Hammam semasa kehamilan

Kandungannya

Populariti mandi Turki Hammam adalah hebat di seluruh dunia. Ia memberikan kelonggaran, pembersihan, meningkatkan mood dan praktikal mewakili seluruh ritual mandi. Tetapi ibu hamil mempunyai soalan mengenai kebolehterimaan lawatan ke hammam semasa kanak-kanak sedang menunggu.

Adakah mungkin atau tidak?

Mengunjungi mandi Turki untuk wanita hamil tidak dilarang untuk sebarang tempoh. Ini adalah salah satu daripada beberapa mandi yang tidak tertakluk kepada larangan dan sekatan yang ketat ketika menunggu bayi.

Budaya dan tradisi timur tidak menyiratkan suhu tinggi dalam bilik cuci, dan secara historis ini tidak diterima. Hammams muncul walaupun pada masa Empayar Rom, dan kemudian tidak ada apa-apa untuk menghangatkan bilik awam yang besar untuk mencuci sehingga panas yang kuat.

Menurut tradisi, suhu di Hammam adalah 30-50 darjah Celsius, dan ini adalah optimum bagi seorang wanita dalam kedudukan "menarik" disebabkan oleh keunikan thermoregulation badan hamil.

Untuk membuat panas di mandi Rusia atau Finland (sauna), air dituangkan ke batu.

Hammam mempunyai iklim mikro yang lembut, kerana pada masa yang sama memanaskan dinding, lantai dan kerusi batu. Satu lagi perincian penting ialah kelembapan udara Di mandi Turki, sangat sesuai untuk seorang wanita yang sedang bersiap untuk menjadi seorang ibu - 100%. Bernafas di hammam mudah, mudah, saluran pernafasannya dapat dilembapkan dengan baik.

Prosedur mandi pada suhu rendah tidak dilarang sama ada semasa jangka pendek kehamilan atau sebelum melahirkan anak, dan oleh itu adalah mungkin dan perlu untuk pergi ke Hammam, tentu saja, dengan sokongan doktor anda.

Hitung tempoh kehamilan
Masukkan hari pertama tempoh haid yang terakhir.

Siapakah yang contraindicated?

Walaupun pandangan mandi dan halus seperti ini dikontraindikasikan untuk wanita, yang mempunyai tumor terutamanya onkologi.

Jangan menasihati doktor untuk melawat mandian Turki dan ibu hamil dengan:

  • epilepsi;
  • gangguan sistem saraf pusat;
  • dengan ancaman keguguran;
  • penampan rendah;
  • didiagnosis ancaman kelahiran preterm.

Dari perjalanan ke mandi Timur perlu ditinggalkan, jika suhu meningkat, ada toksikosis yang kuat.

Bagaimana hendak pergi ke hammam?

Tanpa adanya kontra, seorang wanita boleh menikmati semua kemungkinan hammam.

  • Mulailah dengan bilik yang hangat di mana anda boleh memanaskan badan, tetapi elakkan berbaring di belakang anda di atas katil marmar - ini boleh menyebabkan mampatan vena cava inferior. Pembohongan yang lebih baik di sebelah anda atau duduk.

  • Untuk urut manda wul, selesaikan kedudukan duduk atau berdiri. Jika anda mempunyai kecenderungan untuk alergi, mintalah untuk tidak menambah minyak penting.

  • Sabun zaitun, tradisional untuk hammam, hamil tidak membahayakan - guna kesihatan.

  • Ambil mandi sejuk, berenang di kolam renang.

Semasa kehamilan, adalah wajar untuk meninggalkan "pesona" tambahan mandi Oriental sebagai membungkus dengan minyak penting - kini apa-apa pembungkus adalah tidak selamat, sekali lagi kerana thermoregulation khas.

Jangan lupa mengenai selipar yang tidak tergelincir di kaki, agar tidak jatuh dan tidak cedera.

Ketahui apa yang berlaku kepada ibu dan bayi setiap minggu kehamilan.
Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan