Bagaimana untuk mengukur saiz pelvis semasa mengandung, dan apakah standard yang wujud?

Kandungannya

Penilaian panjang landasan tulang adalah prosedur diagnostik yang diperlukan oleh pakar untuk semua wanita semasa menjalankan bayi.

Sempadan dan ciri-ciri struktur alat pelvik telah dinilai oleh ibu-ibu masa depan selama berabad-abad. Kajian mudah dan bermaklumat sedemikian membolehkan para doktor mendapatkan banyak maklumat diagnostik yang mereka perlukan.

Sedikit tentang anatomi

Pelvis adalah pembentukan tulang. Banyak banyak tulang dan sendi yang terlibat dalam pembentukannya. Alat tulang pelvis adalah elemen seni bina kompleks. Setiap wanita mempunyai keistimewaannya terhadap anatominya.

Alat tulang pelvis terdiri daripada beberapa tulang: sepasang pelvis, sacral dan coccyx. Setiap tulang pelvis, pada gilirannya, terdiri daripada tiga lagi: ileal, sciatic dan kemaluan. Di antara diri mereka, mereka dihubungkan dengan bantuan tisu tulang rawan.

Semasa kehamilan, struktur ini berfungsi dengan baik. Ia membantu bayi bergerak dengan tenang melalui saluran kelahiran.

Pelvis adalah jenis repositori untuk organ pembiakan. Semasa membawa dan kelahiran seorang kanak-kanak, ia mempunyai fungsi yang sangat penting. Adalah di dalamnya bahawa kanal lahir dilalui, di mana bayi kemudian bergerak semasa kelahirannya menjadi cahaya.

Ukuran alat tulang ini sangat penting. Adalah sangat penting untuk melakukan ini sekiranya bayi di dalam rahim ibu tidak terletak secara fisiologi. Penyampaian anak kuda dengan pelvis sempit atau asimetris ibu memerlukan hubungan yang lebih berhati-hati dengan wanita semasa hamil.

Penentuan parameter klinikal

Selama bertahun-tahun, doktor telah menjalankan kajian luaran pelvis dalam pelbagai cara. Yang pertama adalah penentuan indeks pelvis oleh palpation. Kaedah kedua ialah menentukan panjang yang dikaji menggunakan instrumen khas - tasometer.

Doktor melakukan prosedur diagnostik ini semasa membawa bayi sekurang-kurangnya dua kali. Untuk pertama kalinya, petunjuk klinikal ini ditentukan pada awal permulaan kehamilan. Nilai yang diperolehi sepatutnya dimasukkan ke dalam kad perubatan peribadi seorang wanita hamil. Biasanya, ukuran pelvik dilakukan ke atas wanita yang berdaftar untuk mengandung.

Tazometer

Juga, saiz alat tulang pelvis di ibu-ibu masa depan doktor menentukan sudah pada masa yang lebih dekat untuk bersalin. Ini adalah petunjuk prognostik yang sangat penting yang membolehkan anda menilai bagaimana penghantaran akan berlaku. Beliau juga membantu para doktor untuk memilih cara penyampaian yang optimum kepada pesakit tertentu.

Dalam menjalankan kajian ini, doktor akan berminat dengan zon anatomi khas - Michaelis rhombus. Laman ini terletak di segmen sacroiliac tulang belakang.

Perubahannya adalah kriteria diagnostik yang sangat penting untuk doktor.

Mengukur saiz pakar bedah pakar ginekologi selaput, yang akan terus memerhatikan wanita selama 9 bulan membawa bayi. Kajian ini dilakukan di bilik biasa.

Pengukuran pelvis dilakukan apabila ibu hamil berbaring di atas sofa. Kedudukan permulaan wanita hamil berada di belakang. Untuk mempermudah prosedur diagnostik, ibu hamil harus mengangkat pakaian dari kawasan yang diukur. Untuk menentukan penunjuk, doktor menggunakan tazometer.

Bagaimana kadarnya ditentukan?

Pakar pakar kandungan obstetrik akan mengukur beberapa saiz sekaligus. Salah seorang daripada mereka membujur. Dan ketiga yang lain melintang. Bagi setiap nilai ini mempunyai piawaian kriteria tersendiri. Mereka digunakan oleh doktor untuk menentukan dengan tepat jenis struktur pelvis dalam pesakit tertentu.

Beberapa parameter yang dipelajari dipanggil istilah khas - Distantia atau disingkat D. Untuk menentukan yang pertama, doktor mengukur jarak antara kedua-dua zon heliks pinggul. Parameter ini mereka panggil D. trochanterica. Bagi kebanyakan wanita, nilai-nilainya adalah dari 28 hingga 33 cm.

Untuk menentukan parameter seterusnya yang akan dikaji, jarak antara sisir benih iliac ditentukan. Ia dipanggil D. cristarum. Nilai normalnya ialah 24 hingga 27 cm.

Satu lagi penunjuk yang tidak dapat ditentukan adalah konjugat luar. Untuk menentukannya, doktor mengukur jarak dari bahagian atas rahim ke pinggir akhir bahagian belakang bawah (pada tahap vertebra kelima). Nilainya berkisar antara 20 hingga 21 cm.

Selepas pengukuran, doktor boleh mengira konjugat yang benar. Angka ini kurang dari luar dengan 9 cm.

Dalam amalan perubatan, terdapat kaedah lain untuk menentukan saiz ini. Untuk melakukan ini, doktor mesti menentukan ukuran pepenjuru. Untuk tujuan ini, dia mengukur jarak antara titik yang paling menonjol dari tanjung sacral ke pinggir bawah symfysis.

Selalunya, penunjuk klinikal ini ditentukan semasa pemeriksaan palpatory oleh seorang pakar sakit puan di atas kerusi. Normanya adalah 10-13 cm.

Doktor masih boleh mengukur pengukuran langsung pada saluran pelvik. Untuk ini, jarak dari bahagian atas tulang tulang belakang ke sudut bawah rahim diukur. Penunjuk ini bersamaan dengan sebelas sentimeter.

Untuk memperbaiki parameter ini, satu lagi kriteria yang diperhalusi juga digunakan - pengukuran langsung betul. Kadarnya sudah sembilan setengah sentimeter. Perbezaan matematik antara kedua-dua saiz yang ditetapkan adalah, sebagai peraturan, satu setengah sentimeter.

Sudut panggul Ia juga merupakan petunjuk klinikal yang sangat penting. Dua pesawat secara melintang dan menegak mengambil bahagian dalam pembentukannya. Tazouglomer digunakan untuk menentukan kriteria klinikal ini. Dalam kedudukan menegak, nilai normal parameter yang ditetapkan ialah 45-50 darjah.

Semasa kajian, doktor juga boleh menentukan beberapa saiz lain. Mereka mempunyai nilai diagnostik tambahan. Biasanya mereka perlu untuk mengenal pasti ciri-ciri individu struktur alat tulang, yang terdapat di pesakit tertentu.

Jika pakar telah mengenal pasti apa-apa asimetri dalam menentukan saiz pelvis, dia juga akan mengukur parameter berikut. Ia dibentangkan dalam jadual di bawah:

Parameter yang dikaji

Panjang (cm)

Jarak antara kedua-dua duri atas (di sebelah kanan dan kiri) dan fossa supracarpal

18

Jarak antara tulang atas belakang dan bahagian tengah di bahagian atas simfisis

17,5

Jarak antara duri depan dan belakang

21

Pilihan klinikal

Doktor mengambil kira nisbah semua petunjuk ini. Ini membolehkan dia menilai jenis pelvis dalam wanita hamil. Untuk ini, beberapa saiz dinilai sekaligus: pakar tidak membuat kesimpulan hanya pada satu parameter klinikal.

Jadual di bawah menunjukkan pelbagai jenis pelvis di kalangan wanita:

Bentuk pelvis

Distantia spinarum

(cm)

Distantia cristarum

(cm)

Distantia

trochanterica

(cm)

Conjugata

externa

(cm)

Normal

25-26

28-29

30-31

20

Cross disematkan

24-25

25-25

28-29

20

Rata rata

26

29

30

18

Jurang rata

26

26

31

17

Pelvis dengan penurunan saiz langsung rongga rongga

26

29

30

20

Umum seragam sempit

24

26

28

18

Bagaimanakah penyahsulitan nilai yang diperoleh?

Sekiranya pelvis mempunyai struktur normal, maka roman Michaelis kelihatan seperti persegi, yang terbalik.Diagonalnya adalah kira-kira 11 cm.

Apabila mengukur penunjuk ini, ia berlaku bahawa sisi alun-alun mula beralih. Ini membawa kepada perubahan bentuknya: ia menjadi lebih panjang. Jika, apabila diukur, doktor menentukan sepasang akut dan sepasang sudut bodoh, maka dalam hal ini ia bermakna kehadiran alat tulang pelvis sempit.

Pelvis luas adalah yang paling biasa di kalangan wanita yang cukup tinggi dan besar. Ini dipengaruhi oleh ciri struktur sistem muskuloskeletal ibu masa depan. Juga, pelvis yang luas juga boleh berlaku pada wanita yang mempunyai fisiologi purata. Dalam wanita kecil dan ibu-ibu masa depan yang mempunyai kedudukan kecil, struktur ini hampir tidak dijumpai.

Pelvis luas dicirikan oleh peningkatan dalam semua saiz yang dapat dikesan. Apabila mengukur dimensi, sangat penting untuk mengecualikan pengaruh sejumlah besar lemak subkutan. Untuk pengecualian ini, peperiksaan ginekologi dijalankan di kerusi. Dengan menentukan konjugasi sebenar, doktor boleh menentukan bagaimana benar pelvis yang luas berada dalam pesakit tertentu.

Ramai ibu mengandung berfikir bahawa lebih besar dan lebih luas tulang pelvis, lebih mudah bagi mereka untuk melahirkan sendiri. Ini tidak benar sepenuhnya.

Memang, kemungkinan saiz melahirkan semula jadi alat pelvik tulang sangat penting. Walau bagaimanapun, dalam kes pelvis yang luas, ibu masa depan mungkin mempunyai pelbagai patologi.

Ini juga tidak terkecuali. untuk pelantikan seksyen cesarean. Penghantaran bedah boleh ditunjukkan dengan struktur besar dan mendalam dari alat pelvik. Pilihan kaedah penyampaian ditentukan oleh pakar obstetrik-ginekologi yang memantau perjalanan kehamilan.

Simetri - Ini adalah parameter yang sangat penting, yang perlu diperbaiki oleh doktor. Untuk ini terdapat algoritma perubatan tertentu. Doktor mesti mengukur saiz pada kedua-dua bahagian badan. Sekiranya dimensi dimensi dimensi di sebelah kiri lebih tebal oleh 1 cm atau lebih, maka doktor membetulkan kehadiran asimetri.

Ia juga penting untuk menilai dimensi dimensi yang diukur. Untuk melakukan ini, doktor akan mengukur jarak antara pinggir tulang anterior dan posterior anterior. Parameter klinikal ini ditentukan di sebelah kiri dan di sebelah kanan. Nilai normal penunjuk ini ialah 14 cm.

Sekiranya nilai yang diperoleh adalah kurang daripada 12.5 cm atau berbeza dengan satu sama lain, ini juga menunjukkan kehadiran asimetri dalam pelvis wanita hamil. Dalam keadaan ini, tulang dialihkan dalam pesawat menegak.

Doktor juga memanggil varian ini struktur alat pelvik asimetrik. Dalam keadaan ini, sebagai peraturan, satu bahagian caesar akan diperlukan. Kelahiran dengan cara semulajadi boleh membahayakan kedua-dua wanita dan bayi. Risiko pelbagai kecederaan dalam kes ini meningkat banyak kali.

Bagaimana untuk mengukur diri anda di rumah?

Anda boleh cuba mengukur saiz pelvis tanpa penyertaan doktor. Walau bagaimanapun, pengukuran tersebut hanya boleh menjadi anggaran. Namun, menentukan jenis struktur pelvis dan dimensi utamanya obstetrician-ginekologi, yang memerhatikan perjalanan kehamilan dalam wanita tertentu.

Pakar ini mempunyai pengalaman dan pengetahuan yang diperlukan untuk membolehkannya berjaya menjalankan prosedur diagnostik yang penting ini.

Ia sering berlaku bahawa ibu mengandung mahu secara bebas menentukan apa yang pelvisnya. Untuk melakukan ini, ia hanya mengukur lilitan pinggang atau jarak antara pembentukan tulang pelvis sejauh yang mungkin.

Pengukuran sedemikian tidak ada kaitan dengan penentuan klinikal saiz struktur pelvis. Untuk menjalankan kajian komprehensif dan komprehensif adalah mungkin hanya dengan penyertaan seorang doktor.

Untuk maklumat tentang cara mengukur saiz pelvis semasa mengandung, lihat video berikut.

Hitung tempoh kehamilan
Masukkan hari pertama tempoh haid yang terakhir.
Ketahui apa yang berlaku kepada ibu dan bayi setiap minggu kehamilan.
Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan