Pada usia berapa boleh memandu seorang kanak-kanak tanpa kerusi kereta?

Kandungannya

Peraturan jalan hampir selalu berubah, dan mana-mana pemandu mesti diwajibkan memantau mereka secara bebas. Terdapat prinsip yang sama seperti dalam cabang-cabang undang-undang lain - "ketidaktahuan undang-undang bukanlah alasan". Banyak perhatian dalam kepentingan mereka sendiri harus dibayar kepada keselamatan anak-anak yang diangkut.

Perubahan umur dalam peraturan lalu lintas

Dari 12.07.2017, versi peraturan jalan yang dikemas kini berkuatkuasa. Penggubal undang-undang menarik perhatian kepada masalah yang semakin membimbangkan, seperti menyesuaikan trafik yang akan datang atau memandu selari dengan trem. Tetapi salah satu inovasi yang paling dinanti-nantikan adalah perubahan dalam peraturan yang mengatur pergerakan kanak-kanak dalam kereta. Perubahan ini ditetapkan dalam fasal 22.9. Sekarang dia mengatakannya ia hanya mungkin untuk membawa kanak-kanak bawah umur supaya keselamatan mereka dipastikan dengan mengambil kira ciri-ciri khusus kenderaan itu.

Kanak-kanak di bawah umur 7 tahun (termasuk 0-6 tahun)

Pada usia ini, mengangkut kanak-kanak di dalam kereta atau di dalam trak hanya dibenarkan dengan penggunaan alat penahan khas yang sesuai dengan berat dan ketinggian kanak-kanak.

Sekiranya reka bentuk kenderaan tidak menyediakan tali pinggang keledar (digabungkan dengan peralatan pemegang khas ISOFIX atau secara autonomi daripadanya), adalah mustahil untuk menggunakan pengangkutan sedemikian. Pengubahsuaian baru peraturan tidak hanya mempengaruhi pergerakan, tetapi juga tempat letak kereta dengan kanak-kanak sehingga 7 tahun. Sekarang dilarang meninggalkan mereka tanpa kehadiran orang dewasa. Pengecualian adalah keperluan untuk meninggalkan kereta selama 5 minit atau kurang.

Kanak-kanak berumur 7 hingga 12 tahun (termasuk 7-11 tahun)

Kumpulan umur berusia 7 hingga 11 tahun termasuk dalam kenderaan yang sama yang memenuhi keperluan standard boleh dipindahkan dalam dua cara. Mereka dibenarkan memandu tanpa tempat duduk di dalam kereta, hanya menggunakan tali pinggang keledar, tetapi penggunaan tempat duduk dibenarkan dan digalakkan secara moral. Ini dapat difahami dengan apa yang digariskan oleh penggubal undang-undang di tempat pertama.

Di tempat duduk depan pada usia ini, perjalanan dibenarkan dengan tegas di tempat perlindungan.

Dilarang memasang peranti penahan khas dengan cara apa-apa yang bertentangan dengan manual kenderaan itu.

Di bawah umur 12 tahun tidak dibenarkan berada di bahagian belakang motosikal semasa memandu. Pembahagian ke dalam kumpulan sehingga 7 dan sehingga 12 tahun nampaknya berpatutan, kerana walaupun tingkah laku dalam kumpulan umur sedemikian sangat berbeza. Dari edisi baru, beberapa "cara pengangkutan yang misteri" hilang. Pemandu yang membawa kanak-kanak sekolah di tempat duduk belakang tidak lagi boleh menghabiskan wang di tempat duduk khas.

Perubahan seperti ini dibenarkan oleh hakikat bahawa memegang kerusi membantu mengurangkan trauma bayi dengan 52-80% (bergantung pada usia yang tepat).

Penalti untuk mematuhi peraturan mandatori untuk mengangkut kanak-kanak adalah 3,000 Rubel.

Walaupun boleh membawa kanak-kanak sekolah berumur 7 hingga 12 tahun di kerusi belakang tanpa kerusi kereta kanak-kanak, anda boleh melakukannya dengan tali pinggang keselamatan yang mudah, tetapi pakar mengesyorkan memilih pilihan yang paling dilindungi.

Terdapat pengecualian, mereka dibenarkan kerana keadaan yang objektif:

 • kanak-kanak di atas 1.4 m dan lebih berat daripada 36 kg;
 • penempatan semula orang kurang upaya kecil;
 • penghantaran kanak-kanak sakit kepada institusi perubatan;
 • pengangkutan kanak-kanak dengan kereta teksi atau lulus pengangkutan di kawasan terpencil, jauh;
 • keperluan untuk segera meninggalkan zon bencana alam atau keadaan cuaca yang buruk;
 • keperluan untuk pengangkutan di dalam kereta (secara umum atau di barisan belakang) banyak orang sekaligus.

Mereka yang berminat, boleh diangkut di dalam kereta kanak-kanak tanpa tempat duduk perlindungan atau tidak, ia sepatutnya mengenali bukan hanya dengan peraturan formal. Terdapat data statistik yang tidak dapat dielakkan: pada 2016, 94 daripada mereka meninggal dunia pada 2142 kemalangan dengan juvana (sehingga 12 tahun). Lebih 2400 cedera. Selain itu, kadar kematian di kalangan mereka yang tidak dipegang oleh sistem pelindung atau tali pinggang keledar bertambah dengan setiap tahun yang berlalu. Maklumat tambahan mengenai sistem perlindungan boleh didapati di GOST 2005.

Menurutnya, sekatan ini boleh dibuat dengan gabungan penyesuai dengan tali pinggang keledar. Standard menggambarkan penggunaan kusyen elastik yang melengkapi tali pinggang "dewasa". Ia perlu menggunakan tali panduan yang lain, yang menjadikan penempatan bahu tali pinggang sesuai untuk kanak-kanak. Menurut piawai tali panduan standard tidak boleh membawa beban dinamik yang kuat. Pelarasan penempatan dibuat menggunakan alat, beralih ke atas atau ke bawah.

Remaja (12 tahun ke atas)

Remaja (semua yang berumur lebih dari 12 tahun) boleh bergerak dengan bantuan tali pinggang keledar biasa, tanpa perlindungan tambahan. Untuk mendapatkan maklumat: tidak mencapai umur 12 tahun, tetapi melebihi paras ketinggian dan berat yang ditetapkan boleh bergerak dalam mod yang sama - hanya di tempat duduk belakang. Remaja dengan pembangunan fizikal yang normal dilindungi sepenuhnya oleh cara penyimpanan standard.

Pilihan kerusi kereta untuk remaja mesti mematuhi kategori keselamatan Eropah ECE R44.03. Berat beban mudah alih ketika memilih jauh lebih penting daripada klasifikasi usia formal, karena yang terakhir adalah sifat penasihat.

Pengangkutan kanak-kanak di kerusi hadapan

Kanak-kanak berumur 0 hingga 2 tahun hanya boleh bergerak di hadapan di tempat duduk yang dilengkapi dengan "buaian" kereta. Dalam kes ini, penumpang kecil harus berorientasikan wajah ke sisi yang bertentangan dengan kereta. Dari 7 hingga 12 tahun, ia dibenarkan untuk memindahkan kanak-kanak dalam kedua-dua baris, tetapi hanya di kerusi khas, dipilih dengan teliti untuk ketinggian dan berat anak. Selepas berumur 12 tahun, kanak-kanak boleh diangkut di tempat duduk depan dengan tali pinggang keledar. Operasi kerusi tambahan adalah pilihan.

Denda

Pengagihan kereta yang luas menjadikannya isu yang sangat topikal bagaimana untuk mengangkut anak-anak dalam keadaan tertentu. Pemandu yang bertanggungjawab cuba bukan sahaja untuk mengelakkan membayar denda untuk kanak-kanak, tanpa kerusi, tetapi juga untuk menjamin keselamatan maksimum pada prinsipnya. Sebelum ini, sehingga musim panas tahun 2017, ia dibenarkan menggunakan:

 • sistem tanpa bingkai;
 • "Buku";
 • pelarasan tali pinggang keledar

Tetapi dalam edisi terbaru SDA, alat-alat ini tidak disebut sama sekali. Oleh itu, penggunaannya tidak dibenarkan dan boleh dihukum dengan baik. Perbualan yang berasingan sepatutnya pergerakan kanak-kanak dalam kereta teksi. Oleh kerana perintah khas untuk kes ini tidak ditulis di mana-mana sahaja, peraturan standard digunakan. Kebanyakan organisasi khusus menggunakan peralatan pemangku anak.

Kegagalan untuk mematuhi standard yang ditetapkan mungkin melibatkan sekatan disiplin untuk pemandu. Mereka boleh dikenakan oleh pihak pengurusan organisasi dan badan-badan kawalan syarikat kereta. Tanggungjawab pentadbiran berlaku kepada pemandu dengan cara yang ditetapkan.

Hukuman pidana dikenakan kepada pemandu, taksi lain, termasuk kepemimpinannya, jika kehidupan dan kesehatan seorang penumpang kecil beresiko.

Penalti pentadbiran boleh dinyatakan sebagai:

 • kerja pembetulan;
 • penangkapan pentadbiran;
 • amaran lisan;
 • sekatan ke atas hak untuk melibatkan diri dalam aktiviti tertentu.

Sekiranya seorang pemandu teksi membawa seorang penumpang berusia 12 tahun yang tidak berani, dia perlu membayar 1000 Rubles. Apabila bergerak tanpa tali pinggang keselamatan untuk kanak-kanak, jumlah denda adalah tiga kali ganda. Ibu bapa perlu membayar hanya dengan penyertaan sekurang-kurangnya seorang daripada mereka dalam pengurusan. Nilai denda tidak bergantung kepada berapa banyak penumpang yang melakukan perjalanan pada masa yang sama. Belang itu hendaklah digunakan pada semua tempat duduk, tanpa mengira baris.

Menurut Kod Pentadbiran, pegawai syarikat yang telah melanggar peraturan untuk mengangkut anak-anak di dalam kereta mesti membayar 25 ribu rubel. Entiti (organisasi) undang-undang mesti membayar seratus ribu.

Menggunakan penyokong dan penyesuai tidak dapat diterima, terutamanya dalam kes kanak-kanak kecil. Apabila polis memeriksa pematuhan peraturan untuk pengangkutan anak, perlu juga memeriksa kehadiran CTP.

Malah pemasangan kerusi tanpa penggunaan sebenar dianggap sebagai pelanggaran.

Memandangkan keselamatan kanak-kanak membimbangkan orang ramai walaupun di luar konteks denda, adalah berbaloi untuk memikirkannya. Tidak dapat diterima untuk membeli kerusi kereta terpakai, mereka mungkin mengandungi kerosakan yang kelihatan kecil yang menjejaskan keselamatan.

Kerusi kereta universal (direka untuk dua kumpulan umur atau lebih) kurang selamat berbanding versi khusus. Kategori 0+ dianggap lebih praktikal dan mudah daripada "0". Untuk meletakkan kerusi sedemikian sepatutnya pergi bersama kereta sehingga anak itu boleh duduk sendiri.

Adalah disyorkan untuk memeriksa protokol ujian sijil dan kemalangan untuk bahan yang digunakan. Meletakkan lipit tekstil di tengah-tengah tunjang kepala menyebabkan kesulitan bagi beberapa penumpang muda. Lebih banyak pinggang pengikat bahagian praktikal. Adalah dinasihatkan untuk membeli yang lebih baik dari segi ortopedik di antara dua model yang sama secara umum. Ia juga penting untuk memeriksa jika tali pinggang memegang terlalu pendek.

Untuk maklumat mengenai berapa umur kanak-kanak boleh memandu tanpa kerusi kereta, lihat video berikut.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan