Bagaimana mengira kehamilan dengan tarikh kelahiran?

Kandungannya

Tentukan berapa minggu mengandung mengandungboleh dengan cara yang berbeza. Artikel ini akan memberitahu anda bagaimana untuk mengira usia kehamilan dengan tarikh konsepsi.

Kalkulator Ovulasi
Masa kitaran
Tempoh haid
  • Haid
  • Ovulasi
  • Kebarangkalian tinggi konsepsi
Masukkan hari pertama tempoh haid yang terakhir.

Bagaimana pengiraan?

Agar konsepsi berlaku, sel telur dan sel sperma diperlukan - gabungan mereka dipanggil persenyawaan. Masa ini dianggap permulaan kehamilan yang sebenar. Takrif tempoh kehamilan dari tarikh doktor konsepsi memanggil yang paling tepat, meletakkan makna penting dalam konsep ini.

Dalam rangka untuk konsepsi berlaku, beberapa keadaan yang berbeza bertepatan. Untuk ini, sel telur mesti masak dan keluar dari ovari, sementara spermatozoa mesti aktif dan mampu bersatu. Kemungkinan konsepsi juga dipengaruhi oleh hormon wanita, keadaan umum badan, dan banyak faktor yang berbeza.

Selepas gabungan sel-sel kuman, mereka secara aktif membahagikan. Ini menyumbang kepada hakikat bahawa dalam beberapa hari embrio kecil akan membentuk yang akan "hidup" dalam rahim sehingga empat puluh minggu. Dari saat pembuahan, mungkin untuk menentukan usia pranatal - ia akan sama dengan tempoh kehamilan, yang diukur dari tarikh konsepsi.

Tempoh kehamilan boleh dikira dengan cara yang berbeza. Malah istilah yang digunakan dalam menetapkan masa berbeza-beza. Oleh itu, kebanyakan wanita menentukan tempoh kehamilan dalam beberapa bulan, sementara doktor menggunakan sistem pengukuran yang lain - selama berminggu-minggu. Kedua-duanya boleh digunakan dalam amalan. Perkara utama ialah pengiraan adalah betul.

Kehamilan normal berlangsung dari 38 hingga 40 minggu. Pada masa ini terdapat perkembangan dari embrio kecil saiz hanya beberapa milimeter kepada orang yang sebenar.

Dalam kes-kes di mana tidak mustahil untuk menentukan tarikh tepat konsep dan persetubuhan, doktor menggunakan tarikh haid yang terakhir. Dari tempoh ini, doktor mula menentukan tempoh kehamilan hamil. Ia diukur dalam beberapa minggu. Ia adalah istilah obstetrik yang dicerminkan dalam kad perubatan setiap wanita hamil, dan pendekatan tenaga kerja juga ditentukan oleh penunjuk ini.

Sejak momen pembiakan, kehidupan janin janin dikira. Doktor pada masa yang sama terus menggunakan obstetrik, yang berbeza dari tempoh embrio, biasanya selama beberapa minggu. Perbezaan seperti itu selalu menyebabkan kekeliruan.

Agar tidak keliru, anda harus memilih salah satu pilihan untuk dikira. Dalam kes ini, perbualan dengan doktor mengenai tempoh kehamilan akan berlaku "dalam bahasa yang sama."

Apabila seorang wanita hamil datang ke klinik antenatal, pakar obstetrik-pakar sakit puan akan pastinya memintanya beberapa soalan yang akan membolehkannya lebih tepat mengira tempoh kehamilan. Oleh itu, doktor akan bertanya bila ada haid yang terakhir, apakah tarikh perkiraan yang dianggarkan (hubungan seks yang tidak terlindung yang terakhir), dan juga menentukan tempoh purata kitaran. Semua petunjuk ini akan membantu pakar untuk mengira tempoh kehamilan, serta jangka masa depan kelahiran yang diharapkan.

Adalah penting untuk ambil perhatian bahawa Semua pengiraan ini adalah anggaran. Mereka perlu bagi doktor untuk memantau perubahan dalam perkembangan janin dan memantau kemajuan kehamilan tertentu.

Cara untuk menentukan tarikh

Anda boleh menentukan usia kehamilan dengan tarikh pembentukan secara bebas atau dengan bantuan kalkulator dalam talian. Cara pertama sesuai untuk wanita yang suka perhitungan dan matematik. Gunakan kalkulator dalam talian seperti wanita yang mempunyai masalah dan masalah dengan operasi matematik. Kalkulator interaktif akan melakukan semuanya dengan sendirinya.

Tentukan tempoh kehamilan anda sendiri

Sebagai permulaan, anda pastinya akan mengingati hari di mana hubungan seks tanpa perlindungan berlaku. Ia adalah sangat penting untuk tidak meneka, tetapi untuk mengingati dengan tepat. Sekiranya terdapat beberapa perbuatan seksual dan pada hari yang berbeza, maka anda tidak boleh menggunakan kaedah ini untuk menentukan tempoh kehamilan. Hasil yang diperoleh dalam kes ini dalam mana-mana tidak akan dapat dipercayai, tetapi hanya menunjukkan.

Sekiranya tarikh sebenar hubungan seks tak diketahui diketahui, teruskan ke peringkat kedua, iaitu, memulakan pengiraan. Hari pertama kehamilan dianggap sebagai hari jadi konsep. Dari sini semua hari berikutnya dipertimbangkan.

Untuk mengira tempoh kehamilan pada hari adalah tugas yang tidak bermakna. Adalah lebih baik untuk menambah hari hingga minggu.

Sekiranya ia mudah digunakan sistem bulanan, maka ia juga boleh digunakan. Oleh itu, 28 hari dari melahirkan bayi adalah 4 minggu. Pada masa yang sama, kita perhatikan sekali lagi bahawa istilah ini disebut embrio.

Tarikh tepat mengenai konsepsi juga boleh ditentukan dengan tepat apabila menjalankan kaedah persenyawaan in vitro. Dengan IVF, tarikh persenyawaan telur mestilah direkodkan dalam rekod perubatan. Mengira tempoh kehamilan dalam kes ini agak mudah. Juga dari tarikh konsepsi, anda boleh mengira tarikh anggaran penghantaran yang akan datang.

Kami menggunakan kalkulator interaktif

Tidak semua ibu masa depan suka matematik dan menghitung. Untuk menjadikan kehidupan lebih mudah bagi mereka, pelbagai kalkulator dalam talian dicipta - dengan bantuan mereka, anda boleh dengan mudah dan mudah mengira tempoh jangkaan kehamilan. Untuk melakukan ini, anda tidak perlu memasukkan apa-apa data peribadi - hanya perlu menyimpan tarikh haid yang terakhir dan tarikh hubungan seks tanpa perlindungan.

Dengan bantuan pembantu interaktif ini, mana-mana ibu mengandung dengan mudah boleh mengira minggu kehamilan. Dalam kerja kalkulator menggunakan kaedah kalendar di atas untuk mengira tempoh tersebut. Pengiraan automatik adalah agak tepat. Selepas beberapa saat, hasil daripada berapa minggu kehamilan kini muncul di skrin monitor.

Faedah

Kaedah menentukan tempoh kehamilan dengan tarikh pembuahan digunakan untuk masa yang lama. Menurut statistik, ia digunakan oleh jumlah wanita hamil yang sangat banyak. Populariti seperti kaedah ini sebahagian besarnya disebabkan oleh kesediaan dan kesederhanaannya. Untuk mengira usia kehamilan, anda tidak perlu membeli sesuatu atau mengambil kaedah diagnostik moden. Ia adalah mungkin untuk menentukan usia kehamilan dengan tarikh konsepsi dalam keadaan yang selesa, tanpa meninggalkan apartmen anda sendiri.

Untuk menjalankan pengiraan, sekurang-kurangnya perkara tambahan diperlukan. Untuk melakukan ini, anda hanya perlu kalendar tetap, di mana tarikh semua haid ditandakan. Jangan memikirkan hakikat bahawa kalendar semacam itu sepatutnya menjaga setiap wanita usia reproduktif. Sebagai tambahan kepada permulaan haid, tindakan seksual yang tidak dilindungi boleh ditandakan dalam kalendar ini. Pada masa akan datang, ini akan membantu untuk mengingati apabila konsepsi mungkin berlaku.

Ia cukup mudah untuk menggunakan kaedah ini untuk wanita yang mempunyai kehidupan seks yang tidak teratur. Dalam kes ini, tarikh hubungan seks, yang menjadi punca kehamilan, agak mudah ditentukan. Sekiranya selepas haid terakhir hanya ada satu persetubuhan, maka dia yang akan dihitung.

Adalah penting untuk ambil perhatian bahawa tarikh persefahaman yang tepat membolehkan anda menentukan secara tepat tempoh kehamilan. Kemungkinan ketidaktepatan dalam hal ini, sebagai peraturan, adalah 3-4 hari. Marilah kita memikirkannya secara terperinci.

Oleh itu, jika seorang wanita tahu pasti tarikh hubungan yang tidak dilindungi yang menyebabkan kehamilan, maka kiraan masa kehamilan dikira dari dia. Dalam kes ini, kesilapan 3-4 hari muncul kerana hakikat bahawa spermatozoa dapat terus berdaya maju dalam saluran genital wanita untuk beberapa waktu. Secara purata, mereka bertahan sekitar 72 jam.

Juga, sel telur boleh terus sedia untuk persenyawaan selama beberapa hari. Oleh itu, ternyata itu jumlah kesilapan dalam menentukan tempoh sebenar kehamilan dengan pengiraan ini ialah 3-4 hari.

Kemungkinan ketidaktepatan dan kesilapan

Seorang wanita yang menjalani kehidupan seks biasa, menggunakan kaedah ini lebih sukar. Dalam kes ini, untuk mewujudkan persetubuhan seksual tertentu, setelah kehamilan itu berlaku, ia agak sukar. Selalunya keadaan ini berlaku pada pasangan yang benar-benar ingin menjadi ibu bapa dan aktif secara seksual.

Dalam kes ini, ketepatan menentukan tempoh kehamilan dengan tepat pada tarikh konsepsi adalah tugas yang agak sukar. Untuk menggunakan kaedah yang dijelaskan untuk menentukan tempoh kehamilan dengan tarikh pembuahan dalam keadaan sedemikian tidak sepatutnya. Lebih baik mengetahui istilah menggunakan kaedah lain.

Dalam kes ini, sebagai peraturan, tempoh kehamilan hamstring dikira untuk haid yang terakhir. Menentukan usia kehamilan yang tepat sangat membantu pada masa hadapan dalam membuat ramalan dan menentukan tarikh kelahiran yang akan datang. Tarikh ini juga dikira oleh pakar bedah wanita dan direkodkan dalam rekod perubatan.

Adalah mungkin untuk menentukan tempoh kehamilan sekiranya berlaku penentuan yang tidak mungkin pada tarikh sebenar konsepsi menggunakan teknik ultrasound moden. Pakar ultrasound, ketika melakukan penelitian, akan menentukan secara tepat perkiraan usia janin embrio. Dilantik untuk menjalankan kajian sedemikian, sebagai peraturan, selepas pemeriksaan klinikal doktor.

Bagaimana mengira kehamilan pada minggu-minggu, dan hitung tarikh kelahiran untuk haid terakhir, lihat video berikut.

Ketahui apa yang berlaku kepada ibu dan bayi setiap minggu kehamilan.
Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan