Adakah mungkin menentukan jantina seorang kanak-kanak tanpa ultrasound?

Kandungannya

Jantina sifat kanak-kanak menyimpan rahsia hampir kepada pertengahan tempoh bawa. Untuk ibu-ibu masa depan yang tidak sabar-sabar untuk mengetahui siapa mereka, kali ini nampaknya sangat panjang, dan bercanda atau serius, mereka mula mencari cara untuk menentukan seks kanak-kanak tanpa ultrasound. Mari lihat beberapa cara untuk melakukan ini.

Sedikit mengenai pembentukan lantai

Jantina anak masa depan tidak bergantung kepada pemakanan daging atau susu, bukan pada hubungan seksual dalam fasa tertentu kitaran sebelum atau selepas ovulasi, dan bahkan tidak pada bulan purnama, tetapi semata-mata pada masa depan pope. Sel seks wanita selalu membawa kromosom XX. Tetapi sel lelaki - sel sperma boleh "dikenakan" dengan cara yang berbeza - XX atau XY. Daripada sperma apa yang pertama kali mencapai matlamat - telur, dan ia bergantung kepada jenis seks yang akan dilakukan oleh anak itu. X-sperma menjamin seorang gadis, dan Y - budak lelaki.

Oleh itu, seks sudah ditentukan terlebih dahulu dari detik pertama selepas pembuahan. Tiada apa-apa yang boleh menjejaskannya. Ini adalah maklumat genetik yang mengandungi sel yang cepat membahagikan embrio masa depan.

Kelenjar seks pada kanak-kanak mula terbentuk dari minggu ke-6 kehamilan (hanya 4 minggu selepas persenyawaan). Pada mulanya, kedua-dua ovari kanak-kanak perempuan dan buah zakar lelaki berada di rongga perut. Banyak kemudian, kelenjar anak lelaki akan turun ke dalam skrotum, dan ovari kanak-kanak perempuan akan tenggelam ke pelvis kecil.

Hitung tempoh kehamilan
Masukkan hari pertama tempoh haid yang terakhir.

Organ-organ kemaluan luar, yang membolehkan doktor pada ultrasound untuk menentukan jenis kelamin janin, menyelesaikan pembentukannya lebih dekat pada 12-13 minggu kehamilan, tetapi saiz mereka masih kecil bahawa kesilapan dalam diagnosis seks dalam tempoh ini tidak dikecualikan. Lihat jantina lebih jelas hanya selepas 16-18 minggu kehamilan. Selepas 20 minggu, ketepatan ultrasound dalam meramalkan jantina menghampiri 90%.

Keinginan untuk mengetahui siapa yang tinggal di perut - lelaki atau perempuan, secara semula jadi dan jelas. Terutama bagi mereka yang sudah mempunyai anak seks yang sama dalam keluarga (dua atau tiga orang anak lelaki atau dua anak perempuan, dan lain-lain). Menunggu saat rahsia menjadi jelas diberikan kepada ibu dengan kesulitan. Terdapat beberapa wanita yang percaya bahawa ultrasound berbahaya kepada kanak-kanak. Mereka menganggap ia salah untuk mendapatkan diagnosis seperti itu untuk mengetahui jenis kelamin bayi.

Kerosakan ultrasound belum terbukti dan tidak disangkal, kerana sains tidak dapat mengkaji kesan jangka panjang pengimbasan anak yang belum lahir dengan gelombang ultrasonik. Pada peringkat ini, kaedah ini dianggap agak selamat, tetapi tidak semua pasti.

Terdapat kaedah lain yang diluluskan oleh ubat berasaskan bukti dan telah diuji. Benar, mereka lebih mahal daripada prosedur pemeriksaan ultrasound.

Kaedah perubatan

Ujian pranatal bukan invasif

Ujian pranatal bukan invasif (NIPT) adalah kaedah yang paling berkesan untuk menentukan seks, tidak termasuk ultrasound. Ujian ini boleh dilakukan di mana-mana pusat genetik perubatan. Seorang wanita hanya perlu mengambil ujian darah dari urat selepas 8 minggu kehamilan.

Sel-sel darah merah janin akan dijumpai dalam darahnya dan DNA mereka akan terpencil, yang akan memungkinkan untuk mengetahui dengan tepat kedua-dua jantina dan kemungkinan patologi.

Teknologi moden ini sudah dalam trimester pertama, bermula dari minggu ke-9, dengan kebarangkalian 99.9% menentukan bukan sahaja jantina kanak-kanak, tetapi juga beberapa kelainan kromosom yang teruk dan yang paling biasa di dalam janin.

Satu-satunya kelemahan kaedah adalah harga yang tinggi. Tetapi ramai mommies masa depan kini menghembuskan nafas lega, kerana sebelum itu tidak ada alternatif yang selamat untuk prosedur invasif dengan risiko keguguran. Analisis tidak membatalkan peperiksaan ultrasound yang dirancang dalam jangka masa yang ditetapkan.

"TestPol"

Di rumah, anda boleh membuat ujian khas untuk menentukan jantina. Ia dihasilkan oleh sebuah syarikat Amerika. "TestPol" boleh digunakan pada kehamilan awal.

Adalah mungkin untuk menentukan jantina bayi yang belum lahir dari minggu ke-8 kehamilan, pada masa ini, sebagaimana yang ditunjukkan oleh pengeluar, bahawa janin mula menghasilkan hormon seksnya sendiri. Menurut arahan, sampel air kencing seorang wanita harus dicampurkan dengan reagen dan menilai warna.

Gamma kuning dan oren menunjukkan seorang gadis, hijau - budak lelaki. Kos ujian adalah dari 2,000 hingga 3,500 rubel. Pengeluar menganggarkan ketepatan 86%, sebenarnya, seperti yang disahkan oleh ulasan wanita hamil, ketepatannya lebih kurang.

Cara yang "tidak serius"

Bagi mereka yang sememangnya tidak sesuai untuk ujian dan ujian perubatan, dan untuk ibu-ibu yang tidak sabar masa depan yang ingin menentukan seks hampir dari tarikh konsepsi bayi, manusia telah menghasilkan banyak cara untuk mengira jenis kelamin kanak-kanak itu, walaupun semuanya berkaitan dengan jenis hiburan mereka .

Meja Cina

Adalah sukar untuk mengatakan dengan yakin apabila jadual ini muncul, tetapi ia dikreditkan dengan asal yang agak kuno. Di China, semasa pengharaman untuk mempunyai anak kedua, masalah perancangan gender adalah akut. Kebanyakan keluarga Cina memerlukan seorang lelaki untuk meneruskan jantina mereka, nama keluarga. Dengan gadis-gadis, mereka juga boleh melakukan pengguguran atas alasan perubatan. Adalah dipercayai bahawa orang Cina masih menggunakan jadual ini semasa merancang kehamilan.

Walau bagaimanapun, orang Cina sendiri tidak mengesahkan maklumat ini. Oleh itu, lebih bijak untuk merawat meja sebagai hiburan. Ketepatan jadual kira-kira 60%. Jika anda hanya mengandaikan bahawa anda akan mempunyai sama ada lelaki atau perempuan (yang, dengan cara itu, adalah benar), ketepatan ramalan akan sedikit lebih rendah daripada jadual Cina - 50%.

Maklumat bahawa jadual itu dijumpai di Beijing oleh ahli arkeologi di kuil yang musnah, yang tertulis di atas dasar batu oleh orang bijak kuno, tidak sesuai dengan kebenaran. Pada abad ke-14, di mana asalnya kaedah tersebut dikaitkan, tidak ada bulan kalendar Gregorian. Masa zaman pertengahan Cina diukur mengikut kalendar solar dan lunar. Tetapi jika anda meninggalkan semata-mata asalnya kaedah yang meragukan, anda mungkin dapat bersenang-senang, memeriksa jantina anda berkaitan dengan usia ibu di mana dia mengandung anda, serta seks saudara-mara lain, mengetahui berapa umur ibu mereka.

Dalam kes kebetulan ia tidak bernilai banyak untuk menang, kerana kebarangkalian memukul masih agak besar, seperti kebarangkalian kehilangan. Dalam baris mendatar, pilih umur wanita pada masa persenyawaan, dan dalam lajur - bulan konsepsi. Di persimpangan jawatan, sama ada "M" atau "D" diperolehi, yang bermaksud lelaki atau perempuan.

Kaedah kemas kini darah

Kaedah ini memberikan peluang yang baik untuk mengamalkan matematik mudah, tetapi tidak menjamin hasil yang tepat. Intinya adalah teori pembaharuan darah. Adalah dipercayai bahawa ia dikemas kini untuk wanita setiap tiga tahun, dan untuk lelaki - setiap empat tahun. Pembedahan yang dipindahkan, pemindahan darah penderma "membatalkan" statistik, dan hitung mundur bermula dari masa ini.

Adalah dipercayai bahawa kanak-kanak meminjam jantina yang telah dikemas kini lepas. Oleh itu, seorang wanita berusia 24 tahun dan lelaki berusia 28 tahun lebih cenderung untuk hamil seorang lelaki jika mereka tidak mempunyai campur tangan perubatan yang serius berkaitan dengan rawatan pembedahan.

Dari sudut pandangan ubat tradisional, istilah "hematopoiesis" boleh digunakan dengan regangan besar kepada konsep pembaharuan darah. Ia menerangkan proses-proses yang berlaku dalam sistem sumsum tulang dan limfa, membayangkan pembentukan sel darah, yang berlaku secara teratur, dan tidak sekali setiap 3-4 tahun, dan sama sekali tidak terpakai pada proses pembiakan. Kerana ia berjalan dengan intensiti yang sama pada orang yang tidak subur dan tua. Oleh itu, kaedah pembaharuan darah juga boleh dikaitkan dengan kategori hiburan di waktu lapang, seperti teka-teki silang atau rebus.

Kadar jantung

Sesetengah ibu yang telah menjalani pemeriksaan ultrasound pada awal masa cuba mencari jawapan kepada soalan utama - dia, bergantung pada data dari diagnostik pada kadar jantung bayi. Terdapat kepercayaan yang popular bahawa hati gadis-gadis dalam rahim menantang lebih cepat daripada hati lelaki.

Pakar obstetrik yang berpengalaman benar-benar tahu bagaimana untuk mendengar melalui telinga tetapi ini berlaku sebaik sebelum kelahiranpada minggu-minggu sebelum mereka. Dan sebagai penanda diagnostik, bidan tidak menggunakan kadar jantung, tetapi nada. Hati yang lebih menonjol dan meriah lebih tipikal dari lelaki, dan nada yang tenang adalah ciri khas kanak-kanak perempuan.

Di banyak forum wanita di Internet, kaedah menentukan jantina dengan degupan jantung dinilai oleh wanita hamil sendiri sebagai probabilistik - kebetulan adalah 50/50%.

Tanda-tanda

Terdapat banyak tanda bahawa khabar angin popular menilai sifat diagnostik. Sebagai contoh, bidang kanak-kanak dihakimi oleh bentuk perut wanita hamil. Sekiranya dia "tajam," si bogel pusar, maka budak itu tinggal di tum. Sekiranya perut menyebar seperti itu, ia "menyebar" di sisi, maka mereka mengatakan bahawa seorang wanita sedang menunggu seorang gadis.

Bentuk perut, dari segi perubatan tradisional, hanya bergantung pada tempat bayi berada - di dinding depan atau belakang, serta pada saiz janin dan jumlah air. Oleh itu, bentuk perut tidak boleh menunjukkan hubungan seks kanak-kanak itu.

Tetapi jika anda suka hidup dengan meneka, sila.

Rasa kecantikan seorang wanita hamil juga ditafsirkan memihak kepada seorang kanak-kanak sama ada seks. Jika seorang wanita suka gula-gula, dan dia memerlukan es krim, kek, maka itu dipercayai bahawa ini adalah tanda yang menyerupai membawa gadis-gadis. Timun masin, ikan herring dan roti hitam, dengan tanda-tanda, biasanya seperti wanita yang sedang menunggu anak lelaki. Perubatan tidak menerangkan pernyataan sedemikian, kerana tiada sesiapa yang pernah meneliti hubungan antara pilihan makanan dan seks anak masa depan.

Suasana dan tingkah laku ibu masa depan

Keterlibatan ibu masa depan, perubahan mood dramatik, air mata dianggap oleh rakyat untuk menjadi tanda bahawa seorang anak perempuan akan dilahirkan dalam keluarga. Tenang dan damai, rasa mengantuk dapat menunjukkan budak lelaki. Perubatan rasmi mengatakan bahawa semua perubahan mood seorang wanita dalam "posisi menarik" adalah terutamanya disebabkan perubahan hormon dalam badan, ini adalah bagaimana progesteron menjejaskan tingkah laku ibu masa depan.

Hormon juga menjejaskan rupa wanita hamil. Ini tidak dapat membantu orang ramai. Jadi, ada tanda-tanda kecantikan.

Adalah dipercayai bahawa ibu budak itu masih cantik dan menarik semasa dibawa kanak-kanak itu, tetapi gadis kecil itu "menghilangkan" daya tarik luaran ibunya.

Untuk lebih lanjut mengenai tanda-tanda penentuan jantina kanak-kanak, lihat video berikut.

Ketahui apa yang berlaku kepada ibu dan bayi setiap minggu kehamilan.
Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan