Uterus serviks semasa kehamilan: standard panjang mingguan dalam jadual dan penyebab penyimpangan

Kandungannya

Pemeriksaan keadaan serviks adalah alat diagnostik yang penting bagi pakar obstetrik-ginekologi. Keadaan bahagian organ reproduktif utama ini boleh membicarakan kesejahteraan atau kesusahan membesar kehamilan, masa kehamilan, dan mungkin membuat ramalan mengenai kelahiran yang akan datang. Mengenai apa yang sepatutnya menjadi serviks semasa kehamilan, dan mengapa ada penyimpangan, kami akan memberitahu dalam bahan ini.

Apa itu

Cervix uteri adalah nama Latin untuk serviks, bahagian bawah organ pembiakan utama wanita. Di dalam serviks melepasi terusan serviks, bahagian bawah leher masuk ke dalam vagina, dan bahagian atas berkomunikasi dengan rahim.

Alam telah menetapkan fungsi-fungsi penting ke bahagian silinder ini.

Sebelum kehamilan, leher memainkan peranan "Penjaga pintu" ketat menutup pintu masuk untuk jangkitan, kuman dan juga sperma, jika mereka tiba pada masa yang salah. Lendir sepenuhnya meliputi saluran serviks.

Sekali sebulan leher mengatur "hari terbuka" - ini berlaku sebelum ovulasiapabila di bawah pengaruh hormon lendir menjadi cecair, membebaskan saluran ke saluran serviks untuk sel-sel kuman lelaki.

Sekiranya kehamilan telah datang, serviks lagi "menyegel" laluan dengan pucuk mukus, dengan pasti melindungi embrio yang sedang berkembang, dan seterusnya janin, dari kuman, kulat, mikroflora yang merosakkan dan segala yang boleh membahayakan.

Di samping itu, adalah tanggungjawab leher untuk menjaga bayi dalam rahim sebelum bersalin. Sekiranya lemah dan tidak dapat menampung tugas ini, terdapat ancaman pengguguran yang sebenar.

Semasa kelahiran, serviks kecil melakukan pekerjaan yang hebat - ia membuka begitu besar sehingga kepala bayi dapat melewatinya. Ia melalui terusan serviks yang, selepas 9 bulan, bayi meninggalkan rahim untuk memulakan kehidupan bebas di dunia ini.

Secara anatomi, serviks agak kompleks. Dia mempunyai bahagian vagina - doktor memeriksa dia pada pemeriksaan rutin dengan cermin. Struktur yang lebih mendalam adalah vaults vagina, di mana serviks terhubung ke rongga rahim. Untuk memeriksa mereka, satu cermin ginekologi tidak cukup, anda memerlukan peranti koloskop khas, dan prosedur pemeriksaan akan dipanggil kolposkopi.

Bagaimana dan mengapa pengukuran berlaku?

Parameter serviks diukur dalam dua cara - pada kerusi ginekologi menggunakan cermin dan kolposkop dan pada diagnostik ultrasound.

Dalam kajian manual, doktor boleh menentukan keadaan os luar, ketumpatan serviks dan penutupan atau pembukaan kanal serviks.

Ultrabunyi mengukur panjang dan juga memberikan gambaran yang lebih tepat tentang keadaan os dalaman (persimpangan dengan rongga rahim), yang tidak dapat diperiksa dengan cara lain.

Apabila mendaftar, doktor menjalankan pemeriksaan manual, dan pada masa yang sama, flora vagina diambil untuk analisis. Pada trimester pertama, kolposkopi juga dijalankan untuk wanita itu, dia memberi lebih banyak maklumat daripada pemeriksaan cermin biasa.

Pengukuran panjang serviks dianjurkan hanya selepas 20 minggu kehamilan, apabila bayi mula aktif berkembang, dan beban dan tekanan pada serviks meningkat.

Sehingga 20 minggu, panjang serviks dalam wanita hamil yang berlainan adalah berbeza, banyak bergantung pada nilai individu. Walau bagaimanapun, pada minggu ke-20, saiz bahagian bawah rahim pada wanita yang berbeza datang pada nilai purata yang sama, dan panjangnya menjadi penting secara diagnostik.

Di tengah-tengah kehamilan, ultrasound biasanya dilakukan transabdominalmeletakkan sensor pengimbas pada abdomen seorang wanita hamil, menjalankan pemeriksaan melalui dinding abdomen anterior. Sekiranya terdapat kecurigaan memanjangkan atau memendekkan serviks, serta keabnormalan yang lain, doktor memohon kaedah ultrasound intravaginal, di mana sensor dimasukkan ke dalam vagina. Melalui dinding vagina yang lebih nipis, serviks jelas kelihatan.

Kawalan ke atas saiz dan parameter lain dari serviks adalah perlu untuk memastikan bahawa kanak-kanak tidak terancam kelahiran pramatang, bahawa tidak ada ancaman jangkitan intrauterin, yang juga menjadi mungkin jika saluran serviks membuka sedikit atau membuka sepenuhnya

Untuk sepanjang masa membawa bayi sihat seorang wanita menjalani pemeriksaan serviks empat kali. Sekiranya ada sebab untuk dikhawatirkan, maka diagnostik akan ditetapkan lebih kerap, sebanyak mungkin.

Perubahan semasa kehamilan

Dalam wanita yang tidak hamil, panjang serviks adalah kira-kira 3-4 cm dengan lebar 2.5 sentimeter. Nilai-nilai ini tidak mutlak, mungkin ada variasi individu tertentu.

Jika seorang wanita tidak mengandung, tetapi hanya merancang untuk hamil bayi, serviksnya berwarna merah jambu dan licin, dan apabila diperiksa oleh cermin ia kelihatan agak berkilat.

Pada peringkat awal

Apabila kehamilan berlaku, serviks menjalani perubahan dalaman dan luaran yang utama. Disebabkan peningkatan bekalan darah, warna merah jambu yang lembut diganti dengan ungu, kebiruan, dan kebiruan.

Proses "masak" bermula, yang akan berlangsung selama sembilan bulan, kerana leher kecil perlu menebal, tumbuh, menjadi lebih tebal dan elastis, untuk memastikan laluan bayi dalam proses generik.

Pada trimester pertama, keadaan doktor serviks boleh menilai mengenai kemungkinan pengguguran spontan, keguguran. Jika lehernya longgar, semasa pemeriksaan ia merindui jari pakar ginekologi, maka kejadian buruk seperti itu sangat mungkin.

Biasanya, pada peringkat awal leher harus sedikit menyimpang ke arah dubur, tertutup rapat.

Terusan serviks yang longgar tertutup bukan sahaja menimbulkan risiko keguguran, tetapi juga ancaman penembusan mikrob patogen, kulat, dan virus ke dalam rahim, yang boleh merosakkan membran janin dan menyebabkan kematian janin.

Kadangkala jangkitan intrauterin berubah menjadi keabnormalan dan kecacatan perkembangan bayi, penyakit kongenital.

Perubahan pertama di leher bermula kira-kira Hamil 4 mingguapabila telur janin yang semakin meningkat mula melekat pada dinding rahim yang mana ia dilekatkan. Ini mewujudkan sedikit asimetri.

Serviks mengubah kedudukannya di ruang angkasa, jika semasa ovulasi ia meningkat lebih tinggi untuk meningkatkan peluang penembus sperma, sekarang tugas utamanya adalah tidak melewatkan telur yang disenyawakan, untuk ini rahim bawah rahim harus jatuh dan bersandar.

Ramai wanita yang ingin cepat mengetahui sama ada kehamilan telah datang, tertarik dengan apa yang lehernya harus disentuh, tidak rahsia lagi bahawa ramai orang yang merancang kehamilan dijalankan di rumah sendiri. Kira-kira 8-10 hari selepas konsepsi di bawah pengaruh hormon progesteron, serviks menjadi lebih lembut. Terusan serviks, sebaliknya, lebih padat tertutup.

Serviks yang kaku pada masa awal mungkin menunjukkan ancaman yang berkaitan dengan peningkatan nada rahim itu sendiri. Ini boleh berlaku, misalnya, dengan penyakit autoimun atau kekurangan progesteron.

Pada masa lalu

Dalam trimester ketiga, sebagai serviks rahim, doktor menilai masa kerja yang akan datang. Bahagian uterus ini menjadi lebih lembut. Panjang serviks secara beransur-ansur berkurang dengan kira-kira separuh, pada ultrasound, anda dapat melihat bagaimana jangkitan dalaman pharynx, bersiap untuk penghantaran yang akan datang.

Proses ini perlahan, beransur-ansur, dan mengambil masa beberapa bulan. Perubahan berlaku di bawah pengaruh hormon - estrogen.

Pada 38 -39 minggu, doktor mungkin mula memeriksa kesediaan serviks untuk buruh.. Kesediaan sedemikian boleh diadili oleh keupayaan terusan serviks untuk melalui jari seorang doktor pemeriksa.

Ia dilarang keras untuk melakukan palpasi semacam itu sendiri, dan secara teknikal ia cukup bernasib baik untuk melakukan ini.

Kadang-kadang seminggu atau beberapa hari sebelum melahirkan, seorang wanita mungkin melihat pelepasan pucuk lendir, yang selama kehamilan keseluruhan berfungsi sebagai penghalang kepada mikrob patogen. Leher secara beransur-ansur terlicin, mula berkembang. Bagi sesetengah wanita, penyediaan serviks "bermula" hanya pada 40 minggu, dan untuk sesetengahnya - walaupun kemudian.

Jika seorang wanita melahirkan anak sulung, mungkin itu leher boleh mula berubah terlebih dahulu, dan ia akan melakukannya dengan perlahan. Untuk berbilang, penyediaan bermula kemudian dan hasilnya lebih cepat. Mereka mempunyai leher "mengingati" bagaimana untuk berkelakuan dalam keadaan.

Jika serviks tidak tergesa-gesa, doktor boleh menetapkan rawatan persediaan yang akan membantu leher untuk "masak" dengan lebih cepat. Keberkesanan rangsangan oleh pakar sakit puan moden dianggap sebagai kontroversi.

Sesetengah doktor percaya bahawa terdapat keperluan untuk rangsangan, yang lain percaya bahawa perlu menunggu dan mempercayai alam, yang tahu lebih baik daripada dokter bila anak itu lahir.

Panjang Mingguan

Sekiranya anda melihat keabnormalan dalam keadaan serviks pada masa itu, maka kebarangkalian mengekalkan kehamilan bermasalah adalah hampir 95%, kerana dalam arsenal ubat-ubatan moden terdapat banyak cara untuk mempengaruhi kelakuan serviks - ubat-ubatan, fixative khusus yang dipasang secara langsung pada serviks, serta kaedah pembedahan kecil (penutupan ). Itulah sebabnya penting untuk memeriksa ibu-ibu masa depan sekurang-kurangnya empat kali semasa tempoh kehamilan.

Hitung tempoh kehamilan
Masukkan hari pertama tempoh haid yang terakhir.

Pemeriksaan rutin, jika tidak ada sebab untuk takut untuk kesihatan ibu dan anak, tingkah laku pada 20 minggu, 28 minggu. Kemudian pada 32 dan 36 minggu. Sekiranya doktor mempunyai kebimbangan, wanita itu mengadu sakit, pelepasan, yang tidak boleh dianggap normal semasa hamil, kajian dan pengukuran panjang serviks akan dijalankan yang tidak dirancang untuk sebab-sebab kecemasan.

Apakah norma panjang serviks untuk tempoh kehamilan yang berlainan, bagaimana penunjuk ini berubah-ubah sepanjang minggu, anda akan belajar dari jadual ini.

Panjang serviks:

Istilah obstetrik

Purata panjang, mm

Pada kehamilan yang pertama

Dengan kehamilan yang berulang

Julat biasa, mm

Kemungkinan penyimpangan, mm

10-14 minggu

35,4

35,3

35,6

28-45

5,1

15-19 minggu

36,2

36,5

36,7

30-48

5,3

20-24 minggu

40,3

40,4

40,1

32-48

4,5

25-29 minggu

41

40,9

42,3

34-49

4,3

30-34 minggu

36,4

35,8

36,3

34-43

3,7

35-40 minggu atau lebih

28,6

28,1

28,4

20-37

4,5

Seperti yang dapat dilihat dari jadual, pada wanita yang akan melahirkan buat kali pertama, panjang serviks pada permulaan kehamilan meningkat lebih perlahan daripada yang berlipat ganda. Dalam trimester ketiga, saiz normal serviks dianggarkan pada skala khas yang dibuat khusus untuk ini.

Setiap penunjuk dianggarkan pada beberapa titik tertentu, hasilnya adalah gambaran klinikal yang kurang tepat.

Untuk menilai kematangan serviks boleh berdasarkan beberapa kriteria:

  • Ketekalan. Dense - 0 mata, sedikit melembutkan - 1 mata, lembut - 2 mata.
  • Panjang Lebih daripada 20 mm - 0 mata, 10-20 mm - 1 mata, kurang daripada 10 mm - 2 mata.
  • Kedudukan dalam ruang.Leher ditolak belakang - 0 mata, ditolak ke hadapan - 1 mata, terletak betul-betul di tengah yang berserenjang ke pintu masuk ke vagina - 2 mata.
  • Ijazah penemuan. Jika jari doktor tidak masuk ke saluran serviks - 0 mata, jika 1 jari berlalu - 1 mata, jika 2 jari berlalu dan lebih - 2 mata.

Kemungkinan penyimpangan dan punca mereka

Pengukuran dan perbandingan hasil dengan norma-norma yang ada menyebabkan banyak soalan untuk wanita dalam "kedudukan". Penyimpangan, sesungguhnya, boleh menjadi petunjuk masalah. Mari kita lihat anomali yang paling biasa dan punca mereka.

Kehamilan dalam serviks

Jika pada peringkat awal serviks dibesarkan di atas norma, doktor mungkin mengesyaki apa yang disebut sebagai kehamilan serviks. Ini adalah jenis kehamilan ektopik, di mana telur yang disenyawakan tidak ditanam ke dalam rahim, seperti yang dimaksudkan oleh alam semula jadi, tetapi ke dalam serviks atau isthmus.

Di sana, secara teorinya, embrio boleh hidup dan berkembang kira-kira sehingga 4-5 minggu, kurang kerap - sehingga 6-7 minggu. Selepas itu, keadaan menjadi tidak tertanggung, dan janin mati dan ditolak, keguguran berlaku, kadang-kadang disertai dengan kehilangan darah yang besar.

Patologi dianggap agak jarang, ia didiagnosis kurang kerap daripada 0.01% daripada semua kehamilan. Melekat ke dinding kanal serviks ovum mungkin kerana beberapa sebab, kebanyakannya tidak diketahui pada hari ini.

Doktor cenderung percaya bahawa ini menjadi mustahil, jika syarat-syarat untuk implantasi dalam rahim tidak memenuhi keperluan, blastocyte tidak dapat diperbaiki dan mencari tempat perlindungan ada keturunan ke leher.

Sebabnya mungkin pengguguran baru-baru ini., selepas itu wanita itu mengabaikan cadangan untuk melindungi diri mereka selama beberapa waktu. Kehamilan yang diputuskan seorang ibu muda selepas seksyen caesar boleh menjadi serviks jika kurang dari 3 tahun berlalu sejak operasi.

Wanita dengan myoma rahim dan adhesi rahim yang terdiagnosis sebelumnya juga lebih berisiko berbanding yang lain.

Apa-apa campur tangan - pembedahan, trauma, keradangan rahim boleh menjadi punca kehamilan serviks atau iskemik berikutnya. Gejala tidak mungkin. Perkara pertama yang akan diperhatikan oleh doktor semasa peperiksaan akan menjadi leher rahim yang terlalu besar dengan terlalu kecil rahim. Selepas ini, ultrasound dan colposcopy ditetapkan.

Ujian darah untuk penentuan chorionic gonadotropin, hormon yang biasa berlaku kepada semua wanita hamil dari hari implantasi, menunjukkan tahap hCG yang sangat rendah, yang tidak tipikal untuk tempoh bulanan terakhir yang dinyatakan oleh tarikh.

Pada ultrasound, doktor tidak akan mendapati ovum di rahim, dan pemeriksaan yang teliti ke terusan serviks akan mendapati di sana. Beberapa dekad yang lalu tidak ada cara lain untuk menyelesaikan masalah ini, bagaimana untuk menghapus uterus sepenuhnya. Ramai wanita dengan kehamilan serviks telah kehilangan peluang untuk mempunyai anak di masa depan.

Sekarang ada cara kurang kejam untuk membantu seorang wanita dan menyelamatkan peluangnya untuk menjadi ibu pada masa akan datang - aspirasi vakum dan pengecualian laser tempat ingrowth embrio ke serviks. Risiko komplikasi selepas campur tangan sememangnya agak tinggi, tetapi ubat-ubatan moden cukup berjaya mengatasi tugas itu.

Leher pendek

Leher pendek (pada awal mengandung kurang daripada 25-27 mm) mungkin merupakan ciri kongenital organ pembiakan wanita, dan akibat kesan traumatik - pengguguran, misalnya, atau proses keradangan yang menyebabkan pemendekan segmen rahim yang lebih rendah. Walau bagaimanapun, tempoh yang tidak mencukupi dalam sistem pembiakan ini membawa bahaya yang serius kepada kanak-kanak dan wanita itu.

Biasanya, leher diperluas pada permulaan kehamilan dan mempersingkat lebih dekat kepada melahirkan anak. Leher pendek dengan kesukaran yang besar ia akan dapat mengatasi beban memegang bayi yang semakin meningkat di rongga rahim. Keguguran, buruh pramatang, penghantaran pesat, pecah leher rahim boleh berlaku.

Serviks yang dipendekkan membuat peningkatan risiko jangkitan intrauterin janin, kerana ia tidak dapat berfungsi sebagai perlindungan yang boleh dipercayai terhadap patogen dan virus.

Doktor akan dapat mengesan pemendekan pada kemasukan pertama, jika berlaku sebelum permulaan kehamilan. Walau bagaimanapun, dengan perkembangan serviks yang pendek, contohnya, terhadap latar belakang kekurangan hormon pada trimester pertama, masalah ini dapat dikesan hanya pada minggu ke-12 kehamilan, ketika ibu hamil akan datang untuk pemeriksaan saringan.

Gejala kadang-kadang muncul selepas tempoh ini, lebih dekat pada keempat bulan kehamilan.

Bayi yang semakin meningkat mula membuat tekanan yang lebih ketara pada leher pendek, dan wanita itu mungkin mula mengadu bahawa ia menyakitkan di bahagian bawah abdomen, dan kadang-kadang sedikit berdarah.

Peruntukan dalam kes ini adalah sifat darah atau berdarah, kadang-kadang dengan kekotoran lendir. Jika pemendekan disahkan oleh hasil ultrasound vagina, maka persoalan bagaimana untuk membantu. Dalam sesetengah kes, leher mungkin menjadi lebih kuat di bawah pengaruh ubat-ubatan, contohnya, hormon, jika ia tidak mencukupi, tetapi ia tidak boleh dipanjangkan dalam keadaan apa pun.

Semasa kehamilan, ibu masa depan seperti ini akan lebih teliti seperti yang perlu untuk dimasukkan ke hospital, untuk memberi rawatan yang bertujuan untuk pemeliharaan dan pemanjangan kehamilan.

Pada leher rahim boleh dipasang pessary - Satu cincin khas yang akan membetulkannya dan mengurangkan beban organ kemaluan yang semakin meningkat pada leher pendek.

Kaedah lain ialah Circle. Ia didasarkan pada jahitan leher, yang akan secara mekanikal mencegah pembukaan pramatang. Adalah munasabah untuk melakukan penyusuan hanya pada peringkat awal dan sehingga 26-29 minggu kehamilan, selepas tempoh ini mereka cuba untuk tidak menjalankan dail.

Leher panjang

Rahim serviks yang panjang mungkin berasal dari kelahiran, atau mungkin selepas operasi yang berpengalaman, termasuk pengguguran dan kuretase, penyakit radang sistem pembiakan - rahim, pelengkap, ovari. Selalunya, gejala pertama patologi ini muncul hanya semasa mengandung.

Pemanjangan segmen bawah rahim menyebabkan bahagian organ pembiakan yang salah, dan oleh itu meningkatkan risiko lampiran patologi plasenta apabila organ sementara ini terletak di pusat, terlalu rendah atau lebih tinggi.

Ketinggian plasenta sangat penting terutama pada trimester kedua dan ketiga, bergantung kepada seberapa baik bayi akan diberikan dengan semua nutrien dan oksigen yang diperlukan.

Wanita dengan leher rahim patologis risiko melahirkan anak. Proses proses kelahiran seorang kanak-kanak ke dunia ini berlarutan, melahirkan pemasa pertama berlangsung hampir 14 jam, dan untuk yang berlipat ganda - 9-12 jam.

Organ yang panjang itu lebih panjang, lebih perlahan, lebih menyakitkan.

Apabila kanak-kanak melalui saluran sedemikian, risiko hipoksia meningkat, kerana kepala dan leher berada dalam pesawat yang sama.

Kesukaran terletak pada hakikat itu Tidak mustahil untuk menentukan patologi pada pemeriksaan rutin oleh ahli sakit ginekologi. Anomali boleh disyaki hanya semasa kolposkopi, dan ia boleh disahkan atau dibantah hanya oleh diagnostik ultrasound.

Penyimpangan semacam itu tidak memerlukan rawatan khas, kerana leher panjang yang didiagnosis pada suatu masa awal dapat melicinkan dan menurunkan ke arah melahirkan anak. Jika ini tidak berlaku, maka doktor mungkin menggunakan salah satu cara untuk merangsang tenaga kerja.

Sebelum bersalin, wanita disarankan urut, yang menyumbang kepada aliran keluar getah bening, dan juga menguatkan otot-otot organ panggul. Ubat jarang sekali diresepkan.terutamanya dalam kes kehamilan selepas mengandung.

Hakisan

Mengikut hasil biometri badan ini, serta pemeriksaan manual, doktor mungkin melaporkan bahawa panjang adalah normal, tetapi terdapat hakisan.Lebih dari 60% wanita hamil menghadapi fenomena ini. Dalam beberapa kes, perubahan dalam membran mukus serviks diperhatikan walaupun sebelum permulaan kedudukan "menarik", tetapi Adalah mungkin bahawa hakisan boleh berlaku semasa kehamilan.

Alasannya berbeza-beza. Mukosa boleh berubah di bawah pengaruh hormon, jika seorang wanita sebelum permulaan kehamilan mengambil pil kontraseptif, serta sekiranya terdapat kekurangan atau lebihan hormon tertentu semasa kehamilan bayi. Penyebabnya ialah peradangan yang sebelum ini dipindahkan, dan pada masa yang sama, hakisan mungkin kadang-kadang muncul hanya selepas permulaan kehamilan.

Wanita yang mempunyai sejarah penyakit kelamin dan jangkitan seksual, buruh yang sukar, trauma terhadap organ ini, dan pelbagai pengguguran telah mengalami hakisan. Malah ketidakupayaan untuk melakukan suntikan dan pound tambahan boleh membawa kepada perkembangan komplikasi seperti itu.

Gejala wanita boleh merasakan dirinya sendiri. Di mana-mana peringkat kehamilan, apabila hakisan berlaku, mungkin sensasi yang tidak selesa "di dalam" semasa bersetubuh, kadang-kadang ibu mengandung mengeluh tentang kemunculan merah jambu merah atau pelepasan berdarah. Lebih separuh daripada wanita tidak mengalami sebarang gejala.

Semasa kehamilan, hakisan tidak dirawat.

Kaedah standard menangani masalah yang tidak menyenangkan ini - pendedahan dan pendedahan laser - ibu mengandung dikontraindikasikan kerana risiko parut, yang boleh menyebabkan banyak masalah dan kesakitan semasa bersalin, dan juga boleh membuat ancaman tambahan pecah organ. Oleh itu, rawatan ditangguhkan kemudian.

By the way, dalam banyak hakisan wanita selepas melahirkan anak sendiri. Pada janin dan semasa kehamilan, masalah ini tiada kesan.

Displasia

Kolposkopi dapat menunjukkan masalah lain - displasia serviks. Istilah ini merujuk kepada perubahan dalam epitel yang mempunyai prasyarat pra-prasyarat. Selalunya, penyakit ini ditemui pada wanita berumur 25 hingga 33-35 tahun. Sekiranya penyakit itu dapat ditentukan pada peringkat awal, displasia dianggap benar-benar terbalik, dan kesan negatif dapat dielakkan.

Secara luaran, dengan pemeriksaan manual, displasia mungkin dikelirukan dengan hakisan, kerana gambaran klinikal adalah serupa, tetapi ujian kolposkopi dan makmal membolehkan kita menentukan perbezaan utama. Ia terletak pada hakikat bahawa semasa kerosakan hakisan kepada epitelium adalah sifat mekanik yang cetek, dan dalam kes displasia itu adalah selular, itu Kemusnahan berlaku pada tahap selular yang lebih dalam.

Selalunya, penyakit itu disebabkan oleh virus papilloma manusia 16 dan 18 jenis. Mereka secara aktif "dibantu" oleh faktor-faktor lain yang menyumbang kepada perkembangan penyakit - merokok, imuniti lemah atau immunodeficiency, proses keradangan kronik di organ pembiakan yang tidak dirawat untuk jangka masa yang panjang.

Semasa kehamilan, perubahan hormon yang telah berubah akibat sebab semula jadi boleh menjejaskan perkembangan displasia. Terlalu kehidupan seksual awal dan melahirkan awal juga faktor risiko.

Mencegah perkembangan kanser membolehkan kaedah rawatan moden - dadah dan pembedahanserta pemantauan berterusan mengenai keadaan badan yang selanjutnya. Walau bagaimanapun, semasa mengandung, penggunaan ubat-ubatan dan lebih-lebih lagi operasi itu tidak diingini. Displasia ringan jarang berubah menjadi kanser, dan oleh itu hanya memerlukan pemerhatian.

Bentuk penyakit yang teruk boleh menjadikan wanita pilihan - untuk meninggalkan anak atau melakukan pengguguran dan bersetuju dengan operasi kecemasan.

Dalam setiap kes, isu itu diselesaikan secara individu.

Perangkaan perubatan tidak terlalu optimistik - kira-kira 30% daripada ibu hamil yang memilih kehamilan, dan oleh itu pembedahan ginekologi ditangguhkan, mereka kemudiannya didaftarkan di pusat onkologi akibat perkembangan kanser serviks.

Ectopia

Ectopia juga menyerupai hakisan, ia juga dipanggil pseudo-erosion.Dalam patologi ini, sebahagian daripada epitel silinder akan bercampur dalam faraj. Pada pemeriksaan, doktor melihat tempat merah yang menyerupai perubahan erosif.

Seorang wanita boleh mengadu pelepasan berwarna kuning, putih atau kehijauan dengan bau yang tidak menyenangkan. Penyebab fenomena ini boleh menjadi traumatik, tetapi selalunya mereka berjangkit dan menunjukkan sama ada kehadiran jangkitan, atau jangkitan telah berlaku pada masa lalu.

Pengguguran awal, gangguan hormon, kehidupan seks bermula terlalu awal dapat meningkatkan kemungkinan ektopia. Walau bagaimanapun, dalam kebanyakan kes, doktor agak optimistik, kerana ektopia mempunyai sebab fisiologi.

Perubahan yang mengalami rahim bawah rahim semasa hamil bayi, menyebabkan perubahan dalam tisu organ. Selepas bersalin, ektopia, yang tidak disebabkan oleh patologi, keradangan atau jangkitan, biasanya hilang tanpa jejak.

Kesimpulannya

Biometrik serviks - kajian penting, untuk meninggalkan yang tidak praktikal. Kajian ini disyorkan oleh Kementerian Kesihatan, tetapi tidak dikenakan. Oleh itu, seorang wanita sentiasa berhak menolak untuk menjalani smear, colposcopy, ultrasound.

Mengapa ini tidak perlu dilakukan, tidak perlu menjelaskan, kerana kesihatan seorang wanita dan anaknya harus dipantau agar dapat melihat perubahan dalam waktu dan mengambil langkah segera.

Obstetrikian-pakar sakit puan I. Yu. Skripkina akan memberitahu anda bagaimana serviks dibuka sebelum penghantaran.

Ketahui apa yang berlaku kepada ibu dan bayi setiap minggu kehamilan.
Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan