Dari umur dan masa berapa anda boleh memberi anak kepada timun?

Kandungannya

Dengan kemunculan musim panas dan kemunculan pelbagai sayur-sayuran untuk dijual, memperkenalkan ibu makanan pelengkap berfikir tentang apakah timun berguna untuk si kecil, dan apabila anda dapat memperkenalkan bayi anda kepada produk tersebut. Juga, ibu bapa tertarik dengan apa bentuk yang terbaik untuk memberikan sekeping timun.

Kebaikan

  • Sayuran ini kaya tidak hanya di dalam air, tetapi juga dalam garam mineral iodin, kalium, silikon, sulfur, enzim, fruktosa, minyak pati, serta vitamin C dan karotena.
  • Jus timun segar diperhatikan kerana kemampuannya memusnahkan beberapa jenis bakteria, termasuk staphylococcus.
  • Timun dimiliki oleh sayur-sayuran hypoallergenic.
  • Timun parut atau jus segar dari sayur ini lembut julap hartanah.
Timun makan anak
Timun mempunyai banyak sifat yang bermanfaat dan mempunyai rasa yang menyenangkan untuk anak-anak.

Cons

  • Timun segar dalam menu ibu-ibu yang menyusu dapat menyebabkan masalah pencernaan pada bayi.
  • Cucumber tidak boleh digunakan untuk kanak-kanak yang mempunyai penyakit kronik sistem pencernaan dan ginjal.
  • Bayi boleh tersedak pada sekeping timun kecil, kerana ia licin dan licin. Ini terutama berlaku untuk sayur-sayuran masin.
  • Di kedai yang dibeli di kedai atau di pasaran terdapat kandungan nitrat yang tinggi.
  • Makan seperti sayur jeruk boleh menyebabkan cirit-birit, bengkak, dahaga yang kuat dan ruam.

Dari umur apa yang lebih baik untuk diberikan?

Cucumber untuk masuk sebagai nasihat memberi makan selepas setahun. Pendedahan terdahulu terhadap produk ini boleh menyebabkan kolik.

Keuntungan tepung acar dan jeruk adalah lebih kurang untuk tubuh kanak-kanak daripada yang segar, kerana cuka dan garam digunakan dalam penyediaan mereka, dan hampir tidak ada vitamin dan bahan-bahan lain yang bermanfaat di dalamnya selepas pemprosesan. Dan walaupun produk seperti ini sering sangat popular dengan kanak-kanak, masih tidak memberi mereka sehingga usia 2-3 tahun. Sesetengah doktor mengesyorkan mengenali anak dengan sayur-sayuran jeruk pada usia 5 tahun.

Anak dengan timun
Sentiasa ingat bahawa dalam bentuk masin dan acar, timun kehilangan hampir semua ciri-ciri bermanfaat mereka.

Masuk ke dalam diet

Setelah memberikan anak kecil tahun sepotong timun kecil, ikut tindak balas kepada produk ini. Sekiranya kanak-kanak itu tidak selesa atau sakit dalam perut, letakkan kenalan dengan timun untuk tempoh yang lebih lama.

Hitung carta makan anda
Tentukan tarikh kelahiran anak dan cara pemakanan

Dalam bentuk apa yang boleh saya berikan?

Timun segar perlu dikupas, dan kemudian memberi anak keseluruhan atau parut. Jika timun yang akan anda tangankan kepada anak itu ditanam di taman anda, kulit tidak boleh dikeluarkan - hanya bilas buah dengan baik.

Juga, timun boleh ditawarkan kepada kanak-kanak berumur satu tahun dalam bentuk salad yang berlainan, berperisa dengan minyak sayuran. Anda boleh menawarkan anak dan salad timun dan telur rebus, berpakaian krim masam. Oleh kerana gabungan timun dan salad tomato menimbulkan ketegangan pada saluran pencernaan bayi, disyorkan untuk memberikan hidangan seperti kepada anak-anak dewasa.

Cucumber untuk kanak-kanak
Selepas makan pertama dengan timun dan ketiadaan reaksi negatif, mereka boleh digabungkan dengan produk lain yang telah diperkenalkan ke dalam makanan pelengkap.

Bagaimana untuk memilih timun yang sesuai?

Untuk makanan bayi adalah yang terbaik untuk membeli pelbagai jenis timun. Pilih untuk timun padat bayi dengan warna yang kaya dan kulit matte. Jangan beli buah-buahan yang lebam, retak atau kecacatan.Sayuran berlebihan (terlalu banyak) untuk memberi makan kanak-kanak juga tidak sesuai.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan