Adakah mungkin memotong rambut semasa kehamilan: untuk dan menentang, pendapat doktor

Kandungannya

Anda sentiasa mahu menjadi seorang wanita yang cantik dan menarik, dan tempoh membawa anak tidak terkecuali. Tetapi dalam mencuba "mencipta kecantikan", ramai wanita hamil melihat maklumat tentang larangan pada potongan rambut ketika mereka sedang menunggu bayi. Suka atau tidak, kita akan faham dalam rangka artikel ini.

Mengapa pengharaman potongan rambut?

Kita hidup pada abad XXI, dan apa yang kelihatan mustahil, penulis hebat abad yang lalu, bagi kita realiti yang paling biasa. Komunikasi mudah alih, Internet, penerbangan ruang, komunikasi video di jauh - semua ini tidak mengejutkan. Pada masa yang sama, kepercayaan tahyul dan idea-idea kuno dengan penuh kasih sayang diteruskan kepada generasi dari generasi ke generasi dalam cara yang menakjubkan.

Legenda, tanda dan takhayul jauh lebih kuat daripada semua trend politik, undang-undang dan kadar pertukaran, kerana mereka telah mengalami lebih daripada satu penguasa, seorang ahli politik, lebih daripada satu revolusi dan perubahan sistem nilai.

Sejak orang itu melekat sangat penting pada rambut. Mereka dianggap simbol perlindungan, kehidupan, komunikasi dengan kuasa yang lebih tinggi. Pada zaman purba, dipercayai bahawa rambut seseorang, pengetahuan, pengalaman, dan kerohaniannya tertumpu pada rambut seseorang.. Pemangkasan rambut adalah sebahagian daripada pelbagai jenis tindakan penyeksaan yang digunakan oleh para pesalah untuk soal siasat dengan ketagihan. Jadi, pada Zaman Pertengahan, seorang penyihir yang sangat berbahaya, sebelum dibakar di atas kapal atau ditenggelamkan, lebih disukai terlebih dahulu, supaya dia tidak dapat menggunakan kuasa ajaibnya dan bertahan.

Dalam ketakutan kehilangan tenaga dan pengalaman, bukan sahaja wanita tetapi juga para wakil seks yang lebih kuat tidak memotong rambut mereka. Tidak lama kemudian, lelaki masih mula memotong rambut, menyedari bahawa keriting panjang menghalang pemburuan, bertujuan dengan tepat, adalah tempat yang lemah dalam perjuangan tangan-tangan. Tetapi tidak ada keperluan untuk wanita melakukan semua ini, jadi mereka memelihara kulit, memandangnya sebagai sebahagian daripada tanggungjawab untuk memelihara peranan dan kerohanian dalam keluarga.

Tidak lama kemudian, wakil-wakil rakyat Slavia mula mengurangkan tip rambut mereka sedikit, tetapi hanya pada bulan yang semakin meningkat, untuk memastikan pertumbuhan rambut lebih cepat.

Rambut tidak biasa untuk dipamerkan - wanita mengepung mereka dan bersembunyi di bawah kepala. Dari tradisi ini dilahirkan idea orang yang memiliki dan gila - mereka selalu digambarkan dengan rambut longgar dan licin.

Sebelum majlis perkahwinan, gadis-gadis itu mengetuk satu jari, dan selepas perkahwinan, dua. Sabit itu dianggap sebagai jimat betina, dipercayai, hampir berperisai, perlindungannya dari mata jahat, dari fitnah orang lain, dari sihir musuh. The scythe dibenarkan untuk membongkar hanya pada upacara pengebumian, ketika seorang wanita mengucapkan selamat tinggal kepada seseorang dari saudara dekat darahnya.

Larangan pada potongan rambut sangat ketat untuk wanita, yang tidak lama lagi menjadi ibu. Mereka tidak dibenarkan sebarang prosedur sama sekali.p, walaupun mengurangkan tips pada bulan yang semakin meningkat. Adalah dipercayai bahawa pada masa seorang wanita bertanggungjawab bukan sahaja untuk dirinya sendiri, tetapi juga untuk kanak-kanak, kesannya pada rambut dapat merosakkan kekuatan dan kesihatan kedua-duanya.

Adalah perlu untuk memahami bahawa ubat pada masa itu jauh dari tahap yang lebih tinggi, dan kadar kematian wanita dalam buruh dan bayi adalah tinggi.

Apa-apa komplikasi dalam melahirkan anak atau semasa mengandung sering menyebabkan akibat tragis. Itulah sebabnya wanita mencari cara yang mungkin untuk menyelamatkan diri dan janin, dan salah satu daripada cara ini adalah melarang potongan rambut.

Yang mana tanda-tanda ini telah mencapai masa kita:

  • seorang gadis yang memotong rambutnya semasa kehamilan memendekkan kehidupan anaknya, dan semakin banyak dia memotong, semakin sedikit anak itu akan hidup;

  • ricih semasa kehamilan dianggap dilarang kerana risiko yang mungkin melahirkannya sebelum tempoh kanak-kanak yang lemah;

  • ia dipercayai bahawa seorang wanita yang memotong rambutnya, berada dalam kedudukan yang "menarik", menghalang anak hubungan rohani dengan kekuatan yang lebih tinggi, pertolongan dan sokongan mereka, anak-anak tersebut kemudiannya sukar untuk mencari diri mereka dalam hidup, memenuhi misi mereka, bahagia, dan mereka secara harfiah untuk kemalangan;

  • ia dipercayai bahawa seorang wanita yang mengangkat rambutnya mengutuk seorang kanak-kanak untuk "minda pendek", untuk hidup dalam keadaan kecerdasan rendah yang rendah, kebolehan mental yang lemah, atau bahkan kepada kegilaan atau demensia;

  • pada hari Jumaat, kanak-kanak perempuan hamil dilarang walaupun untuk melakukan rambut mereka - menyikat rambut mereka dan mengaitkan bra. Ini, menurut tanda-tanda, menjanjikan penghantaran yang sukar. Jadi mereka pergi berkelahi dari hari Khamis hingga Sabtu.

Hari ini, pernyataan-pernyataan ini kelihatannya tidak masuk akal dan tidak masuk akal, tetapi wanita hamil mencurigakan orang, dan oleh itu terdapat banyak persoalan yang mereka tujukan kepada doktor, teman wanita, dan sanak saudara yang lebih tua. Tidak hairanlah bahawa takhayul yang terselamat untuk zaman kita terus menyebar, kerana pasti akan ada seseorang yang akan menjawab wanita hamil bahawa dia benar-benar tidak boleh mendapatkan potongan rambut dan akan membenarkannya dengan salah satu "argumen" yang dipersembahkan di atas.

Apa yang masih perlu dilakukan oleh wanita yang sudah takut dengan segala-galanya di dunia - komplikasi, penyakit dan kecacatan yang mungkin berlaku dalam bayi, dan kesakitan kelahiran? Sekiranya dia mempunyai rambut panjang, maka ia lebih mudah untuk disesuaikan dengan larangan - dia dipasangkan atau berkumpul di ekor kuda dan kecantikan. Tetapi bagaimana untuk menjadi gadis yang biasa mengekalkan potongan rambut pendek mereka dalam bentuk estetik dan tepat, melawat pendandan rambut hampir setiap bulan? Terdapat dua pilihan - sama ada melupakan larangan dan cantik, atau mendengar tanda-tanda dan berjalan ke kelahiran dengan gaya rambut dewasa dan ceroboh.

Jika mereka mengatakan bahawa wanita hamil tidak boleh memotong rambut mereka, terutama sekali ia berbahaya pada peringkat awal, pastikan untuk bertanya mengapa. Mungkin sebab itu akan dipanggil eksotik sama sekali, dan kemudian anda akan dapat menambah senarai di atas "takhayul" takhayul kuno dengan barang baru, yang mana keturunan pasti akan menghargai anda.

Hitung tempoh kehamilan
Masukkan hari pertama tempoh haid yang terakhir.

Kebaikan dan keburukan

Menerima takhayul purba dan mengikuti mereka atau tidak memberi perhatian kepada tanda-tanda adalah perkara peribadi bagi setiap wanita tertentu. Oleh itu, persoalan sama ada untuk memotong atau tidak, ibu mengandung perlu membuat keputusan sendiri. Tiada bukti bahawa potong rambut boleh merosakkan anak atau entah bagaimana mempersulit proses generik, sains tidak dijumpai. Oleh itu, wanita yang biasa mempunyai potongan rambut tidak perlu takut..

Adalah cukup untuk mengingati bahawa di China, misalnya, terdapat tradisi lama - seorang wanita, setelah mengetahui bahawa dia sedang hamil, memotong rambutnya tidak lama lagi sehingga semasa hamil mereka tidak mengambil vitamin dan mineral tambahannya, meninggalkan bahagian janin janin di bawah perkembangan jantung. Tradisi untuk memotong rambut di negara hamil tidak memberi kesan kepada penduduk negara ini, dan tahun lepas ia berjumlah hampir setengah bilion orang, sekali lagi mengesahkan bahawa China adalah negara yang paling banyak penduduk di dunia.

Sekiranya anda ingin mendapatkan potongan rambut, tetapi kebimbangan dan takhayul lebih kuat, lebih baik menangguhkan lawatan ke pendandan rambut sehingga masa yang lebih baik dan membuat potongan rambut selepas kelahiran bayi.

Tidak ada yang baik dari pengalaman untuk seorang wanita hamil dan bayinya tidak akan berfungsi jika dia kini memotong rambutnya, dan kemudian bulan yang tinggal tidak akan tidur pada waktu malam, gugup dan bimbang tentang keadaan anak itu. Ketakutan pada melahirkan anak, yang mungkin sukar kerana potongan rambut pada peringkat awal, boleh menyebabkan persalinan yang sukarSesungguhnya, dalam keadaan ketakutan, penghasilan hormon adrenalin dan kortison menggalakkan pengapit otot.

Sikap psikologi terhadap kehamilan yang baik, penyampaian yang mudah dan berjaya - inilah yang memainkan peranan yang besar. Panjang rambut pada masa yang sama tidak memainkan peranan dalam nasib bayi, atau pada nasib ibunya. Oleh itu, jika lebih selesa dengan rambut pendek (mengikuti contoh wanita hamil Cina), maka anda boleh mendapatkan potongan rambut sebanyak mungkin untuk mengekalkan keselesaan dan kesejahteraan emosi anda sendiri.

Jika ibu masa depan berasa lebih dilindungi dengan rambut yang tumbuh, maka anda boleh hidup untuk melahirkan dan dengan gaya rambut sedemikian, perkara utama adalah tenang.

Agama yang berbeza mempunyai pandangan mereka sendiri mengenai pemotongan rambut wanita, dan biasanya ia tidak saling berhubungan dengan tempoh hamil kehidupan. Orthodoksi tidak menggalakkan potongan rambut, mengingat dalam Perjanjian Lama tentang Samson, yang kehilangan kekuatannya dengan rambutnya, tetapi dia tidak menghukum keinginan seseorang untuk dipangkas, dan oleh itu tidak menasihati apa-apa kepada wanita hamil: panjang rambut adalah perniagaan mereka sendiri.

Dalam Buddhisme, ada amalan mencukur kepala dengan baik - ini adalah bagaimana seseorang dibersihkan dari kotoran tubuh dan mendedahkan dirinya kepada kebijaksanaan surgawi. Tetapi terdapat yogis dan sadhus yang, sebaliknya, jangan mencukur rambut mereka dan jangan memotong rambut mereka untuk memelihara semua amalan rohani mereka. Dalam agama Buddha, wanita yang mengandung dan tanpa bercukur kepala mereka sangat menghormati, seolah-olah mereka telah menyentuh kekudusan tertinggi dan telah meraih rahmat, dan oleh itu agama tidak mengawal panjang rambut mereka.

Dalam Islam, potongan rambut pendek untuk wanita tidak dialu-alukan, tetapi hanya untuk alasan bahawa seorang wanita tidak sepertinya lelaki sama ada secara luaran atau tindakan. Tidak ada larangan yang berasingan untuk memotong rambut semasa mengandung dalam agama.

Dalam agama Yahudi, isu-isu potongan rambut dan pencukur dikhaskan untuk seluruh bahagian Taurat, kerana mereka menggambarkan bukan sahaja kebolehterimaan potongan rambut, tetapi juga penerangan terperinci mengenai cara yang dibenarkan untuk memotong rambut, tetapi potongan rambut wanita, sayangnya, tidak dijelaskan di sana. Secara umum, agama ini tidak mengalu-alukan pemotongan rambut wanita, tetapi tidak melarangnya.

Pendapat doktor dan rupa moden

Sejak berlakunya kejadian rambut wanita hamil adalah disebabkan oleh tahap perkembangan ilmu pengetahuan yang rendah pada masa dahulu, maka Hari ini, pakar obstetrik dan pakar bedah dan neonatologi adalah sebulat suara berpendapat bahawa potongan rambut tidak boleh membahayakan wanita hamil dan perkembangan anaknya. Oleh itu, seorang jawapan kepada soalan sama ada ia mungkin atau tidak membuat potongan rambut pendek bergaya untuk seorang wanita hamil adalah jelas - adalah mustahil.

Masalah lain ialah bahawa keadaan rambut, serta kulit dan kuku semasa tempoh kehamilan berbeza-beza. Rambut di bawah tindakan hormon latar belakang dengan dominasi progesteron menjadi lebih kuat dan kuat, ujung-ujung rambut berpecah, masing-masing, keperluan untuk penjajaran mereka berkurang. Tetapi ramai ibu di masa depan memberi perhatian kepada fakta bahawa rambut mula tumbuh lebih cepat, dan ini juga benar.

Jika rambut regrown tidak menyukai wanita hamil, tidak akan ada yang mengerikan dalam fakta bahawa dia akan pergi ke salon kecantikan dan membuat potongan rambut, yang mana dia akan merasa lebih selesa.

Keraguan, mencurigakan dan mengalami doktor hamil menasihatkan untuk memberi perhatian kepada berapa banyak wanita membuat potongan rambut setiap hari, tanpa menyedari bahawa mereka mengandung, dan berapa ramai wanita yang terus memotong rambut mereka semasa hamil, tanpa mengetahui apa-apa mengenai tanda-tanda yang berkaitan. Kedua-dua mereka dan yang lain, berjaya menyelesaikan istilah itu, melahirkan bayi yang sihat dan menjadi ibu yang cantik.

Dan jika terdapat komplikasi dalam melahirkan anak atau dalam kesihatan anak, maka pemilik payudara panjang dan wanita dengan kepala yang dicukur juga sama terjejas, kerana panjang rambut tidak mempengaruhi perjalanan kehamilan sama ada pada tahap fisiologi atau di peringkat biokimia atau lain-lain. tidak dijadikan.

Penjagaan rambut dalam tempoh melahirkan anak

Terlepas dari apakah ibu hamil akan memotong rambutnya atau tidak, anda harus membuat beberapa penyesuaian dalam menjaga mereka, kerana keadaan rambut berubah semasa kehamilan.Penjagaan yang betul akan membantu mengelakkan masalah seperti kelemumur, seborrhea, bahagian hujung pada masa selepas bersalin, kehilangan rambut besar-besaran selepas bersalin. Bagi mereka yang takut memotong rambut mereka dalam "posisi yang menarik," penjagaan yang betul akan membantu mengekalkan rambut dengan cara yang baik, walaupun telah berkembang.

Pertama sekali, perlu difahami bahawa ketika anak sedang menunggu, jenis rambut wanita mungkin berubah. Jika sebelum ini mereka kering dan rapuh, maka mereka boleh menjadi normal, dan yang normal boleh menjadi gemuk, terutamanya pada bulan-bulan terakhir sebelum melahirkan anak.

Oleh itu, adalah penting untuk menyemak semula produk penjagaan rambut - anda mungkin memerlukan syampu atau balsem untuk jenis rambut yang berbeza daripada sebelumnya.

Membeli syampu, balsem perlu memberi perhatian kepada komposisi. Komposisi kimia produk, berbeza dengan fakta pemotongan, boleh menjejaskan kesihatan bayi dan ibu, dan karenanya patut menghindari produk dengan banyak bahan pengawet, wangian wangi. Titik terakhir sangat penting memandangkan hakikat bahawa semua ibu di masa depan lebih berisiko untuk mengalami alergi, malah kepada bahan yang tidak menyebabkan reaksi negatif sebelum kehamilan.

Lebih baik menggunakan kosmetik perubatan yang dijual di farmasi. Anda boleh menggunakan banyak ubat-ubatan untuk mencuci rambut - kuning telur, merebus kulit oak, bawang merah dengan kelembutan dan kehilangan, minyak sayuran untuk membuat topeng rambut, dan juga whey.

Tip-tip rambut, jika mereka berpecah, boleh diberi makan secara berasingan, membeli penyelesaian minyak vitamin A, E, B dalam ampul. Campuran nutrien yang digunakan untuk mereka akan sangat berguna. Tetapi anda boleh mengambil vitamin hanya dengan kebenaran doktor. Hypervitaminosis boleh menyebabkan malformasi janin yang teruk.

Setiap hari, anda perlu membayar kira-kira 10 minit masa lapang untuk mengurut kulit kepala.. Anda boleh mengurut dengan hujung jari anda dalam gerakan bulat, anda boleh menggunakan sikat - ia akan memberi kesan positif kepada pemakanan dan bekalan darah folikel rambut. Perkara utama adalah bahawa menyikat tidak traumatik, untuk ini gunakan sikat kayu dengan jarak yang luas antara gigi.

Adalah disyorkan untuk mewarna rambut anda dengan formulasi semulajadi yang tidak mengandungi ammonia, formaldehid, paraben, lebih baik henna, basma. Jangan gunakan syampu, busa atau gel warna. Penderitaan semacam itu, tentu saja, tidak boleh membanggakan rintangan, tetapi bahaya daripadanya akan menjadi paling sedikit.

Sekiranya seorang wanita tidak pewarna rambutnya sebelum mengandung, lebih baik tidak untuk memulakan eksperimen tersebut semasa tempoh kehamilan. Perm yang tidak diingini, pewarnaan kekal. Terutama perhatian kepada komposisi produk cat dan penjagaan wanita mesti dalam trimester pertamadan juga pada akhir kehamilan. Pada awalnya kehamilan, proses nipis dan halus embriogenesis berlaku, dan pada akhir kehamilan, plasenta mula mengatasi masalah perlindungan yang lebih buruk, dan oleh itu, lebih baik tidak berisiko meletakkan kesihatan bayi dengan risiko yang tidak wajar.

Lihat jika video berikut adalah sama ada wanita hamil boleh memotong rambut mereka.

Ketahui apa yang berlaku kepada ibu dan bayi setiap minggu kehamilan.
Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan