Dari umur berapa anda boleh memberi makanan padat dan bagaimana mengajar anak anda untuk mengunyahnya?

Kandungannya

Apabila bayi mula mencuba sebagai tambahan kepada susu ibu atau campuran makanan pelengkap, semua makanan untuk anak kecil adalah tanah dan dibuat homogen. Puding tulen dan cecair digunakan untuk memindahkan bayi kepada lebih tebal, dan kemudian kepada makanan pepejal.

Ramai ibu ragu-ragu bahawa pada usia berapa anda tidak lagi boleh memberi cincang kepada keadaan makanan seragam, dan ajarkan bayi anda untuk mengunyah. Mengetahui usia di mana makanan padat dicadangkan untuk diperkenalkan ke dalam diet juga penting untuk mengelakkan masalah yang mungkin berlaku, contohnya, ketika bayi yang sihat menolak untuk memakan irisan atau dihancurkan ketika makan selama 3-4 tahun.

Bila perlu dimasukkan ke dalam suapan?

Alat pengunyah dan sistem pencernaan bayi dalam tempoh 4-6 bulan pertama tidak bersedia untuk makanan lain selain susu ibu atau campuran yang disesuaikan. Lebih-lebih lagi, kanak-kanak kecil itu mempunyai sangat jelas bukan sahaja menghisap, tetapi juga refleks pelindung, di mana setiap benda padat secara automatik ditarik oleh lidah.

Apabila bayi membesar, refleks semula jadi ini mula pudar. Pada masa yang sama, kematangan saluran pencernaan bayi berterusan, dan keperluan nutrien semakin meningkat. Pada usia kira-kira 4-6 bulan, kanak-kanak bersedia untuk mencuba makanan yang meningkatkan ketumpatan.

Sehingga 5 bulan, tubuh bayi dapat menyerap hanya makanan cair - campuran atau susu ibu.

Permulaan awal mengajar kanak-kanak kepada makanan yang lebih padat membantu mengajar bayi untuk menggigit, mengunyah dan menelan makan padat. Sistem saraf daripada serbuk setengah tahun sudah begitu berkembang sehingga si kecil dapat menyelaraskan pergerakan lidahnya dan menelan gerakan. Walaupun tidak ada gigi, bayi belajar mengisar dan mencampur makanan di mulut menggunakan gusi dan lidah. Untuk melakukan ini, menunya haruslah kelihatan hidangan dengan pelbagai peringkat pengisaran.

Umur optimum untuk makanan pelengkap dengan konsistensi tebal dipanggil 6-10 bulan. Sekiranya ibu bapa takut memberikan makanan yang tidak homogen kepada serbuk mereka dalam tempoh ini, pengenalannya yang lewat ke dalam diet boleh menyebabkan kanak-kanak menolak makanan tersebut. Hasilnya, kanak-kanak tidak boleh menelan makanan yang padat dan menyedihkan, jika hidangan yang dicadangkan itu tidak dihancurkan sepenuhnya.

Kami mengesyorkan untuk melihat pembebasan program Dr. Komarovsky, di mana topik memperkenalkan makanan pelengkap kepada diet anak-anak telah dibincangkan secara terperinci:

Hitung carta makan anda
Tentukan tarikh kelahiran anak dan cara pemakanan

Bagaimana untuk memindahkan kanak-kanak ke makanan pepejal?

Peralihan dari pemakanan cecair dan sepenuhnya seragam kepada makanan pepejal mestilah beransur-ansur. Pertama, hidangan cecair untuk serbuk membuat separuh cecair, dan kemudian - likat dan tebal. Di samping itu, makanan yang dilapisi dari masa ke masa membuatnya dibahagi dengan halus, dan kemudian pergi ke medium pengisaran dan kepingan besar.

Penyusuan pertama bayi perlu mempunyai tekstur seperti halus.

Tahap peralihan adalah seperti berikut:

  1. Pada usia 4-6 bulan, bergantung kepada jenis pemberian makanan, bayi mula menawarkan kentang tumbuk dengan sudu. Semua produk pada zaman ini memberikan separa cecair dan tanpa benjolan, supaya bayi dapat menelan mereka tanpa kesulitan. Serbuk sayur adalah dua kali disapu melalui penyaring atau dihancurkan dengan pengisar pada kelajuan tinggi, dan bubur dibakar dari tanah menjadi tepung, bijirin, menawarkan 5% hidangan pertama, dan kemudian - 10%.
  2. Dari umur 7-9 bulan, konsistensi hidangan untuk kanak-kanak menjadi lebih tebal. Sayuran serbuk masih ditawarkan tumbuk, tetapi disapu melalui penyaring sekali atau menetapkan kelajuan yang lebih rendah dalam pengisar. Untuk penyediaan bijirin, sudah tentu boleh menggunakan bijirin dengan mencincang sederhana. Daging dalam diet bayi pada usia ini mestilah terlebih dahulu dihomogenkan (dua kali dicincang dalam pengisar daging, dan kemudian disebat dalam pengisar dengan merebus sayur). Pada 9 bulan, daging rebus hanya boleh dilewatkan 2 kali melalui pengisar daging, supaya kepingan kecil sehingga 2-3 mm kekal di dalam buah.
  3. Juga pada umur 8-9 bulan, mereka mula menawarkan makanan padat dalam bentuk kue, keropok dan roti gandum kepada anak. Produk padat seperti memberikan serbuk di tangan, membolehkan mereka menolaknya dengan memotong gigi. Dalam kes ini, bayi perlu diperhatikan dengan teliti, tidak membenarkan keadaan apabila serbuk itu tercekik dengan sekeping pecah. Untuk keselamatan yang lebih tinggi, makanan pepejal boleh diletakkan di dalam penyodok.
  4. Pada usia 10-12 bulan, sudah tiba masanya untuk membiasakan kanak-kanak itu dengan hidangan yang kurang dicincang. Pada usia ini, makanan untuk bayi sudah hancur sehingga terdapat kepingan 3-5 mm. Buah-buahan dan sayur-sayuran untuk kanak-kanak boleh dimasak dengan garpu atau parut, dan daging yang dimasak dalam bentuk bakso. Bijir untuk bubur sudah digunakan secara keseluruhan, tetapi ia direbus dengan lembut. Di samping itu, pada zaman ini, kanak-kanak biasanya mahu mengambil jari-jarinya dan memegang pelbagai objek, yang membolehkannya menawarkan potongan anak-anak sayur-sayuran rebus, makaroni rebus, irisan roti putih, irisan pisang dan makanan lain yang anak itu boleh dimasukkan ke dalam mulutnya dan mengunyah.
  5. Seorang kanak-kanak berusia satu tahun mengembangkan kemahiran mengunyah dan sudah dapat menangani casseroles bijirin dan sayuran, potong stim dan bakso, diparut pada grater kasar dengan sayur-sayuran dan buah-buahan segar, serta dengan hidangan lain. Pada usia 1.5-2 tahun, kanak-kanak sudah mengunyah makanan padat sepenuhnya.
Bayi berumur satu setengah tahun boleh menghadapi cabaran sup "dewasa" dan sekeping roti

Jika kanak-kanak enggan

Sesetengah kanak-kanak memprotes makanan yang lebih padat dan menuntut kentang tumbuk kegemaran mereka. Hal ini sering disebabkan oleh peralihan terlalu cepat ke makanan unground. Di samping itu, banyak bayi yang konservatif dan tidak suka menukar cara biasa mereka, jadi mereka harus diberi masa untuk membiasakan diri dengan inovasi.

Cobalah untuk mengubah konsistensi makanan bayi kegemaran anda, secara agresif menawarkan jumlah kecil setiap hari.. Pada masa yang sama, mustahil untuk bayi dipaksa makan, supaya anak tidak mempunyai sikap negatif terhadap makanan dan nutrisi yang lebih tebal secara umum. Meningkatkan saiz keping harus secara beransur-ansur dan perlahan-lahan, supaya ia tidak dapat dilihat untuk bayi.

Ramai kanak-kanak tidak mengalu-alukan perubahan diet dari susu ibu kepada makanan pepejal.

Sekiranya kanak-kanak berusia lebih dari satu tahun tidak mengunyah makanan, Dr. Komarovsky mengesyorkan:

  • Tawarkan kanak-kanak itu untuk menghidupkan makanan itu dengan sendiri, dengan mengatakan bahawa tidak ada puree kegemaran di kedai, dan pengisar tidak berfungsi.
  • Untuk mencari sesuatu yang lazat di kalangan makanan pepejal yang pasti seorang kanak-kanak suka, sebagai contoh, pengeringan segar atau kepingan buah manis.
  • Untuk menganjurkan makanan di tempat awam di mana kanak-kanak akan dapat memerhatikan kanak-kanak lain dan akan terhad kepada pilihan produk.

Bagaimana untuk mengajar bayi anda mengunyah, lihat video berikut.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan