Pada umur berapa anda boleh memberi telur kepada seorang kanak-kanak?

Kandungannya

Telur adalah produk makanan bayi yang berharga, jadi ia termasuk dalam pemakanan bayi dari usia dini. Tetapi, apabila tiba masanya untuk memasukkannya ke dalam menu kanak-kanak, ibu bapa mula meragui berapa usia dan berapa banyak yang menawarkan telur untuk serbuk, bagaimana untuk mempersiapkan mereka dengan betul dan bagaimana mereka boleh berbahaya bagi anak-anak kecil. Di samping itu, mereka tertanya-tanya sama ada ia lebih baik untuk memberikan telur puyuh kepada puyuh, dan tidak kepada ayam. Mari analisa soalan-soalan itu dengan lebih terperinci.

Telur ayam yang dimasak
Kanak-kanak suka telur, dan berapa banyak masakan yang boleh dimasak dengan mereka!

Faedahnya

  • Telur memberikan protein badan haiwan ke tubuh anak dengan komposisi asid amino lengkap. Mereka penting untuk membina tisu pada bayi yang sedang berkembang.
  • Kuning telur adalah sumber vitamin yang larut dalam lemak. Tanpa pendapatan yang mencukupi, pertumbuhan tubuh kanak-kanak dan kerja-kerja pelbagai sistem badan bayi terganggu.
  • Juga, kuning telur diperhatikan untuk komposisi mineral yang kaya, berkat kesihatan kulit bayi, imuniti dan fungsi sistem saraf dikekalkan.
  • Mereka diklasifikasikan sebagai makanan pemakanan dan rendah kalori, jadi mereka termasuk dalam diet kanak-kanak dari berat badan apa pun, dan juga boleh dimakan pada bila-bila masa sepanjang hari.

Harm dan kontraindikasi

Sebelum ini, telur dianggap sebagai produk yang berbahaya kerana adanya kolesterol dalam komposisinya. Mereka dipanggil penyebab penyakit kardiovaskular, mendakwa bahawa penggunaan mereka meningkatkan tahap kolesterol, yang menyumbat saluran darah.

Sekarang, selepas banyak kajian, diketahui bahawa kolesterol dalam telur tidak mempunyai kesan negatif pada tubuh. Sebaliknya, asid tak jenuh dan lesitin yang terdapat dalam telur menurunkan tahap trigliserida.

Ibu dan anak perempuan makan telur
Makan telur secara sederhana akan memberi manfaat kepada anda dan bayi.

Kenapa alahan ada?

Telur (terutamanya ayam) sering menyebabkan reaksi alahan yang berkaitan dengan kehadiran protein haiwan dalam komposisi mereka, yang sangat alergenik. Terdapat pendapat bahawa telur puyuh tidak boleh alergenik dan boleh digunakan oleh anak-anak dengan selamat, namun, terdapat kes reaksi alergi terhadap jenis telur ini.

Apakah alergenik - protein atau kuning telur?

Oleh kerana allergenicity tertinggi dicirikan oleh molekul putih dan kandungannya dalam telur tupai lebih daripada pada kuning telur, maka putih telur sering menyebabkan reaksi alahan. Pada masa yang sama, sistem imun bayi juga boleh bertindak balas secara negatif kepada kuning, walaupun lebih kerap. Di samping itu, semasa penyediaan telur kuning telur yang sepenuhnya dan putih sangat sukar, oleh itu, dengan adanya alergi, penggunaan kuning yang berasingan juga tidak disyorkan.

Lebih banyak pada ciri input kuning untuk menarik baca dalam artikel lain.

Bayi melihat telur
Kerana alergi telur sering berlaku, perlu memasukkan makanan ke dalam diet dengan berhati-hati.

Mengapa tidak memberi telur mentah kanak-kanak?

Telur boleh menyebabkan pencemaran Salmonella, terutama jika ia buatan sendiri dan tidak menjalani rawatan haba yang betul. Untuk mencegah perkembangan salmonellosis, kanak-kanak itu tidak seharusnya diberikan telur apa-apa mentah burung. Rawatan haba perlu berlangsung sekurang-kurangnya 5-10 minit, jadi memberi telur yang lembut kepada anak-anak juga tidak disyorkan.

Ayam atau puyuh lebih sihat?

Telur ayam dianggap paling optimum untuk memberi makan seorang anak, dengan nilai nutrisi dan kosnya. Manfaat telur puyuh sedikit lebih tinggi, tetapi kos produk tersebut lebih daripada telur ayam. Sebagai contoh, telur puyuh mempunyai kandungan mineral yang lebih tinggi, vitamin B1, A dan B2, serta asid amino penting. Anda boleh mengesahkan ini dari jadual ini:

Telur ayam

Telur puyuh

Kandungan kalori

155 kcal

168 kcal

Protein

12.7 g

11.9 g

Tryptophan

0.17 g

0.21 g

Methionine

0.38 g

0.42 g

Lemak

11.5 g

13.1 g

Karbohidrat

1.1 g

0.6 g

Vitamin B1

66 mcg

110 mcg

Vitamin B2

500 mcg

650 mcg

Vitamin B12

1.1 mcg

1.6 mcg

Vitamin A

140 mcg

470 mcg

Vitamin PP

98 mcg

300 mcg

Karotenoid

642 mg

697 mg

Natrium

137 mg

115 mg

Kalsium

50 mg

54 mg

Fosforus

172 mg

218 mg

Magnesium

12 mg

32 mg

Besi

1.2 mg

3.2 mg

Secara umum, tidak ada perbezaan asas dalam faedah telur ayam dan puyuh. Lihatlah dalam video Dr Komarovsky.

Apa telur tidak boleh diberikan serbuk?

Kanak-kanak tidak boleh diberikan telur ayam, kerana mereka mempunyai komposisi yang kurang berguna, dan kolesterol terkandung lebih daripada telur ayam dan puyuh. Ia juga tidak digalakkan untuk memasak telur itik atau telur untuk kanak-kanak. Alasannya ialah mereka lebih alah dan mengandungi lebih banyak lemak. Selain itu, risiko menangkap salmonellosis daripada telur tersebut jauh lebih tinggi daripada telur ayam.

Bagaimana untuk memasukkan suapan?

Bayi diperkenalkan kepada telur dari umur 7-9 bulan. Pertama, remah-remahnya mencuba sebiji kuning telur rebus. Ini berlaku pada 9 bulan untuk bayi yang disusui atau 1-2 bulan lebih awal untuk kanak-kanak yang diberi campuran.

Jumlah kuning telur secara beransur-ansur meningkat kepada satu perempat, dan kemudian setengah hari. Ia biasanya dimajukan dan ditambah dengan hidangan sayuran atau bubur. Dari awal tahun ini, mereka mula memberikan telur bayi dengan protein. Ini membolehkan anda menambah menu untuk karapuz omelet stim, pelbagai souffle, casseroles.

Bayi makan telur di dalam godaan
Dari 7 bulan anda boleh mula memasukkan telur ke dalam diet anak.
Hitung carta makan anda
Tentukan tarikh kelahiran anak dan cara pemakanan

Berapa banyak telur sehari (minggu) boleh diberikan kepada bayi berusia 1 tahun atau lebih daripada seorang anak dewasa?

Kadar penggunaan telur untuk bayi bergantung kepada jenis telur dan umur bayi:

Umur

Telur ayam

Telur puyuh

Sehingga 12 bulan

Setengah kuning setiap hari

Satu kuning setiap hari

Dari 1 hingga 3 tahun

1 keping 2 hingga 4 kali seminggu

1 keping pada hari itu

Dari 4 hingga 7 tahun

Sehingga 3 pcs pada hari itu

Di atas 7 tahun

Sehingga 4 pcs. pada hari itu

Apa hidangan boleh dimasak?

Telur untuk bayi tidak hanya direbus, tetapi juga ditambah kepada pelbagai hidangan, dan juga digunakan untuk membuat souffles dan omelet. Kanak-kanak yang lebih tua dimasak telur hancur, sambil menambah keju, ham, tomato dan sayur-sayuran lain. Dalam menu kanak-kanak, ia juga boleh menjadi ramuan dalam salad, sandwic, sup sejuk, atau baking.

Kraf telur yang boleh dimakan
Daripada telur, anda boleh membuat banyak kraftangan yang boleh dimakan, yang kemudian dimakan dengan keseronokan

Bagaimana dan berapa banyak untuk memasak?

Rebus ayam telur harus kira-kira 8-10 minit, puyuh - kira-kira 2-3 minit. Sekiranya memasak kurang tahan, risiko jangkitan salmonellosis dari hidangan tersebut akan lebih tinggi daripada telur rebus. Tetapi anda juga tidak harus membenarkan rawatan haba yang sangat panjang, kerana ini boleh menjejaskan penampilan dan kualiti produk.

Petua

  • Basuh telur dengan teliti sebelum memasak atau memasak sebarang makanan.
  • Setelah menyediakan telur rebus untuk serbuk untuk pertama kalinya, bayi harus diberi serbuk yang sangat kecil dari sebuah produk, ukuran kepala pertandingan.
  • Adalah lebih baik untuk menambah sebilangan kecil anak ayam rebus kepada bubur, yang akan dimakan bayi pada waktu pagi, untuk diperhatikan pada waktu petang sama ada reaksi negatif telah muncul pada produk baru.
  • Ingat bahawa kuning tidak boleh ditawarkan untuk kali pertama jika anak sakit atau baru-baru ini mencuba beberapa produk lain yang tidak dikenali.
Bayi makan telur rebus
Ia tidak disyorkan untuk memberikan telur mentah kepada kanak-kanak.

Bagaimana untuk memilih?

Ingat bahawa warna dan saiz kulit tidak berkaitan dengan nilai pemakanan dan kualiti produk. Lebih penting lagi untuk memberi perhatian kepada kesegaran dan integriti telur. Jangan beli telur yang mempunyai retak atau kerepek. Anda juga harus berhati-hati dengan telur yang sangat bersih - jika mereka telah dibasuh sebelum dijual, maka mereka mengeluarkan filem pelindung dari permukaan mereka, akibatnya mereka akan merosot lebih cepat.

Cuba dapatkannya di tempat yang diperiksa di mana anda boleh yakin tentang kualiti dan kesegaran produk. Di rumah, anda boleh menyemak sama ada telur segar di hadapan anda dengan mencelupkannya dalam periuk dengan air sejuk. Produk substandard akan terus terapung, dan yang baru akan tenggelam ke bahagian bawah.

Telur ayam dengan muka dicat
Beli secara eksklusif telur keseluruhan dan segar
Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan