Berapa minggu kehamilan yang terakhir dan apa yang bergantung kepada?

Kandungannya

Wanita yang sedang bersiap untuk menjadi ibu sentiasa berminat dengan berapa banyak kehamilan yang sedang berlaku dan faktor-faktor yang mungkin mempengaruhi ini. Panjang jangka masa bayi adalah agak individu dan bergantung kepada banyak sebab.

Tempoh biasa

Untuk pembentukan dan pematangan bayi dalam rahim ibu, alam telah mengetepikan masa yang pasti - untuk ini ia mengambil masa 266 hingga 280 hari. Ia secara umum diterima oleh orang-orang bahawa kehamilan berlangsung selama sembilan bulan, tetapi dalam praktiknya semuanya sedikit berbeza. Kehamilan normal berlangsung dari 37 hingga 42 minggu kebidanantidak ada perbezaan jika seorang wanita hamil dengan seorang gadis atau seorang lelaki - anak-anak lelaki dan wanita kedua-duanya menjalani pembentukan dan pertumbuhan yang sama dalam tempoh pranatal perkembangan mereka.

Obstetrik mengukur masa yang berbeza - mereka tidak menggunakan kalendar biasa, tetapi minggu selama 7 hari. Oleh itu, satu bulan kebidanan adalah tepat 4 minggu, manakala bulan kalendar dapat terdiri dari 30, 31, atau 28-29 hari. Obstetrik mula mula mengira bukan dari masa konsepsi bayi, kerana dalam kebanyakan kes adalah mustahil untuk menetapkan masa ini, tetapi dari hari pertama haid yang terakhir. Oleh itu Tempoh obstetrik sentiasa 14 hari lebih awal daripada embrio.

Oleh itu, pada manusia, kehamilan berlangsung, purata 40 obstetrik atau 38 minggu embrionik.

Hitung tempoh kehamilan
Masukkan hari pertama tempoh haid yang terakhir.
Perangkaan perubatan menunjukkan bahawa sehingga 80% kelahiran pada wanita berlaku sebelum 40 atau selepas 40 minggu; betul-betul pada hari itu, yang didefinisikan sebagai yang dijangkakan, melahirkan hanya 5% wanita. Kelahiran sehingga 37 minggu dianggap pramatang, dan selepas 42 minggu - terlambat. Tempoh kehamilan (tempoh kehamilan) untuk orang yang mempunyai kebangsaan yang berbeza, kumpulan etnik, umur hampir sama, hanya pembetulan kecil untuk usia yang mungkin.
Berfokus pada satu hari tertentu, pakar obstetrik tidak mahu menyesatkan seorang wanita. Tarikh ini muncul dalam rekod perubatan ibu masa depan sebagai panduan garis panduan, yang akan ditonton oleh doktor semasa kehamilan keseluruhan dan ketika memilih kaedah penyampaian.

Tidak ada gunanya mempertimbangkan ovulasi - ovulasi pada semua wanita berlaku pada masa yang berlainan., kesilapan mungkin berlaku selama beberapa hari, kerana kitaran haid berjalan berbeza. Tarikh tepat hubungan seksual, yang membawa kepada kelahiran kehidupan baru, diketahui bukan oleh semua wanita, kerana untuk wanita dewasa yang sihat adalah cukup biasa untuk menjalani kehidupan seks biasa. Tetapi secara lalai, diandaikan bahawa kanak-kanak boleh dikandung hanya semasa tempoh ovulasi dan pada hari selepas itu, sementara sel telur berdaya maju. Walau bagaimanapun, masa ovulasi itu sendiri tidak jelas. Kaedah yang paling purata dan tepat ialah kaedah mengira dari hari pertama haid yang terakhir, biasanya wanita ingat dia.

Kehamilan berterusan selagi diperlukan untuk memancarkan bayi dan menyesuaikan badan wanita dengan proses generik. Kedua-dua faktor ini sangat rumit dan pelbagai. Sekiranya tiada pengaruh faktor-faktor tertentu, bayi akan memegang kandungan dari hari perkahwinannya dari 266 hingga 280 hari.

Apa yang menjejaskan tempoh?

Persoalan ini dalam wanita adalah salah satu yang paling menyakitkan. Pada pandangan pertama, agak sukar untuk menjawab apa sebenarnya tarikh akhir boleh bergerak dalam satu arah atau yang lain, tetapi faktor pengaruh masih wujud. Mari kita lihat mereka dengan lebih terperinci.

 • Keturunan. Ramai orang memandang rendah faktor genetik, sedangkan ini sangat penting. Sekiranya wanita dalam keluarga dalam garis menaik langsung (ibu, nenek, nenek-nenek, dll) mempunyai kelahiran pra-matang atau terdapat kes-kes berulang, kemungkinan besar kehamilan akan berterusan kurang dari 38 minggu atau lebih daripada 42 minggu. Kebarangkalian bertambah jika kecenderungan untuk lewat penghantaran diperhatikan dalam dua atau lebih wanita dalam garis genetik menaik.
 • Umur. Ibu-ibu yang akan datang yang belum berusia 20 tahun, serta wanita berusia lebih dari 36 tahun, lebih cenderung mempunyai kelahiran yang belum matang atau terlambat.
 • Bilangan kelahiran. Jika kelahiran pertama, biasanya ada kecenderungan untuk perenashivaniya, meningkatkan istilah. Sekiranya terdapat banyak kelahiran, maka ada peluang untuk tidak menyebarkan bayi sebelum 38 minggu, kerana tubuh wanita itu menjalani semua peringkat persiapan pranatal.
 • Kesihatan ibu. Sekiranya terdapat penyakit kronik dalam wanita, walaupun mereka tidak berkaitan dengan organ pembiakan, risiko melahirkan bayi terlalu tinggi.
 • Ciri gaya hidup. Wanita yang berada dalam "posisi yang menarik" tidak boleh berpisah dengan rokok atau segelas wain, lebih daripada yang lain risiko melahirkan prematur. Hampir risiko yang sama wujud untuk wanita yang berada dalam keadaan tekanan kronik, mengalami, gugup, berada dalam persekitaran psikologi yang tidak menguntungkan. Wanita sedentari, yang menghabiskan sebahagian besar masa mereka di sofa oleh TV, mempunyai peluang untuk menukar kehamilan mereka.
 • Faktor psikologi. Kita tidak sepatutnya mengabaikan sebab-sebab psikologi yang menjejaskan kehamilan dalam kebanyakan kes, walaupun mereka tidak diberi perhatian oleh pakar obstetrik. Sebagai contoh, ketakutan terhadap kesakitan generik atau hakikat bahawa ia akan menjadi sukar untuk menangani seorang kanak-kanak menimbulkan pengapit otot pada wanita, serviks tidak siap, ia matang lebih lama, yang menyebabkan perenosivaniyu sehingga 42 minggu atau lebih. Tekanan kronik yang teruk, yang tidak dapat dijangkiti, boleh menjadi faktor yang menonjol dalam penguncupan otot-otot rahim, yang akan menyebabkan kelahiran pramatang.
 • Pelbagai janin. Sekiranya seorang wanita mempunyai kegembiraan ganda atau triple kerana membawa dua atau tiga bayi dalam rahim, dia harus mempersiapkan kelahiran lebih awal daripada wanita hamil lain yang menanggung satu anak - dua bayi menaruh lebih banyak tekanan pada serviks dalaman, dan oleh itu Proses kelahiran biasanya bermula sebelum minggu kehamilan ke-38.
 • Ciri kitaran wanita. Ingat berapa hari kitaran haid berlangsung. Sekiranya ia biasanya pendek dan tahan kurang dari 28 hari, maka terdapat kebarangkalian yang tinggi untuk melahirkan masa depan. Wanita dengan kitaran panjang - dari 35 hari atau lebih, biasanya melahirkan selepas 40-41 minggu, atau mereka kembali semula lebih lama.

Semua yang disenaraikan di atas, hanya trend, kebarangkalian. Dalam amalan, penghantaran pramatang atau lewat mungkin berlaku pada wanita tanpa faktor risiko yang ditunjukkan.

Punca Kelahiran Preterm

Kelahiran pramatang dianggap berlaku antara minggu ke-22 dan kehamilan minggu ke-37. Anda tidak perlu memberi tumpuan kepada 40 minggu yang terkenal, kerana penyelewengan dari tarikh ini untuk beberapa minggu ke mana-mana arah tidak patologi, melahirkan anak dari minggu ke minggu ke-42 42 akan dipertimbangkan segera, iaitu, tepat pada masanya. Tidak kira betapa sukarnya doktor dan saintis cuba, mereka tidak mengira satu mekanisme untuk perkembangan bersalin sebelum waktu. Iaitu, tidak jelas apakah aktiviti generik badan wanita bermula apabila bayi atau ibu tidak bersedia untuknya: tidak ada tahap hormon tertentu yang diperlukan, tidak ada kematangan yang sempurna pada tisu paru-paru bayi, dsb.

Walau bagaimanapun, terdapat faktor risiko yang cukup dikaji yang meningkatkan kemungkinan melahirkan bayi sebelum waktu yang ditetapkan. Mereka secara konvensional dibahagikan kepada ibu, gestational dan sosio-biologi.

 • Faktor ibu - Sejarah obstetrik dibebani: beberapa pengguguran dalam sejarah perubatan peribadi wanita, operasi pada rahim, ovari, kehadiran beberapa keguguran dan kelahiran prematur yang telah berlaku sebelumnya.
 • Faktor kegawatan - Kekurangan air dan air yang tinggi dalam kehamilan semasa, kegagalan fungsi serviks (kekurangan serviks), tumor organ pembiakan, plasenta previa, jangkitan seksual (chlamydia, ureaplasmosis) yang dialami semasa jangkitan (cacar air, rubella, campak); penyakit jantung, saluran darah, buah pinggang, diabetes mellitus dan hipertensi. Ini juga termasuk patologi genetik dan kecacatan janin, sebutan Rh-konfidensi kanak-kanak Rh-positif dengan ibu Rh-negatif, pembentangan fetal yang tidak normal.
 • Faktor sosio-biologi - keadaan hidup yang tidak mencukupi, kekurangan nutrisi dan kekurangan vitamin, penggunaan alkohol dan dadah, dan berada dalam keadaan tekanan kronik.

Doktor baru-baru ini menemui faktor risiko baru - jantina lelaki pada bayi. Sambungan ini tidak tepat dan meyakinkan terbukti, tetapi statistik sangat tidak berat sebelah: sehingga 75% bayi pramatang adalah lelaki.

Akibat kelahiran preterm secara langsung bergantung pada berapa lama bayi dilahirkan. Semakin dekat minggu ke 37, semakin tinggi kemungkinan hasil yang menguntungkan tanpa komplikasi. Yang terdahulu kanak-kanak muncul, semakin tinggi kebarangkalian kematian atau kecacatannya.

Tiga ancaman utama dalam kes ini ialah:

 • ketidakmampuan tisu paru-paru disebabkan oleh sedikit surfaktan yang terkumpul - akibatnya, kegagalan pernafasan akut dapat berkembang;
 • jumlah lemak subkutan yang rendah dalam kanak-kanak - akibat daripada berat badan rendah atau sangat rendah dan ketidakupayaan untuk mengekalkan haba badan anda sendiri, sistem hipotermia;
 • ketidakmampuan organ-organ dalaman, keengganan mereka untuk bekerja secara bebas dalam keadaan yang berubah-ubah, ketiadaan sistem saraf pusat amat berbahaya, yang boleh menyebabkan kelumpuhan, buta, dan pekak.

Perubatan moden telah lama membantu menyelamatkan kanak-kanak pramatang. Sebelum ini, seorang kanak-kanak dengan berat kurang daripada 500 gram tidak diselamatkan, mereka menganggapnya sebagai keguguran. Hari ini dari pelbagai tempat di negara ini dari semasa ke semasa terdapat laporan bahawa mereka berjaya menyelamatkan kanak-kanak dengan berat 450 dan bahkan 420 gram.

Penjagaan pernafasan berada pada paras yang tinggi, dan oleh sebab itu kebanyakan bayi prematur masih dapat diselamatkan, tetapi sayangnya, tidak ada yang dapat menjamin akibat yang mungkin ada dari segi kesehatan mereka. Semua ini mencadangkan keperluan untuk pencegahan kelahiran preterm - Seorang wanita harus sangat prihatin terhadap kesejahteraannya dan mengikuti semua cadangan doktor.

Punca penyampaian lewat

Sekiranya tarikh akhir yang dinyatakan sebagai tarikh lahir yang dijangkakan telah berlalu, dan bayi itu tidak tergesa-gesa untuk membuat gembira ibu dan saudara-mara lain dengan kelahirannya, anda tidak perlu terburu-buru dengan kesimpulan - sehingga 42 minggu kehamilan Ia dianggap tidak dipakai selepas itu, tetapi berpanjangan. Dalam erti obstetrik, mereka berkata tentang penangguhan apabila terdapat 42 minggu kehamilan, tetapi tidak ada tanda-tanda buruh.

Sebab-sebab yang boleh membawa kepada ini agak sukar untuk dikaji dan dianalisis. Tetapi paling kerap faktor-faktor berikut dipertimbangkan.

 • Ralat dalam menetapkan tarikh akhir. Ini hanya boleh berlaku jika seorang wanita tidak mengingati tarikh permulaannya sebelum menstruasi atau kitarannya yang tidak teratur. Dalam kes ini, tempoh itu akan diselaraskan mengikut ultrasound, dan apa yang perlu dilakukan jika bayi terlalu besar, kerana istilah itu akan ditetapkan lebih lama daripada yang sebenarnya. Malah, keadaan ini adalah yang paling tidak berbahaya, kerana, pada hakikatnya, tidak ada perubahan. Ia hanya wujud di atas kertas.
 • Buah yang besar. Kanak-kanak yang berat dalam minggu-minggu terakhir melebihi 4 kilogram tidak tergesa-gesa untuk dilahirkan, dan ini adalah fakta.
 • Aktiviti rendah. Wanita yang tidak bergerak banyak, tidak melakukan gimnastik, cuba untuk tidak berjalan, sangat sering menghadapi hakikat bahawa aktiviti buruh tidak berlaku dalam masa yang ditetapkan.
 • Ketidakmampuan untuk melahirkan anak. Seorang wanita mungkin takut melahirkan anak atau bimbang bahawa dia akan segera mengubah segala-galanya dalam hidupnya selepas kelahiran bayi. Semua ini di peringkat psikosomatik membawa kepada pemanjangan kehamilan dan perenashivaniyu. Kadang-kadang wanita mempunyai idea untuk melahirkan Tahun Baru atau untuk ulang tahun pasangan, tetapi, sayangnya, DA adalah beberapa minggu sebelumnya. Dalam kes ini, kehamilan selepas mengandung psikogenik juga mungkin.
 • Gangguan endokrin. Wanita itu mungkin mengalami pengurangan pengeluaran oxytocin, estrogen, dengan tahap progesteron yang tinggi, yang biasanya akan berkurangan sebelum melahirkan anak, juga persiapan prenatal tidak bermula pada tahap biokimia.

Selalunya, fakta-fakta kehamilan yang berpanjangan didapati di kalangan wanita yang, sepanjang kehamilan, berjuang dengan berani bersama-sama dengan doktor mereka dengan ancaman keguguran. Mereka sangat diselaraskan secara psikologi untuk memelihara kanak-kanak di rahim yang pemindahan psikosomatik biasa berlaku kepada keadaan semasa.

Kehamilan yang berpanjangan adalah berbahaya kerana plasenta tidak dapat melaksanakan fungsinya secara normal, ia sudah tua, telah mencapai tahap penuaan yang melampau, dan oleh itu kanak-kanak dalam rahim tidak mempunyai oksigen, nutrien, yang penuh dengan hipoksia dan pelbagai kerosakan pada fungsi sistem saraf pusat yang disebabkan oleh perubahan hipoksia.

Kanak-kanak itu sempit, tetapi walaupun hari ini, apabila ibu "berjalan-jalan semula", dia terus mendapat berat badan, yang mengancam proses kelahiran - episiotomi mungkin diperlukan atau seksyen caesar perlu dilakukan jika kanak-kanak itu terlalu besar.

Cadangan

Seperti yang anda dapat lihat, ada faktor yang tidak dapat mempengaruhi wanita dalam apa cara sekalipun, misalnya, keturunan. Tetapi dalam kebanyakan kes, masih mungkin untuk mengelakkan kelahiran pramatang atau kehamilan yang berpanjangan. Sekiranya anda mempunyai faktor risiko untuk melahirkan lebih awal atau "berlama-lama" dalam perjalanan, adalah perlu untuk membincangkan langkah pencegahan dengan doktor terlebih dahulu.

Petua umum adalah seperti berikut.

 • Dapatkan didaftarkan dalam perundingan wanita secepat mungkin.
 • Lawati doktor dengan kerap, jangan menolak ujian dan peperiksaan tambahan - komplikasi semasa kehamilan membolehkan anda mengambil langkah-langkah yang tepat pada masanya dan mengurangkan kemungkinan kelahiran awal atau lewat.
 • Terlalu mudah alih, terutamanya pada masa-masa yang akan datang: melakukan kerja rumah anda, melakukan lebih banyak berjalan, lakukan gimnastik - ini bukan hanya latihan otot yang sangat baik sebelum bersalin, tetapi juga langkah tambahan untuk menyediakan serviks untuk melahirkan anak.
 • Makan seimbang dan betul, cuba tepu makanan anda dengan vitamin, ambil persiapan vitamin, jika disyorkan oleh doktor.
 • Memimpin gaya hidup yang sihat.
 • Beri perhatian khusus kepada persediaan psikologi untuk membawa dan melahirkan anak. Psikologi boleh membantu dalam hal ini, yang menerima kemasukan percuma di mana-mana klinik antenatal.
Ketahui apa yang berlaku kepada ibu dan bayi setiap minggu kehamilan.
Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan