Memadai minggu kehamilan dan trimester

Kandungannya

Sering kali, ibu-ibu masa depan, terutamanya dalam tempoh awal, keliru pada minggu, trimester dan bulan. Kita semua tahu bahawa seorang kanak-kanak dilahirkan selama 9 bulan, tetapi kemudian di mana bulan ke-10 datang, selepas semua, terdapat 40 minggu kehamilan? Arahan terperinci mengenai cara mengira dengan tepat dan tidak untuk "hilang" di dalamnya dipaparkan dalam artikel ini.

Maklumat am

Untuk tempoh rujukan kehamilan dalam amalan obstetrik global memperkenalkan konsep "minggu obstetrik." Di dalamnya doktor mengira kehamilan. Oleh itu, seorang wanita yang tidak berpengalaman yang datang 7-8 hari selepas penangguhan dalam rundingan dan mendengar dari doktor bahawa dia telah pergi. bulan kehamilan kedua, ada kebingungan dan kemarahan tulus - dia hamil dengan apa-apa sama sekali, dan dia dikreditkan dengan terlalu banyak!

Hitung tempoh kehamilan
Masukkan hari pertama tempoh haid yang terakhir.

Dari sini, pelbagai jawatan dan mesej dari wanita "dalam kedudukan" dilahirkan, yang yakin bahawa "doktor telah tersilap dengan tarikh akhir." Tidak salah. Hanya mereka anggaran minggu obstetrik, dan wanita lazimnya menganggap semuanya sebenarnya - dari "hari X", apabila terdapat hubungan seks, yang boleh menyebabkan kelahiran kehidupan baru.

Seorang wanita adalah subur hanya pada hari ovulasi dan pada siang hari. Tetapi wanita itu tidak dapat mengetahui dengan tepat pada hari itu. Ovum boleh meninggalkan folikel beberapa hari sebelum atau selepas, kerana proses ini boleh dipengaruhi oleh pelbagai faktor - stres, sejuk, keletihan. Oleh itu, untuk menetapkan tarikh yang tepat apabila bayi itu dikandung, tidak juga doktor atau wanita itu. Oleh itu, ia telah memutuskan untuk mengukur tempoh dalam minggu obstetrik. Mereka mula dikira dari hari pertama yang terakhir dalam kitaran haid ini.

Oleh itu:

 • Nombor nombor minggu adalah masa apabila seorang wanita mengalami pendarahan haid.
 • Minggu kedua mendahului ovulasi.
 • Pada ketiga, jika bernasib baik, implantasi oosit yang disenyawakan ke dalam lapisan endometrium rahim berlaku.
 • Menjelang akhir minggu keempat, kelewatan bermula, yang memaksa seorang wanita untuk membeli ujian dan menubuhkan hakikat ibunya tidak lama lagi.

Iaitu, tempoh obstetrik selalu 2 minggu lebih lama daripada janin sebenar.

Jumlah kehamilan adalah purata 40 minggu kebidanan. Sekarang, mengetahui perbezaan dalam 14 hari, mudah difahami bahawa ini adalah 38 embrio. Secara purata, melahirkan anak berlangsung dari 266 hingga 280 hari. Kali ini dibahagikan kepada beberapa tempoh, ke dalam trimester dan bulan.

Terma utama

Kami tahu dari sekolah bahawa sebulan adalah 30 atau 31 hari. Februari berlangsung 28 atau 29 hari. Tetapi bulan kebidanan dan bulan kalendar adalah dua perkara yang berbeza.

  Minggu dan bulan kebiasaan

  Kehamilan dikira bukan sahaja pada minggu obstetrik, tetapi juga pada bulan obstetrik.

  Setiap bulan itu, tanpa penunjuk kalendar, masa tahun, berlangsung tepat 4 minggu.

  Oleh itu, bulan lunar dan obstetrik sangat serupa. Ini bermakna bahawa setiap bulan kebidanan akan berlangsung selama 28 hari dan bukan sehari lagi:

  • bulan pertama kehamilan - 1-4 minggu termasuk (pada akhirnya seorang wanita hanya boleh belajar tentang kehamilannya);
  • bulan kedua - 5-8 minggu termasuk;
  • bulan ketiga - 9-12 minggu termasuk;
  • bulan keempat - 13-16 minggu termasuk;
  • bulan kelima - 17-20 minggu termasuk;
  • bulan keenam - 21-24 minggu termasuk;
  • bulan ketujuh - 25-28 minggu termasuk.
  • bulan kelapan - 29-32 minggu termasuk;
  • bulan kesembilan - 33-36 minggu termasuk;
  • bulan kesepuluh - 37-40 minggu kehamilan.

  Kalendar minggu dan bulan

  Jika anda melihat kalendar dinding atau meja biasa, bulan kehamilan akan diedarkan agak berbeza:

  • yang pertama adalah 1-4.5 minggu;
  • yang kedua ialah 4.5-9 minggu;
  • ketiga ialah 9-13 minggu;
  • yang keempat ialah 14-17.5 minggu;
  • kelima - 17.5-22 minggu;
  • yang keenam ialah 22-26.5 minggu;
  • yang ketujuh ialah 26.5-30.5 minggu;
  • yang kelapan - 30.5-35 minggu;
  • kesembilan ialah 36-40.5 minggu.

  Sekarang anda tahu di mana bulan ke-10 kehamilan datang dan tidak akan ada yang tidak dapat difahami dalam hal ini.

  Minggu kebiasaan dan trimester

  Untuk kemudahan, keseluruhan tempoh kehamilan dibahagikan kepada tiga bahagian. Setiap dipanggil trimester. Dalam setiap trimester, tiga bulan. Jadi, trimester kelihatan seperti ini:

  • trimester pertama - 1-13 minggu;
  • trimester kedua - 14-26 minggu;
  • trimester ketiga - dari minggu ke 27 hingga lahir.

  Tempoh

  Perkembangan janin dari satu sel ke tubuh manusia yang sepenuhnya, yang akan menjadi bayi baru lahir, dibahagikan kepada beberapa tempoh. Mereka juga berkait rapat dengan istilah obstetrik. Terdapat beberapa tempoh:

  • Preimplantation. Ia bermula dari hari pertama haid yang terakhir (1 minggu) dan berlangsung sehingga 21 hari, apabila telur yang disenyawakan boleh melewati tabung fallopian dan memperbaiki dinding rahim (iaitu, implantasi akan berlaku).
  • Janin. Ia bermula dari masa persenyawaan dan berlangsung sehingga 9-10 minggu kebidanan, termasuk. Tempoh yang paling penting, sejak pada masa ini adalah meletakkan dan pembentukan semua organ dan sistem dalaman. Bayi dipanggil embrio.
  • Janin (janin). Dari 11 hari hingga lahir. Pada masa ini, kanak-kanak itu tumbuh, semua organ sudah terbentuk. Bayi dipanggil buah.
  • Perinatal (pranatal) bermula dari minggu ke-23 kehamilan, apabila kelahiran seorang kanak-kanak tidak akan dianggap sebagai keguguran, tetapi akan diklasifikasikan sebagai kelahiran pramatang, sehingga 42 minggu.
  • Berpanjangan bermula pada 40 minggu obstetrik jika penghantaran belum bermula.
  • Penghantaran lewat - selepas 42 minggu kehamilan.

  Jadual jadual (minggu obstetrik dan bulan)

  Trimester

  Minggu

  Bulan

  Tempoh

  Yang pertama

  1-13

  1-3

  Preimplantation, janin, janin

  Yang kedua

  14-26

  4-6

  Janin

  Ketiga

  27-40 dan banyak lagi

  7-9

  Janin

  Bagaimana untuk mengira tarikh dan tarikh lahir yang tepat?

  Wanita yang meragui pengiraan obstetrik mungkin membuat pengiraan mereka sendiri: pada hari permulaan haid, tambah bilangan hari dalam kitaran penuh terakhir hingga tarikh semasa. Contoh: bulanan bermula 1 Mei. Pada kalendar 6 Ogos. Anda mempunyai 9 minggu + 3 hari. Untuk pengiraan, anda memerlukan kalendar yang paling biasa.

  Terdapat beberapa cara untuk menentukan tarikh penghantaran yang mungkin. Tetapi perlu difahami bahawa PDR yang disebut (tarikh lahir yang dianggarkan) akan hanya anggaran - tiada siapa yang boleh menjamin anda bahawa kanak-kanak itu akan memutuskan untuk datang ke dunia ini dengan tepat bilangan yang betul, kerana kelahiran dari 37 hingga 42 minggu dianggap normal. PDR - hari terakhir minggu ke-40 dan tidak lebih daripada itu panduan anggaran untuk doktor dan ibu masa depan. Anda boleh mengira istilah anda dalam beberapa cara.

  Menjelang tarikh konsepsi, ovulasi

  Jika anda tahu pasti apabila anda mempunyai ovulasi (melakukan ujian yang sesuai, ovulasi dirangsang dengan ubat hormon, dan lain-lain), anda boleh menggunakan formula A + 266 = X berikut, di mana A adalah hari perkiraan yang dianggarkan dan X adalah hari yang dijangkakan. Kaedah obstetris tidak digunakan kerana kesilapan yang besar.

  Dengan haid

  Ini adalah kaedah yang paling biasa, dituntut dan dibuktikan oleh masa dan oleh banyak generasi pakar obstetrik. Rumusannya adalah seperti berikut:

  M + 280 = X, di mana:

  • M - hari pertama tempoh haid yang terakhir;
  • X - tarikh anggaran penghantaran.

  Formula Negel juga boleh digunakan. Dia kelihatan seperti ini:

  M-3 bulan + 1 minggu. = X.

  Anda memotong tiga bulan dari hari pertama haid terakhir dan menambah tujuh hari untuk mendapatkan tarikh lahir.

  Kaedah memberikan hasil yang paling mencukupi jika kitaran wanita adalah biasa. Sekiranya seorang wanita tidak dapat mengingati tarikh haid yang terakhir, kitaran itu tidak teratur, mengira istilah dan DA dalam cara sedemikian tidak akan berfungsi.

  Dengan ultrasound

  Pengimbasan ultrasound dengan ketepatan yang besar dapat membantu menentukan tempoh kehamilan. Doktor akan bermula dari pematuhan saiz ovum (pada peringkat awal) kepada norma yang telah ditetapkan. Diameter ovum memberitahu anda berapa lama bayi telah berkembang. Kaedah ini tepat pada tahap awal, kerana pada permulaan kehamilan semua kanak-kanak berkembang pada kadar hampir sama.

  Embrio adalah sama, yang tidak boleh dikatakan mengenai buah-buahan - mereka mula menunjukkan ciri-ciri individu (menentukan panjang yang melebihi femur pada kanak-kanak yang tinggi boleh mengakibatkan kehamilan yang terlalu mahal pada sebenar, yang akan kurang). Dengan itu, kanak-kanak yang lebih besar dapat memberikan jangka panjang, dan ibu-ibu bayi kecil dapat mengecilkannya.

  Dengan bergerak

  Terdahulu, apabila tiada ultrasound, kaedah ini digunakan secara meluas dalam klinik antenatal. Primiparas menandakan masa pergerakan pertama. Sehingga tarikh ini, doktor menambah tepat 20 minggu. Pembalikan dianggap berbeza, menambah 22 minggu hingga tarikh pergerakan pertama bayi.

  Kaedah ini terlalu bergantung kepada faktor manusia, kerana seorang wanita tidak boleh membezakan antara pergerakan pertama, yang secara salah akan membawa kepada pengertian.

  Mengikut keputusan kajian ginekologi

  Ketinggian lantai rahim adalah penting. Dia diukur oleh pakar ginekologi pada setiap lawatan oleh ibu masa depan klinik antenatal. Ia biasanya sesuai dengan istilah obstetrik dalam istilah berangka. Tetapi kaedah ini hanya boleh digunakan apabila seorang wanita mempunyai perut, tidak digunakan pada peringkat awal. Selain itu, dengan kerencangan pertumbuhan intrauterin, pembentangan janin yang tidak betul, susunan melintang, dimensi mungkin tidak sesuai dengan istilah itu. Nisbah VSDM ketika membawa kembar atau kembar juga menyimpang dari norma biasa.

  Penukar

  Hari ini terdapat sejumlah besar kalkulator dan kaunter yang akan membantu mengira tarikh sebenar dan tarikh jangkaan kelahiran. Seorang wanita hanya perlu menentukan tarikh hari pertama haid terakhirnya. Program ini akan mengira dan menterjemahkan istilah tersebut ke dalam istilah obstetrik, bulan dan trimester, dan juga melaporkan perkembangan tahap bayi yang kini sedang dihidupkan.

  Ciri-ciri program sedemikian adalah bahawa mereka tidak mengambil kira faktor individu yang mungkin, sebagai contoh, ovulasi lewat, dan oleh itu mungkin juga salah, tetapi hanya sedikit - ralat tidak mungkin melebihi 7-10 hari. Tetapi tanpa pengiraan tambahan, anda boleh mengetahui dalam satu klik berapa banyaknya - tujuh bulan kehamilan, berapa hari, minggu, apa istilah dan tempoh perkembangan bayi.

  Ulasan penukar diedarkan kepada positif dan negatif. Ketepatan pengiraan yang agak tinggi dipanggil sebagai kelebihan, dan minus adalah ketidakupayaan untuk menggunakan program jika seorang wanita tidak mengetahui tarikh bulanan, iaitu, algoritma lain tidak termasuk di dalamnya.

  Ketahui apa yang berlaku kepada ibu dan bayi setiap minggu kehamilan.
  Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

  Kehamilan

  Pembangunan

  Kesihatan