Berapa minggu boleh anda mengetahui mengenai kehamilan?

Kandungannya

Permulaan kehamilan adalah momen yang menarik untuk setiap wanita. Kami akan memberitahu anda lebih lanjut mengenai minggu di mana ibu hamil boleh mengetahui bahawa dia sudah mengharapkan bayi.

Bagaimana untuk menentukan konsepsi yang berjaya?

Anda boleh menentukan kehamilan dalam pelbagai cara. Selain itu, kedua-dua peperiksaan instrumental moden dan ujian makmal datang untuk membantu wanita moden. Nenek sulung kami tidak mempunyai definisi sedemikian. Mereka menentukan kemunculan "penduduk baru" di perut mereka, paling kerap berdasarkan tanda-tanda klinikal. Pengetahuan ini telah diturunkan dari generasi ke generasi dan sedang digunakan walaupun sekarang.

Persoalan "Berapa kali saya masuk?" Banyak gadis bertanya kepada diri mereka sendiri dengan hasil ujian kehamilan yang positif. Dengan bantuan kaedah moden anda juga boleh menentukan ini.

Ramai wanita, terutama mereka yang tidak sabar untuk menjadi ibu, menggunakan beberapa kaedah untuk menentukan kehamilan. Ini membantu mereka memastikan bahawa mereka benar-benar menunggu bayi.

Menurut ujian makmal

Kaedah yang paling biasa untuk menentukan konsepsi berlaku ialah penggunaan sistem ujian khas. Pengeluar moden sistem makmal seperti itu menawarkan banyak produk sedemikian. Obstetrik-pakar ginekologi ambil perhatian bahawa Kaedah ini agak boleh dipercayai.. Walau bagaimanapun, seseorang tidak perlu tergesa-gesa untuk menjalankannya, kerana terlalu awal sekali ia dapat menunjukkan hasil negatif palsu.

Untuk memahami bagaimana definisi kehamilan berlaku melalui penggunaan ujian, adalah perlu untuk menyentuh aspek biologi utama. Konsepsi bayi adalah sakramen sebenar. Agar ia berlaku, dua sel kuman diperlukan. Dalam kes ini, salah seorang daripada mereka mestilah lelaki (sperma), dan yang lain - wanita (telur). Jika gabungan sel berlaku, maka konsepsi menjadi mungkin. Walau bagaimanapun, ini bukanlah kehamilan sebenar.

Sel germa wanita yang disenyawakan oleh sel sperma tidak selalu berjaya melekat pada endometrium rahim. Dalam kes ini, perkembangan lanjut embrio tidak akan berfungsi. Sekiranya semuanya berkembang dengan baik, maka telur yang disenyawakan dilekatkan ke dinding rahim, yang bermaksud bahawa kehamilan terus berkembang.

"Kerja" ujian yang menentukan kehamilan ialah penentuan chorionic gonadotropin dalam air kencing. Tahap bahan hormon ini mula meningkat tidak dalam detik pertama selepas pembuahan, tetapi agak kemudian. Pakar pembiakan ambil perhatian bahawa Kepekatan hCG secara statistik meningkat dengan ketara, sebagai peraturan, dengan 6-7 hari dari saat penggabungan sel-sel kuman, iaitu, kira-kira seminggu selepas hubungan seks.

Dalam sistem ujian yang digunakan untuk menentukan kehamilan, bahan-bahan khas digunakan yang mempunyai sensitiviti yang berbeza terhadap gonadotropin chorionic manusia. Jika tahap hormon ini dalam darah dan air kencing seorang wanita dinaikkan, maka ujian makmal pasti akan menunjukkan ini. Dalam kes ini, jalur "dua" muncul pada ujian. Dalam beberapa ujian, perkataan "hamil" muncul bukannya seperti jalur, yang bermaksud "hamil."

Sistem ujian untuk menentukan kehamilan 1 generasi berdasarkan pengesanan tahap hCG dalam air kencing. Untuk mengetahui tentang "kedudukan menarik", sebegitu Ujian harus diletakkan pada air kencing yang terkumpul selama 10-15 saat. Adalah disyorkan untuk menjalankan pemeriksaan sedemikian pada waktu pagi.. Pada masa ini, tahap gonadotropin chorionic manusia lebih tinggi dalam air kencing. Kajian pagi adalah perlu jika kehamilan ditentukan dalam istilah yang paling awal.

Untuk menentukan konsepsi yang berjaya Anda boleh memohon dan ujian makmal 2 generasi. Mereka adalah kaset ujian khusus.. Mereka diperbuat daripada plastik. Pada masa yang sama, sistem makmal tersebut mempunyai tingkap kecil di mana jalur muncul selepas tamat ujian.

Ramai wanita lebih suka menggunakan ujian generasi ke-3, kerana mereka tidak membenarkan kami mengumpul air kencing.. Sistem sedemikian juga dipanggil inkjet, kerana anda boleh menjalankan kajian pada masa kencing.

Ramai wanita berada dalam keadaan tergesa-gesa untuk menentukan kehamilan bahawa mereka mula menggunakan ujian sedemikian pada hari pertama selepas konsepsi yang dikatakan. Walau bagaimanapun, pada masa ini, tahap gonadotropin chorionic manusia tidak dapat dipertingkatkan, oleh itu, adalah mustahil untuk menentukan kejayaan konsepsi. Ahli Obstetrik dan pakar sakit puan memberi nasihat dalam kes ini untuk tidak tergesa-gesa, tetapi tunggu beberapa hari sehingga menstruasi ditangguhkan.

Menurut tanda-tanda klinikal

Jika seorang wanita tidak merancang kanak-kanak, maka dia tidak mengharapkan kehamilan. Tetapi ini tidak mengecualikan kemungkinan bahawa dia tidak boleh hamil.

Adalah mungkin untuk mengesyaki kehadiran kehamilan bukan sahaja dengan bantuan ujian pemeriksaan yang dibeli di farmasi. Beberapa tahun sebelum penampilan mereka, wanita menentukan kehamilan yang mungkin untuk gejala tertentu. Perlu diperhatikan bahawa sekiranya beberapa tanda klinikal dijumpai, ini belum menunjukkan konsep lengkap. Manifestasi klinikal ini sangat subjektif sehingga para doktor tidak menyarankan untuk mentafsir kedudukan mereka pada mereka.

Kehamilan yang dianggarkan tanpa seorang doktor boleh menjadi penilaian terperinci tentang kesihatan mereka. Jadi Tanda-tanda yang mungkin timbul dari konsep yang berjaya ialah:

  • kelembutan dan pembengkakan kelenjar susu;
  • perubahan selera makan (kedua-dua kenaikan dan menghindarkan makanan secara mendadak);
  • keletihan;
  • mengantuk;
  • perubahan mood (air mata spontan, mudah marah, agresif);
  • sakit perut yang lebih rendah (sering menarik atau menyengat), tidak dikaitkan dengan usaha fizikal;
  • kerap mendesak ke tandas (terutamanya pada waktu malam).

Tanda-tanda klinikal ini mungkin merupakan manifestasi sindrom prahaid. Sebagai contoh, kesakitan di bahagian bawah abdomen, perubahan mood dan kerap kencing untuk buang air kecil muncul di banyak wanita yang tidak bertoleransi PMS. Itulah sebabnya gejala-gejala seperti itu sering tidak menimbulkan kebimbangan kepada wanita.

Ahli Obstetrik dan ahli sakit puan memberi nasihat kepada pesakit mereka untuk tidak bergantung sepenuhnya kepada tanda-tanda ini.. Mereka hanya boleh menjadi "petunjuk" badan bahawa terdapat beberapa perubahan di dalamnya.

Jika, terhadap latar belakang gejala-gejala ini, seorang wanita mempunyai haid yang tertangguh, maka dalam hal ini dia harus berfikir tentang melakukan tes air kencing untuk menentukan konsepsi yang berjaya.

Hitung tempoh kehamilan
Masukkan hari pertama tempoh haid yang terakhir.

Kaedah penentuan yang tepat

Semua kaedah sebelumnya adalah lebih kurang. Mereka hanya membantu mengesyaki kehamilan. Walau bagaimanapun, hanya seorang doktor yang boleh menentukan perubahan ciri selepas konsepsi berlaku. Dia menjalankan pemeriksaan alat kelamin, dan juga mengarahkan dia menjalani pemeriksaan ultrasound.

Pemeriksaan ginekologi

Pakar sakit ginekologi "melihat" kehamilan semasa peperiksaan. Ia menilai keadaan organ genital, khususnya, menentukan saiz rahim. Semasa semua kehamilan, rahim meningkat. Ini disebabkan hakikat bahawa bayi itu tumbuh dan berkembang di dalamnya.

Sekiranya pakar sakit puan selepas pemeriksaan menentukan kehadiran tanda-tanda kehamilan, dia akan mengesyorkan untuk menjalani penyelidikan tambahan. Ini adalah perlu untuk mengesahkan konsepsi yang dicapai, serta untuk menentukan masa yang dianggarkan.

Penentuan gonadotropin chorionic manusia

Ia begitu berlaku bahawa ujian untuk menentukan hCG dalam air kencing menunjukkan hasil yang negatif, tetapi kehamilan telah datang. Obstetrik dan pakar ginekologi mencatatkan bahawa keadaan ini berlaku. Untuk menghilangkan keraguan anda sendiri dan dengan tepat menentukan tahap hCG, anda mesti lulus ujian darah. Kajian ini lebih bermaklumat daripada pengesanan chorionic gonadotropin dalam air kencing.

Adalah disyorkan untuk menderma darah untuk menentukan bahan ini pada waktu pagi.. Jangan makan sebelum melawat makmal. Juga, sehari sebelum kajian disyorkan untuk menghadkan senaman.

Ultrasound

Melalui pemeriksaan ultrasound pada organ pelvis, seseorang tidak boleh hanya melihat ovulasi, mengesahkan fakta tentang konsep yang berjaya, tetapi juga mengetahui minggu kehamilan yang berlaku. Adalah sangat penting untuk peperiksaan dijalankan oleh pakar yang berpengalaman. Selalunya terdapat tinjauan wanita yang menjalankan tinjauan terlalu awal dan menghadapi hasil negatif palsu.

Peranti ultrasound moden membantu untuk mengenal pasti dan juga pembentukan terkecil, termasuk unsur janin, pada peringkat awal perkembangan intrauterin. Oleh itu, walaupun telur kehamilan yang mempunyai saiz kira-kira 0.5 cm boleh dikesan oleh ultrasound.

Dalam kes ini, pakar mesti menentukan saiz rahim, dan juga dapat menilai kehadiran komorbiditi.

Lebih terperinci tentang tanda-tanda kehamilan yang pertama akan memberitahu video berikut.

Ketahui apa yang berlaku kepada ibu dan bayi setiap minggu kehamilan.
Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan