Ujian kejutan kerusi kereta kanak-kanak: model paling selamat dan berkualiti

Kandungannya

Membeli kerusi kereta kanak-kanak adalah perniagaan yang bertanggungjawab. Perhatian khusus harus dibayar bukan untuk warna dan reka bentuk yang bergaya, tetapi untuk kriteria seperti kebolehpercayaan, keselamatan dan kemudahan penggunaan. Keutamaan harus diberikan kepada pengeluar terbukti produknya telah lulus ujian kemalangan dan menerima sijil kualiti yang bersesuaian.

8 foto

Apa itu?

Terdapat pendapat umum di kalangan ibu bapa bahawa tempat yang paling selesa dan selamat untuk kanak-kanak di dalam kereta adalah di tangan ibu bapa. Ini pada dasarnya salah, kerana apabila perlanggaran berkelajuan tinggi sangat tinggi, risiko kanak-kanak yang mengalami kecederaan kepala, lebam atau patah tulang belakang sangat tinggi. Dalam kes apabila ibu bapa memegang anak itu di tangannya, menerkam kepadanya, kebarangkalian yang tinggi bahawa anak itu tidak akan bertahan.

Salah satu tugas utama ibu dan bapa adalah untuk menjamin kehidupan anak mereka sebanyak mungkin.

Sesetengah ibu bapa mengabaikan kerusi kereta, percaya bahawa mereka jarang akan membawa anak ke dalam kereta, dan seumur hidup aksesori mahal masih kecil, yang tidak boleh dikatakan mengenai harga. Bagaimana untuk memilih kerusi kereta berkualiti untuk kanak-kanak di kalangan pelbagai model yang banyak terdapat di pasaran global? Mana antara mereka yang akan memberikan keselamatan yang paling untuk serbuk anda dan meminimumkan peluang kecederaan?

Kerusi kereta paling mahal tidak selalu menjadi yang terbaik, harganya bukan jaminan kualiti tertinggi. Untuk menunjukkan kualiti produk mereka, pengeluar, bersama-sama dengan pakar bebas, menjalankan pemeriksaan komprehensif yang serius - ujian kemalangan. Mereka dengan jelas menunjukkan kualiti model tertentu, membantu memilih pilihan terbaik antara model lain, menggalakkan pengeluar untuk memantau kualiti produk dengan ketat.

Dalam memilih kerusi kereta, anda boleh mengambil maklumat akaun dari organisasi pakar berikut.

 • ADAC - kelab kereta dari Lanberg, Jerman. Wakil-wakil kelab setiap tahun menjalankan ujian kerusi kereta kanak-kanak mengikut pelbagai ciri.
 • ANWB - kesatuan pemandu dari Belanda, menguji kerusi untuk kanak-kanak.
 • TCS - kelab kereta dari Switzerland. Organisasi menguji kerusi pada dua kriteria: kebolehpercayaan dan kemudahan penggunaan.
 • WARENTEST - majalah Jerman yang sering menguji sekatan dengan ADAC. Aspek utama pengesahan ialah keselamatan dan keselesaan.
 • RACC - Kelab kereta dari Sepanyol, menguji kebolehpercayaan kerusi kanak-kanak untuk kereta mengikut parameter ADAC organisasi.

  Organisasi yang sama wujud di Finland, Sepanyol, Itali dan negara-negara lain. Setiap organisasi mempunyai parameter penilaian sendiri, tetapi terdapat juga pemalar, yang mana semua kelab pemandu mengikuti. Ini tentunya adalah keselamatan penumpang kecil itu. Apabila menjalankan ujian kemalangan, penunjuk yang paling penting diambil kira - jarak yang kerusi kereta akan bergerak semasa kesan frontal pada kelajuan 50 km / j. Angka maksimum yang dibenarkan ialah 55 cm.

  Piawaian keselamatan

  Menurut peraturan Eropah, sejak kerusi kereta 2009 mesti mematuhi keperluan standard ECE R44 / 04 yang bersatu. Ini adalah satu siri parameter yang menentukan keselamatan kerusi kanak-kanak. Standard keselamatan yang diterima pakai di Eropah adalah yang paling mencabar dan ketat di dunia.Sebagai contoh, mengikut standard ini, kelajuan kenderaan untuk ujian harus 50 km / j, lebar tali pinggang keledar dalam kategori "0+" dan "1" harus lebih daripada 25 mm, dan untuk kategori "2" dan "3" - lebih daripada 38 mm . Peraturan itu menyatakan bahawa Kehadiran bahagian logam dan lain-lain yang tajam dekat dengan kanak-kanak tidak dapat diterima.

  Benar, peraturan ini belum lagi mengawal keselamatan kerusi dengan kesan sampingan. Pada masa yang sama, kebanyakan pengeluar mula memasang panel sisi bertetulang di kerusi untuk melindungi kanak-kanak dalam keadaan kecemasan. Pada kerusi yang berkualiti, sentiasa ada tanda bulat kesesuaian ECE R44 / 04. Ia oren, dengan huruf E dan indeks negara di mana ujian dijalankan. Di bahagian bawah tanda harus ada nombor enam angka yang bermula dengan angka 04 atau 03, kerana ini adalah jumlah dari dua revisi terakhir Piawaian ini.

  Sebagai tambahan kepada manual arahan, kerusi kereta harus mempunyai arahan dengan ilustrasi, yang diterapkan pada sisi tempat duduk. Jika gunung Isofix dipasang di kerusi kanak-kanak, senarai kenderaan di mana peranti ini dibenarkan dipasang juga harus ditunjukkan. Sijil ini mengesahkan bahawa produk:

  • dilengkapi dengan pengapit tali pinggang dan mekanisme ketegangan khas;
  • tahan kakisan, suhu dan kotoran.

  Pengilang kerap berlatih di kerusi lencana ujian ADAC, tetapi hanya ECE R44 yang diperlukan. Di Eropah, ia dilarang mengangkut kanak-kanak tanpa kerusi yang disahkan oleh peraturan ECE R44 / 04.

  Kaedah ujian

  Tempat duduk kanak-kanak direka untuk memastikan keselamatan kanak-kanak semasa bergerak di dalam kereta. Untuk menentukan tahap keselamatan, pemanduan ujian kerusi dijalankan, ia juga dikenali sebagai ujian kemalangan. Untuk ujian, pilih produk syarikat terkenal dan letakkan di dalam badan kereta, yang dipasang pada katup yang mempercepatkan. Manekin, yang dilengkapi dengan sensor khas, dipasang di kerusi di kedudukan semula jadi. Mereka mengukur parameter, dan kamera video membuang keseluruhan proses. Begitu juga, tentukan beban pada kanak-kanak dalam kemalangan.

  Tempat duduk kereta diuji dalam perlanggaran frontal pada kelajuan 64 km / jam dan kesan sampingan pada 50 km / jam. Semasa ujian, gunakan mannequins yang mempunyai ketinggian minimum dan maksimum dan berat yang disyorkan oleh pengeluar. Semasa percubaan, kriteria berikut dinilai: pematuhan dengan dimensi yang ditentukan, keupayaan untuk melaraskan tali pengikat, kebolehpercayaan menetapkan kerusi, kekuatan penahanan kepala.

  Terima kasih kepada ujian sedemikian, keburukan kerusi kereta terungkap, pengeluar menunjukkan kelemahan model. Dari masa ke masa, kaedah penambahbaikan dan pengesahan. Sebagai contoh, sejak tahun 2007, mereka mula menilai dengan pantas percepatan kepala dalam perlanggaran hadapan, mannequin yang lebih baik yang lebih tepat mensimulasikan fizikal kanak-kanak.

  Kedudukan model teratas

  Kami membentangkan kepada anda senarai kerusi kereta yang paling selamat untuk kanak-kanak.

  Peg-Perego Viaggio 0 + / 1 Switchable

  Kerusi kereta dari pengeluar Itali - gabungan sempurna kualiti dan harga. Ia betul menduduki tempat teratas dalam penarafan kerusi kereta. Ia boleh digunakan dari lahir hingga kanak-kanak dan berumur sehingga 4 tahun. Kembali laras memberikan peluang untuk menurunkan kanak-kanak ke kedudukan separa mendatar. Ia sangat mudah untuk perjalanan panjang. Ia adalah mungkin untuk memasang kerusi ke arah perjalanan atau menentangnya.

  Kehadiran ikat pinggang lima mata dengan lapisan lembut membolehkan anda untuk memperbaiki penumpang kecil dengan selamat. Pinggang adalah laras panjang. Kerusi ini dilengkapi dengan panel sisi bertetulang. Model ini menerima markah tinggi mengenai keputusan ujian ADAC dari segi persahabatan, penjagaan, ergonomik, operasi. Kelemahan model ini tidak dikesan.

  Concord Reverso Plus

  Salah satu kerusi yang paling selamat dalam kumpulan anda. Apabila menjalankan ujian kemalangan, model menunjukkan dirinya dari sisi terbaik, pakar menetapkan tanda tertinggi.Model seberat 10.9 kg diperbuat daripada bingkai aluminium ringan dalam bentuk segitiga. Bentuk ini adalah yang paling tahan lama. Terdapat penunjuk pemasangan yang betul dan 2 pelapik ergonomik, bumper sampingan bertetulang. Sarung yang boleh tanggal diperbuat daripada bahan yang memastikan peredaran udara yang baik.

  Kehadiran headrest dan footrest laras mempunyai kesan positif pada tahap keselesaan.

  Maxi-Cosi MiloFix

  Tempat duduk selesa dan selesa yang boleh dimuatkan walaupun di dalam kereta kompak. Struktur gunung utama berfungsi sebagai timbangan. Model ini mempunyai backrest laras, headrest yang selesa. Mereka bertanggungjawab untuk keselamatan: perlindungan sisi yang boleh dipercayai, ikat pinggang dengan lima mata lampiran dengan pad anti-slip. Antara kekurangan yang dapat dilihat adalah pengudaraan yang lemah.

  Maxi-Cosi 2wayPearl

  Salah satu kerusi terbaik dalam kumpulan ini mengikut keputusan organisasi pakar pihak ketiga. Dibuat oleh sebuah syarikat Belanda, penyesuaian sangat mudah. Ia hanya mempunyai 7.2 kg. Model yang sangat selesa kerana bentuk anatomi tempat duduk, backrest laras. Keselamatan yang dipertingkatkan, perlindungan kepala dan leher yang kuat dan menetapkan tali pinggang dengan lima mata lampiran. Pemasangan hanya boleh dilakukan terhadap pergerakan kereta. Di antara kekurangan itu boleh dicatat kekurangan asas untuk lampiran, ia perlu dibeli secara berasingan.

  Cybex Juno 2-Fix

  Model ini sangat dihargai oleh hasil ujian. Tempat duduk selesa dengan berat 6.7 kg. Dilengkapi dengan tali laras, meja yang selesa untuk permainan. Prestasi keselamatan yang tinggi dijamin oleh perlindungan yang boleh dipercayai di sisi kerusi dan kerangka yang sangat baik yang terbuat dari plastik tahan bantalan. Pengudaraan udara yang baik dikekalkan. Antara kelemahan harus diperhatikan tidak selesa untuk tidur belakang.

  Nania Beline SP Luxe

  Kereta Seat dari Perancis - berkualiti dengan harga yang berpatutan. Diperbuat daripada plastik berkualiti tinggi. Dipasang ke arah perjalanan. Bantal anatomi meningkatkan keselesaan. Balik laras dan kekangan kepala. Benar, tali dalaman tidak cukup lama.

  Recaro Monza Nova IS

  Model ini dibuat di Jerman, mempunyai kadar ujian ADAC yang tinggi. Perhatian yang banyak diberikan kepada keselamatan - terdapat lapisan tahan lama tambahan, yang mengurangkan beban pada kepala dan bahu hingga 30%. Kerusi itu boleh digunakan sehingga 12 tahun.

  Kiddy Guardianfix 3

  Kerusi kereta moden Jerman Kiddy Guardianfix 3 menduduki kedudukan teratas dalam kedudukan ADAC mengikut keputusan ujian. Kes tahan lama menyediakan tahap keselamatan yang tinggi, dan kes lembut yang diperbuat daripada bahan bernafas memberikan rasa selesa. Terdapat meja keselamatan dan alas kaki laras.

  Kerusi ini boleh digunakan dari setahun hingga 12 tahun.

  Penyelesaian Cybex M-Fix

  Kerusi berkualiti tinggi dari pengeluar Jerman. Kualiti disahkan oleh ujian ADAC. Bukan sahaja selamat, tetapi juga kerusi yang sangat selesa. Ideal untuk kanak-kanak apa-apa ketinggian, sebagai tempat letak kereta boleh dipasang pada 12 kedudukan. Backrest dengan mudah menyesuaikan diri dengan kecenderungan kerusi kereta. Dilengkapi dengan pelindung sampingan khas.

  Concord Transformer XT

  Kerusi itu mengejutkan dengan tahap keselamatan dan keselesaan. Model ini dilengkapi dengan bantal anatomi laras. Lebar tempat duduk, tunjang backrest dan headrest juga boleh diubah. Apabila menguji model ini menjaringkan markah yang sangat tinggi. Itu hanya kos yang sedikit dipertimbangkan.

  Britax Romer KidFix XP Sict

  Model ini menduduki salah satu kedudukan utama dalam penarafan kelab kereta ADAC. Sistem keselamatan moden yang berkualiti tinggi. Bingkai kerusi itu sama-sama mengedarkan beban dalam perlanggaran frontal dan melindungi anaknya dengan berkesan. Kusyen sampingan yang boleh ditanggalkan menjamin keselamatan kesan sampingan. Boleh ditanggalkan meliputi produk yang diperbuat daripada kain yang boleh dibasuh berkualiti tinggi. Tempat duduk dipasang pada kedua-dua sistem isofix dan tali pinggang keledar.

  Mengikut kumpulan

  Tempat duduk kereta direka untuk memastikan keselamatan kanak-kanak semasa memandu di dalam kereta. Pilihan kerusi untuk kanak-kanak perlu didekati dengan sangat bertanggungjawab.Bagi kemudahan ibu bapa, pengilang telah menglasikan model kerusi ke dalam kumpulan.

  Terdapat kedua-dua kumpulan yang khusus khusus yang disediakan untuk eksploitasi sepanjang tahun, mereka mempunyai selang kecil mengikut kategori berat badan, dan pilihan sejagat yang boleh digunakan selama 5-10 tahun ketika anak matang. Ini mungkin disebabkan oleh fakta bahawa parameter beberapa kumpulan digabungkan dalam kumpulan bersebelahan.

  Penarafan kerusi kereta dari kumpulan bersebelahan sedikit lebih tinggi disebabkan oleh kenyataan bahawa kerusi seperti itu boleh digunakan lebih lama.

  Anda tidak perlu membeli kerusi baru setiap satu setengah tahun apabila kanak-kanak itu semakin tua. Pengilang menawarkan kerusi kereta dalam kumpulan berikut:

  • Kumpulan 0. Direka untuk kanak-kanak dari lahir hingga enam bulan. Berat maksimum kanak-kanak tidak boleh melebihi 10 kg. Kerusi ini dipasang ke sisi pergerakan. Produk kelihatan seperti buaian daripada kerusi penuh.
  • Kumpulan 0+. Direka untuk penumpang dari lahir hingga satu setengah tahun. Berat maksimum anak ialah 13 kg. Dilekatkan menghadap ke arah trafik kereta.
  • Kumpulan 1. Kursi kumpulan ini direka untuk kanak-kanak dari 9 bulan hingga 4 tahun. Berat yang dibenarkan kanak-kanak adalah 9-18 kg. Dilekatkan ke arah perjalanan.
  • Kumpulan 2. Umur kanak-kanak disyorkan adalah 3-7 tahun. Berat dibenarkan ialah 15 - 25 kilogram. Dipasang ke arah perjalanan.
  • Kumpulan 3. Disyorkan untuk kanak-kanak dari 6-12 tahun. Berat badan yang dibenarkan kanak-kanak adalah 15-36 kg. Kerusi itu dipasang muka dalam arah gerakan.

  Juga di pasaran adalah tempat duduk kereta kategori universal, misalnya, seperti:

  • Kumpulan 0-1. Telah disediakan untuk pengangkutan kanak-kanak dari lahir hingga 4 tahun. Berat dibenarkan 0-18 kg. Di kerusi kategori ini terdapat fungsi backrest miring untuk menjadikan tidur anak lebih selesa.
  • Kumpulan 1-2-3. Kerusi universal yang boleh digunakan dari 9 bulan hingga 12 tahun. Beban yang disyorkan adalah dari 9 hingga 36 kg.
  • Kumpulan 2/3. Rupa menyerupai kerusi kereta dewasa biasa yang dilengkapi dengan peralatan pelindung. Kerusi kategori ini direka bentuk untuk berat badan dari 15 hingga 36 kg, masing-masing, untuk umur 4-12 tahun.

   Ibu bapa akan dibantu dengan cepat menentukan sejauh mana berat dan umur ini atau kategori kerusi yang disediakan, seperti jadual:

    Nama kumpulan

    Berat bayi

    Umur

    Kaedah pemasangan kerusi

    0

    Sehingga 9 kg

    1 hingga 6 bulan

    Terhadap perjalanan pergerakan

    1

    Dari 9 hingga 18 kg

    Dari 9 bulan hingga 4 tahun

    Dalam arah perjalanan

    2

    15 hingga 25 kg

    Dari 3 hingga 7 tahun

    Dalam arah perjalanan

    3

    22 hingga 36 kg

    Dari 6 hingga 12 tahun

    Dalam arah perjalanan

    Nama kumpulan

    Berat bayi

    Umur

    Kaedah pemasangan kerusi

    0+/1

    Sehingga 18 kg

    Dari lahir hingga 4 tahun

    Dalam arah perjalanan

    1+

    Dari 9 hingga 18 kg

    1 hingga 4 tahun

    Dalam arah perjalanan

    2/3

    15 hingga 36 kg

    Dari 3 hingga 12 tahun

    Dalam arah perjalanan

    1/2/3

    Dari 9 hingga 36 kg

    1 hingga 12 tahun

    Dalam arah perjalanan

    Kerusi kanak-kanak pelbagai fungsi untuk kereta adalah selamat, praktikal dan selesa. Ini amat sesuai untuk model kumpulan 1/2/3. Kerusi jenis ini adalah pemimpin jualan di seluruh dunia. Ini tidak menghairankan, kerana kerusi sedemikian boleh digunakan dari setahun hingga 12 tahun. Dalam kategori bersebelahan, asas bangkai bertetulang biasanya digunakan.

    Bahagian belakang, tali pinggang keledar dan kedudukan kepala boleh disesuaikan bergantung kepada pertumbuhan anak.

    Di samping itu, untuk kerusi kereta tambahan yang selesa dilengkapi dengan pelapik lembut, terima kasih kepada bayi yang dibesarkan pada tahap pembetulan yang diperlukan. Model pelbagai fungsi tidak begitu padat seperti yang khusus. Mereka lebih panjang dan lebih luas untuk dapat melindungi kedua-dua penumpang dan orang dewasa yang sangat kecil.

    Pilihan belanjawan

    Kos kerusi kereta untuk kereta sering bergantung kepada promosi jenama. Selalunya kerusi murah pada ciri kualiti tidak lebih rendah daripada model mahal. Kerusi kereta Poland telah membuktikan diri mereka dengan baik di pasaran hari ini.Kos mereka lebih rendah daripada bahasa Jerman atau bahasa Inggeris, sementara mereka cukup berkualiti dan kelihatan bagus.

    Harus diingat bahawa banyak firma terkenal bersama dengan pilihan pengeluaran dan bajet mahal. Pengilang mengurangkan kos kerana penampilan mudah dan model penyaduran kos rendah. Oleh itu, harga menurun tanpa menjejaskan kualiti. Pilihan lain untuk membeli kerusi kereta murah adalah jualan. Dalam kes apabila kedai hanya beberapa unit model tertentu, harga mereka dikurangkan.

    Sekiranya peluang kewangan terhad, anda perlu memberi perhatian kepada kerusi kereta tanpa kerangka. Mereka jauh lebih rendah daripada kerangka kerangka standard. Mereka adalah kain tebal dengan tali pinggang keledar ditenun kepadanya. Sebenarnya, kerusi tanpa lukisan mempunyai beberapa kekurangan - mereka tidak selamat seperti yang tradisional, dan pakar tidak mengesyorkan menggunakannya untuk kanak-kanak di bawah umur dua tahun. Hakikatnya, dalam model sedemikian belakang seorang kanak-kanak tidak disokong sama sekali. Terdapat kemungkinan masalah tulang belakang.

    Pilihan lain yang lebih murah adalah peranti pegangan FEST. Ini adalah penyesuai untuk tali pinggang keledar kereta pegun. Apabila menggunakan FEST, tali menyokong pinggul dan perut kanak-kanak. Kelemahan peranti ini adalah bahawa kanak-kanak tidak dilindungi oleh kesan sampingan. Untuk memastikan keselamatan kanak-kanak maksimum, kerusi kereta dengan bingkai yang kukuh dan tali pinggang keledar yang berkualiti adalah pilihan terbaik. Ingat bahawa keselamatan kanak-kanak tidak boleh diselamatkan.

    Bagaimana ujian kemalangan kerusi kereta kanak-kanak berlaku, lihat video seterusnya.

    Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

    Kehamilan

    Pembangunan

    Kesihatan