Bagaimana dan bagaimana bayi bernafas dalam rahim?

Kandungannya

Apabila kanak-kanak dilahirkan, dia mengambil nafas pertama dan menjerit kesakitan. Baginya, nafas pertama ini adalah satu kejayaan besar dalam pembangunan, satu cara ke tahap yang baru. Walau bagaimanapun, adalah salah untuk mempercayai bahawa sebelum kelahirannya, bayi yang meriah dan aktif di perut ibu saya tidak bernafas, kerana tanpa oksigen dia hanya akan mati. Jika anda ingin mengetahui bagaimana dan apa yang bayi bernafas dalam rahim, baca artikel ini.

Mengenai pernafasan

Semua orang yang tinggal di planet ini semasa udara mengangkat nafas ke dalam paru-paru. Oksigen kekal di dalam badan, dan karbon dioksida keluar dengan pernafasan. Inilah huraian paling mudah pertukaran gas manusia.

Oksigen diperlukan untuk semua organ dan sistem manusia (untuk berfungsi normal). Ia perlu untuk otak untuk menyokong aktiviti penting keseluruhan organisma yang besar dan kompleks.

Tidak kurang (dan kadang-kadang lebih banyak lagi) bayi yang belum lahir memerlukan oksigen, kerana dalam rahimnya ia melewati semua peringkat pembangunan, dengan jelas menggambarkan jalan panjang dan rumit evolusi.

Dakwaan bahawa ibu semasa kehamilan bernafas selama dua pada asasnya salah. Lagipun, jumlah paru-parunya hampir tidak berubah, dan kekerapan penyedutan dan penyinaran tetap sama.

Seorang kanak-kanak dari hari-hari pertama kewujudannya di dalam ibu bernafas secara bebas. Hanya ini bukan nafas biasa dan nafas. Pergerakan seperti itu mustahil, kerana ada kanak-kanak dalam persekitaran akuatik, ia dikelilingi oleh cairan amniotik dari semua pihak. Pertukaran gasnya berlaku melalui plasenta. Atas sebab ini, kaedah pernafasan ini disebut placental.

Placental

Plasenta untuk serbuk adalah seluruh dunia. Dia bukan sahaja membolehkan dia bernafas, tetapi juga menyediakan makanan, melaksanakan fungsi pembuangan produk sisa bayi. Plasenta melindungi bayi daripada mencampurkan darahnya dengan darah ibu dan masuknya banyak bahan berbahaya dari organisma kanak-kanak.

Plasenta mula terbentuk apabila telur disenyawakan diturunkan ke rongga rahim. Tempat lampirannya ke dinding rahim akan menjadi tempat di mana plasenta mula berkembang.

Kord pusar, sebagai pautan penghubung, membawa arus dalam dua arah: pas masuk oksigen dari ibu ke bayi, yang ada dalam darahnya, dan karbon dioksida, serta beberapa produk penguraian metabolik lain, bergerak ke arah yang bertentangan dari bayi.

Karbon dioksida ini (dan segala-galanya yang berasal dari kanak-kanak) membuang nafas mekanikal biasa untuknya. Jadi ibu tidak bernafas untuk dua orang, dan exhales untuk dua orang.

Secara mekanikal, proses ini kelihatan seperti ini. Di dalam tali pusar ada kapal - vena dan dua arteri. Darah tepu dengan oksigen melalui arteri ke bayi, dan karbon dioksida bergerak sepanjang vena ke arah yang bertentangan.

Ancaman

Sudah jelas bahawa seorang wanita yang sendiri menerima sedikit oksigen, yang tidak berjalan jauh di udara terbuka, merokok selama kehamilan, mengambil alkohol dan narkoba, bekerja dalam pengeluaran berbahaya yang berkaitan dengan penyedutan bahan toksik, gas, gas dan asap, dapat memberikan anaknya kurang oksigen sangat penting kepadanya.

Dalam kes ini, keadaan yang tidak menyenangkan dan berbahaya seperti hipoksia janin kronik berlaku. Bayi mengalami kekurangan oksigen. Pada masa yang sama, tubuhnya akan pertama mengimbangi kekurangan ini dengan semua kekuatannya; bayi di dalam rahim ibu mempunyai keupayaan luar biasa untuk mengumpul oksigen dalam tisu mereka dalam kuantiti yang melebihi keperluan segera mereka. Jadi mereka membuat sendiri rizab tertentu "untuk hari hujan".

Di samping itu, apabila kanak-kanak kurang oksigen, hormon-hormon khas mula dihasilkan, yang menstabilkan tekanan darahnya dan agak "melambatkan" semua organ dan sistem, dan kanak-kanak "menukar" ke mod penjimatan tenaga.

Di negeri ini, sayangnya, remah-remah itu tidak dapat menjalani seluruh tempoh tinggal di perut ibuku.

Kebolehan kompensasi melemahkan, dengan hipoksia yang berpanjangan, bekalan oksigen kanak-kanak habis, dan keadaan kritikal dalam, yang boleh menyebabkan kematian intrauterin, jika rawatan perubatan segera tidak diberikan kepada ibu dan bayi.

Perkembangan kebuluran oksigen bayi mempunyai kesan langsung:

  • ibu merokok;
  • tekanan teruk yang berterusan di mana seorang wanita terdedah;
  • mengambil ubat tertentu.

Bayi, yang tanpa jumlah oksigen yang diperlukan, bertindak tidak selesa pada peringkat awal hipoksia. Pada ultrasound, anda dapat melihat bagaimana kerutan yang rapuh dengan pen, mengurut plasenta - dalam usaha untuk "mendapatkan" sedikit lebih daripada gas yang sangat diperlukan untuknya. Sekiranya pada tahap ini di luar bantuan tidak datang, kanak-kanak secara beransur-ansur menenangkan, pergerakannya menjadi lebih jarang dan dapat dihentikan sama sekali jika sampah binasa.

Itulah sebabnya penting untuk menghadiri perundingan, menjalani semua pemeriksaan yang ditetapkan oleh bidan, dan lulus semua ujian. Sesungguhnya, sekiranya berlaku hipoksia janin, doktor boleh memberi bantuan, dalam kes-kes yang teruk, untuk melakukan seksyen caesar dan menyelamatkan bayi.

Persediaan

Tisu paru-paru pada kanak-kanak berkembang secara beransur-ansur dan matang sekitar 35-36 minggu kehamilan.

Dalam tempoh ini, bahan khas biasanya dihasilkan - surfaktan yang membolehkan paru-paru kanak-kanak dibuka selepas kelahiran dan mengambil nafas yang sangat pertama.

Hitung tempoh kehamilan
Masukkan hari pertama tempoh haid yang terakhir.

Jika serbuk itu dilahirkan sebelum 34 minggu, dia, sebagai peraturan, memerlukan pengudaraan dan sokongan perubatan dengan surfaktan yang disintesis yang sama.

Dan juga kepercayaan pada kekuatan doktornya, yang berjuang untuk kehidupan bayi, dan orang tua, yang percaya pada kemampuannya untuk belajar bernafas secara mandiri. Dengan tahap perubatan semasa, kadar kematian di kalangan bayi tersebut berkurang dengan ketara.

Nasihat hamil

  • Berjalan dan bernafas lebih segar. Untuk berjalan-jalan, lebih baik memilih tempat di mana terdapat beberapa kereta dan orang, di mana udara bersih.
  • Untuk minum koktel oksigen.
  • Berhenti merokok atau menyimpan rokok minimum.

Sesetengah doktor agak serius mengatakan bahawa ibu, yang merokok untuk masa yang lama, boleh membahayakan bayi semasa kehamilan, dengan tiba-tiba berhenti ketagihan ini.

  • Dalam tempoh ini, dia akan memulakan lonjakan tekanan darah. dan manifestasi lain kelaparan nikotin. Mereka boleh menjadi sangat berbahaya bagi janin. Oleh itu, berhenti merokok adalah lebih baik sebelum konsep.
  • Dari minggu ke-20 kehamilan perlu dipertimbangkan dengan berhati-hati pergerakan harian kanak-kanak.. Ini penting untuk menentukan keadaannya. Pergerakan meningkat atau berkurang pastinya menjadi satu peluang untuk menjadualkan pemeriksaan untuk hipoksia janin.
  • Pada tanda-tanda awal hipoksia, anda perlu mempercayai doktor, ikut cadangan, ambil ubat-ubatan yang ditetapkan untuk meningkatkan aliran darah uteroplacental.

Lihat bagaimana perkembangan bayi dalam kandungan selama sembilan bulan, lihat video berikut.

Ketahui apa yang berlaku kepada ibu dan bayi setiap minggu kehamilan.
Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan