar purata ialah 13 mm.

Cadangan kepada ibu masa depan

Disebabkan fakta bahawa pertumbuhan aktif tulang bermula pada minggu ke-10, penjagaan harus diambil untuk memastikan bahawa jumlah produk yang mengandung mineral ini cukup dalam diet. Produk-produk sedemikian termasuk susu dan keju kotej, kacang-kacangan, sayur-sayuran segar, beberapa jenis ikan laut. Menurut analisis biokimia darah, yang semua wanita mengandung ketika mendaftar, ahli kandungan ginekologi akan dapat melihat kandungan kalsium dalam darah seorang wanita.

Dalam hypocalcemia (kekurangan kalsium), suplemen kalsium juga boleh ditetapkan.

Anda tidak boleh mengambil kalsium tanpa persetujuan perubatan. Gula berlebihan mineral ini boleh menyebabkan masalah yang serius pada ibu masa depan dengan buah pinggang, otot, pencernaan, yang semestinya menjejaskan keadaan janin.

Tiada ubat pada masa ini tidak boleh diambil tanpa pengetahuan doktor, walaupun kita bercakap tentang vitamin tidak berbahaya.. Pembentukan organ dan sistem embrio telah berakhir, kemungkinan mutasi dan kecacatan daripada pengambilan ubat sudah jauh lebih rendah daripada beberapa minggu sebelumnya, tetapi ancaman penamatan kehamilan yang tidak sah belum sepenuhnya meninggal dunia, jadi berhati-hati harus dilakukan oleh wanita itu.

Untuk manfaat serbuk pada masa ini, ibu yang berjalan di udara terbuka sesuai, diet yang betul dan seimbang, yang tidak akan membenarkan masalah seperti sembelit dan cirit-birit, gaya hidup yang aktif.

Berbaring di sofa tidak perlu, jika tidak ada contraindications, adalah yang terbaik untuk melakukan Nordic berjalan atau berenang. Ini akan memperkaya darah seorang wanita dengan oksigen, yang memerlukan keperluan tubuh sekarang, dan akan membantu mempersiapkan diri untuk bersalin.

Mengenai perkembangan kanak-kanak pada 10 minggu kehamilan boleh didapati di dalam video di bawah.

Minggu 9 11 minggu
Ketahui apa yang berlaku pada janin setiap minggu kehamilan.
Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan.Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan