Dari berapa bulan anda boleh memberi bayi pisang?

Kandungannya

Apabila tiba masanya untuk memperkenalkan buah-buahan ke dalam diet bayi, pisang menyebabkan soalan ibu dan kebimbangan kerana asal mereka asing. Adakah mungkin untuk memberi bayi mereka dan berapa umur yang terbaik untuk dilakukan?

Pisang untuk kanak-kanak
Hampir semua kanak-kanak seperti pisang

Kebaikan

 • Mereka mempunyai tekstur lembut yang menyenangkan dan rasa manis, terima kasih kepada produk yang popular dengan kebanyakan kanak-kanak.
 • Ia boleh menjilat dan menghisap. Mengunyah sangat mudah.
 • Buah ini kaya dengan mikro dan makroel yang penting untuk pembentukan otak, sistem tulang, darah dan organ-organ lain bayi. Antaranya ialah besi, kalium, fluorin dan banyak lagi.
 • Dua puluh peratus daripada komposisi ini diwakili oleh karbohidrat, yang cepat berpecah dan diserap dengan baik di dalam tubuh anak-anak.
 • Buah ini mengandungi banyak vitamin B, dan juga asid askorbik.
 • Beliau menyatakan sifatnya untuk meningkatkan mood dan mempromosikan tumpuan.
 • Buah ini mudah dimakan untuk berjalan-jalan atau di jalan dan memberi bayi apabila dia lapar.
Seorang kanak-kanak makan pisang dengan sukacitanya
Buah-buahan adalah buah-buahan yang sangat sihat, tetapi mereka perlu ditambah dengan diet dengan hati-hati.

Cons

 • Boleh menyebabkan masalah pencernaan, jika anda memasukkannya ke dalam diet bayi terlalu awal dan dalam jumlah besar.
 • Walaupun reaksi alergi terhadapnya sangat jarang, namun ia masih berlaku, jadi hidangan pertama buah eksotik haruslah kecil, dan pengenalan pisang dalam menu harus dilakukan dengan teliti dan perlahan.
 • Mereka dirujuk sebagai buah-buahan yang cukup tinggi kalori, jadi dalam diet kanak-kanak yang cenderung untuk mendapatkan berat badan berlebihan, mereka adalah yang terbaik.

Kesan sampingan yang mungkin

Apabila diperkenalkan ke dalam menu kanak-kanak pada usia yang sangat awal, buah-buahan seperti ini boleh menyebabkan gangguan sistem pencernaan. Mereka ditunjukkan dalam cirit-birit bayi, belching, kecemasan abdomen, muntah-muntah dan lain-lain gejala yang tidak menyenangkan.

Oleh kerana pisang adalah sifat penetapan yang berbeza, bayi-bayi yang terdedah kepada sembelit, buah ini dalam kuantiti yang banyak tidak boleh diberikan.

Dari umur apa yang lebih baik untuk diberikan?

Masa yang tepat di mana pisang disyorkan untuk mula digunakan untuk bayi yang sedang hamil tidak. Walau bagaimanapun, masa yang optimum untuk memberi makan buah adalah umur 8-9 bulan, tidak kira jenis pemakanan. Terdapat ibu-ibu yang memberikan bayi mereka sebulan, tetapi mereka mengambil banyak risiko: pakar-pakar secara mutlak tidak mengesyorkan memberi makan bayi di bawah enam bulan dengan pisang.

Pisang lure
Pisang tidak boleh dimasukkan ke dalam diet seorang kanak-kanak di bawah 6 bulan

Masuk ke dalam diet

Untuk sampel pertama, dinasihatkan untuk menggunakan pisang dalam bentuk kentang tumbuk dalam jumlah satu sudu. Walaupun kanak-kanak benar-benar menyukainya, anda tidak perlu tergesa-gesa untuk meningkatkan dos. Memastikan tiada ruam kulit, dan kerusi tidak berubah, pada masa lain ia dapat diberikan lebih banyak.

Jika keadaan bayi telah berubah, kebiasaannya dengan produk harus ditangguhkan untuk beberapa waktu (contohnya, selama sebulan). Menjelang tahun kanak-kanak boleh makan setengah pisang setiap hari, dan tidak lagi perlu mengisar. Anda boleh memberi buah keseluruhan kepada kanak-kanak dalam masa 1.5 tahun.

Hitung carta makan anda
Tentukan tarikh kelahiran anak dan cara pemakanan

Dalam bentuk apa yang boleh saya berikan?

Walaupun anda boleh melihat pisang tumbuk siap di rak, mudah untuk menjadikannya sendiri. Pisang yang dikupas dipotong dan dirawat dengan stim (menggunakan mandi wap), selepas itu disebat dalam pengisar atau hanya dihiasi dengan garpu. Anda boleh menggunakan kentang lenyap untuk kentang tumbuk. Selanjutnya, untuk sampel pertama dalam serbuk yang dimasak, ia patut menambah sedikit susu ibu atau campuran yang dimakan bayi.

Pisang pisang
Mash sendiri dengan memilih pisang berkualiti tinggi.

Juga, kenalan pertama boleh dibuat dengan buah "diperah". Balut sehelai pisang dalam kain kasa yang bersih dan lepaskannya agar puri itu keluar melalui lubang. Beri beberapa titisan, secara beransur-ansur menambah jumlahnya.

Pisang, seperti buah-buahan lain, boleh ditambah dengan selamat kepada anak dalam bubur. Juga tumbuhan itu boleh diubah dengan menambahkan dihancurkan kuki atau bercampur dengan produk susu yang ditapai.

Bagaimana untuk memilih?

Untuk menu kanak-kanak, pisang perlu memilih masak. Buah mesti mempunyai warna kuning cerah. Jika anda membeli buah kehijauan, ia boleh menyebabkan masalah pencernaan pada bayi. Setelah membeli buah-buahan yang tidak matang, biarkan ia berbaring di rumah beberapa hari sebelum memperoleh warna kuning.

Juga, jangan beli pisang dengan titik hitam untuk kanak-kanak, kerana ini adalah tanda buah masak. Ia adalah dari dia bahawa kemunculan alahan mungkin.

Jika anda memilih serba pisang kaleng, beri perhatian kepada kemunculan pakej, serta kehidupan rak.

Pisang berkualiti tinggi untuk memberi makan
Pisang berkualiti tinggi mudah dikenali dengan penampilannya.

Petua berguna

 • Mereka tidak seharusnya diberikan sebagai makanan pelengkap pertama, kerana rasa manis dan rasa halus dapat menyebabkan bayi tidak makan makanan lain, seperti bubur atau bubur sayuran.
 • Untuk kenalan pertama, anda tidak sepatutnya membeli buah di pasaran. Pada tahun-tahun pertama adalah lebih baik untuk memberikan buah-buahan bayi yang diuji dan disahkan, jadi lebih disukai untuk membawa mereka di kedai.
Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan