Peraturan pemilihan kerusi kereta untuk bayi baru lahir

Kandungannya

Pemandu adalah orang yang bertanggungjawab utama di jalan raya, dia bertanggungjawab untuk keselamatan pengguna jalan raya yang lain, serta penumpang mereka. Sekiranya seorang kanak-kanak berjalan di belakang, tanggungjawabnya dua kali ganda.

Apabila memilih kerusi kereta kanak-kanak dalam keadaan tidak boleh membeli peralatan "secara rawak". Perlu mengambil pembelian lebih serius, kerana kehidupan dan kesihatan para penumpang muda bergantung langsung kepadanya.

Ciri khas

Ramai ibu bapa percaya bahawa ia adalah lebih selamat untuk membawa bayi baru lahir di tangan anda. Ini tidak berlaku, kerana sekiranya berlaku kemalangan, tangan ibu mempunyai beban yang besar, iaitu kira-kira 30 kali berat badan bayi, dan kanak-kanak juga berisiko berada di bawah berat badan yang bersandar, dan dalam hal ini, bayi hampir tidak mempunyai peluang untuk kekal sihat. Menurut hasil penyelidikan WHO, penggunaan tempat duduk kereta telah menurunkan kematian anak di kecelakaan jalan sebanyak 54%, dan kecederaan mereka sebanyak 70%.

Pada masa ini, pemandu diwajibkan mengangkut kanak-kanak di bawah umur 12 tahun dalam kekangan khas. Dari hari pertama kehidupan bayi di dalam kereta perlu dipasang kerusi bayi. Mesin ini boleh mula bergerak hanya apabila kanak-kanak itu dipasang dengan selamat di buaian.

Di samping itu, kerusi kereta bayi bukan sahaja menyediakan keselamatan bayi yang baru lahir, tetapi juga kemudahan untuk ibu muda. Seorang wanita sentiasa boleh memberi makan atau bermain dengan bayi, tidak bimbang dia akan menggugurkannya.

Pandangan

Terdapat tiga jenis kerusi kereta kanak-kanak, yang direka untuk berat badan kanak-kanak:

 • kumpulan "0";
 • kumpulan "0+";
 • kumpulan "0 + 1".

Tempat duduk kereta "0" ialah buaian yang dipasang serenjang dengan pergerakan kereta di tempat duduk belakang. Untuk lampiran, dua tali pinggang keledar digunakan. Kelebihan utama peranti adalah kedudukan mendatar kanak-kanak semasa pengangkutan, jadi buaian itu sesuai:

 • bayi pramatang;
 • bayi baru lahir dengan masalah tulang belakang dan belakang;
 • dalam hal pengangkutan bayi melalui jarak jauh.

Terdapat pilihan dan kelemahan ini:

 • tempat duduk kumpulan "0" menduduki hampir seluruh tempat duduk belakang;
 • berat besar tidak memberikan peluang untuk dipindah ke dalam buaian kanak-kanak itu;
 • kos yang tinggi, dengan mengambil kira operasi jangka pendek.

Pengangkut membawa "0+" direka untuk pemasangan ke arah perjalanan. Bayi berada dalam posisi separuh berbaring. Menurut doktor asing, ini adalah postur yang sepenuhnya semulajadi dan selamat untuk kanak-kanak, manakala doktor domestik menentang bayi yang diangkut dalam kedudukan ini, oleh itu, mereka mengesyorkan memilih kerusi "0" untuk bayi baru lahir.

Bayi kanak-kanak "0+" mempunyai kelebihan berikut:

 • berat ringan, membolehkan anda membawa kanak-kanak dari rumah ke kereta;
 • menduduki lebih banyak ruang di kabin berbanding kategori "0";
 • kemungkinan pemasangan menggunakan sistem Izofiks, yang meningkatkan keselamatan pengangkutan;
 • Model "0+" lebih murah.

Terdapat juga kelemahan untuk kategori kerusi kereta "0 +", dan seperti yang telah dinyatakan di atas, kelemahan utama adalah kedudukan kanak-kanak. Sekiranya pada saat penggerebekan roda tiba-tiba, bayi yang belum membentuk vertebra serviks dalam postur yang kaku, maka ia boleh cedera parah.

Kerusi kereta "0 + 1" adalah reka bentuk berbentuk L. Produk ini boleh diubah menjadi persamaan bassinet dengan menggunakan kerusi ditarik balik untuk mengangkut bayi sehingga enam bulan.Dari tahun ini peranti diletakkan di atas pergerakan itu, dan kemudian - di mana sahaja.

Plus kerusi "0 + 1":

 • kebanyakan model membolehkan anda menyesuaikan sudut belakang;
 • operasi lama.

Antara keburukan pilihan ini adalah seperti berikut:

 • selalunya tidak ada pelapik untuk bayi baru lahir, dan jika ada, bentuknya tidak selalu melicinkan sudut dalaman;
 • otot-otot bayi yang baru lahir masih lemah, dan dalam transit menentang pergerakan jika brek secara tiba-tiba akan menjadi terlalu banyak.

Berapa usia yang dikira?

Berat maksimum yang mana kerusi kereta daripada "0" kumpulan direka ialah 10 kilogram. Iaitu, buaian itu akan dikendalikan untuk masa yang sangat singkat dan tempoh ini akan berakhir apabila bayi berusia kira-kira satu tahun.

Kerusi kereta "0+" akan bertahan lebih lama, kerana berat maksimum penumpang kecil yang dibawa di dalamnya dapat mencapai 13 kilogram. Oleh itu, peranti ini cukup untuk 1.5 tahun pertama kehidupan kanak-kanak.

Kerusi kereta 0 + 1 direka untuk mengangkut kanak-kanak pada usia yang lebih tua - dari 6-8 bulan. Peranti ini sesuai untuk bayi yang berumur 9 hingga 18 kilogram. Di dalam kanak-kanak itu, otot-otot belakang dan leher sudah diperkuatkan, oleh itu, kerusi itu tidak sesuai untuk bayi yang baru lahir, masih biasa bagi bayi untuk membeli buaian 0 dan 0+.

Apabila memilih tempat duduk kanak-kanak, perhatikan dua faktor:

 • berpandukan berat penumpang kecil dan tidak mengikut umur: jika anak anda sudah menanggung lebih dari 10 kg setahun, anda tidak perlu membawanya ke kerusi "0", membeli pilihan "0+" atau "1";
 • Ingatlah bahawa pada musim sejuk beratnya kanak-kanak akan lebih banyak, seperti biasanya dia dibungkus dengan panas, jadi pertimbangkan waktu tahun ketika memilih kerusi kereta.

Penilaian Pengilang

Apabila memilih pengeluar kritikan harga kerusi kereta sepatutnya berada di tempat terakhir. Ingat bahawa kehidupan dan kesihatan anak anda dipertaruhkan! Beri perhatian kepada model pengeluar berikut, yang dianggap terbaik dalam kategori mereka.

Besafe

Produk BeSafe sangat popular di Rusia, kerana mereka mematuhi sepenuhnya semua piawaian moden dan keperluan kualiti.

Mengikut keputusan enam ujian kecelakaan yang dijalankan pada 2016, model "BeSafe iZi Go Modular", yang direka untuk kanak-kanak yang berat sehingga 10 kg, menerima penarafan "baik". Peranti ini mempunyai bentuk ovoid, yang diperkemas, jadi pemandu mencatat kedudukan yang selesa penumpang kecil.

Kelebihan model:

 • yang dilampirkan bantal anatomi, yang boleh digunakan dalam pengangkutan bayi dari hari-hari pertama kehidupan;
 • kehadiran poket dalaman lima mata;
 • terima kasih kepada penyesuai ada kemungkinan pemasangan pada kereta dorong;
 • terdapat pengendalian membawa mudah, awning dari matahari dan angin.

Di samping itu, kes model dikeluarkan, jadi ia boleh dibasuh secara berkala. Tetapi terdapat juga tolak untuk kerusi kereta sedemikian - lapisan lembut di pinggang digabungkan dengan memasukkan untuk bayi baru lahir. Anda boleh membeli peranti dengan harga 19 hingga 20 ribu Rubles.

Maxi-Cosi

Kerusi kereta dari Maxi-Cosi menduduki kedudukan teratas dalam keputusan beberapa ujian kemalangan. Di Rusia, model Maxi-Cosi CabrioFix dalam kategori "0+" agak popular, mempunyai ulasan dan penghargaan yang baik. Pemilik kereta menyedari keselesaan, keselamatan, ergonomik peranti, serta bonus yang bagus dalam bentuk lapisan lembut untuk tali pinggang, tayar yang melindungi dari matahari, penutup pelindung, poket untuk perkara-perkara kecil. Di samping itu, kelebihannya termasuk:

 • bahan berkualiti tinggi;
 • pemasangan mudah;
 • reka bentuk yang menarik;
 • pelapis untuk bayi baru lahir.

Di antara kelemahan model ini, pemilik kereta menyerlahkan butang yang menyusahkan lipat pemegang. Kos purata peralatan juga tinggi - 15-16000 Rubles.

Heyner

Walaupun produk yang berkualiti tinggi, model Heyner mempunyai harga yang sangat berpatutan. Terutama pengeluar popular di Eropah, di mana mereka tahu banyak tentang bagaimana struktur pelindung automotif. Model biasa di Rusia ialah Comfort SuperProtect Heyner. Peranti mempunyai kelebihan berikut:

 • pembinaan monolitik plastik tebal tetapi lembut menyediakan operasi mudah;
 • berat tempat duduk - hanya 2.5 kg;
 • sinaran matahari dan penutup kaki termasuk;
 • empat kedudukan pegangan;
 • kos yang berpatutan.

Dalam maklum balas mengenai model, pengguna menunjukkan keburukan. Diingatkan bahawa buaian sempit untuk bayi di dalam baju empuk dan pakaian musim sejuk, dan dengan lama tinggal di kerusi kanak-kanak itu menjadi panas. Ia adalah kerusi kira-kira 5 ribu Rubles.

Cybex

Syarikat Jerman Cybex dalam pengeluaran barangan memberi tumpuan kepada keselamatan dan kemudahan penggunaan, iaitu, menyesuaikan reka bentuk untuk kedudukan yang selesa kanak-kanak itu. Cybex mempunyai banyak anugerah untuk keputusan ujian yang baik.

Salah satu model yang paling popular di Rusia adalah cradle Cybex Aton Basic yang direka untuk membawa kanak-kanak berat sehingga 13 kg. Pembeli juga tertarik dengan pelbagai warna - anda boleh dengan mudah memilih peranti yang reka bentuk akan merayu kepada kedua-dua lelaki dan perempuan. Kelebihan model:

 • kehadiran tali pinggang tiga titik elastik dengan lapisan dalam lembut;
 • bingkai tahan kerosakan mekanikal;
 • berat ringan;
 • penutup penutup kain tahan haus dan visor boleh tanggal.

Sesetengah pemilik kereta masih perhatikan bahawa model ini tidak sesuai untuk mengangkut bayi baru lahir pada usia beberapa bulan, kerana anda perlu meletakkan sesuatu di bawah bayi supaya tidak membuat kedudukan duduk separuh. Anda boleh membeli kerusi untuk 8-10 ribu Rubles.

Lebih baik menggunakannya untuk kanak-kanak dari enam bulan.

Concord

Concord juga merupakan salah satu pengeluar utama barangan kanak-kanak. Produk memenuhi semua piawaian kualiti, kelebihan termasuk bahan mesra alam sekitar. Model yang paling disukai oleh pemilik kereta Rusia adalah Safe Air Concord. Pengangkut kereta direka untuk kanak-kanak yang beratnya sehingga 13 kg dan mempunyai kelebihan berikut:

 • headrest bingkai boleh diperbaiki dalam tiga kedudukan ketinggian yang berbeza dengan satu butang, manakala menyesuaikan tali pinggang keledar dalaman dibangkitkan;
 • sisipan lembut untuk bayi baru lahir sama dengan permukaan dalam kerusi dan anak berada dalam kedudukan yang lebih berbohong;
 • ringan berat avtolyulki - 2.9 kg.

Menurut ibu bapa pemandu, pelbagai bunga sangat miskin, dan mereka tidak begitu berpuas hati dengan harga peranti - 12-15 ribu rubel.

Nania

Dalam pengeluaran kerusi kereta Nania pemilik kereta adalah harga yang paling menarik. Tetapi ini bukan satu-satunya kelebihan - Nania autolines adalah peranti yang agak boleh dipercayai dan mudah yang boleh berhujah dengan beberapa model mahal.

Selalunya, pemandu memilih model "Nania BeOne SP Luxe" - ini adalah kategori buaian yang berfungsi "0+". Kelebihan model:

 • mangkuk kerusi dilanjutkan dengan baik di kawasan kepala kepala, yang menyediakan perlindungan yang dapat dipercaya kepada anak tanpa mempengaruhi kebebasan bergerak;
 • Panel dua lapisan di sisi dengan sisipan plastik mencerminkan tenaga dalam kesan sampingan;
 • kehadiran tayangan lipat;
 • Empat kedudukan pegangan untuk dibawa.

Antara kekurangan yang berikut:

 • kesulitan menggunakan di musim sejuk - lengan pakaian hangat sukar dipatenkan;
 • kedalaman yang besar, yang mana lebih baik tidak menggunakan kerusi dalam enam bulan pertama bayi.

Kos kerusi itu kira-kira 3 ribu rubel.

Zlatek

Avtolyulki Zlatek - pilihan patriot. Pengeluaran avtolyulek Zlatek dijalankan di Rusia di rantau Ryazan. Terima kasih kepada sistem kawalan tiga peringkat, syarikat itu juga menawarkan produk berkualiti tinggi. Kerusi diuji di Pusat Persatuan NAMI Enterprise Unity Negeri Persekutuan dan mematuhi piawaian keselamatan Eropah ECE-R44 / 04.

Pemilik kereta memilih model "Zlatek Hummingbird" kategori "0+". Sebagai tambahan kepada nilai yang sangat demokratik, kelebihan berikut menonjol:

 • lapisan dalam lembut pada ikat tiga titik;
 • bingkai polietilena tekanan rendah dengan peningkatan perlindungan sisi;
 • pengekalan kepala yang mendalam memberikan perlindungan kejutan sekiranya berlaku kemalangan;
 • kehadiran penutup boleh tanggal.

Menurut pembeli, kain model ini tidak berkualiti tinggi, dan pegangan itu tipis, tetapi kebanyakan kekurangannya dibenarkan oleh harga yang berpatutan - 2-3 ribu rubel.

Bagaimana untuk memilih?

Apabila memilih kerusi kereta untuk bayi baru lahir, beri perhatian kepada kriteria berikut:

 • Ketahui jika pengilang mempunyai sijil daripada ujian lulus dan ujian kemalangan, pelajari hasilnya. Pada pelabelan produk harus ada tanda ECE R44 / 03 atau ECE R44 / 04, jika produk tersebut dikeluarkan di Rusia - tanda pematuhan dengan persyaratan GOST 41.44.
 • Semak bagaimana selesa kerusi untuk penumpang kecil. Pada hal ini tidak hanya bergantung pada kenyamanannya, tetapi juga suasana yang tenang selama perjalanan.
 • Pilih kerusi dengan penutup yang boleh ditanggalkan dari bahan semula jadi. Mereka boleh dibasuh, yang sangat dihargai oleh ibu, kerana anak-anak yang bertenaga banyak berpeluh.
 • Bagi kanak-kanak yang sangat kecil, lebih selamat untuk memasang buaian supaya bayi menghadap ke atas, jadi lebih baik memilih pilihan yang membolehkan pemasangan di kedua-dua arah.
 • Sekiranya anda menjalani kehidupan yang aktif dan kanak-kanak menjadi sahabat biasa anda, kemudian beli carrycot dan perhatikan berat struktur - menghargai ringan.
 • Semak badan pembawa bayi "untuk kerapuhan" - keselamatan kanak-kanak itu bergantung padanya.
 • Beri perhatian kepada kedalaman produk dan perlu diingat bahawa pada musim sejuk bayi akan diangkut pakaian hangat yang besar.
 • Lihat bagaimana pemasangan peranti ini berdekatan dengan tempat duduk - ia hampir tidak boleh bergerak.
 • Periksa sama ada terdapat tali pinggang keledar yang cukup di dalam kabin kereta anda untuk melampirkan pembawa.
 • Sabuk kerusi mesti tahan terhadap kesan sejuk, panas, kasar dan cahaya.
 • Pilih kerusi dengan keupayaan menyesuaikan sandaran.
 • Ia akan menjadi mudah jika anda boleh menyambungkan sistem audio kepada produk - dalam kes ini, bayi boleh memasukkan lagu kanak-kanak atau cerita dongeng.
 • Ingatlah bahawa reka bentuk moden berbeza dalam warna: buaian biru dipasang menghadap ke belakang, iaitu, terhadap pergerakan, kerusi kereta merah - menghadap ke depan, ke arah perjalanan.

Satu lagi petua penting apabila membeli kerusi kereta - jangan simpan dan jangan beli peranti dengan tangan. Kelemahan membeli avtolyulki yang digunakan:

 • beberapa butiran penting mungkin hilang pada struktur, anda tidak akan menyedarinya;
 • struktur kerusi boleh rosak, kecacatan tersebut biasanya tidak kelihatan pada mata;
 • arahan pemasangan dalam kes seperti ini yang paling sering tidak hadir.

Adalah lebih baik untuk tidak menjimatkan pembelian kerusi kereta kanak-kanak dan membelinya di kedai khusus, kerana keselamatan dan keselesaan kanak-kanak bergantung kepadanya semasa perjalanan.

Petua Operasi

Peringkat yang paling penting dalam operasi kerusi kanak-kanak ialah pemasangannya. Keselamatan pengendara kecil dan keselesaannya bergantung kepada pendekatan yang betul untuk pemasangan. Semasa memasang, ingat peraturan penting ini:

 • Pasang kerusi secara eksklusif mengikut arahan: kategori buaian "0" hanya boleh dipasang pada tempat duduk belakang berserenjang; Produk kumpulan "0+" juga boleh diletakkan di tempat duduk belakang, tetapi supaya kanak-kanak itu menghadap ke belakang atau di depan, tetapi hanya jika tiada beg udara.
 • Kedudukan paling selamat ketika memasang kerusi kereta berada di tengah-tengah kerusi belakang. Ia adalah seksyen ini yang akan melindungi kanak-kanak dari kedua-dua kesan frontal dan sampingan sekiranya berlaku kemalangan.
 • Sebaik sahaja kerusi dipasang, letakkan anak itu, periksa sama ada ia selesa. Menilai kedudukannya di sisi pemandu - banyak avtoledi memilih untuk melihat apa yang sibuk pada cermin mata kanak-kanak.

Perhatikan beberapa petua semasa menggunakan pembawa kereta:

 • Apabila meletakkan seorang kanak-kanak di kerusi, berhati-hati memeriksa dengan selamat bagaimana ia diikat dengan tali dan tali. Semua lampiran mestilah bersebelahan dengan badan bayi sekerap mungkin.
 • Apabila menukar musim, pastikan semua tali disesuaikan dengan betul. Ini disebabkan oleh hakikat bahawa pada musim sejuk bayi yang baru lahir berpakaian hangat, oleh itu, dengan ketibaan musim bunga, sekatan tidak cukup tetap, kerana pakaian pada kanak-kanak lebih kecil.
 • Bayi perlu sentiasa diikat, tanpa mengira masa perjalanan dan jarak.
 • Betulkan di kabin sama sekali semua barangan.Mereka boleh mencederakan penumpang muda sekiranya berlaku kemalangan.
 • Laraskan perlindungan kepala kanak-kanak. Ia sepatutnya terletak sedekat mungkin ke bahu.
 • Semasa perjalanan yang panjang, secara berkala membuat berhenti dan menjangkau bayi. Bermain bersama dia, makan dia - biarkan dia berehat dari satu kedudukan.

Dengan memilih kerusi kereta untuk bayi yang baru lahir haruslah didekati dengan penuh tanggung jawab.

Jangan biarkan diri anda pergi ke kedai, periksa laman web pengeluar, baca ulasan pengguna, baca arahan model, dan juga periksa bagaimana pembekal bayi sesuai dengan anak anda dan kereta anda, dan kemudiannya perjalanan akan selamat dan selesa untuk penumpang kecil.

Video berikut sedang menunggu cadangan anda UGIBDD mengenai penggunaan kerusi kereta kanak-kanak dengan demonstrasi yang jelas mengenai peraturan pemasangan, pemasangan dan penempatan kanak-kanak.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan