Punca dan kesan serviks lembut semasa kehamilan

Kandungannya

Berkembang di dalam rahim memerlukan sedikit sokongan. Ia mencipta serviks, yang bergantung pada janin semasa perkembangan janinnya. Patologi organ ini boleh menyebabkan pelbagai keabnormalan kehamilan.

Apa maksudnya?

Untuk pelaksanaan perkembangan janin yang normal, sangat penting bahawa serviks cukup kukuh dan padat. Ia juga harus berada dalam keadaan tertutup. Ini sangat penting, terutamanya pada peringkat awal membawa bayi. Rahim serviks yang lemah dapat menyebabkan risiko pengguguran spontan.

Bagi ramai wanita, nada organ ini berbeza jauh lebih dekat kepada melahirkan anak. Reaksi ini agak fisiologi. Biasanya keadaan ini lebih hampir kepada 37-39 minggu kehamilan. Serviks lembut pada masa ini adalah perlu untuk bayi bergerak dengan baik sepanjang kanal lahir pada saat kelahirannya.

Patologi ini mungkin ada akibat yang sangat negatif. Pakar obstetrik yang berpengalaman dan ahli sakit puan tahu bagaimana membezakan serviks keras dari serviks lembut.

Kajian semacam itu selalu dijalankan sepanjang tempoh kehamilan. Ia perlu terutamanya jika wanita mempunyai sebarang penyakit saluran serviks atau ada penyakit bersamaan sistem pembiakan.

Hitung tempoh kehamilan
Masukkan hari pertama tempoh haid yang terakhir.

Mengapa ia muncul?

Doktor mengenal pasti beberapa faktor kausal yang membawa kepada perkembangan keadaan ini semasa kehamilan. Pilihan yang paling biasa adalah perkembangan gangguan hormon, yang dikaitkan dengan kesan yang berbeza dari banyak hormon yang dihasilkan semasa tempoh tertentu dalam tubuh wanita.

Sesetengah wanita melembutkan serviks lebih kerap diperhatikan dalam kehamilan kedua. Risiko mengembangkan patologi ini meningkat dengan ketara jika ibu mengandung mempunyai masalah dengan terusan leher atau leher semasa kehamilan sebelum anak pertama.

Menggosok mukosa rahim yang kerap selepas pengguguran adalah satu lagi faktor risiko yang menyebabkan melembutkan semasa kehamilan. Juga, perkembangan patologi ini boleh membawa kepada sebarang penyakit gabungan organ-organ genital dalaman yang telah dikembangkan dalam wanita sebelum hamil.

Penerimaan jenis-jenis ubat hormon juga boleh menyebabkan kemerosotan leher rahim. Biasanya pembentukan negeri ini membawa terlalu banyak penggunaan kontraseptif oral. Beberapa ubat-ubatan juga boleh memberikan pelbagai gejala buruk yang memburukkan kesejahteraan wanita.

Adalah penting untuk diingat bahawa walaupun pada separuh kedua kehamilan, adalah sangat penting untuk memantau keadaan serviks.

Pundi kencing janin yang semakin meningkat memberikan tekanan yang kuat ke atas saluran serviks. Ini boleh membawa kepada hakikat bahawa cecair amniotik keluar lebih awal dari masa, dan wanita itu boleh memulakan tenaga kerja pramatang.

Bagaimanakah rawatan dilakukan?

Jika semasa pemeriksaan ginekologi, doktor menentukan bahawa ada tanda-tanda serviks yang lemah, maka dia pasti akan menyarankan ibu masa depan untuk mengawal rutin hariannya. Dalam kes ini, semua beban fizikal dan angkat berat semestinya dikecualikan.

Seorang wanita perlu menghabiskan lebih banyak masa di tempat tidur dan berehat.. Bagi pelanggaran keterukan ringan, doktor akan membenarkan ibu mengandung mengambil jalan pendek di udara segar. Mereka akan berguna bukan sahaja untuknya, tetapi juga untuk bayinya.

Apa-apa tekanan psiko-emosi dikecualikan. Untuk bimbang dan gementar, terutamanya terlalu banyak, ibu hamil dilarang sama sekali. Ini boleh menyumbang kepada kemerosotan kesihatannya, dan juga membahayakan bayi.

Jika, dengan latar belakang pelembut yang kuat dari serviks, wanita itu menunjukkan tanda-tanda hipertonus klinikal, maka pakar bedah pakar ginekologi mungkin menyarankan agar dia dimasukkan ke hospital. Langkah yang diperlukan ini akan membantu mengekalkan kehidupan dan kesihatan bayi, serta mengurangkan kemungkinan kelahiran pramatang.

Untuk menghapuskan hipertonik sederhana rahim, ubat-ubatan dengan tindakan antispasmodic juga sesuai. «No-shpa» - Ini adalah alat yang baik untuk melegakan kekejangan otot licin organ kelamin wanita.

Dalam keadaan hospital, wanita akan diberi rawatan yang kompleks. Ubat boleh ditetapkan dengan cara yang berbeza. Selalunya, mereka digunakan secara parenteral melalui suntikan dan penyusutan intravena. Terapi sedemikian dalam masa yang lebih singkat membantu mencapai hasil terapeutik yang baik.

Untuk mengimbangi gangguan hormon yang terhasil, doktor boleh mencadangkan ibu masa depan untuk menggunakan pelbagai ubat hormon. Salah satu ubat seperti itu "Utrozhestan". Ia biasanya diberikan dalam cahaya lilin. Menerbitkan alat ini untuk penerimaan yang komprehensif. Semasa pelantikan terapi hormon sedemikian, doktor mesti menjalankan pemantauannya, menjalankan peperiksaan biasa.

Ramai wanita leher lembut juga boleh dipendekkan. Biasanya, keadaan ini direkodkan pada wanita mengandung pada kehamilan 20-28 minggu. Dalam sesetengah kes, patologi ini mungkin berlaku kemudian - pada minggu 30.

Untuk menghapuskan gejala tersebut, doktor mungkin mengesyorkan kepada pesakitnya untuk memasang peranti khas yang disebut obstetrik pessary. Dalam penampilan, ia menyerupai cincin biasa. Ia diperkenalkan ke dalam serviks dan dipasang di sana. Fiksasi seperti ini membantu menjamin janin dan mengurangkan kemungkinan tenaga kerja pramatang.

Mama masa depan tidak perlu takut dengan prosedur ini, jika doktor mencadangkannya. Penubuhan pessary tidak menyebabkan kesakitan atau ketidakselesaan. Tempoh prosedur biasanya 25-35 minit. 1-2 minggu sebelum penghantaran, pessary doktor akan dikeluarkan. Prosedur ini biasanya dilakukan di hospital bersalin.

Jika serviks lembut adalah salah satu manifestasi ketidakstabilan isthmic-serviks, maka dalam kes ini jahitan mungkin diperlukan. Prosedur ini juga sering menyebabkan panik sebenar pada ibu-ibu masa depan.

Bimbang tidak berbaloi! Dalam kes ini, jahitan tidak dikenakan ke atas seluruh kehidupan, tetapi hanya sebelum kelahiran. Manipulasi ini dipaksa. Jika tidak, terdapat risiko yang tinggi untuk kehilangan bayi atau mendapatkan buruh pramatang.

Sekiranya kekurangan tiang serviks, doktor biasanya mengenakan jahitan pada kehamilan 24-26 minggu. Istilah-istilah ini tidak tetap dan boleh berubah-ubah bergantung pada keadaan awal ibu masa depan.

Sebelum melakukan prosedur ini Doktor mesti menjalankan pemeriksaan lanjutan secara menyeluruh mengenai saluran kemaluan. Adalah sangat penting bahawa doktor yang berpengalaman dan berkelayakan, yang mempunyai pengalaman klinikal yang mencukupi dalam kerja, jahitan.

Pakar pakar kandungan obstetrik-pakar khianat Khorun VG akan memberitahu anda tentang kekurangan serviks semasa kehamilan dalam video seterusnya.

Ketahui apa yang berlaku kepada ibu dan bayi setiap minggu kehamilan.
Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan