Memilih kerusi kereta yang berubah-ubah

Kandungannya

Hakikat bahawa tanpa peranti khas kanak-kanak tidak boleh diangkut di dalam kereta, semua orang tahu. Setelah diketengahkan secara adil di Internet, setelah duduk di banyak forum, ibu bapa yang baru dibuat sering membuat pilihan memihak kepada kerusi kereta yang berubah. Apa yang ia ada, apa kelebihannya terhadap model lain, apakah kekuatan dan kelemahannya - lebih banyak tentang ini dan banyak lagi perkara lain.

Apakah kerusi kereta yang berubah?

Konsep ini sendiri bercakap untuk dirinya sendiri: ia adalah peranti yang boleh diubah suai bergantung kepada tugas dan keperluan yang dinyatakan. Ia bertujuan untuk kategori berat yang berlainan. Hari ini dijual ada kerusi yang direka untuk tahun pertama dan kedua kehidupan kanak-kanak, yang beratnya tidak melebihi 18 kg. Baru-baru ini, peranti pengangkutan sejagat hanya boleh digunakan untuk kanak-kanak berumur 3 tahun ke atas, dengan berat 9-36 kg. Walau bagaimanapun, jika anda mahu, anda boleh mencari pilihan sejagat yang menggabungkan kedua-dua kumpulan ini.

Inti pengubah ialah kerusi seperti itu mempunyai pelbagai peranti yang boleh berubah dengan anak dan menyesuaikan diri dengan parameternya. Dalam model sedemikian, kedudukan backrest dan pengekalan kepala berubah. Mereka boleh mempunyai segala jenis sisipan dan sekatan, yang memberikan kelebihan yang lebih padat kanak-kanak, dan, dengan itu, tahap perlindungan tambahan.

Mereka boleh dikeluarkan apabila kanak-kanak membesar.

Faedah

Kerusi pengubah kanak-kanak mempunyai kelebihan yang tidak disenangi.

 • Simpanan. Kerusi kereta lipat boleh menyelamatkan anggaran keluarga. Ramai ibu bapa lebih suka membeli ujian kemalangan sebelum membeli kereta di dalam kereta. Model jenama dengan reputasi yang positif adalah mahal. Dan memperoleh pengubah, anda boleh membayar sekali dan tidak memikirkan lebih banyak masalah ini.
 • Ketersediaan butiran tambahan. Kerusi rotan sejagat, sebagai peraturan, mempunyai banyak bonus berguna yang menjadikannya lebih berfungsi. Yang paling umum ialah penutup boleh tanggal yang boleh dibasuh sekerap yang diperlukan. Dan terdapat juga spesimen dengan pendirian untuk makanan, dengan sampul musim sejuk dan dengan tudung penyejuk untuk musim panas, dengan bantal untuk kepala dan lain-lain perkara yang menyenangkan.
 • Sesetengah model mempunyai carrycot dalam kit. untuk tidur nyenyak bayi, dan juga peluang untuk mengeluarkan belakang, setelah memalingkan kerusi ke dalam booster.
 • Keupayaan untuk menetapkan kerusi dalam arah yang berbeza. Adalah diketahui bahawa bayi sehingga setahun mesti diangkut dengan betul terhadap lalu lintas, dan kanak-kanak yang lebih tua menghadap ke depan. Transformasi sedemikian adalah mungkin dengan sistem Isofix moden, yang berfungsi sebagai pengapit tambahan kerusi di kabin kereta.

Kelemahan pengubah kereta

Walaupun manfaat yang jelas dari pengambilalihan auto-lipatan sejagat, kerusi pengubah mempunyai banyak lawan. Kerusi sejagat mesti memenuhi standard pengangkutan sebagai bayi berusia satu tahun, dan seorang remaja berumur 10-12 tahun. Dan tugas ini sukar. Berikut adalah sebab-sebab yang paling biasa yang tidak memihak kepada pengubah.

 • Mekanisme yang tidak boleh dipercayai. Adalah dipercayai bahawa peranti pelbagai fungsi sangat tidak boleh dipercayai dan tertakluk kepada kerosakan yang kerap.Oleh kerana reka bentuk mempunyai beban multitasking, mekanisme haus lebih cepat.
 • Kos yang tinggi Kehadiran dalam pelbagai model lipat, pelbagai fungsi, tidak semua pengeluar boleh bermegah. Oleh itu, spesimen tersebut sering sangat mahal, dan tidak setiap keluarga mampu membeli sedemikian.
 • Sistem Isofix tidak sesuai untuk semua jenama kereta. Dalam setem terdahulu tidak ada peranti yang bersesuaian, berkat yang mungkin akan dipasang kerusi menggunakan sistem ini.
 • Tidak sesuai untuk bayi sehingga 6-9 bulan. Walaupun bayi belum belajar duduk, semua pergerakannya berlaku secara mendatar. Oleh itu, pada peringkat ini, dia memerlukan buaian. Hari ini, ada model kerusi kereta, termasuk pembawa kereta mudah alih. Walau bagaimanapun, pilihan mereka tidak pelbagai, dan kosnya tinggi.
 • Saiz tidak menyedihkan. Sesetengah pengguna telah memperhatikan bahawa untuk kanak-kanak kecil, belakang stesen kereta api terlalu luas. Dan jika kanak-kanak itu besar, maka kakinya akan berehat di atas kerusi depan.

Bagaimana untuk memilih kerusi yang berubah?

Apabila membeli mana-mana kerusi kereta, anda perlu menyemak ketersediaan sijil pematuhan dengan keperluan keselamatan Kesatuan Eropah (CE), yang mengesahkan bahawa produk yang dinyatakan telah meluluskan semua ujian dan ujian yang betul dan memenuhi semua piawaian dan keperluan yang ditetapkan di Kesatuan Eropah. Dokumen tersebut hendaklah mengandungi maklumat berikut:

 • nama dan model produk;
 • maklumat mengenai pengilang atau mengenai siapa yang mengeluarkan sijil;
 • nama pihak berkuasa yang mengeluarkan;
 • tempoh sah sijil;
 • bilangan laporan penyelidikan dan tarikh ketika mereka dijalankan;
 • senarai standard, berdasarkan yang telah diuji.

Tetapi ia juga perlu untuk mengkaji ujian kemalangan dan ulasan model yang dibeli, di mana anda boleh mendapatkan maklumat mengenai kemudahan dan tahap keselamatan.

Sama pentingnya ialah bahan yang digunakan untuk kerusi kereta upholsteri. Ramai orang tersilap percaya bahawa ia mestilah kapas. Walau bagaimanapun, amalan menunjukkan bahawa penutup sedemikian mungkin menyusut semasa mencuci, dan rintangan haus tidak begitu tinggi. Dan bagi pengubahnya sangat penting, kerana ia tidak dibeli selama satu tahun. Bahan-bahan sintetik moden sangat selamat untuk kanak-kanak. Mereka praktikal dan tahan lama. Bagi badan kapal, lebih baik jika ia pepejal, dan tidak pasang siap.

Perhatian khusus harus dibayar kepada perlindungan sampingan. Mempunyai headrest berlengan besar dan sandaran tangan akan menjadi kelebihan. Saiz mereka juga penting - semakin banyak, lebih dipercayai. Untuk kemudahan yang lebih baik, headrest boleh tanggal.

Adalah lebih baik untuk membeli kerusi untuk mengangkut kanak-kanak dengan seorang kanak-kanak. Letakkan bayi di kerusi untuk melihat betapa selesanya dia berada di kerusi, dan bagaimana ia sesuai dengan saiznya. Dan tentu saja, kerusi itu sepadan dengan saiz kereta itu sendiri.

Lihat di bawah untuk maklumat menarik mengenai ujian kemalangan.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan.Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan