Pada umur berapa anda boleh memberi anak ceri manis itu?

Kandungannya

Apabila musim beri dan buah-buahan bermula, semua ibu bapa berfikir tentang kegunaan mereka untuk badan kanak-kanak. Salah satu ceri masak pertama, tetapi adakah mungkin untuk merawatnya dengan buah-buahan seorang anak kecil dan apa yang harus dipertimbangkan?

Faedahnya

  • Buah adalah sumber serat makanan, gula dan asid organik yang baik.
  • Kaya dengan vitamin C, PP, E, B1 dan B2, serta karotena.
  • Dalam komposisi mineral banyak kalium, kalsium, besi, fosforus dan magnesium dicatatkan.
  • Beliau menyatakan kesan positif terhadap sistem kardiovaskular dan keupayaan untuk membuang sebatian berbahaya dari badan (khususnya, asid urik).
Ceri manis pada kanak-kanak
Ceri manis bukan sahaja lazat, tetapi juga sihat

Cons

  • Ia mempunyai warna yang terang, yang menunjukkan bahawa ia mungkin reaksi alergi. Ia biasanya ditunjukkan oleh kemerahan kulit pada muka dan badan atau rupa ruam kecil.
  • Jika anak makan ceri manis yang tidak dibasuh atau secara tidak sengaja cuba merawat buah yang dirawat dengan bahan kimia, dia akan mempunyai keracunan.
  • Ia boleh memburukkan keadaan kanak-kanak dengan gastritis hyperacid, masalah dengan najis, halangan usus atau penyakit ulser.
  • Penggunaan berlebihan ditunjukkan oleh kembung dan cirit-birit.

Dari umur berapa anda boleh meletakkan makanan pelengkap?

Kebanyakan doktor mengesyorkan memberikan ceri segar tidak lebih awal daripada 18 bulan, dan jika kanak-kanak itu terdedah kepada alahan, kenalan dinasihatkan untuk menangguhkan sehingga usia tiga tahun.

Bayi dengan ceri manis
Memperkenalkan serbuk dengan ceri lebih baik tidak lebih awal daripada 1.5 tahun

Dalam bentuk apa yang hendak diberikan?

Selalunya, ceri manis digunakan segar. Beri dibasuh, dikupas dan ditawarkan kepada kanak-kanak. Untuk ujian pertama, ia dibersihkan dengan air mendidih dan kulit dibuang. Cherry dibahagikan kepada bahagian boleh dicampur dengan yogurt atau dadih.

Kanak-kanak berumur 2 tahun boleh memberikannya dalam bentuk kompot, pai, muffin, jem. Ia akan menjadi pengisian yang sangat baik untuk ladu atau bahan koktail yang lazat.

Bagaimana untuk memasuki diet?

Bahagian pertama untuk kanak-kanak itu mestilah satu berry atau separuh daripadanya. Beri produk baru kepada bayi semasa sarapan pagi dan tonton kulit dan kerusi bayi pada penghujung hari.

Jika tidak ada perubahan negatif, secara beransur-ansur meningkatkan jumlah ceri manis yang digunakan pada satu masa hingga 40-50 g sehari.

Dari umur tiga tahun, kanak-kanak boleh makan sehingga 100-150 g sehari.

Petua untuk memilih

Untuk memberi makan kepada kanak-kanak itu hendaklah memilih buah dengan warna seragam dan permukaan halus berkilat. Beli ceri dengan batang dan pastikan anda memecahkan beberapa keping untuk memeriksa kehadiran larva di dalamnya.

Ingat bahawa ceri manis yang tidak dibasuh boleh disimpan di dalam peti sejuk sehingga 7 hari, dan selepas bersentuhan dengan air, adalah dinasihatkan untuk memakan buah beri dalam masa 2-3 jam.

Apa yang berlaku jika anak menelan tulang?

Kanak-kanak berumur lebih daripada 1.5 tahun dinasihatkan untuk memberi produk dengan batu, supaya bayi belajar mengeluarkannya sendiri. Dalam kes ini, ibu perlu berada di sana dan membantu membersihkan buah.

Sekiranya serbuk tidak sengaja menelan satu tulang, tiada masalah kesihatan timbul. Ia akan bebas keluar dengan najis tanpa menyebabkan ketidakselesaan pada bayi.

Walau bagaimanapun, berhati-hati tidak menyakitkan, kerana menelan sebilangan besar tulang dapat menyebabkan sembelit atau halangan.

Apa yang perlu dilakukan jika anda alah?

Sekiranya bayi terdedah kepada alahan, mula bercuti dengan ceri dengan jenis putih, dan hanya selepas toleransi normal, cuba beri merah. Jika ruam, kemerahan atau gejala alahan lain muncul, batalkan produk baru dan dapatkan nasihat doktor. Segera beri setengah berry hanya selepas 1-2 bulan atau menangguhkan pengenalan serbuk ke dalam diet hingga berusia 3 tahun dan kemudian.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan