Berapa lamakah minggu yang terdaftar untuk kehamilan?

Kandungannya

Ujian kehamilan adalah positif. Apabila emosi pertama reda, soalan timbul, apa yang perlu dilakukan seterusnya - bagaimana dan bila hendak pergi ke doktor dan bangun untuk pendaftaran dispenser, adakah perlu untuk melakukannya pada peringkat awal? Ada pendapat di kalangan wanita yang mendapat pendaftaran terdahulu tidak berbaloi - mereka diseksa dengan analisis. Tetapi kedudukan ini tidak bertanggungjawab, kerana tiada ujian tambahan akan ditetapkan jika seorang wanita sihat dan semuanya berjalan normal.

Masa

Bantuan kepada ibu hamil semasa tempoh kehamilan dikawal oleh perintah khas Kementerian Kesihatan bertarikh 1 November 2012 di bawah nombor 572n (dengan pembetulan). Dokumen ini menyenaraikan semua situasi yang mungkin timbul semasa interaksi doktor dan ibu mengandung, tetapi tarikh sebenar pendaftaran tidak ditunjukkan.

Adalah dipercayai bahawa pendaftaran awal harus dianggap sebagai rayuan kepada perundingan dan penerimaan wanita untuk penjagaan susulan sebelum tempoh 12 minggu. Malah, seorang wanita boleh datang ke konsultasi dan kemudiannya, dia tidak akan dinafikan pendaftaran, tetapi akibat penampilan terlambat mungkin menjadi bencana. Mari lihat mengapa.

Hitung tempoh kehamilan
Masukkan hari pertama tempoh haid yang terakhir.

Trimester pertama kehamilan, yang bermula dari penubuhannya hingga 13 minggu termasuk, adalah yang paling penting dalam kehidupan kanak-kanak - proses meletakkan dan pembentukan organ dan sistem dalamannya. Selepas itu, untuk kedua-dua trimester yang tinggal, bayi hanya tumbuh dan berat badan, semua yang terbentuk pada tempoh awal hanya diperbaiki.

Apa-apa pun boleh menjejaskan pembentukan bayi, dari faktor genetik kepada penyakit kronik ibu. Dan kerana tugas doktor - dengan seberapa segera yang mungkin untuk mengenal pasti kemungkinan risiko kepada wanita dan janinnya. Ini tidak bermakna anda akan mula menakutkan dan membuat anda gugup. Hanya penilaian keupayaan janin, ketepatan perkembangan dan prospek kehamilan pada umumnya adalah paling tepat apabila dibuat pada trimester pertama.

Ujian yang ibu hamil akan menyampaikan pada awal tempoh mempunyai nilai diagnostik yang sangat besar. Dan pada 11-13 minggu, pemeriksaan pranatal yang pertama dijalankan, yang paling bermaklumat dalam menentukan risiko keabnormalan genetik dalam kanak-kanak - Down Syndrome, Patau, Turner, dan sebagainya. Wanita hamil perlu disiapkan dengan betul dan disaring untuk pemeriksaan (ujian umum).

Jika hasilnya mengecewakan, masa akan membolehkan seorang wanita mendapat pengguguran atas alasan perubatan.. Jika tidak, dia mungkin tidak tahu bahawa dia membawa kanak-kanak yang sakit sehingga masa yang lama, apabila pengguguran secara tidak langsung tidak mungkin, atau juga mengetahui tentang penyakit anak selepas dia dilahirkan, iaitu, menghadapi fakta yang mengerikan.

Itulah sebabnya anda tidak perlu menangguhkan melawat doktor sehingga kemudian. Lakukan ini sebelum ini, tetapi perhatikan bahawa anda tidak akan didaftarkan jika doktor tidak menerima pengesahan "kedudukan menarik" anda. Oleh itu Lebih baik pergi ke klinik antenatal pada kehamilan 6-7 minggu (iaitu, 4-5 minggu selepas permulaan haid). Pada masa ini, doktor akan dapat menentukan kehamilan tanpa sebarang masalah semasa pemeriksaan ginekologi vagina, mengesahkannya dengan imbasan ultrasound, dan akan ada banyak masa sebelum pemeriksaan untuk menyelesaikan semua ujian yang diperlukan.

Terdapat situasi apabila lebih baik untuk mendaftar sebelum ini. Jika sebelum ini anda mengalami keguguran, jika kehamilan adalah disebabkan oleh IVF, jika imbasan ultrasound menunjukkan bahawa anda mempunyai kembar, dan jika ibu anda mempunyai penyakit kronik, lebih baik pergi ke doktor 10-14 hari selepas permulaan penangguhan.

Ia sudah mungkin untuk menentukan kehamilan pada masa ini oleh ultrabunyi dan dalam kebanyakan kes dengan pemeriksaan vagina, dan oleh itu adalah lebih baik untuk menjadi selamat.

Kehamilan 9-10 minggu yang pertama dianggap paling penting bagi bayi. Mereka sama-sama menentukan sama ada dia akan sihat, sama ada dia akan hidup, sama ada ia akan dapat menyelamatkan kanak-kanak itu sama sekali.. Jangan bimbang bahawa doktor tidak akan mendaftarkan anda begitu awal. Jika kehamilan boleh disahkan, pendaftaran adalah hak anda, dan tanggungjawab doktor adalah bahawa hak anda dilaksanakan. Semua pilihan tindakan perubatan yang lain ("pergi berfikir sama ada anda memerlukan anak dan datang dalam seminggu", "mari kita mengaturkan anda kemudian, dalam sebulan" dan lain-lain) adalah haram dan anda berhak untuk menuntut perintah Kementerian Kesihatan atau pergi ke pejabat pendakwa satu pernyataan pelanggaran hak undang-undang anda.

Kebanyakan ibu-ibu masa depan di Rusia mendaftar, mengikut statistik, pada 6-8 minggu kehamilan, kira-kira satu pertiga datang kepada doktor dengan permintaan untuk mendaftarkan mereka untuk tempoh 9-10 minggu, selepas 15-16 minggu hanya 1.5% wanita memohon.

Bagaimana keadaannya?

Seorang wanita perlu membuat temujanji dengan seorang pakar bedah pakar ginekologi untuk mendapatkan nasihat, melawat doktor pada masa yang ditetapkan dengan pasport, polisi insurans perubatan wajib dan SNILS. Doktor, selepas peperiksaan, akan mengesahkan fakta "keadaan yang menarik" dan akan membawa kad khusus wanita hamil dan wanita yang bekerja untuk nama wanita, yang akan kekal dengan doktor berunding. Di tangan anda akan diberikan kad perubatan kecil - satu pertukaran. Ia akan menulis dari setiap teknik yang besar setiap keputusan analisis utama, data ultrasound, hasil pemeriksaan, serta berat badan, berat badan dan beberapa parameter penting lain. Apabila tiba masanya, anda akan pergi ke hospital bersalin dengan kad pertukaran kecil ini.

Apabila dimasukkan ke dalam rekod, mereka memberikan ujian dan kajian tertentu. Wanita itu menerima rujukan kepada mereka bersama-sama dengan kad pertukaran tepat pada hari dia pergi ke ahli kandungan ginekologi. Selama beberapa minggu ke depan, dia boleh pergi dengan santai dan menyerahkan segala yang dia perlukan:

 • ujian darah umum dan biokimia;
 • coagulogram - analisis faktor pembekuan darah dan penentuan hemostasis;
 • kumpulan darah dan ujian Rh (jika seorang wanita mempunyai Rh negatif, ujian yang sama harus diambil oleh pasangannya atau bapa biologi kanak-kanak itu untuk menilai kemungkinan konflik Rh);
 • darah untuk status HIV, sifilis, hepatitis B dan C;
 • darah untuk penyakit berjangkit (TORCH);
 • urinalysis;
 • cirit-birit faraj.

Di samping itu, doktor boleh meminta maklumat daripada pengamal am, pakar kardiologi, doktor pergigian, pakar mata, dan pesakit ENT, serta data fluorografi, dibuat tidak lewat dari setahun yang lalu.

Soalan umum tentang hak wanita hamil

Walaupun kelihatannya kesederhanaan proses pendaftaran, wanita mempunyai banyak persoalan, kerana tidak semua ahli kandungan ginekologi di Rusia betul-betul memerhatikan perintah Kementerian Kesihatan (dan jika secara rahsia - tidak semua orang membacanya!). Oleh itu, mari kita pertimbangkan perkara utama agar tidak tersinggung.

Pilihan rundingan wanita

Kehadiran dasar OMS memberikan hak seorang wanita untuk memilih konsultasi yang sesuai dengannya secara bebas. Sekiranya seorang wanita didaftarkan di Orenburg dan tinggal di Moscow atau sebaliknya, tidak perlu pendaftaran untuk pergi ke bandar pendaftaran. Ia sudah cukup untuk menyediakan konsultasi dengan alamat kediaman sebenar anda. Tiada siapa yang berhak menolak untuk mendaftar dengan anda mengikut permit kediaman: mereka menjadi berdaftar di tempat kediaman sebenar.

Jika perundingan di tempat kediaman tidak terkenal dan anda tidak mahu pergi ke sana, pilih mana-mana yang mudah untuk anda pergi ke doktor untuk pemeriksaan, cetak artikel 5 Undang-undang Persekutuan No. 323-FZ dan pergi ke tempat yang dipilih. Cetakan boleh berguna jika anda menolak kenyataan, merujuk kepada fakta bahawa anda tidak mempunyai hubungan dengan perundingan di tempat kediaman anda. Artikel ini menyatakan bahawa bantuan harus diberikan kepada anda tanpa mengira di mana anda tinggal.

Jika tidak ada dasar, anda perlu mendapatkannya. Wanita bekerja di tempat kerja atau ke syarikat insurans, wanita tidak bekerja pergi terus ke syarikat insurans. Sekarang ada peluang untuk mendapatkan dasar apabila menghubungi MFC.

Sekiranya doktor tidak dimasukkan ke dalam rekod

Oleh undang-undang, seorang wanita mempunyai hak untuk didaftarkan dengan penampilan pertama. Jika doktor menafikannya dengan alasan, pergi ke ketua perundingan, jika tidak ada pemahaman di sana, maka anda boleh mengisi permohonan elektronik ke pejabat pendakwa.

Adakah manfaat membayar untuk didaftarkan lebih awal?

Manfaatnya adalah satu-satu masa, mendapatkannya, mereka yang akan didaftarkan sehingga 12 minggu kehamilan. Pada tahun 2018, saiznya ialah 648, 47 kopecks. Mereka membayarnya di tempat kerja atau di badan sosial, jika seorang wanita tidak bekerja, dalam masa 10 hari dari saat mengemukakan sijil dari konsultasi pada pendaftaran awal.

Mengapa kita memerlukan kad pertukaran?

Kehadiran "pertukaran" adalah perlu untuk melahirkan di hospital bersalin atau pusat perinatal, yang anda pilih sendiri. Ini adalah dokumen perubatan di mana semua data tinjauan dari wanita hamil akan dimasukkan. Tanpa kad pertukaran, ada kemungkinan ambulans untuk mendapatkan hanya ke hospital bertugas, dan hanya untuk jabatan berjangkit (pemerhatian)di mana wanita mendapat jangkitan, serta tidak diperiksa (hanya kes anda).

Kesemua ujian yang akan diberikan semasa pendaftaran mestilah secara percuma. Percubaan oleh doktor untuk mengarahkan anda ke pusat bayaran untuk peperiksaan tambahan adalah haram.

Pendaftaran dispensari - kerjasama atau perhambaan?

Seorang wanita harus memahami bahawa cadangan doktor semasa tempoh susulan diberikan untuk manfaatnya sendiri, tetapi tiada siapa yang berhak untuk memaksa dia untuk mengikuti mereka secara paksa. Seorang wanita mempunyai hak yang sah pada bila-bila masa untuk menolak ubat, pemeriksaan, ujian yang ditetapkan. Doktor mempunyai hak untuk menerangkan kepada wanita hamil kemungkinan akibat keengganannya.

Bagi perihal hubungan yang lain semasa pemerhatian pendispensan dalam rundingan itu, wanita itu harus tahu bahawa dia mempunyai hak untuk dirinya sendiri dan secara percuma:

 • pilih doktor yang akan memantaunya;
 • memilih hospital bersalin di mana kelahiran akan berlaku;
 • menerima nasihat daripada mana-mana pakar perubatan jika ada keperluan untuk ini;
 • bergantung pada kerahsiaan data peribadinya;
 • menolak apa-apa campur tangan perubatan;
 • memerlukan langkah pengurangan nyeri;
 • Kemasukan ke peguam bersalin hospital, pemegang amanah, dan pasangan.

Juga, kelahiran pasangan kini bebas daripada "perkhidmatan berbayar" sinonim, mereka harus dilakukan secara percuma di bawah dasar OMS jika seorang wanita menegaskan kehadiran seorang pasangan.

Doktor mengatakan apa-apa

Ini adalah pelanggaran langsung kepada hak untuk maklumat. Wanita hamil mempunyai hak penuh untuk mengetahui apa ujian telah ditunjukkan dan bagaimana untuk memahaminya, apakah pemeriksaan ultrabunyi menunjukkan dan bagaimana ia menimbulkan sebarang pertanyaan kepada doktor dan mendapatkan jawapan yang komprehensif, terperinci dan difahami kepada mereka.

Seorang wanita juga berhak untuk tidak menerima maklumat daripada seorang doktor jika dia atas sebab tertentu tidak mahu mengenalnya (contohnya, tentang bidang kanak-kanak masa hadapan). Adalah cukup untuk menolak untuk memberikan maklumat sedemikian semasa mendaftar.

Sekarang anda "berasaskan" dan bersedia untuk pergi ke doktor.Kami berharap maklumat ini dapat membantu anda mendaftar, menanggung dan melahirkan bayi yang sihat tanpa sebarang masalah.

Ketahui apa yang berlaku kepada ibu dan bayi setiap minggu kehamilan.
Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan