Kembar mingguan mingguan mingguan

Kandungannya

Alam telah menyediakan hanya satu versi kehamilan yang tidak rumit - mengandungi satu janin. Oleh itu, keadaan ketika dua kanak-kanak berkembang di perut ibu selalu dianggap sukar. Dan walaupun seorang wanita berasa sihat, doktor akan merawatnya dengan lebih teliti, lebih sensitif, sebagai pesakit dengan kehamilan yang rumit. Malangnya, ibu-ibu masa depan hanya dua kanak-kanak tidak mempunyai banyak maklumat mengenai perkembangan janin - semua tapak perubatan, manual dan artikel terutamanya memberitahu tentang perkembangan janin tunggal.

Tetapi kehamilan kembar berjalan berbeza. Bahan ini akan menyediakan kajian mingguan kehamilan berganda.

Hitung tempoh kehamilan
Masukkan hari pertama tempoh haid yang terakhir.

Bulan pertama - konsep dan implantasi.

Minggu pertama kehamilan dalam obstetrik dianggap sebagai minggu ketika seorang wanita masih pergi bulanan dan konsepsi belum terjadi. Seorang wanita boleh hamil anak hanya dalam tempoh subur, apabila telur meninggalkan folikel, ovulasi berlaku. Pada hari ini, yang biasanya jatuh di tengah-tengah kitaran haid, dan juga dalam masa 24-36 jam selepas ovulasi, konsepsi mungkin secara teoritis berlaku. Oleh itu, wanita pada hari pembuahan sudah 2 minggu kehamilan.

Konsepsi kembar mempunyai ciri-ciri sendiri. Biasanya, alam melibatkan pematangan hanya satu telur, pertumbuhan selebihnya di ovari ditekan pada tahap hormon. Tetapi kadang kala mekanisme semulajadi yang disederhanakan memberikan "kegagalan", dan dua ova keluar ke dalam tiub fallopian pada hari ovulasi. Dalam kes ini, kedua-duanya boleh disenyawakan, dan kemudian kembar atau kembar dyzygotic akan dilahirkan. Mereka akan berkembang dalam satu rahim ibu, tetapi set genetik setiap orang akan mempunyai mereka sendiri, dan anak-anak tersebut tidak akan menyerupai satu sama lain. Setiap bayi akan mempunyai plasenta sendiri, mereka mungkin mempunyai jenis kelamin yang berbeza.

Ada kemungkinan bahawa kembar dizygotik ini akan berambut pirang, dan yang kedua - si rambut coklat. Semasa kelahiran, mereka akan berbeza dengan ketara dan berat, mereka akan mempunyai watak yang berbeza, temperamen, bakat dan kecenderungan, rasa dan keutamaan.

Kembar monozygous dilahirkan akibat persenyawaan satu telur. Selepas sel-sel kuman bersalin dan ibu menukar maklumat genetik, satu zigot dibentuk - sel bebas dengan set DNA sendiri. Sebab-sebab yang zigot tiba-tiba berganda tidak diketahui sains, tetapi pemisahannya menjadi dua zigot yang berasingan berlaku dalam dua hari pertama selepas persenyawaan.

Jika pemisahan ini berlaku dalam tempoh tiga hari pertama, kembar masing-masing mempunyai membran dan pletenta janin mereka sendiri, tetapi jika pemisahan berlaku kemudian, maka kembar dibentuk, yang akan diberi makan dari plasenta yang sama. Jika pemisahan berlaku lewat, dua minggu selepas persenyawaan, kebarangkalian pembentukan kembar siam Siam adalah tinggi.

Gemini, kerana mereka berasal dari zygote pada mulanya, mempunyai set genetik yang sama, sebagai satu salinan yang sama. Kanak-kanak seperti ini mempunyai jantina yang sama, dan jika mereka mewarisi penyakit genetik, maka ia adalah wujud dalam kedua-dua mereka.

Pada kehamilan 3-4 minggu, ketika membelah atau dua telur janin yang berasingan jatuh ke dalam rahim, implantasi berlaku. Embrio yang melekat pada endometrium, dimasukkan ke dalamnya oleh villi chorionic dan mula menerima pemakanan dari darah ibu. Struktur janin mula terbentuk.

Dalam kes ini, kembar atau kembar identik memperoleh klasifikasi yang lain.

  • Diamati bichalial - kanak-kanak, masing-masing mempunyai membran janin sendiri dan chorionnya sendiri, yang kemudiannya menjadi dua plasenta yang berasingan. Kehamilan seperti dianggap paling selamat dan paling optimum, selalunya ini berlaku apabila kembar dikandung dari dua telur yang berbeza, dan hanya dalam 30% kes - apabila kembar berbilang kembar dikandung.
  • Diamonotichesky monokumen - kanak-kanak yang mempunyai plasenta tunggal selama dua, tetapi masing-masing mempunyai pundi kencing sendiri. Ini berlaku dalam 60% kes apabila mengandung kembar identik dan hampir tidak pernah - apabila mengandung anak kembar.
  • Monoamniotic monokrom - kanak-kanak yang mempunyai plasenta yang sama, tali pusar yang berbeza, yang melekat padanya. Bayi berada dalam satu untuk dua telur kehamilan.

Pada akhir minggu keempat kehamilan, ciri-ciri ini biasanya telah diperolehi. Hanya ibu yang tidak tahu apa-apa mengenainya. Penghujung 4 minggu adalah masa menunggu untuk haid yang akan datang, yang tidak pernah datang. Dan kepala ibu masih sibuk mendiagnosis dan mengesahkan kehamilan. Kejutan utama - kembar, walaupun tidak jelas.

Perincian diagnostik

Pada peringkat awal diagnosis kehamilan berganda agak sukar. Satu-satunya perkara yang secara tidak langsung menunjukkan bahawa dalam rahim bukan satu bayi, tetapi dua - petunjuk hCG. Hormon ini dihasilkan oleh villi chorionic selepas implantasi, dan kepekatannya meningkat setiap dua hari. Oleh itu, ujian darah untuk gonadotropin chorionic manusia, yang dijalankan pada hari kelewatan, beberapa hari sebelum atau selepas penangguhan secara teorinya menunjukkan nilai ganda berbanding dengan norma, tetapi hanya di bawah syarat bahawa kembar adalah dichorial.

Dalam kes ini, usaha dua kali ganda chorions akan membawa dua kali ganda nilai hormon, yang perlu untuk mengekalkan kehamilan.

Kembar, yang mempunyai satu chorion, tidak akan "dilihat" oleh analisis hCG. Dan kemungkinan untuk menentukan mereka hanya selepas 8-9 minggu kehamilan pada ultrasound - pemeriksaan ultrasound akan menunjukkan dua embrio.

Mengikut jalur ujian rumah, seorang wanita pada kehamilan 4 minggu, malangnya, hanya dapat menentukan hakikat mempunyai "posisi yang menarik", tetapi tidak banyak buah. Tanda-tanda kehamilan awal juga tidak akan berbeza dari kehamilan tunggal.

Perkembangan buah dalam pelbagai istilah

Jadi, konsep dan persenyawaan berlaku. Wanita itu melakukan ujian minggu pertama selepas penangguhan dan mendapati bahawa dia hamil. Tetapi di dalamnya sudah penuh proses penting yang dapat dikesan seminggu demi minggu.

5 minggu

Dari hari pertama kelewatan haid seterusnya wanita itu memulakan minggu kelima. Embriogenesis buah-buahan dalam ayunan penuh - kedua-dua bayi pada masa yang sama mempunyai proses meletakkan jantung, buah pinggang, hati, terdapat akord. Menjelang akhir minggu, anda boleh melawat bilik ultrasound dan semasa peperiksaan dengan sensor transvaginal, anda boleh mendengar degupan jantung. Dua hati akan ditewaskan, tetapi pada masa ini ia akan menjadi sukar untuk didengar, kerana denyutan jantung dan satu anak pada masa yang singkat sangat tidak teratur, keliru.

Sekiranya kembar adalah dichorial dan diamniotik, doktor ultrasound yang berpengalaman akan dapat mengesan dua telur janin. Kembar yang sama masih lebih suka untuk kekal rahsia - anda hanya dapat melihat satu telur yang disenyawakan.

6 minggu

"Kedudukan yang menarik" sudah jelas kepada ibu - dia melakukan ujian atau darah yang disumbangkan untuk hCG, menerima keputusan yang positif. Pertumbuhan buah kira-kira 4 mm. Pembentukan organ-organ sistem imun bermula, dan kelenjar timus masing-masing kembar sedang dibaringkan.Pada kanak-kanak, pena dibentuk, yang sejauh ini kelihatan seperti sirip, titik-titik gelap terbentuk di sisi kepala - ini adalah mata depan, dan penyok kecil adalah telinga masa depan. Embrio masih tidak bergerak.

7 minggu

Kanak-kanak berkembang pesat. Minggu ini, pertumbuhan mereka hampir 7-8 mm, berat - hingga satu setengah gram. Pembentukan sistem saraf bermula. Serat saraf baru membuat embrio bergerak refleksif. Pembentukan mata dan saraf optik bermula. Satu usus dalam setiap buah dibahagikan kepada bahagian-bahagian, membentuk saluran pencernaan. Dalam embrio, tanpa mengira sama ada kembar atau kembar, pankreas mula menghasilkan insulin sendiri pada masa yang sama. Peletakan organ kemaluan luar bermula. Embrio boleh membengkok dan melonggarkan.

Minggu ini boleh memulakan toksikosis yang kuat, kerana aliran darah uteroplasi akan bermula. Kembar dengan plasenta tunggal selama dua minggu ini mungkin mula berkembang pada kadar yang berbeza.

Jika sebelum ini mereka meningkat tinggi dan berat tentang perkara yang sama, sekarang salah satu daripada kanak-kanak boleh "mengambil" lebih banyak makanan dan oksigen daripada yang kedua, dan tidak lama lagi dalam "duet" itu akan ada perbezaan dari segi ketinggian dan berat badan.

8 minggu

Tiub saraf kanak-kanak terbahagi kepada otak dan saraf tunjang. Kembar belajar untuk memindahkan kepala mereka. Ketinggiannya adalah dalam 2-2.3 cm, wajah-wajah kecil terbentuk, kaki dibentuk, yang masih lebih pendek dari lengan, tetapi sudah ada sendi lutut pada kaki-kaki kecil ini.

Minggu 9

Kanak-kanak mula berbeza dari rakan-rakan mereka, yang dalam satu salinan mengandungi wanita hamil yang lain. Perbezaan ketinggian kini kira-kira 2 milimeter, dan berat - keseluruhan gram. Setiap anak kembar kini berat kira-kira 5 gram dengan pertumbuhan sebanyak 2.8 sentimeter.

Kanak-kanak mula kelihatan seperti manusia. Ekor janin berkurang, masing-masing mempunyai dua lengan, dua kaki, kepala besar. Tempoh pemberian organ berakhir, dan minggu ini berakhir tempoh organogenesis. Yang terakhir ialah asas-asas gigi.

Kanak-kanak belajar membuka mulut mereka, mengepalkan tangan mereka ke tangan. Setiap bayi menghasilkan sel darahnya sendiri. Plasenta menjadi lebih lengkap dan menganggap semua tanggungjawab mengangkut oksigen dan nutrien kepada anak-anak dan mengambil produk metabolik dari mereka. Tidak perlu dikatakan, dua plasenta mengatasi kerja sedemikian lebih baik daripada satu.

10 minggu

Kembar anda tidak lagi embrio, kini bayi adalah buah-buahan, dan mereka akan tetap seperti ini sehingga kelahiran. Sekarang mereka telah menguasai pergerakan baru dan belajar untuk menggerakkan tangan mereka. Kanak-kanak mula menelan cairan amniotik, menulis. Kedua-duanya mempunyai leher yang terbentuk, kini setiap anak anda boleh mengalihkan kepala mereka ke sisi.

Wajah menjadi lebih manusia: ada bibir, kelopak mata, hidung dan aurikel. Rambut mulai tumbuh di kepala, dan rambut lanugo yang tidak berwarna dan tidak berwarna pada badan, yang bersama-sama dengan minyak keju akan melindungi kulit sehingga kulit menjadi lebih tahan lama, empat lapisan.

Proses pengerasan tulang bermula. Keperluan kalsium meningkat dengan ketara.

11 minggu

Setakat ini, ketinggalan di sebalik rakan sebaya tidak begitu penting dalam pertumbuhan. Masih ada bayi, di mana terdapat dua di rahim, 0.2 cm kurang daripada janin tunggal dalam kehamilan tunggal, tetapi di sini beratnya perbezaannya sudah ketara: Setiap anak kembar itu mempunyai berat kira-kira 12 gram sekarang, sementara buah-buahan tunggal telah mencapai berat 14.5-15 gram.

Kecacatan perkembangan tidak lagi mengancam, masa yang paling berbahaya tertinggal. Memulakan pertumbuhan dan pembentukan fungsi organ dalaman - sistemogenesis. Pada ultrabunyi, ia sudah jelas kelihatan dari mana buah-buahan lebih besar. Jantina masih sukar dipertimbangkan, proses pembentukan organ luaran terus berlanjut.

Kanak-kanak belajar untuk merebut, menghisap, menelan. Refleks ini dianggap utama. Mata bergerak dari permukaan sampingan kepala ke pusat muka. Kedua-dua kembar itu diajar untuk menguap.

12 minggu

Serbuk anda sudah menimbang kira-kira 20 gram, yang kurang daripada berat satu janin semasa kehamilan tunggal, kira-kira 2 gram. Banyak yang mula aktif membesar perut. Minggu ini, kebanyakan orang menjalani pemeriksaan pranatal untuk kelainan kromosom kongenital. Proses menyamakan perkadaran mayat kanak-kanak bermula: kepala sekarang akan tumbuh lebih perlahan daripada seluruh mayat. Kanak-kanak diajar untuk membezakan antara citarasa cecair amniotik, dan mereka sudah seperti gula-gula yang dimakan oleh ibu lebih banyak daripada bawang putih. Selesai pembentukan alat kelamin.

Di bawah usaha tertentu di pihak doktor, sudah mungkin untuk menentukan jenis kelamin kanak-kanak (sama seperti yang kita ingat, mempunyai hubungan seks yang sama). Ketepatan menentukan hubungan seks pada masa ini adalah rendah, lebih baik menunggu sedikit lebih lama.

13 minggu

Trimester pertama kehamilan berakhir. Bersama dengannya, toksikosis dikurangkan jika ia berlaku. Kanak-kanak sangat nipis, merah dan terasa seperti buah-buahan kering. Tiada tisu lemak subkutan, dan oleh itu semua saluran darah tanpa terkecuali dapat dilihat melalui kulit.

Kanak-kanak mula mendengar, atau sebaliknya, merasakan getaran gelombang bunyi. Sehingga pendengaran masih jauh. Perkara otak berkembang, kanak-kanak mula "berkembang lebih bijak." Sekarang kanak-kanak belajar memeluk. Semua orang boleh memeluk diri mereka dengan bahu, dan jika kembar identik, maka mereka boleh memeluk satu sama lain.

14-15 minggu

Saiz buah-buahan sekarang dengan setiap minggu akan semakin berbeza dari kehamilan tunggal, tetapi pertumbuhannya akan menjadi individu. Sekarang semua kuasa kanak-kanak akan dibuang ke atas pertumbuhan dan peningkatan berat badan, berat badan ibu akan meningkat dengan pesat, saiz abdomen semasa kehamilan berganda sudah nyata berbeza daripada mengandung dengan satu bayi. Pertumbuhan perut akan disertai dengan sensasi yang berbeza.

Kanak-kanak mempunyai cap jari, dan juga kembar identik sama sekali mempunyai cetakan yang berbeza. Pada akhir minggu ke-15, gyrus pertama terbentuk di setiap otak.

16-17 minggu

Berat badan setiap kembar melebihi 120 gram, ketinggian melebihi 14 sentimeter. Kanak-kanak belajar untuk memindahkan mata mereka di bawah kelopak mata tertutup, mereka telah membentuk bulu mata. Semua otot terbentuk dan cukup berkembang. Dari tarikh ini, anda boleh menentukan jantina kanak-kanak dengan tepat pada ultrasound. Saiz bayi hampir mencapai saiz plasenta dan agak melebihi itu. Pengeluaran lemak subkutan bermula. Pada ultrasound, sudah mungkin untuk menangkap kesamaan luaran bayi kepada ibu bapa mereka - ciri wajah menjadi individu.

Jika kehamilan bukan yang pertama, anda boleh merasakan pergerakan dengan jelas.

18-19 minggu

Sepanjang tempoh ini, wanita primitif dengan kehamilan berganda mula merasakan pergerakan buah. Tulang cukup keras, mineralisasi hampir lengkap. Kini mereka hanya akan berkembang. Menjelang akhir minggu ke-19, setiap kanak-kanak boleh mencapai berat 270 gram dengan ketinggian 21-23 sentimeter. Saiz perut ibu sudah mengagumkan, ketara kepada semua orang.

Dari masa sekarang kanak-kanak mula mendengar sama seperti semua orang, tetapi dengan pindaan bahawa mereka masih dalam persekitaran akuatik. Anda sudah dapat membacanya dan menyanyi lullabies.

20-21 minggu

Di tengah-tengah kehamilan diluluskan, anda boleh memulakan kiraan waktu lahir. Kanak-kanak beratnya lebih 300 gram. Pengumpulan lemak subkutaneus berterusan, dan oleh itu penipisan patologi secara beransur-ansur hilang. Kulit menjadi lebih tahan lama, bermula proses lanugo jatuh. Dalam korteks cerebral kanak-kanak membentuk pusat yang bertanggungjawab untuk persepsi ucapan.

22-23 minggu

Dari tempoh ini, melahirkan anak dianggap sebagai melahirkan anak, bukan pengguguran keguguran, kebarangkalian kelangsungan hidup, tetapi setakat ini sangat tidak penting, kerana berat badan anak tidak hampir 500 gram, seperti dalam kehamilan tunggal. Dan bayi yang dilahirkan akan mempunyai peluang sekitar 14% untuk hidup, sedangkan kembar yang lahir dalam tempoh ini hanya mempunyai peluang 6% untuk bertahan hidup.

Selesai pembentukan duri. Kelenjar sebaceous dan peluh setiap buah mula berfungsi.

24-25 minggu

Berat badan kembar untuk kali pertama mengatasi tanda 500 gram.Kulit mula melicinkan, menghilangkan kedut dan merah. Proses pematangan tisu paru-paru bermula, alveoli mula menghasilkan surfaktan - bahan tanpa mana pernafasan bebas anak-anak selepas kelahiran tidak mungkin. Hampir sehingga kelahiran akan memasuki proses pematangan tisu paru-paru. Memulakan pengeluaran melanin. Kanak-kanak mempunyai mimpi, sementara, menurut saintis, kebanyakan masa, bayi berada dalam fasa tidur REM, di mana mimpi datang.

26-27 minggu

Trimester kedua berakhir dan yang ketiga bermula. Kelenjar pituitari kembar mula menghasilkan hormon pertumbuhan. Pada lelaki, tidak kira sama ada mereka sama atau persaudaraan, buah zakar mula turun dari rongga perut ke dalam skrotum. Fungsi visual yang lebih baik, kanak-kanak mula melatih refleks berkedip. Mereka yang dilahirkan semasa tempoh ini bertahan dalam 65-70% kes.

28-29 minggu

Trimester ketiga adalah yang paling membimbangkan ibu-ibu dengan kehamilan berganda. Membawa dua kanak-kanak adalah dua kali lebih berat kerana membawa satu, walaupun berat dan ketinggiannya agak berbeza daripada buah-buahan tunggal. Pada masa ini berat purata salah satu daripada dua buah buah adalah hampir 1 kilogram 100 gram. Perut ibu sudah besar, sering kali anda tidak dapat melihat kaki mereka sendiri.

Pada kanak-kanak, silia dipanjangkan, pipi dibulatkan. Saraf optik mula bertindak - jika cahaya terang diarahkan ke perut wanita, anak-anak akan mula berpaling dari cahaya. Kadar survival bayi dalam kes kelahiran mereka adalah kira-kira 85-93%. Pembentukan semua bahagian otak selesai. Pada 28 minggu, wanita yang mengalami kehamilan berganda berikan cuti bersalin.

30-31 minggu

Bayi menjadi sangat ramai di rahim. Mereka mengambil kedudukan membongkok, memegang kaki ke perut, menekan lengan dan membongkok kepala mereka ke dada. Rambut, jika mereka ditakdirkan menjadi gelap pada program genetik, mula menjadi gelap. Meningkatkan jisim otak. Kanak-kanak mencapai 1.5 kilogram, pada masa yang sama, perbezaan kembar monochorial sudah ketara - satu kanak-kanak boleh menimbang sekitar 1800 gram, dan yang kedua - hanya 1300. Semua adalah individu.

Dalam tubuh, oxytocin mula dihasilkan dalam kuantiti yang kecil, pengumpulannya akan membentuk dominan generik - buruh akan bermula pada waktu yang tepat. Walaupun ia berlaku sekarang, ramalan untuk kanak-kanak sangat menguntungkan.

32-33 minggu

Kanak-kanak terus mendapat berat badan, dan badan ibu bersiap sedia untuk bersalin. Kontraksi latihan menggiatkan, oxytocin dan prolaktin dihasilkan. Kanak-kanak mula bergerak kurang, kerana mereka sudah sangat rapat. Dari tarikh penghantaran anda boleh tunggu pada bila-bila masa.

34-35 minggu

Kalkulator berat janin yang dianggarkan untuk data fetometri untuk ibu-ibu yang mengharapkan kembar tidak lagi berfungsi - fetometri tidak selalu diukur dengan tepat, dan berat janin bergantung kepada keadaan plasenta, seperti kehamilan berganda, dan pelbagai faktor lain, di mana keturunan tidak sekurang-kurangnya.

Menurut ulasan, dalam tempoh ini, persalinan sering berlaku. terutamanya jika serviks, mengikut pemeriksaan ginekologi, sudah pendek, sakit belakang sering menyakitkan, plak mukus telah hilang, dan air telah mula bocor. Seorang wanita harus bersedia untuk sebarang kemungkinan.

Plasenta bermula usia. Berat anak-anak pada akhir 35 minggu boleh mencapai 2.5 kilogram. Paru-paru terus mengumpul surfaktan.

36-37 minggu

Dengan berat kira-kira 2.7 kg, kira-kira separuh daripada semua kembar dilahirkan pada masa ini. Dari minggu ke-37, kanak-kanak dianggap jangka panjang, dan oleh itu tidak ada yang salah dengan melahirkan pada masa ini. Kuku jari kaki dan lengan terus berkembang pada kanak-kanak, jumlah cecair amniotik berkurang. Keuntungan berat setiap kembar mereka adalah kira-kira 50 gram sehari.

Sejak saat ini, organ-organ rasa bayi mula menyesuaikan diri dengan kedatangan dunia kita, kerana persekitaran di mana mereka ditakdirkan jatuh jauh berbeza dengan yang sekarang mereka hidup. Mekanisme penyesuaian yang disediakan oleh alam semula jadi diaktifkan.

38-40 minggu

Sekiranya anda membawa bayi ke separuh akhir bulan kehamilan yang kesembilan, kami boleh mengatakan bahawa anda bernasib baik. Menurut statistik, kebanyakan kelahiran berlaku pada 37-38 minggu, kira-kira sepertiga - pada 38-39 minggu. Hingga 40 minggu, pelbagai kehamilan sangat jarang berlaku. Berat bayi melebihi 3 kilogram, dan tidak perlu takut - bayi berjangka penuh, sedia untuk dilahirkan.

Semua organ kembar dalaman berfungsi dengan harmoni, secara konsert. Dan hanya paru-paru yang masih dalam kesediaan - bayi akan mula bernafas selepas dilahirkan.

Kerana ketegangan di dalam rahim, kanak-kanak mula mengalami tekanan ketika mereka mendekati minggu ke-39. Ini menyumbang kepada perkembangan adrenalin, yang pada tahap hormon juga membantu tubuh ibu untuk bersiap untuk melahirkan anak.

Sekarang, sebelum bersalin, adalah lebih penting dari sebelumnya untuk memantau pergerakan, untuk mencegah perkembangan hipoksia - plasenta atau satu untuk dua plasenta sudah berkurangan, dan oleh itu kelaparan oksigen pada masa ini tidaklah biasa.

Terutama penting ialah pilihan taktik penghantaran. Sekiranya kehamilan berlaku secara semulajadi, diteruskan tanpa komplikasi yang ketara, melahirkan anak boleh menjadi semula jadi, dan ini akan betul. Tetapi kembar selepas IVF, pembentangan salah satu daripada buah-buahan, yang akan dilahirkan terlebih dahulu, bukan dengan kepala, tetapi dengan pelvis untuk keluar dari rahim, apa-apa komplikasi sepanjang sembilan bulan - semuanya ini adalah alasan untuk menetapkan seksyen cesarean. Jika ia ditunjukkan, maka ia dilakukan dengan kehamilan berganda pada 38-39 minggu (untuk kehamilan tunggal, pada 39 minggu tepat).

Ibu hamil perlu memahami cadangan doktor sepanjang tempoh kehamilan.

Dalam kehamilan, kembar lebih kerap perlu lulus ujian am, kerana beban di buah pinggang, jantung dan paru-paru ibu berganda. Selalunya adalah perlu untuk melawat doktor dan pada trimester ketiga. Dan ini juga tidak boleh memalukan - kerana kehamilan berganda dianggap sukar dalam mana-mana, perintah pengurusannya juga istimewa. Tetapi kegembiraan berganda.

Mengenai kembar kehamilan, lihat video berikut.

Ketahui apa yang berlaku kepada ibu dan bayi setiap minggu kehamilan.
Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan