Pada umur berapa anda boleh memberi anak ceri?

Kandungannya

Pada musim beri dan buah-buahan jadi mahu merawat serbuk yang berguna, contohnya, ceri berair. Tetapi adakah mungkin untuk memberikannya pada usia sehingga setahun, bagaimana buah-buahannya berbahaya dan bagaimana dengan betul memperkenalkan serbuk kepada ceri?

Faedahnya

 • Suplemen diet dengan karoten, asid folik, tocopherol, vitamin C, B1, PP dan B2.
 • Pulpa beri ini kaya dengan unsur mikro dan makro, termasuk banyak zink, tembaga, mangan, molibdenum, fluorin, yodium, besi, kalium dan kobalt.
 • Oleh kerana terdapatnya bahan pektin, penggunaan beri tersebut menyumbang kepada penghapusan sebatian nitrogen dan bahan berbahaya yang lain.
 • Mengandungi banyak asid organik yang penting untuk kerja tubuh kanak-kanak
 • Terdapat keupayaan untuk menguatkan miokardium dan memberi kesan positif kepada kapilari dan komposisi darah, mengurangkan risiko trombosis.
 • Ceri dikenali sebagai antibiotik semulajadi.
 • Walaupun ia merah, ia jarang menyebabkan tindak balas alergi.
Cherry untuk kanak-kanak
Cherry sangat berguna dan alergen rendah.

Cons

 • Tidak disyorkan apabila gastroenteritis, ulser peptik atau najis longgar.
 • Berry ini tidak boleh dimakan dalam kencing manis.
 • Penggunaan yang berlebihan mempunyai kesan negatif terhadap enamel gigi.
 • Di dalam tulang ada bahan berbahaya, jadi ibu bapa perlu memberikan beri anak-anak tanpa batu.

Mengenai faedah dan bahaya, lihat program "Untuk hidup sihat."

Dari umur berapa anda boleh meletakkan makanan pelengkap?

Ceri segar dinasihatkan untuk memberi kepada anak-anak lebih tua daripada setahun, dan jus dari beri ini boleh dimasukkan ke dalam menu bayi dari 10 bulan.

Hitung carta makan anda
Tentukan tarikh kelahiran anak dan cara pemakanan

Dalam bentuk apa yang hendak diberikan?

Pertama, kanak-kanak diperkenalkan kepada ceri dalam bentuk jus, sambil menambahkannya kepada jus buah-buahan dan berry yang sudah dicuba.

Bayi berusia satu tahun ditawarkan buah segar. Mereka dibasuh dengan teliti dan dibahagikan kepada bahagian. Sekiranya dikehendaki, ceri boleh dibersihkan dan dikupas.

Kanak-kanak berumur 1.5-2 tahun juga diberi sebagai sebahagian daripada pelbagai hidangan - pai, salad, ladu, muffin, koktel dan lain-lain.

Jus ceri
Jus ceri dicairkan boleh mula memasuki diet seorang kanak-kanak dari 10 bulan

Bagaimana untuk memasuki diet?

Bahagian pertama ceri yang dicuba oleh kanak-kanak itu kecil, misalnya, separuh daripada satu buah. Dia diberikan untuk sarapan pagi dan, sehingga akhir hari, mereka melihat sama ada tanda-tanda tidak bertoleransi telah muncul.

Sekiranya bayi berasa sihat, jumlahnya dalam menu harian boleh meningkat secara beransur-ansur sehingga 40-50 gram, dan untuk kanak-kanak berumur lebih dari tiga tahun - sehingga 100-150 gram.

Petua untuk memilih

Apabila membeli buah beri di pasaran, ambil ceri yang tidak dirawat dan kering untuk anak anda, yang tidak mempunyai acuan atau kotoran. Ia harus masak, kerana ia tidak masak selepas musim menuai. Adalah lebih baik untuk membeli ceri dengan batang buah.

Sekiranya anda ingin membeli produk beku, pastikan bahawa beg di dalamnya adalah rapuh. Sekiranya anda mendapati beri dalam beg yang dibutakan dalam satu bungkusan, jangan beli, kerana ia dibekukan lagi.

Apa yang berlaku jika anak menelan tulang?

Bahaya lubang ceri adalah kandungan zat yang dapat menyebabkan keracunan, jadi lebih baik untuk memberi anak-anak berry berry. Pada masa yang sama, hanya sejumlah besar lubang berbahaya, yang juga boleh menyebabkan halangan atau sembelit.

Jika bayi menelan satu atau dua tulang, masalah akan timbul. Mereka akan keluar dari tubuhnya dengan najis.

Apa yang perlu dilakukan jika anda alah?

Jika ruam, gatal-gatal dan manifestasi lain tindak balas alahan berlaku, ceri dikecualikan daripada diet anak sekurang-kurangnya 1-2 bulan. Sekiranya ujian ini juga alergi, pengenalan menu menu ditangguhkan sehingga umur 3 tahun ke atas.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan