Kerusi kereta kanak-kanak: ciri-ciri pilihan dan operasi

Kandungannya

Apabila seorang kanak-kanak memasuki keluarga, ibu bapa cuba melindungi dia dari bahaya kehidupan. Berjalan di sepanjang jalan, ibu melarang kanak-kanak menghampiri lebuh raya yang sibuk, semasa berada di rumah - untuk menyentuh pinggan. Satu lagi peraturan penting hari ini adalah pengangkutan mandatori bayi dari lahir hingga 12 tahun dalam kekangan kanak-kanak. Hanya kerusi kereta kanak-kanak yang dapat melindungi diri daripada kecederaan serius jika berlaku kemalangan di jalan raya.

Ciri khas

Kira-kira sepuluh tahun yang lalu, orang Rusia tidak memikirkan membeli apa-apa dana tambahan untuk kereta yang boleh membetulkan kanak-kanak itu. Ibu bapa memandu anak-anak di tangan mereka, dan anak-anak yang lebih tua ditanam di sebelah mereka, kadang-kadang mengeluarkan tali pinggang keledar biasa. Hasil kebebasan itu adalah sejumlah besar kemalangan yang membabitkan kanak-kanak dan menyebabkan mereka kecederaan serius. Sementara itu, Eropah sudah beberapa langkah ke hadapan, secara aktif menggunakan pelbagai jenis kerusi kereta untuk kereta.

Statistik pada masa yang sama bercakap lebih baik daripada sebarang argumen. Sebagai contoh, di Jerman, daripada 10 ribu kanak-kanak yang terlibat dalam kemalangan yang melibatkan kenderaan bermotor, hanya 32 kanak-kanak yang menderita. Nisbah peratusan adalah sangat kecil, jadi Majlis Menteri-menteri Rusia terpaksa membuat kesimpulan bahawa perlu mengubah sesuatu dalam peraturan jalan.

2007 adalah tahun utama bagi peminat kereta dan anak-anak mereka, kerana dari saat itu perubahan telah dibuat tentang pemasangan mandatori kereta kanak-kanak dan sekatan lain. Pindaan kepada undang-undang telah dibuat dan masih dibuat. Oleh itu, perubahan terkini yang berkaitan dengan peranti induk, yang dimulakan pada 12 Julai 2017. Peraturan asas polisi lalu lintas dan peraturan lalu lintas dibaca seperti berikut:

 • seorang kanak-kanak dari kelahiran hingga 12 tahun yang berada di kerusi hadapan mestilah diangkut menggunakan mana-mana jenis kerusi kereta mengikut ciri umur dan ketinggian yang sesuai;
 • kanak-kanak berumur sehingga 7 tahun, yang berada di tempat duduk belakang, mesti diperbaiki dengan bantuan alat khas;
 • kanak-kanak berumur 7 hingga 12 tahun boleh diperbaiki di kerusi belakang dengan bantuan tali pinggang keledar standard;
 • apabila mengangkut penumpang kecil di bawah umur 12 tahun di tempat duduk depan, pemandu mesti sentiasa mematikan beg udara;
 • untuk kanak-kanak di bawah umur tujuh tahun, peranti kanak-kanak mestilah beralun untuk menetapkan dengan betul dengan tali pinggang keledar standard atau menggunakan sistem Isofix.

Untuk ketidakpatuhan dengan apa-apa keperluan, pemandu kenderaan bermotor menghadapi denda yang besar, sama dengan 3,000 Rubel. Walau bagaimanapun, pakar memberi jaminan bahawa pemandu tidak perlu takut denda, tetapi akibat yang mungkin timbul jika kanak-kanak tidak diangkut dengan betul. Ciri-ciri kerusi kereta moden membantu kanak-kanak sehingga 12 tahun untuk mengelakkan kecederaan seperti:

 • patah sendi pinggul dan tulang rusuk dalam perlanggaran sampingan;
 • patah bahu;
 • gegaran dengan kesan sampingan;
 • kecederaan leher.

Tidak perlu dikatakan, lebih banyak kecederaan boleh dielakkan di dalam kerusi semasa perlanggaran di kepala. Seorang anak tetap yang tidak boleh jatuh ke dalam cermin kereta atau dihancurkan oleh salah seorang daripada ibu bapa semasa berada di dalamnya.Di samping itu, lelaki tanpa sekatan, tetapi tetap dengan tali pinggang keledar biasa boleh sekiranya berlaku kemalangan pada tulang belakang serviks mereka, jika pertumbuhan mereka belum mencapai 150 cm. Senarai sekatan yang dibenarkan oleh undang-undang untuk 2018 termasuk peranti berikut:

 • avtolyulki untuk bayi dari lahir hingga satu tahun;
 • tempat duduk kereta untuk kanak-kanak dari lahir hingga 12 tahun;
 • penggalak untuk kanak-kanak dari 3 hingga 12 tahun;
 • penyesuai untuk kanak-kanak dari 3 hingga 12 tahun;
 • kekangan tanpa buaian dari 1 hingga 12 tahun.

Mengenai ciri-ciri reka bentuk setiap peranti adalah layak untuk tinggal.

 • Avtolyolyulka Ia adalah bingkai kuat yang diperbuat daripada plastik atau logam, dengan mengambil kira ciri-ciri anatomi badan rapuh bayi yang baru lahir. Kes lembut, kedudukan mendatar bayi semasa menunggang, kehadiran lapisan anatomi, perlindungan sisi dan tali pinggang keledar dalaman - ini adalah ciri sekatan bagi penumpang termuda. Pengangkut kereta boleh dilampirkan ke kereta menggunakan tali pinggang atau sistem Isofix.
 • Kerusi kereta Ia adalah struktur rangka lain yang terdiri daripada mangkuk kerusi monolitik. Dalam sesetengah model, mangkuk itu dilengkapi dengan sokongan kaki atau meja memegang. Model seperti avtolyulke mempunyai penutup lembut dan tali pinggang keledar dalaman, namun belakangnya boleh berubah-ubah dalam beberapa jawatan, memberikan keselesaan kepada kanak-kanak bukan sahaja dalam tempoh terjaga, tetapi juga berehat. Kerusi ini boleh dilengkapi dengan kereta Isofix atau diperbaiki dengan tali pinggang yang tetap.
 • Pesta penyesuai adalah segi tiga yang diperbuat daripada kain tahan lama. Reka bentuk ini dipasang pada tali pinggang keledar standard, menggerakkan tekanan dari rahim serviks ke dada. Tali pinggang dengan penggunaannya terletak pada kanak-kanak kurang dari 150 cm sejajar dengan semua keperluan undang-undang dan keselamatan.
 • Boosters - Ini adalah satu lagi jenis peranti yang direka untuk pengangkutan undang-undang kanak-kanak dari tiga tahun. Ia adalah tempat duduk dengan beberapa lengan tangan, di mana tali pinggang kerusi biasa diadakan. Bahan untuk pembuatannya boleh buih, busa, plastik atau logam. Selain booster, anda perlu membeli penyesuai khas.
 • Model tanpa bingkai adalah overlay anggaran kain di tempat duduk kereta, dilengkapi dengan tali pinggang pelindung dan alur di tengah, yang membolehkan anda melewati tali pinggang tempat duduk biasa. Peranti ini tergolong dalam kategori gabungan dan dianggap undang-undang untuk digunakan oleh kanak-kanak dari 1 tahun hingga 12 tahun.

Kelebihan dan kekurangan

Walaupun penyesuai, model dan penggalak tanpa bingkisan kini dibenarkan untuk digunakan di dalam kereta, perlu diingat bahawa reka bentuk mereka tidak sesuai untuk kanak-kanak di bawah umur 1 tahun. Sesetengah pakar tidak mengesyorkan mereka untuk digunakan oleh kanak-kanak di bawah umur lima tahun. Dan ini mempunyai penjelasan yang tersendiri. Kelemahan sekatan lain adalah seperti berikut:

 • tiada model yang dibentangkan mempunyai perlindungan sisi, yang sangat penting sekiranya berlaku kemalangan;
 • kanak itu berada dalam keadaan yang tidak selesa, dan dalam kebanyakan kes dalam kedudukan yang tidak betul secara anatom, meluncur ketika kenderaan bergerak di bawah tali pinggang biasa;
 • kerumitan dan bilangan pengikat, kadang-kadang sehingga lima keping, bertentangan dengan norma-norma pengangkutan penumpang kecil, yang menyatakan kemudahan melepaskan anak dari kerusi kereta apabila terjadi kecelakaan;
 • penjual yang tidak bertanggungjawab dalam pemilihan bahan asas untuk penggalak; Buih dan buih runtuh di bawah kanak-kanak semasa kemalangan, menjadikan beban pada badan oleh autoflames tidak betul dan mengancam nyawa.

Walau bagaimanapun, sekatan lain agak popular hari ini, kerana mereka banyak kali lebih murah daripada tempat duduk kereta berkualiti tinggi. Di samping itu, kemudahan memindahkan mereka dari kereta ke kereta, serba guna untuk mana-mana jenis kereta menyumbang kepada faedah penggalak dan model tanpa bingkai.Pakar menasihati agar tidak menyelamatkan nyawa dan kesihatan kanak-kanak, memilih antara harga dan kualiti.

Kerusi kereta dari pengeluar terkenal gembira dengan sejumlah besar kelebihan, yang paling penting ialah kerangka. Mangkuk tempat duduk boleh dibuat dari plastik tahan atau logam tahan, bagaimanapun, ini tidak mengubah sifat bergunanya, seperti:

 • perlindungan daripada kesan sampingan kerana bumper;
 • kemungkinan menukar posisi - dari tegak ke hampir mendatar;
 • keupayaan untuk mengubah kedudukan tali pinggang dalaman, bergantung kepada umur dan ketinggian;
 • memasang kerusi dengan sistem pengikat kuat yang memenuhi keperluan domestik dan Eropah.

Setiap perenggan di atas adalah penting untuk kesihatan kanak-kanak, jadi anda harus mempertimbangkannya dengan lebih terperinci.

 • Impak jurang semasa kemalangan adalah perkara biasa, dan perlindungan daripada mereka hampir terpandang., memandangkan kerusi kereta kanak-kanak hari ini semakin berada di tempat duduk depan. Refleks pemandu untuk memandu kereta apabila melanda ke kiri dibina secara fisiologi, maka perlu diingat bahawa semua kuasa daripadanya akan jatuh pada anak. Bahagian plastik atau aluminium dalam kes ini akan melindungi daripada akibat yang serius. Di samping itu, mereka akan menyediakan bahan-bahan keselamatan dan inovatif yang meliputi sisi kerusi dari pengeluar terkemuka. Kejutan menyerap fabrik dan pengisi dapat dengan ketara melembutkan pukulan.

Pada masa yang sama, penutup kepala juga akan ditambahkan ke keselamatan, yang jika diletakkan dengan betul dan direka dengan baik, akan menjaga kepala penumpang kecil dalam keadaan yang betul.

  • Kelebihan kedua peranti bingkai adalah kemungkinan menukar posisi. Intipati ini bukan sahaja terletak pada penumpang bayi yang selesa di jalan raya, walaupun ketika ia sedang tidur, tetapi juga untuk memastikan keselamatan. Oleh itu, vertebra dan tulang rapuh seorang kanak-kanak dari lahir hingga 1 tahun tidak dapat menahan kejutan kecil semasa kemalangan kecil, yang penuh dengan kecederaan serius pada vertebra serviks. Elakkan ini membantu avtolyulek kedudukan mendatar dan gabungan yang boleh diletakkan di atas pergerakan kereta. Pukulan atau pukulan tidak akan mengubah kedudukan kanak-kanak itu, dan mungkin tidak dapat dilihat olehnya.
  • Keuntungan lain adalah keupayaan untuk mengawal lokasi tali pinggang keledar dalaman.. Bingkai tahan lama mempunyai, sebagai peraturan, tiga atau lebih lubang untuk pengikat dalaman. Perlu diingatkan bahawa hanya kerusi itu boleh dilindungi dari kecederaan, keret kereta dalaman yang berada di ketinggian bahu bayi atau sedikit lebih tinggi. Apabila pangkal tali pinggang melepasi bilah bahu, mereka perlu dibangkitkan dengan tanda satu dimensi, dan jika ini tidak mungkin, kerusi kereta baru boleh dibeli, kerana ia tidak selamat untuk membawa kanak-kanak dalam keadaan ini.

  Di samping itu, tali pinggang yang diletakkan dengan betul boleh diketatkan dengan baik, dengan mengingati cadangan bahawa mereka perlu diketatkan sehingga hanya satu jari yang boleh dimasukkan di antara tulang selangka bayi dan tali pinggang.

  • Kelebihan model bingkai untuk kereta disediakan oleh peningkatan berterusan mereka. Oleh itu, tiada peranti induk lain boleh berbangga dengan sistem Isofix. Ia membolehkan anda mengikat reka bentuk secara langsung ke badan kereta, tidak bergantung pada tali pinggang keledar biasa. Kurungan khas tanpa usaha memasuki kurungan utama kereta, di samping diperbaiki oleh "kaki" teleskopik atau penangkapan anchor. Perlindungan penumpang kecil dalam peranti sedemikian adalah pada tahap tertinggi. Menyimpulkan semua kelebihan di atas, adalah selamat untuk mengatakan bahawa kerangka kereta kerangka adalah cara terbaik untuk melindungi seorang kanak-kanak di dalam kereta.

  Walau bagaimanapun, terdapat juga kekurangan peranti sedemikian, adalah penting untuk menganalisisnya dengan teliti sebelum membeli. Kerusi kereta mempunyai kelemahan berikut:

  • kos yang tinggi;
  • kehidupan pendek kerusi kereta, dibahagikan kepada kumpulan umur;
  • berat badan yang besar;
  • bahagian penting ruang bebas yang diduduki oleh kerusi kereta berkualiti tinggi;
  • kesukaran menyusun semula;
  • beberapa kekurangan dalam struktur anatomi model gabungan umur.

  Peranti memegang yang baik adalah pengambilalihan yang mahal. Oleh itu, kos purata model kadangkala melebihi 10,000 rubel. Adalah penting bagi setiap ibu bapa untuk mengetahui betapa dibenarkan perbelanjaan tersebut. Kerusi kereta pengeluar terkenal haruslah, seperti:

  • memenuhi semua keperluan keselamatan Eropah;
  • mempunyai semua sijil yang diperlukan;
  • lulus ujian kemalangan bebas, yang mendedahkan keselamatannya.

  Tidak perlu dikatakan, bahan mangkuk berkualiti tinggi tempat duduk, fabrik bernafas canggih untuk membawa penutup, salutan menyerap kejutan dan inovasi lain termasuk dalam keperluan keselamatan. Sudah tentu, semua ciri-ciri kos pengeluar mahal, jadi untuk menetapkan harga yang rendah kepada mereka akan bertentangan dengan peraturan perdagangan.

  Kelemahan seterusnya ialah jangka hayat yang pendek, terutamanya jika kerusi dipilih dengan mengambil kira setiap kumpulan umur individu. Sebagai contoh, pembawa pengangkut dibawa boleh berlangsung dari 6 bulan hingga 1 tahun, sementara harganya tinggi.

  Pengeluar mencari jalan keluar dari situasi ini, menggabungkan kumpulan umur, bagaimanapun, adalah perlu diingat bahawa tidak ada kerusi kereta yang baik yang boleh bertahan sejak lahir hingga 12 tahun. Ciri-ciri anatomi untuk bayi yang baru lahir boleh dianggap hanya dalam buaian autistik, jadi penjimatan pada model pertama tidak berbaloi.

  Sekiranya anda membandingkan kerangka kerangka untuk kanak-kanak dengan sekatan lain, sukar untuk tidak memperhatikan kebarangkalian mereka. Mereka mengambil banyak ruang dan berat. Walau bagaimanapun, faktor-faktor ini menjadikan model selamat, jadi ia hanya perlu diselesaikan dengan minus yang sama "untuk kebaikan".

  Pandangan

  Jenis tempat duduk kereta kanak-kanak moden hari ini lebih pelbagai. Ia dihasilkan oleh pengeluar asing dan domestik, sambil menambahkan ciri-ciri tertentu kepada setiap model. Mengetahui mereka akan membantu anda memilih model terbaik untuk kanak-kanak.

  Oleh umur dan berat badan

  Kategori direka khas bagi kerusi kereta kanak-kanak membolehkan ibu bapa memilih model berdasarkan skala tunggal yang sesuai untuk pengeluar di seluruh dunia. Sistem yang dibuat di Eropah disokong secara aktif dan merupakan piawaian untuk GOST Rusia.

  Semua sekatan kanak-kanak dibahagikan kepada kumpulan seperti:

  • 0 - untuk bayi baru lahir sehingga 6 bulan;
  • 0+ - dari lahir hingga 1 tahun;
  • 1 - untuk kanak-kanak dari 9 bulan hingga 4 tahun;
  • 2 - 3 hingga 7 tahun;
  • 3 - dari 6 hingga 12 tahun.

  Seperti yang anda dapat lihat, kumpulan-kumpulan itu mudah dan mudah, dan jadual penimbang membuat mereka lebih tepat. Oleh itu, dari 5 kumpulan julat terkecil dalam berat berbeza kategori 0. Dalam pembawa kereta seperti ini, anda boleh mengangkut bayi dari 0 hingga 10 kg. Seorang kanak-kanak dari 0 hingga 13 kg boleh diangkut dalam kumpulan pembawa 0+. Kadang-kadang kanak-kanak tahun pertama hidup berbeza dengan berat antara satu sama lain dengan berat badan disebabkan oleh ciri-ciri individu, contohnya, bayi sehingga 13 kg pada usia 1.5 tahun masih boleh diangkut di tempat duduk kereta, dengan syarat ia selesa berada di dalamnya.

  Untuk mencapai berat 9 kg, kanak-kanak boleh diangkut di kerusi kereta 1 kategori. Ia boleh berfungsi selama 4 tahun, dan direka untuk kategori berat sehingga 18 kg. Bonus yang menarik bagi kebanyakan model sedemikian boleh dipertimbangkan beberapa jawatan backrest, yang sangat penting untuk penumpang sehingga 3 tahun semasa perjalanan panjang. Kategori kereta kerusi kedua digabungkan dalam pelbagai berat dari 15 hingga 25 kg. Sebagai peraturan, lelaki ini mempunyai berat tiga hingga tujuh tahun.

  Kategori 3 adalah model untuk kanak-kanak dari 22 hingga 36 kg, dalam kebanyakan kes yang mampu berubah menjadi penggalak. Kanak-kanak itu boleh diperbaiki di dalamnya dengan bantuan tali pinggang keselamatan dalaman, serta tali pinggang tetap biasa, yang dimasukkan melalui alur tertentu mengikut arahan.

  Seperti yang disebutkan sebelumnya, pembelian kerusi untuk setiap kategori adalah prosedur yang mahal, jadi pengeluar menggabungkan antara kumpulan yang bersebelahan. Menandakan peranti gabungan adalah seperti berikut:

  • 0/0 + / 1 - untuk kanak-kanak dari lahir hingga empat tahun;
  • 0 + / 1 - untuk kanak-kanak dari lahir hingga empat tahun;
  • 0 + / 1/2 - untuk kanak-kanak dari lahir hingga tujuh tahun;
  • 1/2 - untuk kanak-kanak dari satu hingga tujuh tahun;
  • 1/2/3 - untuk kanak-kanak dari satu hingga 12 tahun.

  Banyak model yang berkualiti dari senarai kerusi tersebut dilengkapi bukan sahaja dengan punggung berputar, perubahan ketinggian kepala dan beberapa alur untuk tali pinggang keledar dalaman, tetapi juga keupayaan untuk menyesuaikan tempat duduk kepada lebar yang berbeza-beza dalam julat 10 cm. Model sedemikian tidak rendah dalam keselesaan umur yang berasingan, ibu bapa yang menyenangkan pelbagai fungsi.

  Mengikut jenis bahan

  Bahan yang digunakan dalam pembuatan sekatan diklasifikasikan mengikut jenis permohonan mereka. Oleh itu, untuk bingkai boleh digunakan dua jenis bahan.

  • Plastik. Selalunya, pengeluar menggunakan plastik, kerana ciri-ciri tahan kesan yang tinggi digabungkan dengan harga demokratik. Walau bagaimanapun, ibu bapa apabila membeli harus ingat bahawa model kualiti harus cukup tebal dan mempunyai berat badan yang besar - kira-kira 10 kg.
  • Logam kurang biasa digunakan oleh pengeluar ketika membuat model baru. Struktur aluminium lebih mahal, dengan tahap perlindungan yang sama sebagai plastik kesan tinggi yang maju.

  Selepas pembuatan bingkai, pengeluar mengenakan penutup pada reka bentuk, yang boleh dilepas atau tidak boleh ditanggalkan. Bahan untuk pelaksanaannya adalah seperti berikut:

  • sintetik;
  • kain yang termasuk gentian semulajadi;
  • kulit buatan;
  • kulit tulen;
  • bahan semulajadi.

  Di bawah setiap kain paling kerap terdapat lapisan pengisi lembut, sama ada getah busa atau komposisi kusyen yang direka khas. Kerusi yang mudah dalam persembahan mereka selesa dan selamat untuk kanak-kanak. Mengenai pilihan fabrik, pakar menasihati untuk memberikan keutamaan kepada sintetik bernafas, sebagai contoh, microfiber lembut dan selesa. Hari ini, ia telah mengatasi hampir semua fabrik semulajadi dari segi rintangan pudar, pembersihan berganda dan kebiasaan. Perlu diingat bahawa kain semulajadi masih digunakan dalam sesetengah model, bagaimanapun, hanya di bahagian penahanan kepala yang kepala kanak-kanak terletak semasa tidur.

  Ecoskin memasuki kategori bahan elit untuk pengeluaran dan pertama sekali menghendaki pemandu untuk penampilan yang sangat estetik. Di samping itu, ia adalah mudah untuk membersihkan kulit dari kotoran dengan mengelapnya setiap hari dengan kain lembap.

  Sudah tentu, sukar untuk memanggil bahan-bahan seperti bernafas, bagaimanapun, apabila menggabungkan model dengan kekangan kepala lembut dan lapisan dari tekstil, ia agak selesa dan rasional untuk menggunakannya.

  Dengan reka bentuk

  Reka bentuk dan struktur kerusi kereta boleh berbeza, yang secara langsung mempengaruhi fungsi model. Oleh itu, titik pertama dan paling penting adalah penggunaan universiti atau penggunaan terhad, mengikut produk pengeluar diklasifikasikan kepada beberapa jenis.

  • Peranti universal boleh digunakan di mana-mana kereta dengan Isofix mounts atau sabuk keledar standard. Reka bentuk sedemikian amat sesuai dengan susunan semula kerusi yang kerap.
  • Model semi-universal mempunyai butiran perlindungan tambahan dalam senjata mereka, oleh itu mereka tidak sesuai untuk setiap kereta. Senarai kereta yang sesuai boleh didapati di dalam arahan untuk peranti ini.
  • Model khas juga lulus ujian kemalangan hanya pada mod pengangkutan yang terhad.

  Hari ini, pengeluar moden terlibat dalam pembangunan reka bentuk baru, bukan sahaja dengan tahap keselamatan, tetapi juga mengambil kira keselesaan kanak-kanak itu. Oleh itu, pengetahuan tentang jenama terkenal telah menjadi kerusi pusing. Model ini adalah struktur pepejal pada bingkai, mangkuk yang boleh diputar 180 dan 360 darjah.Ciri ini membolehkan anda menghidupkan anak yang diikat menghadap ibu, terhadap pergerakan atau ke arah pintu terbuka kereta dengan menekan butang atau memohon tuas.

  Ciri ini amat berguna untuk ibu-ibu yang baru lahir dan kanak-kanak yang suka tidur semasa bepergian.

  Pada masa yang sama, proses melepaskan diri daripada kerusi sangat dipermudahkan, jadi kebaharuan telah menemui penggunanya. Pakar dan ibu bapa menganggap satu-satunya kelemahan sebagai kos selesa yang tinggi.

  Jenis reka bentuk yang lebih biasa mempunyai kerusi kereta oleh kumpulan umur. Jadi, sebagai tambahan kepada pembahagian tulen mengikut umur, anda boleh mencari model seperti:

  • 2 dalam 1 (0/0 +);
  • 3 dalam 1 (1/2/3, 0/1/2).

  Menurut pakar, bahagian ini berlaku. Walau bagaimanapun, ini harus mengambil kira ciri-ciri anatomi setiap kumpulan umur. Sebagai contoh, pada masa ini tidak ada model ideal yang boleh sesuai dengan kedua-dua bayi yang baru lahir dan kanak-kanak berusia 4 tahun. Sudah tentu, reka bentuk kedudukan tidur ditawarkan di mana-mana. Walaubagaimanapun, tiada liner anatomi untuk serbuk boleh bersaing dengan tempat kecil yang selesa di kerusi kereta.

  Reka bentuk lain yang menarik minat ibu bapa adalah peranti induk untuk kembar. Walaupun mitos di Internet, jawapannya tidak jelas - hari ini mereka tidak wujud. Dalam kes ini, ibu bapa kembar boleh dengan mudah membeli avtolyulki yang sama, dengan selamat mengamankan setiap mereka di kerusi belakang. Peranti gabungan, walaupun dengan keberadaannya yang berpotensi, tidak dapat memberikan perlindungan yang tinggi disebabkan oleh beban berat pada satu pengikat, sama ada kurung atau penyangga.

   Klasifikasi reka bentuk dibuat oleh bilangan bahagian kerusi kereta.

   • Model satu bahagian adalah yang paling mudah. Mereka termasuk mangkuk tempat duduk dengan atau tanpa asas.
   • Model dua bahagian mengandungi, sebagai tambahan kepada mangkuk, sokongan kaki yang dibuat dari bahan plastik atau lembut. Maklumat ini memberikan keselesaan walaupun untuk anak yang lebih tua semasa berehat.
   • Kerusi tiga keping Mereka bukan sahaja mempunyai mangkuk, sokongan untuk kaki, tetapi juga memegang meja. Walau bagaimanapun, sebagai pemaju Jepun telah membuktikan, ia adalah lebih berbahaya untuk menggunakannya daripada tali pinggang keledar dalam bulu klasik, kerana beban keseluruhan semasa kemalangan jatuh pada rongga perut bayi.

   Warna

   Prestasi warna kerusi kereta dalam koleksi baru pengeluar terkenal sangat mengagumkan dengan kepelbagaiannya. Oleh itu, jenama Itali menggembirakan kekayaan warna berair, sementara syarikat Jerman lebih suka warna asas. Pilihan di sini bergantung kepada ibu bapa, yang mesti mengambil kira kesan warna pada bayi. Bayi dan kanak-kanak sehingga satu tahun sangat sensitif dan bereaksi dengan tajam terhadap kepelbagaian warna. Sebagai contoh, mereka takut dan bimbang tentang kecerahan, jadi lebih baik meninggalkan kerusi kereta merah untuk masa depan.

   Melihat lebih dekat pada tempoh ini adalah warna dasar kuning air, merah jambu biru dan pucat, dan kerusi kelabu juga boleh memberi kesan menenangkan pada anak.

   Di samping itu, perlu diingati bahawa kanak-kanak pada zaman itu sering menghidangkan makanan ringan di jalan raya, jadi model tidak menandakan perlu dibasuh kurang kerap, yang bermaksud bahawa ia akan mengekalkan penampilan yang boleh dilihat selagi mungkin.

   Kanak-kanak dari kumpulan umur pertama dan kedua, sebaliknya, kecerahan cinta dan semua yang menimbulkan minat terhadap mereka. Peranti kuning, ungu, hijau atau biru sesuai untuk zaman ini. Penyelesaian yang baik untuk ibu bapa adalah pembelian bersama seorang pengerusi dengan penyertaan langsung anak dan pengaruhnya pada keputusan akhir. Kanak-kanak dari kumpulan umur ketiga, sebagai peraturan, ingin meniru orang dewasa. Kerusi kereta hitam atau kelabu yang bergaya cukup sesuai untuk keinginan yang sama.

   Di samping itu, ibu bapa perlu melihat model kulit yang bukan sahaja akan menggembirakan kumpulan remaja, tetapi juga menghiasi dalaman kereta.

   Pengeluar ulasan dan ulasan

   Ibu bapa yang ingin mencari model terbaik yang sesuai bukan sahaja untuk bandar, tetapi juga perjalanan jarak jauh, dengan perhatian terhadap keputusan tahunan ujian kemalangan. Model terpilih serius diuji, yang menunjukkan kelakuan kerusi kereta apabila kemalangan berlaku. Perlu diingat bahawa pengeluar sendiri menguji produk di makmal sebelum melancarkan produk ke pasaran, namun, penilaian syarikat bebas sangat dihargai. Sehingga kini, pertubuhan-pertubuhan berikut terlibat dalam menguji sekatan kanak-kanak:

   • ADAC - Kelab Automobil Jerman;
   • ANWB - persatuan pemandu dari Belanda;
   • TCS adalah sebuah kelab Switzerland yang menilai kerusi dari segi kebolehpercayaan dan kemudahan, serta syarikat-syarikat terkenal di dunia.

    Ujian kemalangan ADAC telah memperoleh reputasi khas, kerana mereka dianggap paling ketat dan bertujuan untuk pelbagai kriteria, seperti:

    • kebolehpercayaan;
    • keselesaan kanak-kanak;
    • kemudahan pemasangan dan penggunaan;
    • kualiti bahan yang digunakan.

    Perlu diingatkan bahawa setiap ujian dilakukan pada patung khusus dengan sel beban, sehingga hasilnya lebih tepat. ADAC untuk 2017 menandakan beberapa model paling selamat dan pengeluar terbaik.

    • Model Jerman Baier Adebar dan Adefix dengan beban berat 15-36 kg, mereka sepatutnya menerima penilaian "baik". Terdapat beberapa ulasan ibu bapa Rusia tentang model syarikat Jerman, kerana mereka hanya boleh dibeli melalui Internet.

    Walau bagaimanapun, kos rendah dan penilaian tinggi organisasi bebas membolehkan kami mencadangkan reka bentuk.

    • CYBEX Aton 5, Pallas M, Penyelesaian. Syarikat ini dari Jerman, produknya selama beberapa tahun sangat popular di kalangan orang Rusia. Di antara kelebihan membezakan keselesaan, kebolehpercayaan dan harga rendah dengan ciri-ciri yang sangat baik, antara kelemahan model untuk bayi baru lahir - buaian dengan cepat menjadi kecil.
    • Kiddy Evo-Luna i-Size Ia adalah pembawa kereta, mampu mengubah kedudukan dari separa duduk hingga mendatar sepenuhnya. Ulasan model lebih positif. Ibu bapa memperhatikan kemudahan dan kemudahan pemasangan, bahan-bahan yang sangat baik, perkara yang berguna, set lengkap dengan pangkalan. Model ini mahal, bagaimanapun, pengguna mendakwa bahawa ia "bernilai".
    • Joie - Ini adalah syarikat dari UK, yang semakin ditemui dalam hasil ujian kemalangan. Jadi, ujian baru-baru ini telah mengenal pasti model i-Gemm untuk bayi baru lahir. Ulasan juga mempunyai hala tuju yang positif, kerana walaupun ciri-ciri yang lebih baik daripada model syarikat, mereka adalah murah dan tersedia untuk pembeli kelas yang luas.
    • Concord Reverso PLUS - ia adalah kerusi kereta jenis gabungan dari syarikat Jerman yang terkenal. Model itu, seperti syarikat, agak popular di Rusia. Pengguna mencatat perincian detail dalam setiap model, contohnya, pelapis yang kuat dan lembut untuk bayi baru lahir.
    • Maxi Cosi dari Belanda juga merupakan subjek ujian kemalangan kerap. Ujian terakhir menyerlahkan model Rodifix Airprotect untuk kegunaannya yang sangat baik, dan ibu bapa memperhatikan ringan dan kemudahannya.
    • Poland dalam ujian kemalangan diwakili oleh Coletto dan Caretero. Syarikat-syarikat bebas telah mencatatkan kebolehpercayaan model baru, dan pengguna - kemudahan dan kualiti perhimpunan bahan. Di antara kekurangan itu, sifat pukal berkenaan dengan model Skop Deluxe dan Vento menonjol.

    Harus diingat bahawa senarai tempat duduk kereta asing, yang diuji mengikut semua keperluan, agak besar. Walau bagaimanapun, setiap tahun penarafan keselamatan, tanpa mengira model, terdiri daripada syarikat-syarikat tersebut, di samping di atas, seperti Nania, Maxi-Cosi, Romer, 4baby. Mengesan jenama ini pada label, anda boleh yakin dengan pilihan yang baik. Tidak kira berapa kerusi kereta anak-anak pengeluar asing yang baik, kadang-kadang belanjawan keluarga tidak membenarkan mereka membeli. Jenama Rusia terbukti datang untuk menyelamatkan dalam kes ini.

    Wakil terkenal mereka adalah syarikat Zlatek, yang termasuk dalam TOP pengeluar terbaik dari Rusia.Zlatek adalah pengeluar dengan pangkalan pengeluaran sendiri di rantau Ryazan dan jabatan rekabentuk dan teknologi. Setiap model dalam perusahaan ini melepasi kawalan ketat dan tertakluk kepada ujian biasa. Bukti yang berkualiti tinggi adalah mematuhi Standard Keselamatan Eropah ECE-R44 / 04. Di samping itu, jenama dengan frekuensi tertentu melepasi ujian kemalangan antarabangsa, mengumumkan dirinya ke seluruh dunia.

    Antara model popular syarikat itu ialah avtolyulka Zlatek Colibri, yang direka untuk kanak-kanak dari lahir hingga 1.5 tahun. Menurut ibu bapa yang menggunakan peranti ini, ia mudah digunakan kerana berat badannya yang rendah dan mudah digunakan. Kaedah pengikat dengan bantuan ikat pinggang dan ketiadaan lebih bayar untuk jenama terkenal mempengaruhi nilai demokrasi, sama dengan rata-rata 2,500 rubel. Zlatek Atlantic adalah peranti lain yang Rusia suka dapat digunakan sebagai kanak-kanak berumur 1 hingga 12 tahun.

    Menurut pengguna, penutup lembut menjadikan perjalanannya menyeronokkan, dan tali pinggang lima mata dalaman dilindungi dalam semua keadaan. Gembira pengguna dalam model dan lebar tempat duduk yang mencukupi, serta belakang anatomi. Kelemahan kerusi termasuk ketidakupayaan untuk menukar kedudukan semasa perjalanan.

    Siger adalah salah satu syarikat Rusia yang mempunyai sijil Kesatuan Kastam Bersama dan mematuhi Peraturan UNECE No. 44-04. Produk syarikat tidak memasuki pasaran antarabangsa dan tidak mengisytiharkan diri mereka sebagai ahli ujian kemalangan dunia, bagaimanapun, dengan keteraturan yang teratur melewati semua pemeriksaan yang diperlukan di Rusia. Siger adalah kerusi kereta dalam semua kategori umur, membangunkan produk dengan mangkuk yang lebih besar.

    Menurut pengeluar, hanya dalam model seperti itu anak dapat merasa nyaman dan bebas bahkan dalam kondisi pakaian hangat dan besar yang dirancang untuk musim dingin Rusia. Di samping itu, kumpulan reka bentuk jenama itu terlibat dalam pembuatan penutup bercetak yang bergaya, contohnya, dengan motif Khokhloma.

    Model terbaik ibu bapa Siger dianggap peranti "Aegis Lux" untuk kategori umur 0+ dan "Cocoon", menggabungkan sendiri 1 dan 2 kumpulan. Ibu bapa yang telah membeli model, dalam ulasan menilai ruang dan kemudahan untuk kanak-kanak, harga yang rendah dan penampilan yang boleh diterima.

    Satu lagi jenama Rusia ialah "Food-Food", yang bersedia bersaing dengan jenama global, mematuhi GOST R 41.44.2005 dan European UNECE N 44-04. Tidak mengambil bahagian dalam ujian kemalangan antarabangsa, "Makanan-Makanan" diuji secara teratur di makmal FSUE NAMI. Tinjauan produk terbaik dikhaskan untuk model yang menggabungkan kumpulan umur 1/2/3. Sudah tentu, hari ini adalah sukar untuk membandingkan kualiti dan penyingkiran sekatan asing dan Rusia.

    Malangnya, tidak ada ketua Persekutuan Rusia yang boleh dipasang di pangkalan Isofix atau digunakan sebagai buaian, dengan mengamankannya pada casis kereta dorong itu. Walau bagaimanapun, menurut pakar-pakar, model-model yang baik dan buruk wujud di luar negara dan di Rusia, jadi hanya kajian yang teliti mengenai model-model ini akan membolehkan anda memilih produk berkualiti tinggi.

    Cadangan untuk pemilihan

    Untuk memilih kerusi kereta yang baik, kriteria penting berikut harus dipertimbangkan:

    • berat badan;
    • jenis lampiran;
    • keselamatan;
    • kehadiran tanda;
    • bahan yang digunakan.

    Jadi, model terbaik adalah model berat dengan bingkai yang kuat, berat puratanya ialah 12-13 kg. Model ringan seberat 5 kg, sebagai peraturan, mempunyai lapisan tipis plastik dan bahan lain. Jenis pengancing dalam bentuk sistem Isofix atau tali pinggang keledar, mengikut pakar, adalah sama berkesan dengan syarat ia dipasang dengan betul. Akibatnya, ketiadaan tanda kurung untuk memasang kerusi dengan Isofix tidak seharusnya menjadi penyebab kekecewaan, kerana di kalangan gunung klasik, anda dapat mencari pilihan yang boleh dipercayai.

    Untuk memilih sekatan yang betul, perlu mengambil kira semua nuansa, termasuk tali pinggang keledar dalaman.Penyelesaian terbaik di sini adalah tali lima mata, yang bukan hanya di antara kaki dan bahu, tetapi juga memperbaiki sendi pinggul.

    Dan juga penjamin pembelian yang berjaya adalah menandakan produk, yang mana anda dapat mengetahui yang berikut:

    • kod pematuhan;
    • jenis kerusi kereta;
    • mungkin berat anak;
    • negara di mana kerusi itu dihasilkan;
    • sijil;
    • nombor kumpulan;
    • jenama

    Dan jika anda mengingati semua simbol ciri-ciri sedemikian agak sukar, nilai ECE R 44/04, yang berlaku sangat kerap, harus membawa ketenangan fikiran kepada hati orang tua yang mengambil berat tentang pilihan. Penyelesaian yang baik sebelum membeli kerusi kereta akan menjadi pemeriksaan visual dan sentuhannya. Banyak kedai mempunyai model jenama terkenal dalam stok, jadi mudah meletakkan seorang kanak-kanak di kerusi atau cuba membetulkannya di dalam kereta.

    Bagaimana untuk menggunakannya?

    Membeli kerusi kereta berkualiti adalah penting, tetapi tidak bermakna elemen penting dalam melindungi anak tercinta anda. Penggunaan yang betul dari reka bentuk akan membolehkan membawa seorang kanak-kanak di dalam kereta mengikut semua keperluan dan standard keselamatan. Salah satu pelanggaran pertama bagi keperluan untuk pemasangan yang betul adalah penetapan peranti yang lemah. Ia mudah mengesannya dengan perhatikan pergerakan bebas kerusi kereta di tempat duduk belakang.

    Pergerakan yang dibenarkan di kedua-dua belah pihak tidak melebihi 2.5 cm. Dalam kes ini, ikat pinggang dapat menjamin kerusi kanak-kanak dengan kestabilan yang terbaik.

    Di samping itu, untuk menggunakan peranti dengan betul, adalah penting untuk mempertimbangkan usia kanak-kanak dan pemasangannya.

    Oleh itu, bayi sehingga berusia satu tahun harus diletakkan di dalam kereta hanya hulu. Kemungkinan ini diberikan bukan sahaja di avtolyulki, tetapi juga di kerusi yang digabungkan oleh kategori umur. Di bawah keadaan ini, beban pada tulang belakang rapuh bayi akan menjadi walaupun, sekiranya berlaku kemalangan. Lelaki dari tahun ini dilindungi oleh sekatan ketika berada di arah perjalanan.

    Kunci untuk kegunaan berjaya adalah lokasi pemasangan yang betul. Tempat duduk depan dan belakang kereta adalah tempat yang paling berbahaya untuk mengangkut kanak-kanak. Mereka yang pada masa kemalangan itu berada di zon risiko, oleh itu, sekiranya berlaku kemalangan, pukulan kuat akan kebanyakannya jatuh pada bayi.

    Sekiranya penggunaan kerusi tidak mengikut umur, kanak-kanak akan berada dalam bahaya yang paling besar. Peranti, direka untuk berat badan dan umur yang kurang, tidak dapat bertahan dan menjaga kanak-kanak kategori umur yang lebih tua. Nilai kerusi dalam kes ini dan sifat perlindungannya sama dengan sifar. Perkara yang sama berlaku dengan penggalak, yang cuba menggondol bayi berusia tiga tahun dengan tulang belakang yang lemah.

    Mengingati peraturan mudah ini dan mendapatkan kerusi mengikut arahan pengilang, anda boleh dengan senang hati merasa tenang untuk anak anda.

    Cara memilih kerusi kereta bayi dan bagaimana untuk memperbaikinya, lihat video berikut.

    Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri.Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

    Kehamilan

    Pembangunan

    Kesihatan