Bolehkah saya membuat Botox untuk rambut mengandung dan menyusu?

Kandungannya

Masa menunggu kanak-kanak atau masa penyusuan susu ibu bukan merupakan sebab untuk menolak daya tarikan feminin peribadi. Dan dalam hal ini, ibu-ibu masa depan dan yang baru dibuat mempunyai banyak persoalan mengenai kemungkinan dan kebolehterimaan menerapkan kaedah penjagaan yang popular seperti botox untuk rambut.

Bagaimanakah ia menjejaskan semasa kehamilan?

Walaupun namanya, racun toksin botulinum tidak berkaitan dengan prosedur Botox. Nama itu dipilih kerana kesan meremajakan yang dinyatakan, yang memberikan prosedur - rambut selepas ia kelihatan diremajakan, lebih kuat, sihat, licin, berkilat, hujung berpecah disegel, batang rambut menjadi lebih tebal.

Semasa mengandung, masalah dengan rambut berlaku pada wanita jarang - progesteron di dalam tubuh ibu masa depan, yang memberikan galas dan pemeliharaan janin, biasanya mempunyai kesan yang baik pada keadaan batang rambut dan folikel rambut, serta kulit. Tetapi selepas bersalin, kehilangan rambut dan penipisan adalah perkara biasa dan boleh didapati di mana-mana sahaja. Oleh itu, prosedur Botox mungkin kelihatan hebat untuk wanita.

Walau bagaimanapun, anda tidak boleh menipu diri sendiri - walaupun persediaan yang digunakan untuk memproses rambut semasa prosedur Botox tidak mengandungi neurotoxin (toksin botulinum), cukup sering dalam cara terdapat intra-silane, suatu bahan yang berasaskan garam asid organik dengan molekul yang mengubah bentuk dan ikatan, yang tindakannya sama dengan tindakan toksin botulinum. Sebenarnya, akibatnya, kesan meremajakan dicapai.

Di samping itu, sebagai sebahagian daripada persediaan untuk prosedur, vitamin, kolagen, keratin, asid amino, minyak pati, yang tidak akan merugikan sama ada hamil atau menyusu.

Prosedur rambut botox dilakukan dengan dua cara - sejuk dan panas. Kesan prosedur itu agak panjang, ia tidak terjejas dengan membasuh kepala. Dan prospek mencari yang terbaik hamil nampaknya sangat menarik.

Tetapi di sini terletak tangkapan - Tidak ada kajian sedemikian yang akan membuktikan keselamatan prosedur Botox untuk rambut semasa kehamilan. Kajian sedemikian tidak dijalankan, dan oleh itu agak sukar untuk mengatakan dengan tepat bagaimana komponen kimia komposisi untuk prosedur itu akan menjejaskan janin yang tumbuh di dalam badan. Oleh itu, tiada doktor akan melarang, tetapi tidak akan meluluskan keputusan masa depan ibu untuk membuat Botox untuk rambut.

Tanggungjawab untuk keputusan itu terletak hanya dengan ibu hamil. Tetapi ia pasti akan memberi amaran bahawa akibatnya boleh menjadi sangat berbeza.

Hitung tempoh kehamilan
Masukkan hari pertama tempoh haid yang terakhir.

1 istilah

Tiga bulan pertama kehamilan adalah masa yang sangat penting dan penting apabila risiko pengguguran dan pembentukan anomali janin tinggi. Terdapat tempoh embriogenesis, meletakkan semua organ dan sistem kanak-kanak. Proses-proses ini begitu halus dan halus bahawa faktor luaran atau dalaman negatif boleh mengganggu aliran normal mereka.

Dalam tempoh ini, penggunaan sebarang kosmetik yang agresif tidak ditunjukkan, lebih-lebih lagi, tidak disyorkan untuk menggunakan secara aktif jenama walaupun produk kosmetik dan penjagaan yang biasa.

Jika seorang wanita mempunyai toksikosis, maka prosedur seperti Botox dapat meningkatkan manifestasinya, karena prosedur itu disertai dengan penerapan produk dengan bau kimia yang diucapkan.

Perlu diperhatikan bahawa kebanyakan pengeluar produk untuk prosedur tidak menunjukkan rumus molekul intra-silane yang tepat, dan anggapan bahawa bahan kepunyaan asid organik hanya salah satu daripada hipotesis pakar. Memandangkan tidak mungkin untuk menilai komposisi yang tepat, tidak mungkin untuk meramalkan sejauh mana kesan-kesan yang mungkin berlaku semasa prosedur pada peringkat awal.

2 istilah

Pada trimester kedua, risiko keguguran atau pembentukan anomali perkembangan bayi berkurangan, tetapi wanita mempunyai kekurangan vitamin dan mineral yang ketara, kerana kebanyakannya diambil oleh bayi. Dalam kes ini Prosedur Botox mungkin tidak berkesan dan tidak berkesan. - kesan meremajakan atau tidak muncul, atau nyata, tetapi tidak lama.

Latar belakang hormonal pada trimester kedua tidak menentu kepada hasil yang tahan lama dari setiap prosedur dengan rambut, selain itu, perlu diingat efek kecil yang dipelajari dari intra-silane, Di tengah-tengah kehamilan, kesan negatif pada plasenta tidak dikecualikan.

3 istilah

Pakar cenderung menganggap - dalam tiga bulan terakhir kehamilan kepada kanak-kanak. tidak akan ada bahaya besar dari botox ibu untuk rambut, tetapi tiada siapa yang menjaminbahawa komposisi kimia cara untuk prosedur tidak akan menyebabkan buruh pramatang.

Oleh itu, cadangan untuk menahan diri dari prosedur ini berlaku untuk seluruh kehamilan, termasuk trimester akhirnya.

Menyusu Botox

Kesan rambut Botox pada badan seorang ibu kejururawatan juga tidak dipelajari oleh sesiapa pun, dan oleh itu prosedur tidak ditunjukkan untuk wanita dengan HB. Pendapat bahawa bahan berbahaya dapat menembus susu melalui rambut ada, tetapi ia menyebabkan keraguan di kalangan doktor, kerana kaedah penghantaran ini tidak dianggap sebagai yang utama.

Laluan pernafasan seolah-olah menjadi lebih berbahaya jika menyedut wap bahan berbahaya. Oleh itu, bahan toksik dapat dengan cepat masuk ke dalam aliran darah seorang wanita, dan dari sana - ke dalam susu, yang bayi akan menerima saat memberi makan.

Semasa menyusu, jauh lebih sukar untuk mengekalkan keadaan rambut berbanding ketika membawa bayi, mereka berpecah, jatuh, tetapi agak mungkin untuk mengatasi masalah ini dengan kaedah lain yang lebih selamat.

Bagaimana untuk menyelamatkan kesihatan?

Untuk membuat rambut Botox semasa mengandung dan selepas itu atau tunggu - terpulang kepada wanita itu sendiri. Mereka yang memilih cara untuk meletakkan rambut mereka dalam rangka harus memahami bahawa terdapat langkah-langkah keselamatan yang harus diikuti. Pertama sekali, wanita perlu berhati-hati apabila memilih produk yang akan digunakan semasa prosedur. Komposisi rendah atau berkualiti rendah akan mendatangkan lebih banyak mudarat.

Antara ubat-ubatan yang disyorkan untuk wanita hamil dan tuan-tuan kejururawatan Botox untuk rambut, dengan mengambil kira kontraindikasi adalah berikut: Honma Tokyo, Kallos.

Prosedur ini tidak boleh dijalankan jika terdapat keadaan hipovitaminosis, rambut jatuh dengan kuat, terdapat luka, calar, ganti rugi pada kulit kepala.

Lakukan prosedur hanya dalam keadaan salon kecantikan dengan tuan yang berkelayakan, di dalam bilik yang mempunyai ventilasi yang baik. Pastikan anda memaklumkan tuan sebelum prosedur yang anda jangkakan bayi atau menyusu.. Seorang tuan yang berpengalaman dan bertanggungjawab selepas maklumat tersebut akan memilih alat yang paling lembut dan berkualiti tinggi, serta menjaga ventilasi yang betul dan mencukupi di bilik semasa prosedur.

Dan perkara utama yang perlu dilakukan sebelum pergi ke tuan rambut botox, berunding dengan doktor anda - ahli pediatrik atau pakar bedah pakar ginekologi.

Prosedur itu sendiri dijalankan dalam masa 1-2 jam bergantung kepada kaedah (sejuk atau panas).Apabila sejuk, tuan induk menggunakan komposisi dengan intra-silane secara merata pada rambut yang bersih dan kering dan selepas 40 minit memohon sebatian "kedap" penetapan. Dengan kaedah yang panas, keriting dalam komposisi juga tertakluk kepada pelurus dengan "seterika" khas.

Nasihat doktor

Kebanyakan doktor mempunyai sikap negatif terhadap prosedur rambut Botox. Ini juga terpakai kepada pakar pediatrik yang memerhatikan bayi, dan ahli kandungan obstetrik yang mengetuai wanita hamil. Terlalu sedikit data saintifik, secara umum, tidak ada data klinikal, dan oleh itu mana-mana doktor akan mengatakan bahawa tempoh kehamilan dan menyusukan bukan masa yang sesuai untuk percubaan.

Sebab-sebab keadaan rambut yang semakin merosot semasa mengandung dan penyusuan bayi banyak. Dan tidak semuanya tidak berbahaya, dan tidak semua orang boleh melakukan tanpa pemeriksaan dan rawatan perubatan. Rawatan rambut Botox dalam mana-mana hanya memberikan kesan kosmetik sementara, dan tidak akan mempunyai kesan terapeutik yang jelas. Di samping itu, terlalu kerap menjalankan prosedur sedemikian boleh mengakibatkan pemusnahan penuh batang rambut, dan rambut akan menjadi sangat lemah dan sakit, dan kerugian besar mereka akan bermula.

  Oleh itu, ketika wanita sedang mengangkut bayi dan menyusuinya, dia menggunakan lebih banyak cara perawatan rambut yang lembut:

  • penggunaan sikat kayu dengan gigi jarang;
  • penolakan gaya rambut dengan ekor ketat, braids - semakin kuat rambut diperketat, semakin parah peredaran darah folikel rambut dan semakin tinggi risiko kehilangan rambut;
  • penggunaan produk penjagaan semula jadi, tanpa formaldehid, ammonia dan bahan berbahaya lain;
  • jarang mencuci - 1-2 kali seminggu bergantung kepada jenis rambut;
  • Jangan gunakan pengeringan letupan yang agresif, rambut perlu dikeringkan dengan cara yang sangat semula jadi.

  Sekiranya mungkin untuk mengelakkan prosedur rambut botox, lebih baik untuk melakukannya. Apabila bayi berpindah ke diet lain, seorang wanita akan mendapat peluang untuk bereksperimen dengan rambutnya seperti yang disukainya. Di samping itu, pada masa ini tubuhnya akan mengisi kekurangan vitamin dan mineral, yang akan memberi kesan lebih lama dan lebih yakin dari prosedur.

  Apa prosedur untuk rambut boleh hamil, lihat video berikut.

  Ketahui apa yang berlaku kepada ibu dan bayi setiap minggu kehamilan.
  Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

  Kehamilan

  Pembangunan

  Kesihatan