26 minggu 28 minggu

Perkembangan janin pada minggu ke-27 kehamilan

Kandungannya

Setiap hari kehidupan pranatal bayi adalah acara yang benar-benar unik. Artikel ini akan memberitahu tentang ciri-ciri perkembangan kanak-kanak pada minggu ke-27.

Hitung tempoh kehamilan
Masukkan hari pertama tempoh haid yang terakhir.

Ciri-ciri anatomi

Untuk menentukan berapa banyak bayi tumbuh, doktor menggunakan kaedah pemeriksaan ultrasound khas. Semasa menjalankan kajian sedemikian, doktor boleh mendapatkan dimensi utama kanak-kanak yang sedang berkembang pesat.

Nilai normal parameter yang ditentukan pada setiap selang masa mengandung berbeza. Jadual berikut menunjukkan norma parameter klinikal utama badan janin, ditentukan semasa fetometri.

Parameter yang disiasat

Norm pada 27 minggu kehamilan

Pertumbuhan

35-35.5 cm

Berat badan

900-980 gram

Saiz biparietal (BPR)

65-75 mm

Panjang Tali Lengan

38-45 mm

Panjang tulang tulang belakang

44-51 mm

Panjang paha

47-56 mm

Panjang bahu

44-51 mm

Lilitan abdomen

20.5-25.3 sm

Lilitan kepala

23.4-27.3 cm

Saiz hadapan

80-97 mm

Di samping menentukan berapa banyak berat badan bayi dan berapa lama, dengan bantuan pemeriksaan ultrasound yang sama, pakar dapat melihat bagaimana janin kelihatan. Peranti moden, yang mana jenis penyelidikan dijalankan, memungkinkan untuk mendapatkan gambaran yang jelas dengan ciri-ciri utama wajah kanak-kanak di rahim.

Ciri-ciri utama serbuk pada minggu ke-27 sudah terbentuk dengan baik. Telinga kecil dan mula bergerak sedikit ke sisi. Bola mata di luar menutup kelopak mata.

Di atas tepi atas mata seorang kanak-kanak tumbuh kening kecil. Fetus juga telah membentuk sebatan kecil. Dengan setiap hari kehamilan, kanak-kanak menjadi lebih comel. Kulitnya secara beransur-ansur mendapat warna fisiologi dan menjadi merah jambu pucat dengan warna kelabu kerana pelincir asal.

Pada badan kanak-kanak - banyak kedut. Ia muncul terutamanya disebabkan oleh hakikat bahawa buahnya sentiasa dalam persekitaran akuatik. Pendedahan kepada cecair amniotik menyumbang kepada kulit menjadi berkedut.

Bayi menjelang akhir trimester kehamilan kedua sudah menjadi lebih gemuk. Perubahan dalam penampilannya adalah disebabkan oleh fakta bahawa di bawah kulit janin jumlah lemak coklat mula aktif meningkat. Ia adalah perlu supaya selepas kelahirannya, anak itu tidak terlalu kenyal. Lemak coklat muncul di dalam badan kanak-kanak tidak sengaja - ia dapat dengan cepat memasuki metabolisme dan, jika perlu, memberi tenaga kanak-kanak. Itulah sebabnya terdapat banyak tisu lemak coklat di badan kanak-kanak.

Pipi seorang kanak-kanak setiap hari menjadi lebih menonjol. Ciri ini juga disebabkan oleh pengumpulan lemak coklat di dalam badan kanak-kanak. Bayi mempunyai ciri-ciri kecil di dekat lubang siku, serta lipatan lemak pertama pada badan.

Apa yang dirasakan bayi?

Perkembangan janin janin untuk tempoh kehamilan ini mengalami beberapa ciri.Organ-organ dalaman penting bayi telah terbentuk, kebanyakan daripada mereka mula berfungsi. Untuk menjalankan kerja dalam mod sepenuhnya, organ-organ dalaman akan dapat hanya selepas kelahiran anak. Dalam pada itu, cara kerja mereka boleh disebut "latihan."

Menjelang kehamilan minggu ke-26-27, organ-organ penyembuh menunjukkan kecekapan mereka dalam kanak-kanak. Oleh itu, kepekatan hormon tertentu meningkatkan darah bayi. Para saintis mendapati janin sudah mempunyai somatotropin sendiri, tiroksin, insulin dan hormon penting lain. Pituitari, tiroid, dan pankreas terbabit dalam pembentukannya.

Pada minggu ke-27 kehamilan, sistem saraf kanak-kanak sudah berfungsi dengan baik. Ciri ciri dalam tempoh ini adalah perkembangan aktif bahagian-bahagian tertentu otak yang bertanggungjawab untuk berfikir dan aktiviti mental. Para saintis telah mendapati bahawa jumlah kudis dan convolutions, yang memberikan korteks sebagai satu kumpulan tertentu, terus meningkat setiap hari sehingga bermulanya buruh.

Struktur khas seperti "komputer utama" dalam badan kanak-kanak menyumbang kepada fakta bahawa setiap hari janin meningkatkan bilangan refleks yang diperlukan untuk kehidupan kemudian.

Pembangunan intensif organ-organ yang bertanggungjawab untuk persepsi tentang pelbagai rangsangan alam sekitar, menyumbang kepada fakta bahawa anak itu mula mengubah sensasi yang dia alami. Menjelang minggu ke-27 dalam kehidupan intrauterinnya, serbuk itu dapat mengalami banyak emosi yang berbeza.

Keupayaan untuk mendengar

Persepsi tentang pelbagai bunyi adalah sensasi yang agak jelas bahawa janin mampu mengalami dalam tempoh ini. Seorang kanak-kanak dapat dengan mudah membezakan antara suara ibu bapa. Suara ibunya mempunyai kesan positif khas kepadanya - Dibuktikan bahawa suara ibu mempunyai kesan santai pada bayi.

Dengan setiap hari kehamilan berturut-turut, bilangan bunyi yang dirasakan oleh bayi meningkat. Sebagai tambahan kepada suara ibu bapanya, bayi mampu merasakan bunyi dari persekitaran luaran. Bayi sudah dapat mendengar bunyi TV atau radio. Sudah tentu, dia masih belum dapat membuat ucapan dan makna.

Buah membezakan bunyi terutamanya dalam intensiti dan kelantangan. Oleh itu, bunyi berlebihan yang kuat boleh menyebabkan ketidakselesaan tertentu bagi bayi. Dalam kes ini, perubahan mood anak akan dirasakan dengan cepat dan ibunya, bayi, akan mula menendang dan bergerak dengan kuat.

Pilihan yang sangat baik untuk menghabiskan masa pada usia kehamilan ini adalah membaca cerita bayi atau mendengar muzik. Terdapat pendapat bahawa pembentukan rasa muzik pada seseorang berlaku tepat pada trimester kehamilan kedua, oleh sebab itu, mungkin secara sengaja membentuk keistimewaan muzik pada seorang anak. Untuk melakukan ini, mendengar klasik yang paling sesuai - ia pasti tidak akan menyebabkan negatif bagi bayi.

Bunyi semulajadi mempunyai kesan yang agak baik pada badan bayi. Oleh kerana kanak-kanak sendiri berada di persekitaran akuatik, bunyi air yang sama akan menyenangkan kepadanya - bunyi ombak atau murmur sungai yang damai. Berjalan bersama dengan takungan semula jadi akan memberi kesan yang baik kepada badan kanak-kanak.

Keupayaan untuk melihat cahaya

Pada minggu ke-27, bayi mampu membuka dan menutup matanya. Semasa tempoh kanak-kanak itu terjaga, matanya menjadi ajar. Cahaya yang jatuh pada wajah bayi, dapat menyebabkan dia menjadi respons. Sebagai contoh, saintis menjalankan beberapa kajian saintifik membuktikan bahawa cahaya terang yang jatuh pada wajah janin membawa kepada hakikat bahawa ia cuba untuk menghidupkan kembali sinarnya dalam setiap cara yang mungkin.

Doktor percaya bahawa penganalisis visual kanak-kanak itu benar-benar berfungsi hanya selepas lahir. Puncak panjang dan sangat kuat menyumbang kepada fakta bahawa aktiviti motor janin meningkat.

Keupayaan untuk menentukan rasa

Sebelum bermulanya buruh beberapa minggu lagi, dan bayi sudah dapat membezakan antara rasa.Pertumbuhan mikroskopik khas pada lidah membantu dalam hal ini. Mereka adalah jenis reseptor yang bertanggungjawab untuk persepsi dalam tubuh manusia pelbagai pilihan rasa.

Mengiktiraf rasa cecair amniotik bayi apabila ditelan. Pada siang hari, dia dapat menelan sekitar 500-600 mililiter cecair. Cecair amniotik melalui saluran pencernaan bayi di dalam, di mana beberapa nutrien diserap. Bahan yang paling penting yang masuk ke dalam aliran darah dengan cara ini adalah glukosa. Tanpa itu, adalah mustahil untuk membangunkan sepenuhnya sistem saraf, khususnya, otak.

Bayi, yang dalam saiznya menyerupai kepala kembang kol purata, sudah dapat membezakan antara rasa pahit, masin dan manis. Menelan sejumlah besar cairan amniotik menyebabkan janin menyerang. Manifestasi kehidupan bayi ini agak normal dan menunjukkan perkembangan beransur-ansur sistem pencernaan.

Keupayaan untuk bergerak

Salah satu tanda-tanda ciri paling terang pada minggu ke-27 adalah aktiviti fizikal yang cukup kuat dari janin. Gerakan aktif kanak-kanak pada masa ini sudah dapat dirasakan oleh ibunya, dan ramai wanita mencatat bahawa pada minggu ke-27 kehamilan, aktiviti fizikal bayi mereka cukup jelas. Sensasi seperti itu, yang merasakan wanita hamil di perutnya, menyumbang kepada saiz janin yang agak besar.

Jumlah pergerakan yang dilakukan oleh janin meningkat dengan ketara. Kanak-kanak sudah bosan dengan mempelajari tubuhnya sendiri pada minggu ke-27 dalam kehidupan intrauterin, kini dia lebih berminat dengan persekitaran akuatik di mana dia berada. Setiap hari ia menjadi menarik bagi seorang kanak-kanak untuk meneroka sempadan dunia, di mana dia masih "hidup"

Minat penyelidikan ini membawa kepada hakikat bahawa kanak-kanak boleh menolak dinding rahim dengan kakinya. Gegaran seperti itu di perutnya dan merasakan wanita hamil. Juga orang yang ingin tahu boleh menyentuh dinding rahim dengan tangannya sendiri. Gegaran dan pergerakan dalam wanita hamil boleh berlaku di bahagian perutnya yang berlainan, ini dipengaruhi oleh kedudukan bayi dalam rahim.

Adalah penting untuk diperhatikan bahawa tidak semua masa pada siang hari janin aktif. Bayi itu sudah mempunyai irama circadian, iaitu keupayaan untuk mengenali siang dan malam. Pada siang hari, kanak-kanak biasanya agak aktif, sedangkan pada waktu malam ia tidur. Tidur janin pada tahap perkembangan intrauterin ini berlangsung, sebagai peraturan, sekurang-kurangnya 16-17 jam sehari. Sesetengah bayi boleh tidur lebih lama - sehingga 20 jam.

Aktiviti motor adalah kriteria yang sangat penting untuk menilai keadaan janin. Oleh itu, jika bayi menjadi sangat aktif, ia mungkin menunjukkan bahawa sesuatu yang membuatnya tidak selesa. Dalam kes ini, ibu hamil pastinya perlu membincangkannya dengan pakar obstetrik dan ginekologinya.

Mengenai degupan jantung

Setiap hari berat badan meningkat - ini perlu supaya bayi tidak lama lagi dilahirkan. Agar seorang kanak-kanak mendapat berat badan dengan baik, adalah perlu semua komponen pemakanan yang diperlukan, serta oksigen, sentiasa dibekalkan kepada tubuhnya. Tanpa kerja penuh hati adalah mustahil.

Pada minggu 27, sistem kardiovaskular bayi bukan sahaja terbentuk, tetapi berfungsi. Terima kasih kepada fungsi "mengepam" jantung, semua nutrien yang datang melalui sistem peredaran darah uteroplacental dihantar ke destinasi mereka - ke semua organ dalaman.

Adalah mungkin untuk menilai secara klinikal kerja jantung dengan menggunakan kaedah diagnostik yang agak mudah - mengira kadar jantung janin. Setiap segmen kehamilan disifatkan oleh kadar normal janin janin (HR).

Kadar untuk 27 minggu ialah 130-160 denyutan seminit. Adalah penting untuk diingat bahawa kekerapan degupan jantung adalah parameter individu dan bergantung kepada banyak sebab.

Bagaimana ia terletak di rahim?

Kedudukan serbuk boleh berbeza, dan lokasi yang paling baik dipanggil persembahan kepala. Dalam kes ini, risiko kecederaan dan kerosakan yang berlainan semasa penghantaran ke ibu dan janin adalah minimum. Kelahiran semula jadi dalam kes ini adalah mustahil.

Pilihan yang kurang baik adalah pembentangan panggul, di mana seksyen caesar adalah kaedah kebidanan pilihan.

Kedudukan melintang janin dalam rahim juga merupakan salah satu pilihan yang tidak baik. Dalam kes ini, bayi itu terletak seolah-olah sejajar dengan paksi rahim, bahagian-bahagian utama tubuhnya terletak di atas puncak iliac. Sekiranya kedudukan bayi tidak berubah sebelum kelahiran, maka, kemungkinan besar, doktor juga akan menggunakan seksyen cesarean.

Bagaimana janin berkembang pada minggu ke-27 kehamilan, lihat video berikut.

26 minggu 28 minggu
Ketahui apa yang berlaku pada janin setiap minggu kehamilan.
Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan