Hiccups dalam bayi dalam rahim

Kandungannya

Seorang kanak-kanak yang belum dilahirkan boleh melakukan banyak perkara. Dia bernafas dan mengusik kepalanya, bermain dengan tali pusat, tidur, tersenyum dan cegukan. Kenapa ada cegukan pada seorang kanak-kanak di dalam rahim, anda akan belajar dengan membaca artikel ini.

Bagaimana keadaannya?

Seorang kanak-kanak cegukan dengan cara yang sama seperti setiap kita - berirama, pada selang masa yang tetap. Gegaran badan kecil pada penguncupan septum diafragma. Bebaskan serpihan mungkin lima minit dan satu jam. Hiccups boleh diulang pada bila-bila masa sepanjang hari. Sesetengah wanita mula mengalami cegukan bayi selama 26 minggu, dan yang lain - hanya beberapa minggu sebelum melahirkan anak. Ini adalah momen yang sangat individu.

Hitung tempoh kehamilan
Masukkan hari pertama tempoh haid yang terakhir.

Hiccups kanak-kanak dalam kebanyakan kes tidak dianggap sebagai patologi. walaupun sebab yang tepat untuk penampilannya masih misteri perubatan yang hebat, yang tidak ada jawapan yang tepat. Terpilih hanya disyaki penyebab fenomena ini.

Kekurangan maklumat membiak banyak mitos. Sesetengah wanita hamil (dan juga doktor mereka) agak serius berhujah bahawa cegukan boleh menjadi tanda tidak langsung hipoksia janin. Hiccups hipoksik dalam ubat tidak wujud, dan hubungan yang sangat kuat antara cegukan dan kekurangan oksigen seolah-olah masuk akal kepada orang yang bijak.

Hiccups tidak membahayakan perkembangan kanak-kanak, tidak menjejaskan keadaan kesihatan dan semasa, tidak membawa kepada kecacatan perkembangan. Bayi tidak mengganggu kesakitan.

Sebabnya

Terdapat beberapa versi asal-usul percikan pranatal, tetapi ramai doktor percaya bahawa menelan cairan amniotik, yang dipenuhi dengan pundi kencing janin dan di mana bayi mengapung, adalah untuk dipersalahkan.

Refleks menelan adalah salah satu yang pertama terbentuk, dan oleh itu tidak ada yang mengejutkan dalam tingkah laku bayi ini. Telah mengesahkan secara saintifik bahawa kanak-kanak dari kehamilan 10-12 minggu secara aktif membuka mulutnya, menghisap jari dan mungkin, pada masa yang sama, menelan air.

Sekiranya anda berjaya menelan terlalu banyak, terdapat sedikit kelebihan perut, dan selepas beberapa ketika, bayi itu akan melancarkan cecair yang berlebihan - hampir sama seperti dia akan selepas lahir. Gagal membongkar dan dianggap sebagai penyebab yang paling biasa.

Menghisap refleks terutamanya mula muncul pada peringkat akhir kehamilan. Bayi boleh mula membuat pergerakan itu walaupun tanpa jari di dalam mulut. Sebagai contoh, refleks menghisap "berfungsi" apabila korda menyentuh mulut atau pipi serbuk. Akibatnya, pengambilan cairan amniotik berlaku dengan lebih gigih. Ini mengganggu diafragma, dan cegukan mula.

Pada masa yang akan datang, kesakitan di mana bayi berada dalam rahim juga memainkan peranannya. Dia sudah cukup besar, dan dia sangat tidak selesa. Oleh itu, organ-organ dalaman buah-buahan dalam keadaan agak terasa. Posisi yang tidak menyenangkan yang boleh diambil seorang ibu menjadikan perubahan kesejahteraan bayi.

Dikenali dan tidak terbukti secara saintifik, tetapi sebab yang sangat menarik ialah rasa cecair amniotik. Jika ibu telah makan manis, air menjadi enak, dan bayi-bayi dari minggu ke 20 sangat membezakan citarasa. Cenderung menelan air sedemikian dengan sengaja.

Hiccup (terutamanya lewat) adalah "latihan" yang sangat baik untuk paru-paru dan diafragma. Malah ada teori yang mengatakan bahawa pemotongan hukuman adalah percubaan kanak-kanak untuk membuat gerakan pernafasan yang pertama.Setakat versi ini benar - sukar untuk menilai, kerana tiada siapa yang dapat mengesahkan atau menolaknya.

Adalah dipercayai bahawa cegukan pada orang dewasa dikaitkan dengan kejutan udara, dan pada kanak-kanak yang belum dilahirkan - dengan pengaliran bendalir, kerana masih tiada udara di dalam paru-paru mereka, dan oleh itu masalah dengan latihan pernafasan tidak dapat dipertimbangkan dengan jelas.

Kekurangan oksigen dan sambungan hypoxia dengan cegukan masih dibahaskan. Penentang teori berpendapat bahawa konsep tidak saling berkaitan, kerana semua bayi berkeliaran - bahkan mereka yang tidak mengalami hipoksia. Walau bagaimanapun, doktor hanya sekiranya, memberi nasihat untuk lebih dekat "mendengar" tingkah laku kanak-kanak itu.

Sekiranya cegukan menjadi kerap sehingga 10-15 episod setiap hari, aktiviti motor bayi telah berubah (pergerakan meningkat telah berkurangan atau berkurangan), perut kelihatan visual kurang - ini adalah sebab wajib untuk pergi ke doktor. Dan sementara keluhan tentang cegukan janin tidak akan menjadi yang paling asas.

CTG adalah kaedah bermaklumat yang akan membantu menghilangkan atau mengesahkan keraguan tentang hipoksia. Dengan cara ini, dengan kajian ini, cegukan kanak-kanak (jika ia bermula tepat semasa wanita berada di pejabat obstetrik) kelihatan seperti "pancang" jangka pendek grafik, dan program komputer secara automatik mengira mereka bukan untuk menggeliat, tetapi tepat untuk gerakan peretasan. Dan pada masa yang sama, diagnosis "hipoksia" tidak ditubuhkan, walaupun tanduk kecil mempunyai menetas tanpa rehat selama sejam, sementara ibunya duduk di sensor.

Bagaimana untuk menentukan?

Membezakan cegukan dari pergerakan lain adalah agak mudah. Biasanya ini tidak menyebabkan kesukaran untuk ibu-ibu masa depan. Ini adalah perasaan istimewa yang sukar dikelirukan dengan apa-apa. Mereka berirama, ringan, dan cerewet, tertumpu di satu tempat - di mana bayi itu dikatakan mempunyai sangkar tulang rusuk.

Mereka lebih mudah daripada menggoyang-goyangkan, dan menyerupai tanda tangan jam tangan, itulah sebabnya banyak ibu tidak memberi perhatian kepada mereka. Mengiktiraf cegukan adalah lebih mudah pada kehamilan lewat. Walaupun bayi menelan air pada trimester pertama, dalam semua kemuliaannya, cegukan terungkap diri hanya dalam segmen kedua dan ketiga membawa janin.

Apa yang perlu dilakukan ibu?

Sebab-sebab sebenar mengapa bayi yang tersentak di dalam perut ibu masih agak misteri, tetapi setiap wanita boleh "menenangkan" anaknya dan mengurangkan intensiti cegukan:

  • Sekiranya serangan cegukan pada kanak-kanak tidak melebihi 15-20 minit, anda perlu keluar ke udara segar dan bersiar-siar dengan sedikit, menghirup nafas panjang dan menghembuskan nafas yang tidak terburu-buru.
  • Jika kanak-kanak mula menyerang pada pertengahan malam, perubahan kedudukan badan dapat membantu. Ia cukup untuk duduk atau berdiri, berjalan sedikit di sekeliling bilik atau menerima pose kegemaran ibu hamil - siku lutut.
  • Sekiranya seorang wanita memperhatikan fakta bahawa kesakitan dalam serbuk diaktifkan selepas dia makan manisharus membatasi jumlah gula-gula, terutama sebelum waktu tidur. Oleh itu, terdapat kemungkinan kecil bahawa anak akan mula menyerang di tengah malam dan tidak akan membenarkan ibu tidur.
  • Ramai bayi bertindak balas dengan positif untuk membelai abdomen, untuk perbualan yang tenang. Dia sudah tahu suara ibu dan ayah, jadi anda boleh cuba meredakan bayi yang menyayangi dengan cara ini.
  • Jangan gementar dan ambil sedatif. Hiccups dalam kanak-kanak bukan patologi, dan oleh itu tidak perlu merawat atau membetulkan apa-apa dalam keadaan ini. Anda boleh cuba "tenang" bayi, jika tidak membawa hasil, anda tidak perlu kecewa.

Untuk mendapatkan maklumat mengenai mengapa bayi itu cegukan dalam rahim, lihat video ini.

Ketahui apa yang berlaku kepada ibu dan bayi setiap minggu kehamilan.
Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan