Bilakah saya boleh memberi kubis putih bayi?

Kandungannya

Brokoli, pucuk Brussels dan kembang kol dimasukkan ke dalam menu kanak-kanak seawal tahun pertama kehidupan, tetapi kebanyakan ibu takut dengan kubis putih. Adakah mungkin untuk memperkenalkan sayuran ini dalam pemakanan bayi, bagaimana ia berguna dan bagaimana memasaknya untuk kanak-kanak?

Faedahnya

Sayuran ini, yang disimpan dengan baik di latitud kami, mengandungi bahan vitamin dan mineral yang berguna, khususnya, fosforus, kalsium, asid askorbik dan vitamin B.

Di samping itu, ia mempunyai kelebihan lain:

 • Ia tergolong dalam produk hypoallergenic.
 • Ini adalah produk kalori rendah yang boleh dimasukkan ke dalam menu anak yang berlebihan berat badan.
 • Apabila segar, ia merangsang pengeluaran enzim dan pergerakan usus.
 • Kubis asam kaya dengan vitamin C, A dan kumpulan B.
Kubis putih dalam diet bayi akan mengisi organisma kecil dengan vitamin yang diperlukan

Anda boleh mengetahui lebih lanjut mengenai manfaat daripada program "Hidup Sihat".

Cons

 • Oleh kerana kandungan serat kasar, ia boleh mengganggu mukosa gastrousus.
 • Mengambil sejumlah besar menyebabkan sakit perut, kembung dan masalah dengan najis.
 • Walaupun jarang, mungkin terdapat alergi.
 • Sauerkraut mengandungi cuka, yang boleh merosakkan saluran pencernaan kanak-kanak.
 • Oleh kerana peningkatan kandungan histamin dalam sauerkraut, penggunaannya boleh menyebabkan tindak balas pseudo-alergi (ada tanda-tanda alergi).
Masalah dengan asimilasi kubis boleh dielakkan dengan memasukkannya ke dalam diet bayi dalam bahagian yang minima

Dari berapa usia yang boleh saya berikan?

 • Kubis putih boleh diberikan kepada kanak-kanak lebih muda daripada setahun, tetapi hanya selepas bertemu dengan sayur-sayuran lain - zucchini, kembang kol, lobak merah, labu, kentang, brokoli dan lain-lain. Menambah kubis untuk hidangan sayuran untuk kanak-kanak adalah dinasihatkan tidak lebih awal daripada umur 7-8 bulan.
 • Dalam bentuk segar, ia boleh dimasukkan dalam menu kanak-kanak dari umur 3 tahun, dengan syarat bayi tidak mempunyai penyakit saluran pencernaan, seperti gastritis atau pankreatitis. Di samping itu, kanak-kanak harus mengunyah makanan dengan cukup baik untuk dimakan.
 • Tunggul dianggap sebagai makanan yang berbahaya, kerana pelbagai sebatian berbahaya berkumpul di dalamnya semasa masak sayuran. Atas sebab ini, kanak-kanak tidak boleh diberi batang.
 • Dalam bentuk terikan, ia dibenarkan dalam pemakanan kanak-kanak yang berumur lebih dari 3 tahun, tetapi dalam kuantiti yang kecil.
Bercakap dengan pakar pediatrik anda sebelum membuat keputusan untuk memberi kubis putih kepada bayi anda.
Hitung carta makan anda
Tentukan tarikh kelahiran anak dan cara pemakanan

Masuk ke dalam diet

Untuk membiasakan kanak-kanak dengan kubis putih tanpa merugikan kesihatannya, anda harus menambah sedikit sayuran ini dalam kentang tumbuk pelbagai komponen dan menonton tindak balas anak kecil untuk makanan ini. Jika kanak-kanak memindahkan produk ini secara normal, kali berikutnya jumlahnya dalam kentang tumbuk boleh sedikit meningkat. Sekiranya terdapat tanda-tanda tidak bertoleransi, pengenalan kepada makanan tambahan perlu ditangguhkan.

Kubis bayi harus diperkenalkan ke dalam diet secara beransur-ansur, menambahnya kepada hidangan dari sayur-sayuran lain

Kaedah memasak

Hidangan kubis bebas untuk kanak-kanak di bawah satu tahun tidak dimasak. Sayur-sayuran ditambah kepada kentang tumbuk dengan lain-lain jenis kubis, lobak merah dan sayur-sayuran lain, dan mereka juga menyediakan sup murni.Kanak-kanak yang lebih tua dari setahun dapat memasak kubis rebus, serta mangkuk kubis stim, sayur-sayuran, gulungan kubis dan hidangan lain. Kanak-kanak berusia lebih 3 tahun sedang menyediakan salad segar, sup, kaserol dan banyak lagi.

Petua untuk memilih

Membeli kubis untuk kanak-kanak, berhati-hati memeriksa kepala. Jangan mengambil sayur-sayuran dengan keretakan dan kawasan lebam, serta dengan daun mengupas. Beli produk dengan daun yang tidak tebal warna seragam. Untuk menyentuh sayuran mesti kuat dan tegas.

Apa yang lebih berguna - putih atau kembang kol - Anda boleh mengetahui dengan menonton program "Live Healthy".

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan