Pada umur berapa anda boleh memberikan pir kepada kanak-kanak?

Kandungannya

Grudnichkov mula memperkenalkan makanan baru dari usia 6 bulan, dan buat kali pertama bayi-buatan dirawat dengan bubur atau sayur-sayuran satu atau dua bulan lebih awal. Apabila tiba masanya untuk makanan buah-buahan, mereka sering bermula dengan buah-buahan tempatan, contohnya, epal dan pir. Oleh itu, mana-mana ibu perlu mengetahui apa yang berguna untuk pir bayi, dalam bentuk apa yang dapat diberikan kepada anak kecil dan bagaimana memilih buah berkualiti tinggi.

Bayi dengan pir
Pear adalah sempurna untuk pemakanan buah pertama

Faedahnya

 • Pear mengandungi fruktosa, sukrosa dan glukosa, serta pektin, tanin dan asid organik.
 • Pulpa Pear adalah sumber yang baik dari vitamin PP, C, kumpulan B dan karotena.
 • Pear kaya dengan mineral, antaranya ialah zink, fluorin, kobalt, tembaga, yodium, vanadium, nikel, molibdenum.
 • Pear diserap dengan baik, meningkatkan mood, melegakan ketegangan saraf, nada dan menormalkan irama jantung.
 • Pear mempunyai kesan diuretic, disinfecting, antipiretik, berlabuh dan ekspektoran.
 • Pear dikaitkan dengan produk alergen rendah.

Cons

 • Makan pear segar boleh menyebabkan berat badan perut.
 • Buah ini dikontraindikasikan dalam gastritis dan kolitis.
Pear untuk kanak-kanak
Pear sangat membantu dan jarang menyebabkan alahan.

Adakah kerusi kanak-kanak lemah atau sedang naik?

Pear mempunyai kesan penetapan dan astringen pada bangku, jadi buah-buahan ini sering digunakan untuk gangguan fungsi pencernaan, di mana bangku itu cair.

Pear lebih masak boleh melemahkan, jadi ia harus digunakan dengan sangat berhati-hati.

Dari umur berapa anda boleh meletakkan makanan pelengkap?

Biasanya, pir yang diperkenalkan kepada kanak-kanak yang telah mencuba epal. Ini berlaku pada kira-kira 7 bulan pada bayi yang diberi susu ibu, atau pada 5-6 bulan dalam serbuk pada makanan buatan.

Kanak-kanak itu memakan pir dalam pelukan
Anda boleh menawarkan anak anda sekeping pir dalam penjaring
Hitung carta makan anda
Tentukan tarikh kelahiran anak dan cara pemakanan

Dalam bentuk apa yang hendak diberikan?

Sekiranya kanak-kanak belum mencuba pir, sebelum ini, ia disyorkan untuk memasak kentang tumbuk daripada pear panggang atau rebus.

Baking mengurangkan jumlah alergen, jadi pir ini diberikan kepada bayi dengan diatesis. Buah itu dibasuh, dibersihkan dari teras dan diletakkan di dalam ketuhar selama 10-15 minit, kemudian disejukkan, pulpa dibuang dan dibuang sedikit untuk diberikan kepada anak kecil.

Untuk buah pear dan tulen yang dikupas, anda boleh mendidih mereka untuk seketika dalam sedikit air, dan kemudian buat kentang lecek. Kombinasi tulen pir dengan buah-buahan lain yang sudah biasa dengan bayi dialu-alukan, contohnya, kanak-kanak boleh membuat puree epal-ape.

Sebagai tambahan kepada tulen, pir diberikan kepada kanak-kanak dalam bentuk:

 • Potong buah segar (dari 11 bulan).
 • Kompaun pir kering (dari 6-7 bulan).
 • Jus Pear (dari 7-8 bulan).

Untuk mengetahui bagaimana membuat pear puree, lihat video berikut.

Bagaimana untuk memasuki diet?

Sampel pir pertama perlu diadakan untuk sarapan pagi, supaya pada akhir hari toleransi anak terhadap buah harus diperhatikan. Ketumpatan memberikan separuh sesudu purc puree dan menonton tindak balas. Sekiranya tiada gejala-gejala buruk muncul, pir mula diberi pada pemakanan keempat.

Pada masa yang sama, serbuk makan botol ditawarkan sehingga 30 g purc puree pada usia 5 bulan dan sehingga 60 g dari 6 bulan.Selepas makan, bubur pir bayi diberi makan dengan campuran.

Bayi yang diberi susu ibu pada umur 6-7 bulan diberikan sehingga 30 g purc puree, dan lapan bulan - sehingga 70 g.

Dari umur 7 bulan, mereka mula menawarkan jus pear kepada kanak-kanak tiruan, memberikannya kepada makanan ketiga maksimum 30 ml. Kanak-kanak di HB ditawarkan jus buah pear pada usia 8 bulan.

Petua untuk memilih

Sekiranya anda ingin memberikan pir kepada bayi anda, pilih buah masak dan sederhana yang lembut tanpa sebarang kerosakan dan bahagian busuk. Untuk melakukan ini, hati-hati periksa pir, rasakan dan bau. Bau manis yang menyenangkan akan memberitahu anda bahawa buah masak.

Apa yang perlu dilakukan jika anda alah?

Menyedari tindak balas yang merugikan kanak-kanak itu ke pir, produk itu harus dikecualikan daripada pemakanan anak itu untuk beberapa waktu. Selepas 1-2 bulan, anda boleh cuba memasuki buah ini dalam diet sekali lagi. Jika kanak-kanak masih bertindak balas terhadap pir dengan reaksi alahan, ia tidak diberikan kepada kanak-kanak sehingga umur 3 atau lebih lama, sehingga alahan terus berlanjutan.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan