Kashi untuk makan pertama: dari umur berapa dan bagaimana memberi mereka kepada kanak-kanak itu?

Kandungannya

Bubur mempunyai tempat yang istimewa dalam pemakanan anak-anak muda, jadi mana-mana ibu perlu tahu pada usia berapa mereka harus makan bubur bubur, apa bijir untuk mereka pilih dan bagaimana memasak hidangan ini dari bijirin untuk anak-anak.

Kebaikan

  • Kashki memberikan karbohidrat, protein sayuran, vitamin, lemak, serat makanan dan mineral. Semua bahan ini penting untuk badan kanak-kanak yang semakin meningkat.
  • Dengan bantuan ibu bubur dengan mudah mempelbagaikan menu kanak-kanak.
  • Untuk bayi dengan alahan, penyakit usus, kekurangan enzim dan masalah lain, ada bijirin bebas tenusu.

Dalam beberapa bubur siap sedia ditambah probiotik untuk mikroflora usus bayi juga prebiotik untuk memperbaiki pencernaan produk.

Bubur makan anak
Memasuki bijirin dalam diet akan membantu tubuh bayi berkembang sepenuhnya

Cons

Di dalam oat, serta bijirin berasaskan gandum dan barli, terdapat protein gluten, yang banyak kanak-kanak kecil mengalami kesulitan mencerna. Di samping itu, bijirin seperti ini dikontraindikasikan dalam penyakit seliak.

Ciri-ciri bijirin yang berbeza

  • Mangkuk beras diperkenalkan terlebih dahulu dalam menu tots, terdedah kepada alahan dan gangguan kerusi. Bubur sebegini akan memberi serbuk karbohidrat yang berguna.
  • Bubur buckwheat Ia dipanggil pilihan terbaik untuk kanak-kanak yang mempunyai anemia atau masalah dengan penambahan berat badan, kerana kumpulan itu mengandungi banyak besi dan protein.
  • Ciri khas bubur jagung tinggi dalam pati serta besi. Memandangkan bijirin tersebut lebih teruk daripada beras dan soba, dan juga mengandungi sedikit fosforus dan kalsium, bubur jag disyorkan untuk kanak-kanak berumur 9-10 bulan.
  • Oatmeal Ia mempunyai nilai pemakanan yang tinggi, kandungan protein tinggi, lemak sayuran, magnesium dan lain-lain mineral. Penggunaannya meningkatkan peristaltik, jadi ia ditunjukkan untuk bayi dengan sembelit.
  • Mempunyai semolina kandungan mineral dan serat sangat rendah, jadi ia adalah lebih rendah daripada jenis bijirin lain dalam nilai pemakanan. Di samping itu, disebabkan kehadiran riket, bubur tersebut pada amnya tidak disyorkan untuk bayi tahun pertama kehidupan.
  • Dalam millet, barley mutiara dan barley bubur jagung Terdapat banyak serat, vitamin B dan protein.

Dari umur apa yang lebih baik untuk diberikan?

Yang pertama memberikan bijirin tanpa gluten bayi anda. Mereka dinasihatkan memasuki diet anak-anak yang sihat sebulan selepas pengenalan makanan sayur-sayuran, biasanya berusia 7 bulan. Anda boleh mula makan bubur bayi anda lebih awal jika kanak-kanak mempunyai defisit jisim.

Kashi di mana terdapat gluten, memberi kepada kanak-kanak lebih tua daripada 8 bulan, dan jika bayi mempunyai kecenderungan untuk alergi makanan, maka kebiasaan dengan jenis bubur tersebut ditangguhkan hingga satu tahun. Biji bijirin barli mula diberikan kepada kanak-kanak pada umur 1.5-2 tahun, dan bubur barli - selepas 3 tahun.

Bubur bayi
Sesetengah bijirin mungkin tidak berbahaya kepada bayi, jadi sebelum anda memasukkannya ke dalam diet, baca cadangan
Hitung carta makan anda
Tentukan tarikh kelahiran anak dan cara pemakanan

Pendapat E. Komarovsky

Doktor yang terkenal menganggap usia optimum untuk pengenalan bubur untuk kanak-kanak 7 bulan. Beliau menasihati untuk memperkenalkan bayi dengan bubur selepas memperkenalkan makanan susu yang ditapai dalam diet. Untuk memberi bubur Komarovsky mengesyorkan dalam pemberian makan terakhir, yang dilakukan sebelum tidur.

Masuk ke dalam diet

Seperti semua makanan lain yang memberi makan bayi, mereka mula memberikan bubur dari sebahagian kecil - satu sudu. Secara beransur-ansur, jumlah bubur dalam menu kanak-kanak itu dibesarkan sehingga umurnya - 100-200 g. Kanak-kanak yang pertama menyediakan porridges bebas gluten, termasuk buckwheat, beras dan jagung.

Pertama, bayi harus terbiasa dengan bubur mono-komponen, dan kemudian anda boleh menawarkan anak dan hidangan dari beberapa bijirin. Mencampur beberapa bijirin, anda memperkayakan produk siap dengan bahan berguna. Anda juga boleh menambah pelbagai jenis sayur-sayuran dan buah-buahan ke dalam periuk. Minyak dalam bubur ditambah dalam jumlah dari 3 hingga 5 gram.

Bayi makan bubur
Selepas bayi itu terbiasa dengan satu bubur, tawarkan dia lagi atau bercampur dengan yang sudah biasa

Dalam bentuk apa yang boleh saya berikan?

Bubur menawarkan serbuk, boleh bebas susu dan kandungan susu. Di samping itu, mereka boleh dibentangkan sebagai produk pengeluaran perindustrian (kurungan dari kotak) atau dibuat oleh ibu secara bebas daripada bijirin.

Untuk pencairan bubur siap untuk sampel pertama menggunakan susu formula atau susu ibu. Jika bubur dibeli adalah susu, ia hanya perlu menambah air mengikut arahan.

Resipi untuk memasak di rumah

Sehingga setahun, bijirin untuk bijirin menjadi tepung, dan kiddies lebih tua dari setahun mula memasak bijirin cair dari bijirin keseluruhan. Porridges susu pertama disarankan untuk direbus pada susu separuh dicairkan, dan jika diterima dengan baik, selepas beberapa minggu anda boleh mula memasak bubur pada susu keseluruhan.

Untuk membuat bubur pertama untuk bayi, ambil 5 gram tepung (satu sudu teh) dan 100 ml air (anda juga boleh menggunakan sup sayuran). Tepung dari beras atau soba harus direndam dalam air sejuk, dan dari oat - dalam panas. Sentiasa kacau, rebus mendidih selama kira-kira 30 minit. Dalam bubur siap, anda boleh menambah susu ibu atau campuran biasa bayi dalam jumlah dari 15 hingga 30 ml.

Dalam video seterusnya, Dr Komarovsky bercakap mengenai sama ada ia layak membeli makanan bayi yang sudah siap.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan