Semua tentang pelbagai kehamilan

Kandungannya

Kehamilan berganda sentiasa kehamilan berisiko tinggi, kerana alam semula jadi disediakan untuk kelahiran seorang kanak-kanak dalam satu orang, dan dalam proses membawa segala-galanya dalam tubuh wanita disusun semula kepada keperluan satu janin.

Kehamilan adalah kembar atau kembar tiga - beban dua atau tiga, dan oleh itu pengurusan dan kelahirannya mempunyai beberapa perbezaan yang ketara.

Bagaimana untuk membayangkan kembar atau kembar?

Ramai yang ingin tahu, dan adakah mungkin untuk mengandung anak kembar atau kekayaan tiga kali ganda? Ia adalah mungkin, tetapi hanya dalam protokol ECO. Semasa persenyawaan in vitro telur, wanita ditemui dengan sperma lelaki dalam tiub ujian makmal, atau sebaliknya, dalam hidangan Petri, dan hanya wanita itu sendiri dan doktor kesuburan menentukan berapa banyak embrio untuk menanam di rahim. Sekali lagi, tidak ada jaminan bahawa mereka semua akan berakar.

Dalam semua kes lain, janin berganda adalah pengekalan kuasa yang lebih tinggi. Sains tahu dengan tepat bagaimana kembar atau triplet terbentuk, tetapi ia telah menemui jawapan kepada soalan mengapa ini berlaku.

Setiap wanita umur pembiakan berulang kali sebulan. Biasanya peristiwa penting ini berlaku di tengah-tengah kitaran haid. Selepas tempoh haid yang seterusnya, beberapa folikel mula matang dalam ovari, tetapi hanya satu yang menjadi dominan, pertumbuhan selebihnya akan diperlahankan oleh hormon yang mengandung folikel. Dari satu folikel di tengah kitaran, satu daun telur matang ke tiub fallopian. Apabila ia disenyawakan, zigot dibentuk - organisma uniselular yang mengandungi satu set DNA orang baru. Seterusnya, implantasi berlaku dan menjalankan janin tunggal bermula.

Kadangkala sebab-sebab yang tidak diketahui, sifat mekanisme yang baik ini menimbulkan beberapa kegagalan, dan pada hari ovulasi dua telur keluar ke tiub fallopian sekaligus. Jika setiap orang disenyawakan, kembar akan dilahirkan.. Mereka akan berbeza daripada satu sama lain, masing-masing akan mempunyai genom yang berbeza, mereka mungkin mempunyai jantina yang berlainan, watak dan bakat yang berlainan. Setiap kanak-kanak di dalam rahim akan mempunyai plasenta sendiri, yang akan menyuburkan dan membekalkannya dengan oksigen, masing-masing akan mempunyai "rumah" sendiri - pundi kencing janin dengan cecair amniotik. Kembar tersebut dipanggil dizygotic atau persaudaraan, tetapi hanya kembar.

Pada hari ovulasi pada seorang wanita, satu telur boleh keluar dari folikel, yang akan berjaya disenyawakan, tetapi untuk sebab-sebab yang tidak diketahui, zigot akan dibahagikan kepada dua dalam beberapa hari. Ini adalah bagaimana kembar monozig atau sama terbentuk. Mereka akan mempunyai set DNA yang sama, yang akan memberikan mereka kesamaan luaran, jantina yang sama.

Kalkulator Ovulasi
Masa kitaran
Tempoh haid
 • Haid
 • Ovulasi
 • Kebarangkalian tinggi konsepsi
Masukkan hari pertama tempoh haid yang terakhir.

Jika zigot terbahagi kepada dua pada hari pertama atau ketiga selepas persenyawaan, maka setiap bayi akan mempunyai plasenta sendiri dan pundi kencingnya sendiri. Sekiranya pemisahan itu berlaku selepas tiga hari, bayi-bayi akan bergelora di pondok pundi kencing yang sama dan memberi makan dari plasenta yang sama melalui dua tali pusat. Apabila memecah zigot terlambat - 10 hari selepas persenyawaan, kembar atau bersalin kembar terbentuk.

Jika pada hari ovulasi dua telur keluar, dan kedua-duanya disenyawakan, dan satu kemudian dibahagikan kepada dua zigot, satu triplet terbentuk, dua anak di dalamnya akan kembar identik dan akan mempunyai hubungan seks yang sama, dan anak ketiga akan berbeza daripada mereka dan DNA yang ditetapkan, dan mungkin oleh jantina.

Prognosis yang lebih baik untuk menjalankan pelbagai kehamilan - kehadiran kembar diaminotik dichorial, apabila setiap anak mempunyai plasenta dan membran janin sendiri.. Keadaan yang paling membimbangkan ialah keadaan konsep kembar identik, yang terletak di dalam satu kandung kemih janin dan makanan dari plasenta tunggal. Dalam kes ini, dengan kemungkinan kebarangkalian yang tinggi, yang lebih kuat akan "merompak" yang lemah.

Sebabnya

Ubat ini tidak mengetahui sebab-sebab yang tepat mengapa seorang wanita tiba-tiba menjadi ibu kepada dua, tiga, atau empat bayi sekaligus. Tetapi terdapat faktor-faktor predisposing yang diketahui untuk pelbagai kehamilan.

Adalah dipercayai bahawa kebarangkalian mengandung lebih daripada satu anak lebih tinggi dalam situasi berikut.

 • Terdapat kecenderungan genetik. Dalam keluarga seorang lelaki atau seorang wanita, ada kes kelahiran anak kembar atau kembar. Perhatian khusus harus dibayar kepada kes-kes seperti wanita dalam kembar - peluang untuk mempunyai kembar atau triplet lebih tinggi untuk wanita yang mempunyai wanita dalam keluarga mereka (terutama nenek, nenek, ibu) yang telah melahirkan anak kembar.
 • Latar belakang hormon. Sekiranya kepekatan FSH (hormon merangsang folikel) melebihi darah wanita, kemungkinan bahawa tidak satu tetapi dua atau tiga telur akan masak akan meningkat sebanyak kira-kira 30%. Meningkatkan tahap hormon ini mungkin turun-temurun, dan mungkin disebabkan oleh ubat hormon, yang kadang-kadang ditetapkan untuk merangsang ovulasi dalam ketidaksuburan pada wanita. Perlu diperhatikan bahawa tahap FSH hampir selalu dinaikkan pada wanita, yang hanya membatalkan kontraseptif hormon oral dalam keseluruhan kitaran yang lalu. Jika pada masa yang sama wanita itu berjaya mengambil cara untuk merangsang ovulasi, maka kebarangkalian kehamilan berganda akan menjadi sangat tinggi.
 • Dengan IVF. Untuk meningkatkan peluang kehamilan dalam kitaran rawatan persenyawaan in vitro, beberapa telur disenyawakan, dan untuk meningkatkan kemungkinan implantasi sekurang-kurangnya satu, 2-3 zigot ditanam. Jika semuanya ditanam, kehamilan berganda berlaku.
 • Dengan kehamilan yang berulang. Dalam keadaan primitif, pelbagai kelahiran lebih jarang berlaku, paling kerap dua atau tiga bayi "membuat bahagia" ibu bapa yang sudah mempunyai anak sendiri. Penghantaran berulang meningkatkan kebarangkalian mengandung beberapa buah, tetapi hanya sedikit.
 • Umur ibu masa depan. Biasanya, kebarangkalian kehamilan berganda bertambah dengan usia wanita. Pada wanita lebih daripada 35, kebarangkalian mengandung dua atau tiga kanak-kanak dianggarkan 25%.

Statistik

Di seluruh dunia, peningkatan bilangan kehamilan berganda. Sejak dua dekad yang lalu, bilangan kes tersebut telah meningkat dua kali ganda. Dalam jumlah wanita hamil yang mempunyai kembar atau kembar, mereka menyumbang kira-kira 1-1.5%. Bagi setiap 87 kelahiran ada kembar, untuk setiap 6.5000 kelahiran - kembar tiga. Keempat dalam satu kes dilahirkan pada 51 ribu genera.

Pada wanita yang membawa beberapa buah buah, risiko keguguran, kelahiran pramatang adalah 5 kali lebih tinggi daripada pada kehamilan tunggal. Kelahiran kanak-kanak dengan jisim badan yang sangat rendah dengan banyak janin berlaku 10 kali lebih kerap daripada dengan kehamilan tunggal. 54% daripada pelbagai kehamilan berakhir dengan buruh preterm. Semua ini menerangkan mengapa doktor begitu sensitif terhadap dua atau tiga kali mengandung hamil, mengapa terdapat rancangan khas untuk menguruskan ibu hamil itu.

Tanda di peringkat awal

Pada masa-masa awal sebelum penangguhan, kehamilan berganda tidak jauh berbeza dengan kehamilan tunggal. Tiada perasaan istimewa seminggu selepas hubungan seks, yang membawa kepada konsepsi, atau selepas dua minggu, tidak akan muncul.Yang paling banyak yang dapat dirasakan wanita sebelum penundaan dan pada minggu pertama selepas dia adalah tindakan progesteron. Tetapi ibu-ibu masa depan kembar dan ibu masa depan bayi yang sama merasakannya pada tahap yang sama.

Bagaimanakah kesan hormon ini, memastikan keselamatan kehamilan:

 • keletihan bertambah, rasa mengantuk muncul;
 • sakit kepala mungkin berlaku;
 • suhu badan mungkin sedikit meningkat, rasa sejuk atau panas muncul;
 • kerap kencing;
 • rasa kesesakan hidung mungkin muncul disebabkan pembengkakan selaput lendir di bawah tindakan progesteron;
 • selera makan meningkat atau hilang.

Semua tanda yang sama boleh hadir (atau mungkin tidak hadir) semasa kehamilan tunggal.

Walaupun selepas kehamilan berhenti menjadi rahsia untuk seorang wanita, dia masih tidak dapat menyedari untuk masa yang lama bahawa lebih daripada satu bayi berkembang di dalam dirinya.

Tuduhan yang menggandakan ketoksikan tidak benar. Terdapat beberapa wanita yang tidak mengalami toksikosis sama sekali, mempunyai kembar, dan ada orang yang menderita dengan satu bayi.

Kenali simptom kehamilan berganda sebelum penangguhan haid dan beberapa waktu selepas itu tidak mungkin. Sesetengah wanita, mengikut ulasan, mendakwa bahawa mereka merasakan kembar secara intuitif, tetapi soalan ini tiada kaitan dengan ubat, tidak ada kemungkinan untuk mencari penjelasan kepadanya.

Diagnostik

Tanda-tanda diagnostik kehamilan berganda, ada yang mula melihat hampir dari ujian, yang dilakukan di rumah. Wanita mendakwa bahawa dengan jalur dua atau tiga kali ganda pada ujian lebih cerah berbanding dengan kehamilan tunggal. Sebaliknya, satu penjelasan dapat dijumpai - jika dua bentuk plasenta yang berbeza dalam janin, tahap gonadotropin chorionic manusia (hormon HCG) akan menjadi dua kali lebih tinggi, iaitu, ia mengotorkan jalur ujian.

Ujian darah untuk hCG juga menunjukkan nilai berganda dengan ganda atau triple dengan nilai tiga, tetapi hanya di bawah keadaan yang janin mempunyai plasenta yang berbeza. Jika kembar monochorial berkembang, tahap hCG akan menjadi standard.

Kaedah yang lebih bermaklumat untuk menentukan pelbagai kehamilan adalah ultrasound. Sudah dalam minggu ke-7 kehamilan, anda boleh menentukan kehadiran kembar identik, dan kembar ia boleh dilihat lebih awal - pada 6 minggu di rahim, dua telur janin jelas kelihatan.

Hitung tempoh kehamilan
Masukkan hari pertama tempoh haid yang terakhir.

Selepas 5 minggu kehamilan, jantung mula mengalahkan janin. Dengan transduser transvaginal, imbasan ultrasound dari 6 minggu kehamilan boleh digunakan untuk mendengar degupan jantung janin. Beberapa kitaran denyutan jantung boleh membawa doktor kepada idea kehamilan berganda. Tetapi pada masa ini walaupun jantung satu janin mengetuk bingung, dan oleh itu lebih dipercayai ialah pendaftaran denyutan jantung janin selepas 10 minggu kehamilan.

Pada masa yang akan datang, tanda-tanda janin yang berlebihan menjadi lebih awal - kira-kira 15 hingga 16 minggu, manakala seorang wanita mula merasakan satu anak kecil dari kira-kira 19-20 minggu. Saiz uterus dan ketinggian bahagian bawahnya akan melebihi kadar kehamilan. Dari pertengahan kehamilan, menggunakan auskultasi, doktor mendengar melalui dinding perut anterior bukan satu, tetapi dua atau tiga titik degupan jantung sekaligus.

Tidak seratus peratus, tetapi cukup bermaklumat untuk doktor akan menjadi ujian darah pada mengandung: dalam darah ibu masa depan yang mengharapkan kembar atau triplet, dari trimester pertama, bukan sahaja kandungan hCG meningkat, tetapi juga kepekatan laktogen plasenta, progesteron.

Oleh itu, untuk mendapatkan bukti bahawa kehamilan semasa adalah berbilang, seorang wanita boleh berumur 6-7 minggu kehamilan.

Bagaimanakah buah-buahan berkembang?

Tempoh awal - tempoh embriogenesis dalam semua embrio, tanpa mengira bilangan mereka dalam rahim, adalah sama. Pada masa yang sama rangka organ dan sistem terbentuk.

Perbezaan antara kanak-kanak dalam pelbagai kehamilan dan singleton bermula selepas penghujung trimester pertama, apabila tempoh pertumbuhan aktif dan peningkatan berat badan bermula. Bayi, yang sedikit, biasanya kurang beratdaripada rakan sebaya mereka yang tinggal bersendirian di rahim, terdapat perbezaan kadar pertumbuhan.

  Berikut adalah peringkat utama perkembangan kembar atau kembar dalam rahim.

  • 5 minggu (hanya seminggu selepas permulaan penangguhan) kanak-kanak membentuk hati, degupan jantung bermula, buah pinggang dan hati diletakkan.
  • Pada minggu 6 tangan, struktur muka awal terbentuk. Organ-organ sistem imun diletakkan.
  • Pada minggu 7 serat saraf pertama terbentuk, yang akan menjadi asas sistem saraf. Satu-satunya usus dalam setiap janin dibahagikan kepada bahagian-bahagian saluran gastrousus.
  • 8 minggu bayi mula bergerak. Plasenta muda mula berfungsi. Otak dipisahkan dari tulang belakang, kaki berkembang.
  • Pada minggu 9 ekor embrio berkurangan, permulaan gigi terbentuk.
  • 10 minggu Tempoh embrio berakhir. Kanak-kanak dipanggil buah-buahan. Semua organ dalaman terbentuk. Kanak-kanak bergerak, menelan, mengepalkan tangan mereka ke dalam tangan. Mula mengeras tulang tulang.
  • Pada minggu 11 refleks prehensile dan menghisap terbentuk.
  • Pada minggu 12 Bayi memperoleh selera dan mula membezakan rasa air, pembentukan organ seksual selesai.
  • Pada minggu 13 Pertumbuhan aktif medulla bermula.
  • Pada minggu ke-14 setiap kembar menerima cap jari mereka sendiri, dan walaupun dengan identik dengan DNA yang serupa, cap jari adalah berbeza.
  • 15 hingga 17 minggu pembentukan otot selesai. Proses pengumpulan lemak subkutaneus bermula. Wanita berasa kecemasan, bayi telah menguasai sejumlah besar grimasi ekspresi.
  • 18-20 minggu mineralisasi tulang kerangka siap. Borang khabar angin pada 20 minggu.
  • Dari 22 minggu lanugo mula gugur - rambut tipis pada kulit, memegang pelindung pelumas seperti keju. Sejak saat ini, melahirkan anak tidak dianggap keguguran. Mereka layak sebagai kelahiran pramatang.
  • Pada minggu 23 pembentukan tulang belakang selesai.
  • Dari 24 minggu Pematangan tisu paru-paru bermula, dalam vesikel kecil alveoli bahan khas dihasilkan - surfaktan, yang apabila terkumpul dalam kuantiti yang betul, akan membolehkan kanak-kanak bernafas selepas melahirkan sendiri.
  • Pada minggu 26 Kehamilan mula menghasilkan hormon pertumbuhan, pada lelaki, zakar mula turun ke dalam skrotum. Peningkatan mata.
  • 28 minggu wanita pergi untuk cuti antenatal. Dengan kehamilan tunggal, cuti bersalin hanya berlaku pada 30 minggu.
  • 30 minggu bayi membengkok untuk masuk ke dalam rahim, dan secara signifikan mengurangkan aktiviti locomotor.
  • Dari 34 minggu Plasenta (atau plasenta) mula berumur.
  • 35 minggu kanak-kanak mengaktifkan mekanisme penyesuaian sistem saraf pusat. Ini akan membantu mereka menyesuaikan diri dengan habitat baru selepas kelahiran.
  • Dari 37 minggu kanak-kanak dipertimbangkan sepenuhnya.

  Kesejahteraan ibu

  Kursus kehamilan berlainan adalah berbeza dari semasa kehamilan yang normal, kerana kebanyakan cadangan klinikal yang wujud untuk wanita hamil tidak terlalu relevan untuk dua kali atau tiga kali ibu hamil. Perbezaan utama antara kehamilan ialah kembar atau kembar tiga - peningkatan risiko komplikasi. Malangnya, statistik perubatan mengecewakan - sehingga 85% daripada pelbagai kehamilan berlaku dengan pelbagai komplikasi.

  Wanita hamil dengan lebih daripada satu bayi mula membesar abdomennya sebelum ini, keadaan kesihatan dan keadaan mereka merosot sebelum ini, mereka adalah 2-3 kali lebih sukar untuk membawa anak-anak mereka. Selepas berita bahawa seorang wanita mengharapkan kembar, dia harus bersedia terlebih dahulu untuk fakta bahawa ia akan menjadi sangat sukar. Selalunya wanita hamil itu membangunkan anemia kekurangan zat besi. Dos pil persiapan besi akan membantu untuk mengelakkan akibat yang tidak menyenangkan dalam keadaan sedemikian.yang doktor akan menetapkan dari trimester pertama kehamilan.

  Sekiranya berlaku pelbagai kehamilan, toksemia teruk berkembang lebih kerap pada peringkat awal, yang mungkin memerlukan rawatan di hospital dan pesakit dalam. Risiko preeclampsia teruk adalah 5 kali lebih tinggi pada trimester kehamilan kedua dan ketiga. Risiko pembentukan anomali plasenta adalah 4 kali lebih tinggi - pembentangan atau persembahan separa, yang menjadikan melahirkan semula jadi tidak mungkin, kanak-kanak akan dilahirkan oleh bahagian caesar.

  Jika kanak-kanak makan dari satu plasenta (kembar monochorial), maka terdapat risiko tinggi penuaan pramatang plasenta. "Tempat duduk bayi" dengan cepat mengembangkan sumbernya. Komplikasi ini mengancam keadaan hipoksia intrauterin untuk kanak-kanak, kelewatan perkembangan dan juga kematian intrauterin. Terdapat risiko penyampaian buah yang tidak wajar. Terutama berbahaya adalah pembentangan pelvis atau melintang kanak-kanak, yang lebih dekat dengan keluar dari rahim. Dalam kes ini juga, perlu melahirkan seksyen cesarean di meja operasi.

  Risiko kelahiran preterm adalah sangat tinggi, hampir separuh daripada kehamilan berganda berakhir lebih awal.

  Rahim tumbuh dua kali lebih cepat, pergerakan pertama dirasakan lebih awal, tetapi sudah pada akhir trimester kedua, rahim terlalu diregangkan, yang membawa kepada kemunculan pelbagai sensasi rasa sakit.

  Beban pada semua sistem badan wanita semasa kehamilan berganda adalah tinggi. Itulah sebabnya, pada masa yang sama, penyakit kronik yang lama boleh memburukkan lagi, kewujudannya, mungkin, wanita telah melupakan masa yang lama. Penyakit yang paling kerap diburukkan di jantung dan saluran darah, buah pinggang dan hati. Risiko buasir, urat varikos, dan hipertensi meningkat beberapa kali.

  Sifat pelepasan dalam kehamilan berganda tidak jauh berbeza daripada pelepasan dalam kehamilan tunggal, dalam perenggan ini, anda tidak perlu mencari perbezaan yang ketara.

  Pengurusan kehamilan

  Obstetrik dan pakar ginekologi mempunyai arahan khas untuk menguruskan pelbagai kehamilan, kerana risiko sangat tinggi dan bahaya tidak dibesar-besarkan sama sekali.

  Seorang wanita yang mempunyai buah-buahan beberapa perlu melawat doktornya lebih kerap.. Keadaan wanita hamil memerlukan pemantauan lebih kerap. Segala-galanya penting - dan berat badan, dan penampilan edema, dan ujian air kencing. Perhatian khusus akan diberikan kepada pencegahan preeklampsia. Seorang wanita perlu membuat coagulogram beberapa kali semasa tempoh kehamilan - ujian darah khas yang menunjukkan faktor pembekuan darahnya, dan selalunya akan menjalani kiraan darah lengkap untuk pengesanan awal perubahan kepekatan hemoglobin.

  Dari trimester pertama, ibu masa depan dua atau tiga kanak-kanak akan menerima semua cadangan mengenai pemakanan yang betul, dari segi aktiviti fizikal. Kesuburan berganda dianggap sebagai sebab yang baik untuk mengehadkan aktiviti fizikal yang sudah ada sejak trimester kedua untuk mengurangkan risiko kelahiran pramatang.

  Pada 20 minggu, keadaan serviks akan diperiksa untuk mengecilkan pemendakan prematur, kekurangan serviks, kerana tekanan buah pada pembukaan dalaman leher rahim adalah dua kali lebih tinggi.

  Dari 29-30 minggu, CTG mingguan ditetapkan untuk wanita hamil dengan beberapa janin. Kajian kardiografi (ujian bukan tekanan) akan memberi makanan yang kaya untuk berfikir kepada doktor - bagaimana perasaan bayi, ada tanda-tanda hipoksia, sistem saraf vegetatif mereka berkembang dengan baik. Sekiranya terdapat sebarang keraguan, mereka akan menjalankan ultrasound Doppler (Doppler) untuk menilai sifat dan kelajuan aliran darah dalam korda umbi setiap janin, keadaan plasenta (atau plasenta, jika ia adalah satu untuk dua).

  Seorang wanita harus bersedia secara moral terlebih dahulu untuk fakta bahawa dalam keadaan yang tidak dapat difahami, dengan kemerosotan hasil ujian, dia akan dirawat di hospital.Di bawah pengawasan perubatan, kemungkinan bahawa segala-galanya akan baik dengan anak-anak dan ibu mereka selalu lebih tinggi.

  Melahirkan anak

  Cadangan klinikal Kementerian Kesihatan Rusia menunjukkan bahawa untuk pelbagai kehamilan, kehamilan sehingga 40 minggu adalah tidak diingini. Oleh itu, jika kelahiran itu sendiri tidak bermula sehingga 37 minggu penuh, apabila anak-anak akan dianggap matang sepenuhnya, adalah disyorkan untuk masuk ke hospital wanita hamil dan merangsang kelahiran.

  Sekiranya terdapat tanda-tanda untuk seksyen cesarean, disyorkan untuk menjalankan pada 37-38 minggu kehamilansedangkan dalam kehamilan tunggal, ia adalah 39 minggu penuh. Dengan kembar identik dalam satu kencing janin, pembedahan adalah 33-34 minggu, kerana terdapat risiko tinggi kilasan umbilical cord, dan dengan triplet, disarankan untuk melakukan seksyen cesarean dalam 34 minggu penuh.

  Keputusan yang memihak kepada bahagian caesar biasanya dibuat jika:

  • semasa hamil terdapat komplikasi, terdapat preeklampsia, peningkatan berat badan yang tidak normal, edema;
  • Pembentangan buah pertama bukanlah kepala, tetapi yang lain;
  • kembar bukan hanya monokrom (mempunyai satu untuk dua plasenta), tetapi juga monoamniotik (satu kantung gelembung untuk dua);
  • plasenta previa;
  • kehadiran penyakit kronik pada ibu, di mana kelahiran semulajadi mungkin mempunyai unjuran yang tidak baik;
  • kehamilan yang terhasil daripada kitaran IVF.

  Ramai orang tertanya-tanya jika kelahiran semulajadi mungkin dilakukan dengan pelbagai kelahiran. Ya, mereka sangat mungkin, dan banyak ibu berjaya melahirkan bayi mereka melalui saluran kelahiran fisiologi. Tetapi mereka yang mempunyai kelahiran semulajadi, anda harus tahu bahawa setiap wanita ketiga dalam cairan amniotik kelahiran menumpahkan awal, pada masa yang sama agak kerap dalam gelang cara seksual tali pusat, kaki anak-anak gugur. Komplikasi lain yang mungkin melahirkan bayi termasuk risiko kelemahan tenaga buruh, yang berlaku kerana dinding rahim sangat kritis.

  Tempoh pengasingan anak pertama biasanya melambatkan kepada tenaga kerja yang berpanjangan, yang berbahaya dengan hipoksia akut janin, kematian anak-anak atau ketidakupayaan mereka.

  Sekiranya kelahiran adalah pramatang, maka mereka sering meneruskan dengan cepat, yang penuh dengan trauma kelahiran dan pecah perineum, serviks.

  Yang paling berbahaya adalah komplikasi seperti pelepasan pramatang plasenta selepas kelahiran anak pertama. Jika ini berlaku, bayi kedua mungkin mengalami hipoksia akut, yang boleh membunuhnya atau menyebabkan kerosakan yang tidak dapat diperbaiki ke otaknya.

  Semasa keseluruhan proses kelahiran, doktor memantau perkembangan denyutan jantung janin dengan CTG. Anestesia epidural, merangsang kontraksi, akan siap pada bila-bila masa sekiranya daya buruh lemah. Pakar obstetrik moden sentiasa diinsuranskan, dan semasa wanita yang sedang bekerja berada di peringkat kontraksi, pasukan operasi dan pembedahan disediakan apabila timbul komplikasi dan pembedahan caesarean kecemasan perlu dilakukan. - Dalam kes kelahiran berganda, keperluan seperti ini sering timbul.

  Ketahui apa yang berlaku kepada ibu dan bayi setiap minggu kehamilan.
  Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

  Kehamilan

  Pembangunan

  Kesihatan