Dari berapa usia boleh diberikan kepada kanak-kanak dan apa faedahnya?

Kandungannya

Makanan laut dicintai oleh ramai orang dewasa, jadi hidangan dengan penambahan mereka semakin muncul di meja senegara kita. Salah satu yang paling popular adalah udang, dengan mana mereka menyediakan salad, sup dan hidangan lazat yang lain. Sekiranya terdapat anak kecil dalam keluarga, persoalan logis timbul sama ada mereka boleh diberikan kepada bayi. Mari lihat bagaimana makanan laut itu berguna untuk tubuh seorang anak, dari umur berapa anda boleh memberi kanak-kanak satu percikan udang dan cara terbaik untuk mempersiapkan mereka untuk menu kanak-kanak.

Kebaikan

  • Mereka adalah produk kalori rendah yang mudah dan cepat dicerna.
  • Mereka mengandungi protein mudah dicerna, yang mempunyai semua asid amino penting untuk pertumbuhan. Mereka juga mengandungi vitamin A, E, D, C. asid lemak dan unsur surih yang bermanfaat (yodium, kalsium, besi, zink, fosforus dan lain-lain).
  • Mereka mempunyai rasa yang menyenangkan, dan penambahan mereka kepada hidangan yang biasa, misalnya, dalam salad, menjadikannya lebih halus.
Udang mengandungi banyak unsur yang bermanfaat kepada tubuh.

Cons

  • Udang, seperti makanan laut lain, sering menjadi penyebab alahan makanan.
  • Di rak-rak kedai kami tidak hanya udang yang ditangkap di perairan semulajadi, tetapi juga makanan laut dari ladang-ladang khas yang mungkin mengandungi antibiotik dan hormon pertumbuhan.
  • Penyediaan sering melibatkan penggunaan sejumlah besar garam, yang tidak boleh dipanggil berguna untuk badan kanak-kanak (lebihan garam boleh menyebabkan edema).
Udang boleh menyebabkan alahan

Dari berapa usia yang boleh saya berikan?

Seorang ahli pediatrik tidak menasihatkan memberikan udang kepada kanak-kanak di bawah umur satu tahun, tetapi kebanyakan doktor menasihatkan mereka untuk menunggu sedikit lebih lama dengan pengenalan makanan laut ke dalam diet selepas setahun.

Jika anda memberikan udang bayi dalam 1 tahun, ia boleh menjadi prasyarat untuk perkembangan alergi terhadap makanan laut, dan kadang-kadang menimbulkan reaksi kepada alergen bukan makanan. Di samping itu, ibu tidak dapat memastikan kualiti mereka, membeli produk di kedai, jadi walaupun dalam 2 tahun, hidangan makanan laut tidak boleh dianggap selamat untuk kanak-kanak.

Menurut kebanyakan ahli pediatrik, siapa yang dimiliki oleh Dr. Komarovsky, udang boleh dimasukkan ke dalam menu kanak-kanak ketika berusia 3 tahun. Anda boleh mencuba sedikit lebih awal (dari 1.5 tahun) dengan kekurangan protein dalam diet bayi dan dengan syarat bahawa serbuk tidak mempunyai kecenderungan alergi, dan apabila mendidih garam akan digunakan dalam jumlah minimum.

Doktor menyarankan agar tidak memberi udang kepada kanak-kanak di bawah umur 3 tahun

Masuk ke dalam diet

Bahagian pertama udang haruslah jumlah minimum makanan laut ini, sebagai contoh, satu perkara kecil. Satu produk baru harus diberikan pada waktu pagi untuk melihat kemungkinan reaksi alergi pada siang hari. Jika alahan tidak berlaku, kali seterusnya jumlahnya meningkat.

Mereka boleh diberikan kepada anak bukan ikan atau hidangan daging. Penggantian ini hanya disyorkan sekali seminggu. Di samping itu, kanak-kanak di bawah umur 5 tahun tidak boleh diberikan lebih daripada 50 gram seafood seperti sehari, dan kanak-kanak berumur lebih dari 5 tahun boleh menerima satu hidangan makanan laut seperti 80-100 g.

Bermula untuk memperkenalkan udang dalam diet seorang kanak-kanak boleh dari 3 tahun, tidak lebih daripada 1 kali seminggu, satu perkara pada satu masa

Kaedah memasak

Selalunya untuk kanak-kanak mereka direbus selama 2-5 minit dan disajikan dengan hidangan sampingan. Di samping itu, mereka boleh menjadi ramuan dalam sup, salad, pastri gourmet atau hidangan lain. Udang juga boleh digoreng dalam sedikit minyak zaitun.

Petua untuk memilih

Berhati-hati memeriksa mereka apabila membeli.Produk berkualiti, apabila ia datang kepada udang masak dan beku, merah jambu atau karang, dan kepalanya mungkin berwarna hijau atau coklat. Jika kepalanya hitam, makanan laut seperti itu harus dibuang. Mengikut saiz, pilih udang kecil, kerana nutrien terkandung dalamnya dalam kuantiti yang lebih besar daripada yang besar.

Untuk perbandingan udang dan sotong dari segi protein, kolesterol dan asid lemak omega-3 polyunsaturated, lihat "Hidup Sihat".

Mengenai bagaimana mereka ditanam, lihat program "Galileo".

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan