Pada umur berapa anda boleh memberi aprikot kepada seorang kanak-kanak?

Kandungannya

Kami suka buah-buahan untuk rasa yang menyenangkan dan komposisi mineral vitamin yang sihat, jadi tidak menghairankan bahawa ibu ingin memperkenalkan buah-buahan kepada anak-anak mereka dari usia yang sangat muda. Salah satu daripada buah-buahan yang paling disukai kanak-kanak boleh dipanggil aprikot. Untuk mengenali kanak-kanak dengan mereka dengan betul, anda harus terlebih dahulu belajar tentang manfaat dan beberapa ciri penggunaannya.

Faedahnya

 • Kaya dengan karotena, tiamin, vitamin PP, magnesium, kalium, fosforus, yodium dan besi.
 • Kesan positif terhadap kerja miokardium dan otak.
 • Terdapat kesan yang baik terhadap keadaan visi, tulang, rambut, gigi dan kuku.
 • Anemia boleh dicegah dan tahap hemoglobin dapat ditingkatkan.
 • Buah adalah baik untuk pencernaan, kerana ia membantu untuk menghapuskan dysbiosis dan kembung. Ia bertindak sebagai julap ringan.
 • Oleh sebab kehadiran pektin, aprikot membantu menghilangkan bahan-bahan berbahaya dan beracun dari tubuh kanak-kanak.

Anda akan mempelajari lebih lanjut mengenai manfaat dengan menonton program "Hidup Sihat".

Cons

 • Reaksi alahan boleh berlaku.
 • Buah-buahan boleh dirawat dengan sebatian kimia yang mempunyai kesan buruk terhadap organisma kanak-kanak yang semakin meningkat.
 • Sekiranya anda memakannya pada perut kosong, gangguan pencernaan adalah mungkin.
 • Oleh kerana kandungan gula tinggi, mereka tidak boleh dimakan diabetis.
Sebelum anda menawarkan aprikot serbuk, pastikan buah segar untuk mengelakkan masalah pencernaan.

Dari berapa bulan boleh anda masukkan ke dalam suapan?

Umur pengenalan aprikot dalam pemakanan bayi bergantung pada jenis pemakanan. Bayi yang disusukan, buah ini diperkenalkan dalam 6-7 bulan selepas bertemu dengan epal, pir dan pisang. Bayi menyusu mula memberikannya sebulan atau dua kemudian.

Aprikot segar ditawarkan kepada kanak-kanak tidak lebih awal daripada 9-10 bulan.

Hitung carta makan anda
Tentukan tarikh kelahiran anak dan cara pemakanan

Dalam bentuk apa yang hendak diberikan?

Biasanya, pengenalan mereka kepada menu kanak-kanak bermula dengan kentang tumbuk.

Ramai ibu memilih makanan aprikot yang sudah siap sedia untuk dimulakan, tetapi jika anda ingin memasak hidangan kecil dengan tangan anda sendiri, anda perlu membeli aprikot masak dan rebus dalam masa 10 minit. Kemudian buah dikupas dan dikupas, pulpa adalah tanah dalam pengisar dan, jika perlu, cecair ditambahkan ke puree (susu, campuran atau air) untuk konsistensi yang diingini.

Bagaimanakah saya boleh menyimpan untuk musim sejuk?

Cara terbaik untuk menyediakan aprikot untuk musim sejuk, yang akan digunakan untuk mempersiapkan bayi, adalah beku. Di dalam penyejuk beku, separuh buah tidak akan kehilangan harta benda mereka.

Anda juga boleh memasak jem yang lazat.

Jem aprikot boleh diberikan kepada kanak-kanak berumur lebih dari dua tahun.

Petua untuk memilih

Apabila membeli aprikot untuk makanan bayi, pilihlah buah masak bersaiz sederhana dengan bau yang menyenangkan. Enggan membeli buah dengan penyok, kawasan rusak atau kerosakan.

Apabila memilih aprikot untuk makanan bayi, pilihlah buah masak dengan permukaan yang utuh.

Bagaimana jika anak menelan tulang?

Batu aprikot berbahaya kerana saiznya yang agak besar dan tepi tajam, tetapi panik dalam kes apabila bayi secara tidak sengaja menelan salah satu daripada mereka tidak perlu jika kanak-kanak tidak mempunyai gejala sedemikian:

 • Muntah berulang.
 • Mual yang teruk.
 • Kesakitan abdomen.
 • Darah dalam najis.

Sekiranya kesejahteraan kanak-kanak itu tidak berubah, hanya lihat serbuk dan kerusinya untuk memastikan tulang-tulang itu keluar secara selamat dengan cara yang semulajadi. Sekiranya terdapat tanda-tanda peringatan, berjumpa doktor dengan segera.

Apa yang perlu dilakukan jika anda alah?

Aprikot dianggap sebagai buah alergen, jadi bayi yang cuba merosakkannya untuk kali pertama mungkin mengalami ruam, loya, cirit-birit, kemerahan kulit dan tanda-tanda tidak bertoleransi. Terdapat juga tindak balas kumulatif, apabila alahan berlaku selepas beberapa hari kentang tumbuk, apabila produk diberikan setiap hari dengan peningkatan dalam hidangan.

Sekiranya ada tindak balas negatif kepada makanan aprikot, produk baru akan dibatalkan serta-merta dan dicuba semula dalam diet hanya selepas beberapa bulan. Sekiranya alahannya teruk, anda perlu berjumpa doktor untuk memilih ubat antihistamin yang sesuai.

Untuk maklumat tentang mengapa buah buahan tidak boleh dimakan pada waktu pagi dan apa yang perlu dipertimbangkan semasa memilih, lihat dalam pemindahan "OTC".

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan