Rambut keratin meluruskan wanita mengandung: ciri-ciri prosedur, batasan dan risiko

Kandungannya

Wanita hamil dan menyusui terutamanya ingin kelihatan baik, dan oleh itu terdapat banyak persoalan mengenai penerimaan penggunaan prosedur kosmetik dan rambut tertentu. Melatin pelurus, yang memberikan kesan jangka panjang yang berkekalan, membantu memulihkan kecantikan rambut dan menghilangkan keriting yang menjengkelkan. Tetapi adakah mungkin untuk menjalankan prosedur sedemikian untuk ibu mengandung dan baru-baru ini, bolehkah kaedah ini merosakkan anak?

Intipati proses itu

Pelurus rambut keratin adalah kaedah penjagaan rambut yang agak baru. Ini adalah prosedur yang dijalankan oleh tuan yang berkelayakan dalam keadaan kabin. Intinya terletak pada tepu rambut dengan keratin. Ini adalah kehilangan keratin yang biasanya membawa kepada fakta bahawa rambut mula pecah, berpecah, dan juga jatuh. Semasa mengandung dan menyusu, keratin boleh hilang atau dihasilkan tidak mencukupi, terutamanya pada wanita yang sering dicelupkan rambut sebelum permulaan kehamilan, melakukan perm.

Keratin, yang merupakan sebahagian daripada campuran istimewa untuk merawat rambut, diekstrak dari bulu domba. Protein keratin sendiri tidak berbahaya bagi wanita, tetapi terdapat beberapa nuansa dalam proses penggunaannya. Melatin pelurus adalah prosedur yang agak rumit dan panjang, walaupun untuk rambut pendek, ia mengambil masa kira-kira 2 jam. Hasilnya dalam 70-90 hari memerlukan pembetulan, dan dengan setiap prosedur pembetulan ia menjadi lebih jelas dan panjang.

Semasa prosedur, tuan memakai komposisi khas untuk rambut dan membetulkannya dengan seterika panas, dipanaskan hingga 230 darjah. Pada suhu ini, bahan protein teguh dipasang pada rambut. Komposisi berbeza. Biasanya pasaran untuk campuran tersebut diwakili oleh campuran Brazil dan Amerika.

Yang terakhir dianggap lebih baik dan lebih selamat, tetapi mereka lebih mahal.

Bolehkah saya hamil?

Prosedur meluruskan wanita hamil dikontraindikasikan. Ini disebabkan oleh beberapa kemungkinan akibat negatif. Pertama, perlu diingatkan bahawa tiada seorang pun di dunia telah melakukan ujian terhadap ibu-ibu masa depan, dan oleh itu Tidak ada seorang pun yang boleh meramalkan dengan tepat menggambarkan akibat yang mungkin bagi wanita yang "berada dalam kedudukan yang menarik" dan anaknya.

Ia diketahui bahawa Mana-mana bahan protein adalah alergen yang berpotensi. Semasa kehamilan, fungsi imun wanita berubah, pertahanan semula jadi tubuh tanpa kejahatan ditindas oleh hormon progesteron untuk memelihara kehidupan janin. Sehubungan dengan ini meningkatkan kemungkinan membangunkan satu atau lain jenis reaksi alahan.

Tetapi bahaya utama terletak pada formaldehid. Bahan ini mula menonjol dari campuran apabila dipanaskan. Formaldehid dengan cepat memasuki aliran darah ibu hamil melalui laluan pernafasan - dia menghirupnya. Racun ini mempunyai kesan toksik yang meluas, menyebabkan kerosakan kepada sistem saraf pusat. Formaldehid boleh menyebabkan malformasi janin, plasenta, kelahiran pramatang, keguguran. Juga, apabila dipanaskan, rambut yang dilincirkan membentuk karsinogen biformil dan glikosil. Mereka mempunyai kesan buruk pada sel darah ibu dan janin.

Di samping itu, perubahan hormon yang berlaku di dalam tubuh ibu masa depan, semestinya menjejaskan rambut, dan oleh itu hasil dari prosedur tidak ada yang dapat menjamin. Di samping itu, prosedur, seperti yang kita ingini, adalah panjang, dan seorang wanita dalam "posisi yang menarik" tidak disyorkan untuk duduk dalam satu kedudukan untuk masa yang lama - ini membawa kepada peredaran darah yang merosot di bahagian bawah badan dan organ pelvik.

Satu-satunya keadaan di mana seorang wanita dengan regangan besar mampu melatin melatin semasa mengandung, adalah menggunakan campuran yang tidak melepaskan formaldehid apabila dipanaskan. Ini termasuk beberapa jenama Amerika, tetapi harus difahami bahawa harga mereka beberapa kali lebih tinggi, dan kesannya kurang panjang.

Hitung tempoh kehamilan
Masukkan hari pertama tempoh haid yang terakhir.

Ciri-ciri dengan HB

Bagi ibu-ibu yang menyusu, risiko dan bahaya rambut lurus keratin adalah sama seperti untuk wanita hamil. Tetapi ada beberapa keanehan. Selepas bersalin, rambut biasanya mempunyai keadaan yang lebih teruk daripada ketika membawa anak. Dan semua prosedur, satu cara atau yang lain berkaitan dengan kesan haba suhu tinggi pada struktur rambut, boleh merosakkan batang rambut. Akibatnya, kesannya mungkin bertentangan dengan apa yang diharapkan - bukannya gaya rambut yang cantik, seorang wanita akan menghadapi pijat dengan keguguran rambut dan peningkatan kelembutan rambut.

Formaldehid, yang dikeluarkan di bawah pengaruh suhu tinggi, menembusi dengan cepat ke susu ibu, dan bayi yang baru lahir atau bayi boleh mendapatkannya. Dalam tubuh kanak-kanak, formaldehida boleh menyebabkan gangguan teruk di dalam sel-sel sistem saraf, saraf optik, dan membran otak.

Ramai yang percaya bahawa bahan berbahaya tidak boleh memasuki badan melalui rambut. Terdapat beberapa kebenaran dalam hal ini. Kebarangkalian penembusan toksin dan karsinogen menjadi susu ibu apabila memohon campuran ke rambut adalah minima. Tetapi terdapat kemungkinan besar penembusan bahan-bahan ini ke dalam tubuh apabila rambut dipanaskan oleh besi oleh saluran pernafasan, seperti dalam hal prosedur pada wanita hamil.

Alternatif

Terdapat alternatif yang sesuai untuk melatin pelurus yang akan membantu menjadikan rambut anda lebih sihat.

Wanita boleh menggunakan rambut laminasi. Prosedur ini tidak akan memudaratkan jika seorang wanita menjalankannya di salon seorang tuan yang berpengalaman menggunakan komposisi semulajadi semulajadi, contohnya, gelatin, penyelesaian minyak, minyak semula jadi penting (tanpa alahan individu).

Untuk memperbaiki keadaan rambut akan membantu topeng dan semburan dengan keratin dalam komposisi. Ia hanya penting untuk tidak mendedahkan keriting selepas permohonan kesan suhu.

Penggunaan besi bukanlah pilihan terbaik untuk wanita hamil, apalagi untuk wanita penjagaan. Pemanasan merosakkan struktur rambut, yang boleh menguatkan perubahan negatif yang berkaitan dengan kehamilan atau menyusu.

Langkah berjaga-jaga keselamatan

Jika hujah-hujah di atas tidak meyakinkan wanita itu dan dia masih berniat untuk meluruskan keratin, ia patut memberi beberapa petua mengenai bagaimana untuk mengurangkan risiko. Ia adalah tentang mengurangkan risiko, dan bukannya tentang prosedur yang selamat, kerana ia tidak selamat untuk wanita hamil dan menyusu.

  • Gunakan hanya campuran kualiti tanpa formaldehid dalam komposisi (Kerarganic yang sesuai secara konvensional, W. One).
  • Jangan buat prosedur di rumah sendiri. Hubungi salon yang baik kepada tuan siswazah berpengalaman yang berpengalaman, yang akan mengambil kira keadaan khas anda dan menjalankan prosedur dengan langkah-langkah keselamatan maksimum.
  • Bilik di mana prosedur berlaku harus berventilasi dengan baik, berventilasi - supaya anda mendapat kurang bahan karsinogenik dari udara.
  • Memandangkan prosedur itu agak lama dalam masa, pastikan anda bangun untuk meregangkan kaki anda, berjalan, mengembalikan sirkulasi darah.
  • Jangan mengharapkan apa-apa jaminan daripada tuan - dia sendiri tidak tahu apa hasilnya pada rambut seorang ibu hamil atau penjagaan.Anda melakukan prosedur dengan risiko dan risiko anda sendiri dan bertanggungjawab untuknya, serta kemungkinan akibatnya.

Dan perkara terakhir: jika ada peluang untuk menolak rambut keratin meluruskan semasa kehamilan atau semasa menyusukan bayi, gunakan cara alternatif untuk meletakkan penampilan anda secara teratur.

Terutama prosedur berbahaya boleh dilakukan pada trimester kehamilan yang pertama dan ketiga. Pada peringkat awal, janin masih terbentuk, dan faktor negatif dari luar dapat mengganggu proses embriogenesis yang halus. Pada peringkat lanjut plasenta, ia adalah penuaan dan tidak melaksanakan fungsi perlindungan sepenuhnya, yang boleh membahayakan ibu dan janin.

Selanjutnya anda menonton respon ahli trik mengenai prosedur salon untuk rambut.

Ketahui apa yang berlaku kepada ibu dan bayi setiap minggu kehamilan.
Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan