Berapa minggu kehamilan adalah cuti bersalin dan apa yang bergantung pada?

Kandungannya

Ramai wanita berharap cuti bersalin, kerana ia akan memberi peluang untuk berehat lebih tenang dan tenang, tanpa terganggu oleh apa-apa, bersedia untuk kelahiran bayi. Tetapi dengan pembebasan dekrit ini berkaitan dengan banyak soalan.

Masa

Prosedur untuk mengeluarkan suatu perintah digambarkan secara terperinci dalam Kod Buruh. Di bawah undang-undang Persekutuan Rusia, seorang wanita mempunyai hak penuh dan tidak bersalah untuk melanjutkan cuti bersalin pada 30 minggu. kehamilan, jika dia mengandung satu bayi. Jika dua atau tiga bayi berkembang dan berkembang dalam rahim, maka cuti diberikan sebelum ini: wanita pergi cuti bersalin pada minggu 28 kehamilan. Sekiranya wanita bekerja, maka biasanya keseluruhan prosedur untuk mengambil cuti adalah tanggungjawab seorang pekerja jabatan kakitangan atau jabatan perakaunan yang memberikan arahan terperinci wanita hamil.

Apa yang kita sebut "cuti bersalin" pada dasarnya adalah dua percutian, satu demi satu. Yang pertama adalah cuti yang disediakan semasa kehamilan dan berkaitan dengan melahirkan anak, dan yang kedua adalah bercuti, yang direka untuk menjaga bayi baru lahir sehingga umur satu setengah tahun.

Hitung tempoh kehamilan
Masukkan hari pertama tempoh haid yang terakhir.

Sekiranya dikehendaki, seorang wanita mempunyai hak untuk tinggal bersama bayi selama satu tahun setengah, menulis kenyataan bahawa dia ingin memanjangkan cuti untuk merawat serbuk sehingga 3 tahun.

Keputusan itu, yang dikehendaki oleh ibu-ibu masa depan, bermula apabila pakar ginekologi mengeluarkan senarai sakit ke tangan ibu hamil, yang mengesahkan bahawa dari sekarang ia dianggap cacat (dan ini berlaku pada 30 dan 28 minggu bergantung kepada bilangan buah-buahan).

Istilah cuti pra-natal adalah terhad - 140 hari, jika kelahiran tanpa komplikasi dan satu bayi dilahirkan, atau 194 hari jika kembar dilahirkan. Jika seorang wanita mempunyai bahagian caesar untuk beberapa sebab yang dirancang atau kecemasan, maka cuti pascapital juga ditambah. Hospital ini berpanjangan di hospital bersalin (menetapkan satu lagi lembaran ketidakupayaan untuk kerja), dan jumlah keputusan untuk puerperal tersebut berlangsung 156 hari. Jika seorang wanita tinggal di kawasan pencemaran radioaktif, maka rehatnya akan menjadi 160 hari.

Terdapat hak berkanun untuk membuat keputusan bukan hanya untuk wanita hamil, tetapi juga ibu bapa angkat. Mereka diberi 70 hari sebagai penjagaan postpartum untuk bayi. Sekiranya kembar diguna pakai, maka lebih banyak masa diberikan untuk berehat - 110 hari.

Bilangan hari tertentu bagi setiap kes adalah undang-undang, dan tiada siapa yang berhak untuk melanggarnya, iaitu, cuti bersalin tidak dapat dikurangkan atau dinaikkan dalam apa jua keadaan.

Tetapi seorang wanita boleh meningkatkannya dengan cara yang benar-benar sah, mula-mula pergi bercuti biasa, dan kemudian mengambil bersalin. Adalah penting untuk mengetahui bahawa seorang wanita boleh menguruskan cuti tersebut untuk setiap tempat kerja jika dia, sebagai tambahan kepada tempat utama, pekerjaan paruh waktu. Hanya wanita hamil yang boleh menerima cuti pranatal (dia tidak boleh melahirkan dirinya sendiri, tidak ada yang boleh menggantikannya dalam ini!). Dan di sini kelahiran, nenek, datuk, dan penjaga.

Di mana untuk bermula?

Menjadi kebingungan dengan pertanyaan mengenai pendaftaran bersalin adalah seminggu sebelum 28 (jika wanita sedang menunggu kembar) atau 30 minggu (jika ada satu buah). Pakar pakar kandungan obstetrik, dengan wanita yang didaftarkan, hendaklah memberi arahan untuk ujian dan peperiksaan, yang, dengan pelepasan itu, sebenarnya tidak saling berhubungan, tetapi mengikut amalan semasa dan cadangan Kementerian Kesihatan, mereka tepat mengikut jadual untuk pergi cuti bersalin.

Seorang wanita dihantar untuk pemeriksaan ultrabunyi, ujian darah dan air kencing diambil, koagulum diambil, dan pemeriksaan diambil untuk pemeriksaan. Jika dia enggan menjalani peperiksaan ini, senarai sakit akan diberikan, tetapi mengapa risiko kesihatan dan kesihatan bayi itu dengan tidak mengambil ujian yang dirancang?

Sijil kecacatan, yang diberikan melalui perundingan, hendaklah dirujuk ke tempat kerja atau dikemukakan kepada pihak berkuasa keselamatan sosial di tempat pendaftaran. Dalam kes kedua, anda mesti melampirkan dokumen itu sijil pendapatan suaminya (ia diberikan kepadanya di tempat kerja).

Sekiranya seorang wanita berada di bursa kerja dan menerima faedah pengangguran, anda perlu mengambil ekstrak dari pertukaran mengenai jumlah bayaran ini.. Surat perintah dikeluarkan atas permohonan bertulis wanita itu sendiri; tidak ada yang dapat mengambil dokumen yang dikumpulkan untuknya.

Setelah melakukan semua ini, anda boleh selamat untuk berehat dan menunggu bayaran cuti sakit.

Elaun Dekri

Isu-isu pembayaran yang diberikan kepada wanita yang mengambil cuti itu adalah salah satu yang paling biasa. Harus diingat bahawa saiz pembayaran dalam tempoh yang dilindungi oleh hospital (sebelum dan selepas melahirkan) bergantung kepada pendapatan wanita sejak dua tahun yang lalu. Pendapatan disimpulkan dan dibahagikan dengan bilangan hari yang benar-benar bekerja (hari sakit dan hari cuti dikurangkan!). Jadi ternyata pendapatan harian purata. Kemudian ia didarabkan dengan jumlah hari di hospital - ternyata jumlah pembayaran.

Jika seorang wanita tidak bekerja atau bekerja kurang dari setengah tahun, elaun itu juga perlu untuknya, tetapi hanya dalam jumlah minimum. (berdasarkan nilai gaji minimum).

Di beberapa tempat kerja mendapat faedah bagi setiap mereka. Seluruh jumlah seorang wanita menerima satu sekaligus. Untuk itu boleh menambah elaun, yang diletakkan untuk pendaftaran awal dalam rundingan, jika wanita itu tidak membawa sijil sedemikian dahulu.

Selepas penghantaran, pembayaran akan seperti berikut:

  • sekaligus pada saat lahir kelahiran bayi;
  • elaun bulanan untuk penjagaan bayi sehingga dia berusia satu setengah tahun (40% daripada pendapatan purata ibu dalam dua tahun terakhir).

Terdapat juga faedah negeri - untuk anak pertama, yang ketiga dan seterusnya. Saiz mereka adalah individu untuk setiap rantau, mereka dikenakan oleh badan sosial.

Dari tahun 2019, semua jenis faedah di atas akan meningkat berikutan peningkatan gaji minimum. Tidak jelas lagi apabila manfaat penjagaan anak dari satu setengah hingga tiga tahun akan meningkat. Pembayaran itu dibuat kembali pada tahun 90-an dan tidak pernah dibangkitkan sehingga kini - hanya 50 rubel setiap bulan. Tetapi Kementerian Buruh dan Perlindungan Sosial Persekutuan Rusia berjanji untuk menimbang semula isu ini pada masa akan datang dan meningkatkan elaun sekurang-kurangnya ke tahap 1 MROT.

Ketahui apa yang berlaku kepada ibu dan bayi setiap minggu kehamilan.
Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan