Bilakah saya boleh memberikan protein telur kepada kanak-kanak?

Kandungannya

Telur adalah produk yang berharga untuk pemakanan setiap orang, jadi anak ayam telur ayam atau telur puyuh muncul dalam tarikan anak walaupun pada tahun pertama kehidupan. Tetapi putih telur biasanya tidak tergesa-gesa untuk memasuki menu kanak-kanak. Mengapa produk sedemikian tidak sepatutnya diberikan pada usia dini dan apabila anda boleh menawarkan putih telur untuk bayi anda?

Bagaimana protein berguna?

 • Produk ini adalah sumber protein haiwan yang melakukan fungsi struktur dan bangunan dalam tubuh kanak-kanak.
 • Ia mengandungi semua asid amino, termasuk pentingnya, yang harus diterima oleh bayi dengan makanan setiap hari. Dengan kekurangan makanan mereka boleh melambatkan perkembangan serbuk.
 • Ia mengandungi sedikit lemak, oleh itu ia adalah kalori rendah dan produk diet. Ia boleh digunakan pada bila-bila masa sepanjang hari dan di mana-mana berat badan kanak-kanak.
 • Terdapat bahan dengan tindakan antibakteria - lysozyme dan ovotransferrin.
 • Mengandungi vitamin kumpulan B.
Putih telur mengandungi unsur-unsur dan vitamin yang diperlukan untuk perkembangan bayi yang betul.

Kerosakan protein telur

Protein haiwan dianggap alergen yang kuat, oleh itu reaksi alahan terhadap putih telur sering dijumpai. Adalah dipercayai bahawa dengan alergi seperti itu, seorang anak boleh memberikan telur puyuh dengan selamat, tetapi untuk reaksi alahan, walaupun kurang kerap, ia juga berlaku.

Apabila makan protein mentah meningkatkan risiko jangkitan dengan salmonellosis.

Untuk mengelakkan ia memerlukan mencuci cermin berhati-hati dan jangka masa rawatan haba. Di samping itu, protein mentah sukar dicerna, dan penggunaannya boleh mengakibatkan pencernaan dan kembung.

Telur putih boleh menyebabkan alergi, oleh itu, bayi harus diberi jumlah minimum dalam memberi makan mereka

Dari berapa usia yang boleh saya berikan?

Tidak seperti kuning telur, yang diperkenalkan ke dalam diet bayi yang sihat pada menyusukan bayi dari 9 bulan, dan dalam pemakanan kanak-kanak seni dari 7 bulan, putih telur tidak disyorkan untuk melepaskan diri selama 1 tahun. Sebab utama mengapa ia tidak diberikan pada bulan-bulan awal adalah peningkatan alergi. Jika kanak-kanak mempunyai kecenderungan untuk alergi, kenalan dengan protein telur dipindahkan ke usia yang lebih muda.

Jika bayi mempunyai kecenderungan untuk alahan, putih telur harus diberikan hanya dengan kebenaran doktor.
Hitung carta makan anda
Tentukan tarikh kelahiran anak dan cara pemakanan

Bagaimana untuk memperkenalkan dalam suapan?

Seperti mana-mana produk baru untuk kanak-kanak, protein telur diberikan buat kali pertama dalam kuantiti yang kecil. Buat pertama kalinya, disyorkan untuk menawarkan bayinya untuk sarapan pada penghujung hari untuk menentukan sama ada ia telah menyebabkan alahan. Jangan berikan protein jika anak pada hari ini mencuba produk baru atau sakit. Sekiranya bayi itu memindahkan hidangan yang baru dengan baik, pada keesokan harinya, bahagian boleh sedikit meningkat.

Cara memasak

Mulakan kenalan anak itu dengan telur rebus. Rawatan haba untuk telur ayam untuk memberi makan kanak-kanak harus berlangsung sekurang-kurangnya 5-10 minit, jadi bayi tidak memberikan telur rebus dan mentah (mereka boleh diterima untuk menawarkan lebih dari 7 tahun). Telur puyuh selepas mendidih membasuh dengan teliti selama 2-3 minit. Sebagai tambahan kepada telur rebus, seorang anak yang lebih tua dapat ditawarkan telur dadar, kaserol, soufflé, salad dan hidangan telur lainnya.

Bermula untuk memasuki protein kanak-kanak perlu telur rebus

Berikan banyak pada usia yang berbeza

Tetapi kadar penggunaan protein telur mempengaruhi umur anak dan jenis telur:

 • Ayam - berikan 2-4 kali seminggu (biasanya telur keseluruhan disediakan untuk kanak-kanak).
 • Puyuh - pada usia 1-3 tahun memberi 1 pc. setiap hari, dan pada usia 4 tahun - sehingga 3 buah. setiap hari.

Petua

 • Beli telur segar di tempat yang terbukti untuk memberi makan anak anda.
 • Ambil dengan tangan dan goncang - produk tidak sepatutnya terlalu ringan atau menggelegak.
 • Dari membeli produk dengan cip dan retak harus ditinggalkan.
 • Juga, jangan beli telur yang terlalu tercemar atau dibasuh.
 • Beri bayi ayam atau telur puyuh, kerana itik, ayam belanda dan angsa dianggap kurang disukai untuk makanan bayi kerana kandungan lemak mereka yang lebih tinggi dan risiko alergi yang tinggi.
 • Ingat bahawa sebelum memasak ia mesti dibasuh dengan sempurna.

Anda boleh mengetahui lebih lanjut tentang faedah telur dari video berikut.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan