Apakah tempat paling selamat di dalam kereta untuk kerusi kanak-kanak?

Kandungannya

Semua pengeluar kerusi kereta untuk kanak-kanak melampirkan kepada produk mereka arahan terperinci, yang menerangkan dengan terperinci semua item mengenai pemasangannya di dalam kereta. Sudah tentu, semasa pemasangan kerusi kereta kanak-kanak di dalam kenderaan, perlu tegas dan tegas mengikuti saranan pengilangnya. Walau bagaimanapun, keselamatan kanak-kanak itu bergantung bukan sahaja kepada pemasangan kerusi kereta yang betul, tetapi juga pada lokasinya di dalam kereta.

Bagi kebanyakan ibu bapa, memilih tempat untuk memasang kerusi kereta di dalam kereta adalah tugas yang sangat sukar dan bahkan menakutkan. Ia adalah pada pemasangan dan lokasi kerusi yang betul bahawa keselamatan dan tahap keselesaan kanak-kanak, yang ada di dalam kereta semasa memandu di sepanjang bahagian sibuk jalan, bergantung.

Sekiranya lokasi kereta kanak-kanak yang tidak sesuai di dalam kabin kenderaan, ibu bapa kanak-kanak itu mungkin menghadapi pelbagai masalah. Misalnya, jika kerusi kereta dipasang dengan betul, lampirannya mungkin lemah, yang menyebabkan ancaman serius terhadap keselamatan kanak-kanak sekiranya berlaku kemalangan.

Di mana kereta adalah yang terbaik untuk memasang kerusi kereta

Kerusi kereta kanak-kanak, yang dihasilkan secara khusus untuk mengangkut kanak-kanak kecil, yang juga dikenali sebagai buaian atau kereta bayi, disarankan untuk dipasang terhadap arah pergerakan kereta. Adalah perlu untuk mendapatkan kerusi kereta yang menggunakan ikat pinggang tiga mata atau pengikat khusus.

Tempat paling selamat di dalam kereta untuk kerusi kereta ialah tempat penumpang tengah, yang terletak di tempat duduk belakang. Ini disebabkan oleh hakikat bahawa kerusi penumpang rata-rata adalah sama jauh dari pintu sisi kenderaan dan adalah yang paling selamat sekiranya berlaku perlanggaran sampingan kenderaan.

Sekiranya, atas sebab-sebab teknikal, adalah mustahil untuk memasang kerusi kereta kanak-kanak di kawasan penumpang tengah di bahagian belakang kereta, lebih baik meletakkannya di sebelah kanan kereta. Untuk melakukan ini, gerakkan kerusi penumpang depan sedikit ke hadapan.

Apabila memasang kerusi kereta di dalam kereta, anda harus cuba meninggalkan di hadapannya seberapa banyak ruang kosong yang mungkin. Di samping itu, ia tidak boleh diperbaiki menggunakan kerusi depan sebagai sokongan. Jika tidak, seorang kanak-kanak mungkin mengalami masalah yang teruk apabila brek keras atau jika berlaku kemalangan.

Ia juga disyorkan untuk meletakkan kerusi kereta di bahagian belakang kanan petak penumpang, juga kerana dengan lokasi tersebut, adalah mungkin untuk terus memantau keadaan anak semasa perjalanan. Walau bagaimanapun, perlu diingatkan bahawa menurut peraturan peraturan lalu lintas yang ditetapkan, kerusi kereta kanak-kanak juga dibenarkan dipasang di kerusi penumpang depan kenderaan di bawah syarat-syarat tertentu.

Pertama sekali, apabila memasang kerusi kereta di kerusi depan kereta, beg udara yang terletak di hadapannya mesti dilumpuhkan atau tidak hadir sama sekali. Apabila memasang kerusi kereta kanak-kanak di dalam kereta, ia juga disyorkan untuk mengambil kira dan mengikuti beberapa cadangan lain.

  1. Lokasi kerusi kereta terpasang mestilah sedemikian rupa sehingga kanak-kanak itu sentiasa kembali ke arah yang bertentangan dengan arah pergerakan kereta.
  2. Pasang kerusi di pusat kerusi. Seperti lokasinya adalah yang paling stabil dan selamat sekiranya berlaku kemalangan atau penggerebekan kenderaan secara tiba-tiba.
  3. Selepas pemasangan, anda perlu menyemak kekuatan lampiran kerusi kanak-kanak untuk kerusi kereta. Jika, apabila cuba memindahkannya, kerusi mula beralih ke sisi jarak lebih dari 2.5 cm, maka dalam hal ini ia harus dipasang kembali.

Pilihan tempat duduk di dalam kenderaan untuk kerusi kereta juga bergantung pada prestasi teknikal dan saiz kereta. Contohnya, di dalam kereta lima tempat duduk, tempat duduk paling sesuai dipasang di tempat duduk belakang, di kerusi penumpang tengah. Dalam kereta tujuh tempat duduk, ia disyorkan untuk memasangnya di kawasan barisan penumpang tengah.

Mengikut undang-undang, untuk membawa kanak-kanak di dalam kabin, anda perlu meletakkan kerusi kereta. Ia boleh berdiri di depan, sisi pemandu, atau belakang. Lampirkannya juga boleh berada di tengah-tengah kerusi belakang.

Penggunaan tali pinggang keledar tambahan

Semasa mengamankan kerusi kereta di dalam kereta dan semasa operasi selanjutnya, ia perlu menggunakan bukan sahaja tali pinggang keledar standard. Ia juga disyorkan untuk secara aktif menggunakan tali pinggang kanak-kanak khas, yang dipanggil semasa pengangkutan kanak-kanak di kerusi, yang mana ia juga dilengkapi dengan kilang. Melalui penggunaan tali pinggang ini dengan ketara dapat meningkatkan tahap keselamatan kanak-kanak semasa memandu atau apabila keadaan kecemasan timbul semasa memandu di bahagian sibuk jalan raya (brek secara tiba-tiba, tergelincir, giliran tiba-tiba).

Sabuk kanak-kanak, bergantung pada model kerusi kereta terpakai, boleh diikat dengan beberapa cara. Di samping itu, anda juga boleh menyesuaikan daya ketegangan mereka, serta ketinggian.

Apabila kanak-kanak itu diikat dengan tali ke kerusi, anda mesti memeriksa dengan ketegangan dan ketegangan mereka dengan teliti kepada badan. Pinggang tidak boleh mencubit badan kanak-kanak terlalu banyak dan pada masa yang sama mereka tidak seharusnya terlalu longgar.

Cadangan untuk pemilihan

Tempat duduk kereta kanak-kanak adalah atribut mandatori yang mesti digunakan semasa memandu dalam kenderaan dengan seorang kanak-kanak. Apabila memilih tempat duduk kereta, anda perlu mempertimbangkan mata penting seperti berat dan umur kanak-kanak. Juga, ia harus memberikan keupayaan untuk mengawal tahap backrest, kerana, seperti yang anda tahu, kerusi kereta kanak-kanak tidak disarankan untuk diletakkan di dalam kereta dalam kedudukan lurus.

Semua kerusi kereta dibahagikan kepada beberapa kumpulan bergantung kepada berat anak. Kerusi untuk pengangkutan kumpulan 0 direka untuk kanak-kanak yang beratnya tidak melebihi markah 10 kg. Mereka dilengkapi perlindungan tambahan khas, yang terletak di kawasan kepala. Tempat duduk kanak-kanak kumpulan 1 ditujukan untuk pengangkutan di dalam kereta dengan kerap duduk kanak-kanak, yang beratnya tidak melebihi 18 kg. Produk yang dimiliki oleh kumpulan 2/3, dimaksudkan untuk pengangkutan dalam kenderaan anak-anak yang beratnya tidak lebih dari 36 kg.

Bagaimana untuk mengangkut kanak-kanak

Bagi pengangkutan selamat kanak-kanak di dalam kereta, walaupun menggunakan kerusi kereta khas, disarankan agar anda mengikuti langkah-langkah keselamatan tertentu. Sebagai contoh, sekatan kanak-kanak (kerusi) harus sentiasa diletakkan di bahagian paling selamat dari petak penumpang. Menurut statistik rasmi, tempat paling selamat di dalam kereta ialah tempat duduk penumpang pusat, terletak di tempat duduk belakang. Semasa perjalanan, penting untuk menggunakan tali pinggang keledar standard yang mana kerusi kereta dilengkapi.

Sebelum anda memulakan pergerakan, adalah disyorkan untuk sentiasa memeriksa kestabilan dan kebolehpercayaan memperbaiki kerusi kereta. Pada kenderaan di mana kanak-kanak diangkut, sangat disyorkan untuk melampirkan tanda khas - kanak-kanak di dalam kereta. Sebagai peraturan, tanda ini dilampirkan di tingkap belakang kereta.

Semasa memandu dengan kanak-kanak (seperti ketika memandu tanpa mereka), anda mesti cuba untuk tidak melanggar peraturan lalu lintas, dan juga untuk mematuhi kelancaran percepatan atau penurunan. Di dalam kabin kereta, tempat kerusi kereta diletakkan, semua beg udara perlu dilumpuhkan. Ini disebabkan hakikat bahawa jika dicetuskan, mereka boleh membahayakan kanak-kanak, mencederakannya.

Kesimpulannya

Tempat duduk kereta bayi adalah ciri penting yang mesti digunakan ketika mengangkut anak di dalam kereta. Mengikut statistik rasmi, kadar kelangsungan hidup anak-anak, dalam pengangkutan kereta tempat duduk digunakan, sekiranya kemalangan kenderaan adalah kira-kira 90%.

Berhati-hati membeli tempat duduk kereta diperlukan sebelum kelahiran kanak-kanak.

Setelah memilih model yang paling sesuai untuk diri sendiri, perlu terlebih dahulu berlatih dalam pemasangan yang betul di dalam kereta. Terima kasih kepada ini, mungkin akan di masa depan untuk mengelakkan kebanyakan masalah yang berkaitan dengan operasi kerusi kereta dan pengangkutan kanak-kanak di dalam kereta.

Mengenai tempat di mana terdapat tempat yang selamat di dalam kereta dan di mana lebih baik menanam kanak-kanak, lihat video berikut.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan