Bolehkah haid bermula selepas konsepsi?

Kandungannya

Badan wanita boleh memberi banyak kejutan. Bulan selepas konsep adalah salah satu fenomena yang tidak dijangka itu. Fenomena seperti ini jarang terjadi, tetapi masih ada tempat untuk menjadi dan layak untuk dipertimbangkan dengan lebih terperinci.

Mekanisme haid

Untuk lebih memahami intipati isu ini, anda harus sedar betapa haid biasa berlaku. Pada separuh pertama kitaran haid, uterus mula memperoleh membran tambahan yang menebal endometriumnya.

Semasa ovulasi, telur siap dan matang meninggalkan folikel pada ovari ke dalam tiub fallopian. Jika terdapat pertemuan dengan sperma, kehamilan akan datang. Sekiranya tidak ada pertemuan sedemikian, sel telur akan mati dalam sehari dan turun ke dalam rongga rahim.

Kalkulator Ovulasi
Masa kitaran
Tempoh haid
  • Haid
  • Ovulasi
  • Kebarangkalian tinggi konsepsi
Masukkan hari pertama tempoh haid yang terakhir.

Membran uterus, diperbesarkan dalam kitaran, jika tiada kehamilan, seperti yang tidak perlu, hanya dikeluarkan dari tubuh di luar dalam bentuk pendarahan haid. Sekiranya kehamilan datang, semuanya berubah.

Perubahan dalam badan selepas konsep

Setelah persenyawaan sel ovum oleh sel sperma di dalam tubuh wanita, pelbagai jenis proses segera mula mengekalkan kehamilan. Latar belakang hormon berubah, konsentrasi progesteron besar sedang dihasilkan. Hormon seks ini menyediakan rahim untuk implantasi yang akan datang dari ovum, endometrium organ pembiakan wanita menjadi lebih tebal, rapuh. Hormon ini menahan imuniti, supaya kuman yang tidak 50% secara kebetulan sama dengan badan wanita secara tidak sengaja. Anak itu mewarisi separuh kedua bahan genetik dari bapa.

Progesteron melegakan otot-otot uterus. Sekitar seminggu selepas persenyawaan, blastokist, yang telah menjadi telur yang disenyawakan, turun ke dalam rahim dan melekat pada salah satu dinding, dalam hubungan rapat dengan endometrium. Ia secara praktikal tumbuh ke dalam dinding rahim. Dari saat ini, hormon HCG, gonadotropin chorionik manusia, mula dihasilkan. Dia yang menggabungkan dengan progesteron yang tinggi menyebabkan kelewatan haid seterusnya.

Bayi itu tumbuh dan berkembang dalam rahim dalam tempoh 38 minggu. Menjelang akhir trimester kehamilan yang pertama, tahap hCG meningkat dan mula menurun, dan progesteron mula menurun lebih dekat kepada melahirkan anak. Sebenarnya, penurunan ke kepekatan tertentu menyebabkan proses generik itu sendiri.

Dalam 95% wanita, inilah yang berlaku. Tetapi ada juga wanita hamil yang boleh lama tidak meneka kedudukan "menarik" mereka, kerana mereka mempunyai tempoh. Dan hanya rahim yang semakin meningkat dan gejala lain akan meletakkan segala-galanya di tempatnya.

Punca haid selepas pembuahan

Kejadian biasa haid selepas pembuasan agak sukar dikira. Terdapat pendapat di kalangan orang ramai bahawa haid selepas kelewatan adalah tanda yang disebut "wudhu janin". Doktor kadang-kadang mencari fenomena ini, dan ia agak sukar untuk menjelaskannya.

Tetapi biasanya ini berlaku sekali sahaja - pada bulan pertama kehamilan. Pada masa akan datang, sebarang pendarahan akan dianggap sebagai ancaman pengguguran.

Pendarahan yang sedikit, menyerupai haid, mungkin berlaku selepas konsepsi dalam masa dua minggu., iaitu, dalam tempoh haid yang akan datang jika wanita mempunyai rahim dua tanduk atau, dalam kitaran ini, dua telur keluar dari folikel semasa ovulasi, dan hanya satu yang disenyawakan. Bulan depan tidak akan ada pelepasan seperti itu.

Sekiranya ujian kehamilan menunjukkan dua jalur, dan pada keesokan harinya atau beberapa hari kemudian, wanita itu mula menstruasi, ia boleh bercakap bukan sahaja mengenai pembebasan kedua, "tidak perlu", telur mati, tetapi juga bahawa telur yang disenyawakan tidak dapat implan dengan betul dan ditolak. Terdapat banyak sebab: kelainan kromosom embrio, yang menjadikan mustahil untuk perkembangan dan pertumbuhan normal, pendedahan kepada toksin, penyakit ginekologi, termasuk endometriosis dan penyakit radang dan infeksi lain.

Sebab untuk menstruasi yang tidak dirancang selepas pembuahan mungkin kegagalan dalam kitaran haid wanita. Sekiranya ovulasi berlaku lewat, maka mungkin pada saat kedatangan implan bulanan belum selesai. Ini berlaku sangat jarang, tetapi seorang wanita harus sedar tentang kemungkinan ini.

Walau bagaimanapun, dalam kebanyakan kes, untuk haid, seorang wanita menerima rembesan lain yang juga berdarah. Terdapat beberapa keadaan di mana seorang wanita mungkin mengalami pelepasan seperti selepas persenyawaan.

Implantasi

Pada 7-8 hari selepas ovulasi, seorang wanita boleh mula berdarah sedikit atau berdarah darah seperti. Dia tidak bercakap mengenai patologi, tetapi sebaliknya merupakan tanda pertama kehamilan seminggu sebelum penundaan. Implantasi endometrium adalah terjejas semasa implantasi ovum, yang mungkin muncul sebagai rembesan berdarah atau kekuningan yang tidak ketara dan tidak intensif. Pada mulanya, seorang wanita mungkin mengambil fenomena tersebut sebagai permulaan awal dari haid, untuk berfikir bahawa "kegagalan" kitaran telah berlaku.

Walau bagaimanapun, "haid" ini tiba-tiba berakhir pada hari berikutnya atau keesokan harinya. Ini menyakinkan seorang wanita bahawa dia "pasti gagal." Walau bagaimanapun, jalur ujian selepas 7-10 hari menunjukkan dua jalur terang dan terang.

Pendarahan implan tidak selalunya berlaku dan tidak setiap wanita. Selalunya, proses halus dan halus ini berlaku tanpa disedari untuk keadaan kesihatan ibu masa depan.

Hitung tempoh kehamilan
Masukkan hari pertama tempoh haid yang terakhir.

Masalah hormon

Pelepasan, sama dengan bulanan, tetapi hanya lebih jarang dan pendek, boleh terjadi selepas pembuahan akibat kekurangan hormon. Kekurangan progesteron, tahap hCG yang rendah dan ketidakseimbangan metabolik yang lain mungkin membawa kepada pelepasan berdarah di peringkat awal.

Adalah diperhatikan bahawa bahaya utama ketidakseimbangan hormon terletak walaupun dalam pelepasan atipikal, tetapi dalam ancaman pengguguran spontan.

Seorang wanita semestinya memerlukan bantuan perubatan. Rawatan akan ditujukan untuk mengisi defisit, terapi hormon akan membantu menyelamatkan kehamilan dan menyelamatkan ibu hamil dari rembesan yang menakutkan.

Trauma kepada vagina atau serviks

Hampir segera selepas persenyawaan, perubahan dalam membran mukus akan bermula. Di bawah pengaruh hormon kehamilan, mereka menjadi lebih longgar, terdedah, saluran darah mudah cedera. Oleh itu, pendarahan yang muncul selepas persetubuhan mungkin disebabkan oleh kecederaan mekanikal pada membran mukus yang halus. Pelepasan lebih banyak dengan sindrom kesakitan yang sakit sedikit mungkin menunjukkan trauma kepada serviks.

Kecederaan semacam itu tidak bermakna wanita tidak boleh menanggung anak itu. Tetapi di sini tidak perlu menolak pemeriksaan dan perundingan perubatan. Pelepasan selepas kecederaan mekanikal bukanlah sifat jangka panjang. Selepas beberapa jam pendarahan, mereka berubah menjadi darah, dan kemudian hilang.

Keguguran

Sekiranya ovum telah mula mengupas, ia telah meninggal dunia, atau masih hidup, tetapi sudah ditakdirkan, maka pendarahan akan disertai dengan rasa nyengir dan sakit perut. Dalam pelepasan itu akan terlihat jelas gumpalan.

Seorang wanita dalam keadaan ini memerlukan bantuan perubatan segera. Jika rahim tidak dapat menyingkirkan sisa-sisa ovum, keradangan teruk dan sepsis yang mengancam nyawa dapat berkembang.

Gulung gelembung

Persenyawaan sel telur inferior boleh mengakibatkan pelanggaran pemecahannya. Akibatnya, struktur embrio tidak terbentuk, dan bukannya di dalam uterus diperhatikan hanyut vesicle - sista dalam bentuk sekumpulan buah anggur. Telur bebas kromosom tidak boleh menghasilkan apa-apa bahan genetik, dengan hasilnya hanya sel-sel paternal dua kali ganda.

Gelembung gelembung - keadaan berbahaya, seorang wanita secepat mungkin untuk menjalankan kuret dan menghilangkan sista dari rongga rahim. Dari segi terawal, skid vesicular dapat dilakukan dengan pendarahan biasa, sama dengan bulanan, serta toksemia yang teruk, atau lebih banyak keracunan.

Kesimpulan

Bulan selepas konsep dalam norma tidak berlaku. Sebarang pendarahan adalah satu sebab untuk pemeriksaan cepat oleh doktor yang berkelayakan dan pemeriksaan menyeluruh. Memanggil pendarahan bulanan semasa kehamilan adalah salah. Dan sebarang pendarahan, kecuali implantasi, adalah tanda peringatan.

Itulah sebabnya wanita memerlukan lebih banyak memantau kitaran haidnya, mengetahui ciri-cirinya, memantau kekerapan haid, walaupun dia tidak sedang merancang kehamilan.

Ia perlu untuk kerap (sekurang-kurangnya sekali setahun) melawat pakar ginekologi dan diuji untuk hormon.

Jika ada keyakinan bahawa konsep itu berjaya, ujian mengesahkan bahawa kehamilan telah datang, sebarang pelepasan luar biasa akan dianggap sebagai anomali, tidak dapat diterima. Dan seorang doktor yang berpengalaman akan membantu menubuhkan dan menghapuskan punca sebenar mereka, jika mungkin.

Mengenai apa yang berlaku dalam 2 minggu pertama selepas konsep, lihat di bawah.

Ketahui apa yang berlaku kepada ibu dan bayi setiap minggu kehamilan.
Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan