22 minggu 24 minggu

Perkembangan janin pada usia kehamilan 23 minggu

Kandungannya

Pada minggu ke-23 kehidupan janin, banyak perubahan yang berbeza berlaku pada janin.

Hitung tempoh kehamilan
Masukkan hari pertama tempoh haid yang terakhir.

Lokasi di rahim

Bayi mungkin terletak di dalam rahim dengan cara yang berbeza. Lokasi kanak-kanak adalah parameter yang sangat penting, yang mesti ditentukan oleh doktor. Mereka menjalankan penentuan itu walaupun beberapa kali sepanjang tempoh kehamilan. Hakikatnya, susunan awal bayi dalam rahim mungkin berubah beberapa kali sebelum bersalin. Sekiranya bayi itu gelisah dan kerana sebab tertentu banyak dan bergerak aktif, maka kedudukannya dalam rahim mungkin berubah.

Penyampaian sakit kepala adalah yang paling fisiologi optimum. Dalam kes ini, ketua bayi terletak ke pintu masuk ke panggul ibunya. Dengan pengaturan ini, janin semasa kelahiran semulajadi, sebagai peraturan, meneruskan dengan baik. Cedera kelahiran berbahaya atau pelbagai kecederaan dalam kedudukan ini agak jarang berlaku.

Sakit kepala previa

Pilihan yang kurang baik untuk lokasi bayi dalam rahim adalah persembahan panggul. Dalam kedudukan ini, ia bukanlah kepala janin, tetapi pelvisnya yang mula-mula berubah ke arah saluran lahir. Dalam kes ini, proses kelahiran semulajadi boleh menjadi berbahaya dengan perkembangan beberapa patologi generik.

Kemungkinan besar, jika kedudukan janin tidak berubah sebelum kelahiran, maka doktor semasa pembentangan panggul bayi akan menawarkan ibunya untuk melahirkan dengan bahagian caesar.

Lokasi yang kurang menggalakkan janin dalam rahim juga berbahaya dengan perkembangan beberapa patologi walaupun semasa hamil. Seorang wanita hamil yang tahu bahawa bayinya sedang dalam persembahan panggul perlu berhati-hati dengan kesihatannya. Sekiranya dia melihat kebocoran dalam cairan amniotik atau sakit perut kronik yang teruk, dia harus segera mendapatkan bantuan perubatan.

Persembahan panggul

Parameter badan

Untuk menentukan dimensi utama badan janin, doktor menggunakan kaedah ultrasound khas. Ia dipanggil fetometri. Semasa peperiksaan ini, seorang pakar ultrasound menggunakan sensor ultrasonik mengkaji organ-organ dalaman dan struktur utama bayi, membuat ukuran mandatori.

Untuk setiap tempoh kehamilan terdapat had nilai normal parameter klinikal yang ditentukan. Parameter yang paling penting yang dikaji ialah berat dan ketinggian bayi. Kadar penunjuk klinikal ini ditunjukkan dalam jadual di bawah:

Kriteria yang disiasat

Norma

Pertumbuhan

28-32 cm

Berat badan

350-510 gram

Dengan kehamilan berganda, saiz bayi agak berbeza. Ia sering berlaku bahawa salah satu daripada anak-anak berkembang agak lebih cepat dan lebih sengit daripada yang lain. Ini menyumbang kepada hakikat bahawa seorang saudara atau saudara perempuan lebih berat dari yang lain. Ciri ini agak fisiologi dan sering berlaku dalam pelbagai kehamilan.

Kriteria yang sangat penting untuk menilai pembangunan janin adalah pengiraan kadar denyutan jantungnya (HR).Denyutan jantung bayi pada 22-23 minggu kehamilan hamil, doktor menentukan bukan sahaja semasa pemeriksaan ultrasound, tetapi juga dengan bantuan stetoskop obstetrik biasa.

Untuk mengira kadar denyutan jantung, doktor memilih tapak auskultasi terbaik. Ini adalah titik yang pasti pada perut "hamil", di mana nada dering bayi terdengar lebih mudah. Kadar jantung adalah penanda penting bagaimana perkembangan janin berlaku. Nilai kadar denyutan janin biasa disenaraikan dalam jadual di bawah:

Kadar jantung

Kadar jantung

Kadar jantung

140-160 denyutan seminit

Minggu ke-23 kehamilan disertai dengan manifestasi ciri dalam kerja semua penganalisis saraf janin. Perkembangan sistem saraf bayi setiap hari trimester kedua sangat aktif.

Rasa janin

Pada masa kehamilan ini, otak bayi berat sekitar 80 hingga 90 gram. Dalam korteks itu, meningkatkan jumlah convolutions dan furrows. Perubahan sedemikian menyumbang kepada hakikat bahawa kelakuan bayi menjadi lebih teratur dan kompleks.

Untuk kognisi aktif dunia luar, bayi mesti mempunyai analisa saraf yang baik. Mereka juga dipanggil deria. Melalui penganalisis seperti itu, bayi dapat mengenali bunyi yang berbeza, bertindak balas terhadap cahaya terang dan bau kuat, serta rasa.

Kanak-kanak menganggap rasa yang berbeza apabila meminum cairan amniotik. Komposisi kimia cecair amniotik mungkin berbeza dan bergantung kepada diet harian ibu hamil. Oleh itu, cecair amniotik paling sering manis atau asin.

Sekiranya cairan amniotik ditelan, perkembangan sistem kencing yang intensif berlaku. Pada siang hari, janin sudah dapat menelan kira-kira 400-500 ml cecair. Ia memasuki saluran gastrointestinal bayi, beberapa nutrien (terutamanya glukosa) diserap ke dalam aliran darah bayi, dan kebanyakannya diekskresikan melalui buah pinggang. Proses biologi semacam itu bukan hanya tahap perkembangan janin yang paling penting, tetapi juga menyumbang kepada perubahan biasa dalam komposisi kimia cecair amniotik. Pada siang hari, ia boleh berubah beberapa kali.

Semasa menelan cairan amniotik, satu jenis "latihan" otot pernafasan janin berlaku. Untuk menelan cecair, anda mesti terus mengambil bahagian dalam otot dada janin.

Adalah lucu bahawa apabila menelan cukup banyak cecair, bayi mula cegukan. Ciri ini agak fisiologi dan menunjukkan bahawa bayi itu telah berkembang sepenuhnya dalam rahim.

Aktiviti motor

Pergerakan pertama bayi, yang ibunya sudah dapat merasakan, adalah tanda yang jelas pada minggu ke-23 kehamilan. Biasanya, sebelum masa kehamilan ini, seorang wanita tidak merasakan manifestasi yang jelas dari aktiviti motor anaknya.

Kemunculan pergerakan yang dirasakan pertama dalam bayi menyumbang kepada beberapa sebab. Yang utama adalah perkembangan otak kanak-kanak yang agak baik. Pergerakan aktif menunjukkan bahawa bayi secara beransur-ansur mula "mempelajari" habitat di mana ia terletak. Juga, kanak-kanak itu menjadi bahagian yang menarik dari tubuhnya. Dia boleh menyentuh wajah, kepala, bermain dengan tali pusat.

Pakar ultrasonik menunjukkan betapa lucunya bagi mereka untuk memerhatikan kelakuan kembar atau kembar semasa peperiksaan pada usia kehamilan ini. Kembar boleh menyentuh tali pusingan masing-masing dan juga memegang tangan. Ini, sebagai peraturan, menyentuh bukan sahaja ibu masa depan, tetapi juga doktor yang menjalankan kajian ini.

Menjelang minggu ke-22 hingga kehamilan, bahagian tulang belakang kanak-kanak sudah berkembang dengan baik. Juga, pada masa ini, mobiliti di kawasan serviks biasanya meningkat. Ini menyumbang kepada fakta bahawa bayi itu dapat memutar kepalanya dan juga menekan dagunya ke leher sedikit.Kanak-kanak yang sangat aktif dan mudah alih juga boleh menggulung atau membuat pusingan paksi. Aktiviti fizikal yang terlalu kuat pada bayi dalam sesetengah kes boleh berbahaya. Di bawah beberapa keadaan yang bersesuaian, penyusupan leher atau perut bayi dengan tali pusat atau perubahan lokasinya di dalam rahim mungkin berlaku. Ikuti kursus kehamilan, apabila bayi agak ditolak, anda perlu dengan perhatian khusus.

Manifestasi aktiviti dalam janin memberi jalan untuk menenangkan. Pakar ambil perhatian bahawa pada minggu ke-23 kehamilan, janin biasanya membuat sekurang-kurangnya 10 gangguan. Walau bagaimanapun, penunjuk ini adalah purata dan hanya mempunyai nilai indikatif. Semasa selebihnya bayi boleh tidur. Matanya di negeri ini dilindungi selama berabad-abad. Tiada pergerakan intensif aktif semasa bayi tidak. Data beberapa kajian saintifik menunjukkan bahawa pada minggu ke-23 kehamilan janin mula bermimpi.

Rupa

Pada usia kehamilan selama 23 minggu, janin sudah cukup terbentuk. Dia tidak lagi memiliki kepalanya yang besar berbanding badan, seperti yang dilihat sebelum ini. Tangan dan kaki bayi cukup panjang. Mereka sudah mempunyai jari-jari kecil, falanx terminal yang ditutup dengan kuku.

Seluruh permukaan janin pada peringkat perkembangan intrauterin ini meliputi pelincir asal. Ia perlu untuk bayi dan melindunginya dari kesan beberapa faktor persekitaran negatif. Pelincir asal muncul ketika mencampurkan rahsia khusus yang dirembeskan melalui saluran kelenjar kuat dan peluh dengan sel epiteli yang disingkirkan.

Kulit bayi mempunyai warna merah jambu. Semua kulitnya masih berkedut. Ciri ini disebabkan oleh fakta bahawa janin belum mempunyai jumlah tisu adiposa yang mencukupi. Setiap hari jumlah lemak dalam tubuh kanak-kanak akan meningkat dan mencapai paras optimum untuk melahirkan anak.

Tanpa kandungan lemak subkutan yang mencukupi dalam badan, fungsi termoregular akan terjejas.

Wajah janin masih kelihatan agak lucu. Dia mempunyai mata besar yang menutupi kelopak mata yang halus dan praktikal dari luar. Di atas mata tumbuh pendek, rambut berbulu kecil, yang kemudian menjadi kening sebenar. Fetus juga sudah mempunyai silia, tetapi mereka masih agak ringan dan pendek.

Kontur hidung dan dagu bayi dengan setiap hari kehamilan semakin menjadi berbeza. Jadi, hidung tidak nampak begitu rata seperti dahulu. Sedikit demi sedikit pipi mula muncul. Telinga masih agak dekat dengan lehernya.

Hampir semua janin dan kepala diliputi oleh rambut berkaki panjang. Mereka juga dipanggil lanugo. Pada masa akan datang, rambut ini akan beransur-ansur hilang, dan kulit anak akan kelihatan lebih lancar dan lebih.

Mengenai apa yang berlaku pada ibu dan bayi pada minggu ke-23 kehamilan, lihat video seterusnya.

22 minggu 24 minggu
Ketahui apa yang berlaku pada janin setiap minggu kehamilan.
Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan