Dr Komarovsky mengenai bagaimana mengajar seorang kanak-kanak untuk mengunyah, menelan, dan makan sendiri dengan sudu

Kandungannya

Ibu bapa bayi sedar bahawa semua peringkat perkembangan bayi oleh kanak-kanak kanak-kanak moden ditempatkan dalam bingkai umur tertentu yang lebih mudah bagi ibu dan bapa untuk mengemudi dalam proses kanak-kanak yang sedang berkembang. Oleh itu, masa pengenalan makanan pelengkap, jangka waktu penampilan gigi pertama. Terdapat had masa untuk kemahiran seperti pemilikan sudu semasa makan, serta keupayaan untuk mengunyah dan menelan makanan padat.

Dengan piawaian perubatan, kanak-kanak pada 7-8 bulan mungkin makan dari sudu dengan bantuan ibunya, dan tahun demi tahun untuk menjaga ia semata-mata. Dengan yakin mempunyai sudu, mengikut buku teks rasmi mengenai pediatrik, bayi harus berusia satu setengah tahun. The crumbs harus menggigit dan mengunyah makanan padat lebih dekat pada tahun ini jika jumlah gigi membolehkan.

Secara teori, semuanya kelihatan licin dan licin. Dalam amalan, ibu bapa sering menghadapi masalah. Kanak-kanak tidak mahu makan keras, walaupun dengan gigi, kanak-kanak itu enggan mengambil sudu di tangannya, dengan cepat kehilangan minat makan dengan sudu, menyerah makan atau mencekuk. Evgeny Komarovsky, ahli pediatrik terkemuka, memberitahu ibu bapa tentang apa yang perlu dilakukan dalam keadaan ini.

Semua peraturan makan akan memberitahu Dr. Komarovsky dalam video seterusnya.

Komarovsky mengenai masalah itu

Tidak mengunyah

Kanak-kanak yang tidak belajar mengunyah dan menelan usia 5-6 tidak wujud, kata Yevgeny Komarovsky. Refleks mengunyah (dan ini bukan kemahiran, tetapi refleks!) Di dalam semua orang, hanya ia diaktifkan pada masa yang berlainan. Dalam beberapa masa sebelumnya, dalam yang lain - kemudian. Apabila ditanya apa yang menghalang refleks mula berkembang sebelum ini, doktor menjawab satu perkara - ibu bapa!

Ibu bapa yang terlalu peduli yang tidak terburu-buru memberikan makanan padat kepada seorang anak semuanya takut bahawa bayi akan tersedak. Akibatnya, dalam masa 2 tahun, ketika ia sudah mampu memakan buahnya secara fisiologi, terus menerima makanan dari ibu dan ayahnya yang disapu menjadi bubur.

Jangan makan dengan sudu

Pediatrik presint, terutamanya generasi yang lebih tua, sering mengingatkan ibu bahawa pada 8-9 bulan kanak-kanak harus makan secara normal dari sudu, dan menyimpannya sendiri selama setahun dan masih dapat di mulutnya. Diduga oleh kemahiran ini dapat dinilai berdasarkan perkembangan neuro-psikologis anak itu.

Yevgeny Komarovsky secara mutlak tidak bersetuju dengan kata-kata ini.

Sudu adalah lebih daripada peranti psikoterapeutik untuk ibu dan ayah, dan bukan perkara yang sangat diperlukan untuk kanak-kanak itu.

Dalam erti kata lain, jika roti yang dimakan dengan sendok, dan bahkan dirinya sendiri, ibu bapa mula menghormati dirinya dengan sangat, bangga dengan membesarkan bayi mereka dan dalam setiap cara yang mungkin merasa "seperti orang lain" dan lebih baik lagi. Tetapi jika dia tidak mengambil sudu atau, lebih buruk lagi, menafikannya, maka bagi banyak ibu adalah isyarat kecemasan, mengatakan bahawa di suatu tempat dia, ibu, membuat kesilapan - terlalu malas untuk mengajar, tidak menuntut, tidak menuntut, tidak berminat .

Malah, keperluan untuk memakannya dengan sudu dengan sudu akan lambat laun dibentuk oleh anak itu sendiri. Dan kemudian remah-remah cukup cepat (kerana ada motivasi-minat!) Belajar untuk memegang sudu dan bawa ke mulut. Oleh itu, jika bayi lebih suka makan bubur cecair dari botol pada 9-11 bulan, jangan paksa dia melakukannya dengan sudu. Semuanya mempunyai waktunya.

Tidak mahu memakan kepingan makanan

Evgeny Komarovsky memberi amaran bahawa masalah ini agak biasa di kalangan kanak-kanak yang telah lama berlalu menyusu, dan ibu bapa mereka tidak tergesa-gesa mengajar mereka untuk menarik. Tetapi jika persoalan itu timbul, maka sudah terlambat untuk mencari alasan, anda perlu berfikir apa yang harus dilakukan.

Komarovsky menggalakkan ibu bapa menilai secara munasabah dan objektif menilai keupayaan anaknya untuk mengunyah. Untuk melakukan ini, anda perlu mengira berapa banyak gigi yang ada dan bagaimana ia berada. Memberi serbuk untuk mengelakkan epal atau bagel jika dia hanya mempunyai dua gigi adalah jenayah ibu bapa yang sebenar, terutamanya memandangkan majoriti ibu bapa tidak tahu bagaimana untuk memberikan pertolongan cemas. Dua gigi cukup untuk menggigit sepotong, tetapi tidak cukup untuk mengunyah refleks.

Oleh itu, adalah lebih baik untuk mengekalkan pendekatan yang sama dengan konsistensi makanan, yang pengeluar makanan bayi siap pakai mematuhi, dan mereka mengubah secara beransur-ansur - kentang pertama yang ditumbuk, kemudian kentang tumbuk dengan kepingan kecil, maka - makanan homogen tebal dan, akhirnya, makanan tebal dengan serpihan keras. Tetapi sukar untuk mentakrifkan jangkauan umur, kata Yevgeny Olegovich, kerana semua kanak-kanak adalah individu, dan satu tahun dengan suapan gigi mengunyah epal, dan yang lain setengah dengan tiga atau empat atau sedikit lebih gigi terus makan kentang mashed.

Tidak mahu makan sehingga mereka menghidupkan kartun

Ini adalah satu lagi masalah biasa. Kanak-kanak melihat ibu bapa, menyalin mereka, dan 90% penduduknya biasa makan, melihat TV. Di samping itu, sesetengah ibu terutamanya "mencadangkan" khususnya memasukkan kartun bahawa kanak-kanak itu terganggu dari rintangan yang sengit terhadap pengambilan makanan, sementara dia, ibu yang peduli, akan memasukkan beberapa sudu tambahan bijirin atau kentang tumbuk ke dalamnya.

Komarovsky mengesyorkan supaya tidak membentuk tabiat seperti itu pada seorang kanak-kanak, dan pada masa yang sama menyingkirkan kebergantungan orang dewasa di TV.

Ya, bayi, tengok TV, makan lebih banyak. Tapi inilah bahaya utama. Apabila kanak-kanak memandang pinggan semasa makan, dia menghasilkan jus gastrik, sangat diperlukan untuk pencernaan yang normal. Dan jika dia melihat watak-watak kartun, jus tidak dihasilkan, dan makanan seperti itu tidak akan membawa kebaikan, dan mengancam penyakit perut. Sudah, walaupun untuk sebab yang sah ini, adalah mustahil untuk makan sambil menonton kartun.

Petua

  • Jika kanak-kanak tidak mengunyah, tetapi cuba menjilat atau menghisap epal atau kue, dia tidak perlu tergesa-gesa untuk menggosok epal di parut atau merendam cookies dalam susu. Berikannya makanan keras keras, jika bilangan gigi membolehkan, biarkan berlatih. Ternyata sama sekali, tanpa pengecualian. Tidak ada anak yang masih sekolah, tidak dapat mengunyah makanan.
  • Memberi makanan pelengkap adalah sudu bayi yang terbaik, dan bukan teh biasa. Alat kutu ini diperbuat daripada plastik, yang bayi tidak akan menyakitkan, ia mempunyai jumlah yang lebih kecil yang tidak membuatnya sukar ditelan. Sekiranya kanak-kanak tidak menerima sudu sebegini, jangan makan dia dengan kuat. Biarkan dia makan dari botol.
  • Jika kanak-kanak itu enggan mengunyah, menelan dan mengambil sudu di tangannya, Komarovsky menasihatkan untuk menimbang semula pemakanan. Ia berkemungkinan bahawa bayi hanya tidak mempunyai masa untuk mendapatkan lapar untuk sebenar. Ini berlaku dalam keluarga di mana serbuk diberi untuk makan "ketika sudah waktunya", dan bukan ketika ia meminta makanan. Berlebihan bukan sahaja sebab keengganan bayi untuk mengambil bahagian dalam proses itu sendiri, ia boleh mencetuskan mekanisme pelbagai penyakit. Dan kerana overfeeding lebih berbahaya daripada tidak memberi makan.
  • Mengajar seorang kanak-kanak untuk makan secara berasingan tidak sukar, kata Komarovsky, perkara utama adalah untuk "menangkap momen" dan membantu kanak-kanak itu, tanpa disedari menyokongnya dalam usaha untuk mengambil sudu, satu cawan di tangannya. Tetapi untuk mengajar secara paksa, terutama jika kanak-kanak itu belum bersedia untuk bertindak secara bebas di atas meja, dan lebih-lebih lagi untuk "menghancurkan" serbuk itu, bukanlah keputusan ibu bapa yang terbaik.
  • Sekiranya seorang kanak-kanak selektif dalam makan (dia hanya sesuatu yang pasti), maka ini bukan anak yang lapar, kata Dr Komarovsky. Kelaparan ini benar-benar menghapuskan selektiviti. Dan oleh itu, tidak perlu untuk memaksimumkan selektiviti tersebut, kanak-kanak harus makan apa yang ibunya meletakkan di hadapannya. Jika dia tidak makan, maka dia tidak mahu makan.Lebih baik menunggu dia untuk mendapatkan lapar sebenar.
  • Anda tidak perlu lakukan untuk kanak-kanak apa yang dia mampu lakukan sendiri. Jika kita bercakap tentang fakta bahawa bayi tidak mengambil sudu pada usia satu tahun dan sedikit lebih tua, ini satu perkara. Tetapi segala-galanya berubah, jika seorang kanak-kanak dalam 3-4 tahun tidak mahu makan sendiri dan meminta dari ibunya supaya dia memberi makan kepadanya. Selepas dua tahun, Komarovsky menasihatkan untuk meletakkan plat, memberi sudu dan meninggalkan dapur untuk sementara waktu, setiap hari meningkatkan masa ketiadaan.

Kembali, ibu tidak perlu berminat dengan berapa banyak makanan yang dimakan dengan sudu, anda perlu berpura-pura tidak mengejutkan. Biasanya selepas beberapa hari, kanak-kanak mula makan sekurang-kurangnya separuh daripada bahagian yang ditetapkan sendiri. Jangan lupa untuk menunjukkan kesabaran dan kebijaksanaan yang maksimum.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan