Berapa umur boleh diberikan kepada seorang kanak-kanak?

Kandungannya

Buah-buahan muncul dalam diet bayi tahun pertama kehidupan selepas pengenalan sayur-sayuran dan bijirin dalam menu kanak-kanak. Biasanya, buah pertama yang berbuih lebih muda dari setahun bertemu adalah epal. Selepas itu, ibu bapa mahu memberikan serbuk dan buah-buahan lain, mengetahui manfaat mereka untuk tubuh yang semakin meningkat. Pada umur berapa anda boleh memberikan karapuzu seperti buah eksotik seperti kiwi?

Kiwi memotong dari kulit
Kiwi adalah buah yang agak biasa untuk orang dewasa, tetapi tidak disyorkan untuk memasukkannya ke dalam diet bayi.

Faedahnya

Walaupun saiznya kecil, kiwi adalah sumber vitamin yang berharga, serta mineral. Terutama banyak dalam buah vitamin C dan kalium ini. Buah eksotik ini kaya dengan vitamin B, beta karoten, serat, pektin, magnesium, retinol, vitamin D, asid organik dan banyak bahan berfaedah yang lain. Makan Kiwi kerap boleh:

  • Meningkatkan ketahanan terhadap jangkitan dan virus.
  • Meningkatkan kerja jantung.
  • Menghilangkan sembelit dan menormalkan pencernaan.
  • Menguatkan dinding vaskular.

Di samping itu, kiwi adalah pencegahan yang sangat baik terhadap penampilan batu-batu ginjal dan kanser. Disebabkan kandungan gula yang rendah, buah ini boleh dimakan dalam diabetes. Seperti sebilangan besar sifat positif menjadikan kiwi sebagai buah yang diperlukan dalam diet kanak-kanak, jika anda mematuhi syarat dan peraturan pengenalannya.

Gadis itu menutup matanya
Ini adalah salah satu buah yang paling berguna, tetapi anda perlu makan kiwi dengan berhati-hati.

Merosakkan buah eksotik untuk bayi

Oleh kerana kiwi kepunyaan buah-buahan yang tidak tumbuh di lintang kami, ia harus dicuba dengan sangat hati-hati pada masa kanak-kanak.

Pada mulanya, janin berisiko untuk alergi. Menurut semua pakar pediatrik, buah ini dikontraindikasikan pada bayi yang lebih muda daripada enam bulan. Memperkenalkan karapuza dengan eksotis seperti itu haruslah lebih lama kemudian. Tetapi dengan pematuhan para ahli pediatrik, istilah Kiwi tidak seharusnya diberikan kepada kanak-kanak dengan penyakit saluran pencernaan, hipotensi, cirit-birit dan penyakit buah pinggang.

Awas untuk kanak-kanak alahan

Satu kajian British yang dijalankan pada tahun 2003 menunjukkan bahawa kiwi adalah bahaya besar bagi kanak-kanak yang terdedah kepada alergi. Risiko tindak balas terhadap buah eksotik ini sangat tinggi pada kanak-kanak di bawah umur 5 tahun.

Daripada tiga ratus orang yang mengambil bahagian dalam kajian tersebut, 80 orang adalah anak-anak. Keadaan dua pertiga kanak-kanak selepas ujian pertama kiwi merosot. Tiga bayi pun sampai ke hospital.

Gejala alahan kepada kiwi ialah edema lidah, dermatosis faring dan sesak nafas, dan dalam kes yang paling sukar, kejutan anaphylactic. Nasib baik, tiada kematian direkodkan. Atas dasar kajian ini, alergi memberi nasihat kepada ibu bapa untuk lebih memperhatikan pengenalan kiwi dalam diet anak-anak, merawat buah ini sebagai produk yang sangat alergenik.

Kiwi pelengkap tidak sesuai
Pasti satu perkara: Kiwi pastinya tidak sesuai untuk makan pertama

Berapa bulan (tahun) saya harus menambah makanan saya?

Seperti yang telah kita ketahui, bayi yang belum berusia enam bulan tidak memberikan kiwi, seperti buah-buahan lain. Pada usia 6 hingga 12 bulan, kebanyakan pakar pediatrik tidak dinasihatkan memberi kiwi untuk perbicaraan. Kanak-kanak berusia satu tahun yang tidak menunjukkan kecenderungan alergi, boleh memberikan kiwi dalam kuantiti yang kecil. Kemudian anda harus mengikuti reaksi serbuk kepada buah.

Tetapi ramai doktor tidak mengesyorkan penggunaan buah eksotik ini pada usia 1-3 tahun.Jika ibu bapa berisiko memperkenalkan kiwi ke dalam menu bayi pada usia ini, maka satu atau dua buah piring atau 1-2 sudu teh kiwi puree tidak lebih daripada 1 kali seminggu dianggap boleh diterima.

Dari umur 3 tahun, anda boleh mengenali bayi anda dengan kiwi tanpa rasa takut. Jumlah buah yang dibenarkan adalah dianggap separuh buah. Beri ia sama ada dalam bentuk pepejal selepas pembersihan, atau dihancurkan dalam serbuk. Anda juga boleh memerah jus dari kiwi dan campurkan dengan jus lain. Pada masa yang sama untuk terlibat dalam buah eksotik, kanak-kanak berusia tiga tahun masih tidak berbaloi. Beri kiwi kepada bayi berumur 3 hingga 5 tahun sekali seminggu.

Bayi makan kiwi
Jangan tergesa-gesa untuk membiasakan kanak-kanak itu dengan buah eksotik seperti itu.

Kanak-kanak yang berumur 5 tahun, dibenarkan oleh doktor untuk makan buah-buahan setiap hari, tetapi masih tidak mengesyorkan makan lebih daripada sekali atau dua kali seminggu.

Sudu kiwi memakan daging
Kanak-kanak dewasa tidak boleh membersihkan kiwi. Potong buahnya separuh dan keluarkan isi dengan sudu

Anda boleh membuat pop kitar semula kiwi semulajadi. Lihat resipi dalam video saluran "Keluarga Masakan".

Pendapat Komarovsky

Ahli pediatrik yang terkenal tidak menasihati memberi ubat buah sehingga saat kanak-kanak mempunyai sekurang-kurangnya satu gigi. Secara purata, ini berlaku pada usia 8 bulan, tetapi juga untuk kanak-kanak seperti itu, Komarovsky tidak mencadangkan memberikan exotik seperti itu untuk tempat kami, seperti kiwi, bersama dengan mangga dan alpukat. Doktor terkenal memanggil epal biasa pilihan terbaik untuk pemakanan buah pertama.

Petua untuk memilih buah yang berkualiti

Membeli kiwi untuk bayi adalah yang terbaik di kedai, tidak di pasaran. Untuk memilih kiwi yang baik, tekan sedikit pada buah dengan dua jari. Sekiranya anda mempunyai buah masak di tangan anda, ia akan menjadi lembut. Buah yang terlalu keras mungkin tidak mencukupi. Tetapi kiwis lembut tidak perlu dibeli, kerana ini bukti keterlambatan.

Selepas menekan, menilai kiwi dalam penampilan:

  • Buah masak akan mempunyai bau yang menyenangkan, sama dengan sitrus.
  • Untuk menyentuh buahnya hendaklah agak padat.
  • Kiwi masak manis akan mempunyai kulit licin elastik. Pada masa yang sama, "kegilaan" buah itu sama sekali tidak berkaitan dengan kualitinya, tetapi bergantung kepada varieti.
  • Warna buah juga ditentukan oleh tahap kematangan dan kepelbagaian.
  • Apabila menekan di tempat jus batang tidak boleh menonjol.
Kiwi masak yang baik
Salah satu kriteria utama apabila membeli kiwi adalah kelembutannya

Jangan beli kiwi, jika kulitnya kering dan berkedut, ada tempat basah, retak atau acuan pada permukaan buah. Jika anda membeli kiwi yang tidak matang, biarkan ia masak pada suhu bilik dari sinar matahari dan sumber haba.

Untuk mempercepatkan masak, letakkan buah dalam beg kertas di mana ia sudah terbaring. pisang, pir atau epal. Buah kiwi yang masak adalah yang terbaik disimpan di dalam peti sejuk untuk mencegah pengeringan.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan