Bagaimana untuk memilih kerusi kereta untuk kanak-kanak dari 6 bulan?

Kandungannya

Kerusi kereta dengan ketara meningkatkan keselamatan kanak-kanak di dalam kereta. Perundangan mewajibkan orang tua untuk memohon mereka, dan setiap hari semakin banyak orang menyedari perlunya menggunakan alat penahan untuk kanak-kanak. Pilihan peranti sedemikian hari ini agak besar, di pasaran terdapat pelbagai jenis modifikasi mereka. Seorang kanak-kanak berusia 6 bulan masih sangat kecil, ketinggiannya adalah sekitar 68-72 cm. Oleh itu, mencari kerusi kereta yang sesuai tidak mudah.

Pengkelasan

Standard Keselamatan Eropah (ECE R44 / 03 dari siri Universal) mentakrifkan klasifikasi kerusi kereta untuk kanak-kanak dari 5 kumpulan. Mereka bervariasi bergantung kepada had umur dan berat badan kanak-kanak, dan membantu memilih model yang sesuai untuk setiap kanak-kanak. Standard menetapkan parameter tertentu kerusi bergantung kepada kumpulan.

 • Kumpulan 0. Berat penumpang adalah dari 0 hingga 10 kg, umur 0-1 tahun.
 • Kumpulan 0+. Berat penumpang 0 hingga 13 kg, umur 0 hingga satu setengah tahun.
 • Kumpulan 1. Berat penumpang adalah dari 9 hingga 18 kg, berumur 1-4 tahun.
 • Kumpulan 2. Berat penumpang adalah dari 15 hingga 25 kg, umur 3-7 tahun. Tempat duduk kereta dengan penggalak. Dalam kerusi kereta sedemikian, sudah mungkin untuk mengikat kereta kanak-kanak selepas 4-5 tahun dengan tali pinggang luar. Bahagian belakang boleh dikeluarkan, sementara tempat duduk tetap. Kerusi sedemikian dipanggil booster. Peranti diikat dengan tali pada bahagian belakang tempat duduk di arah pergerakan.
 • Kumpulan 3. Berat penumpang 22 hingga 36 kg, umur 6-10 tahun.

Dengan jenis kerusi kereta jenis adalah beberapa jenis.

 • Pembawa kereta. Ia menganggap kedudukan pendirian anak itu dan penetapan tali pinggang. Lapisan pelindung di bawah kepala, sistem pengikat yang lembut dan boleh dipercayai menjadikan kerusi kereta seperti itu selesa dari semasa lahir.
 • Kerusi pembawa. Di dalam kereta, kerusi ini diletakkan semula ke depan, yang merupakan prasyarat untuk keselamatan kanak-kanak sehingga setahun. Di dalamnya adalah mungkin untuk mengambil kedua-dua tempat duduk dan duduk.
 • Kerusi kereta rangka. Kerusi plastik dengan penutup lembut, dengan beberapa kedudukan backrest laras. Sesetengah model mencadangkan penguraian mendatar untuk tidur di jalan raya. Biasanya kerusi kereta dalam kategori ini diletakkan di atas sofa belakang kereta menghadap ke hadapan.
 • Tempat duduk. Penggunaan hanya boleh dilakukan untuk kanak-kanak dari kumpulan umur yang lebih tua, yang pengangkutannya disediakan di kerusi kereta kanak-kanak.

Tetapi ada juga yang mengubah kerusi kereta. Sesuai dari berumur 1 tahun dan sesuai sehingga usia yang lebih tua.

Parameter utama kerusi kereta

Kerusi kereta kanak-kanak berbeza mengikut parameter yang berlainan.

 • kumpulan umur dan berat badan;
 • pengancing di dalam kereta - tali pinggang keledar biasa, sistem pengancing khas;
 • keselesaan untuk kanak-kanak dan ibu bapa - kehadiran pemegang membawa, backrest laras, headrest, armrests diperkukuhkan, tali pinggang keledar lima mata;
 • penampilan dan ketahanan - bahan penutup lebih baik dari kain yang padat dan menyenangkan, dan penutupnya mudah dilepas untuk dibasuh.

Cadangan untuk pemilihan

Seorang kanak-kanak dari enam bulan adalah kategori kerusi kereta yang sesuai 0 +. Ini adalah peranti mudah alih, dan ia boleh digunakan untuk bayi selama sebulan dan penumpang berusia setahun. Penghantaran sedemikian dikira dengan berat 13 kg.

Tempat duduk kereta jenis ini boleh disyorkan untuk pembelian untuk kanak-kanak yang kerangka ototnya kurang berkembang.

Untuk kanak-kanak yang sudah yakin duduk di 6 bulan, anda boleh mengambil kerusi dari kumpulan 1, di mana anda boleh melakukan perjalanan sehingga 3 tahun ke atas. Dan juga adalah mungkin untuk mempertimbangkan kerusi yang berubah, yang, jika digunakan dengan teliti, cukup untuk kanak-kanak di bawah umur 12 tahun.

Kerusi kereta sepadan dengan kumpulan eksploitasi umur dan berat badan. Adalah wajar bahawa kerusi kereta ditandakan ECE R44 / 03 atau ECE R44 / 04.

Kemudahan kedudukan kanak-kanak adalah penting. Kedudukan yang tidak betul di belakang, langkah tinggi, kerusi sempit boleh menyebabkan kesakitan, dan menunggang akan menjadi ujian bagi seluruh keluarga.

Tempat duduk kereta kanak-kanak sehingga 3-5 tahun harus dilengkapi dengan peranti terbina dalam untuk mengikat. Kunci tali pinggang kerusi perlu dilindungi oleh gasket lembut.

Ujian pensijilan, keselamatan dan ujian kerusi kereta

Faktor yang paling penting dalam menilai keselamatan kerusi kereta adalah hasil daripada ujian kemalangan. Di bawah keadaan makmal, tiruan kecemasan dibuat, dan kerosakan pada patung-patung di dalam kenderaan itu dinilai.

Di Eropah, penilaian yang paling popular dari kelab Jerman ADAC. Mereka telah membangunkan klasifikasi keseluruhan penilaian keselamatan kerusi kereta untuk kanak-kanak. Ia termasuk perlindungan sekiranya berlaku kemalangan, kebolehpercayaan memegang kanak-kanak dan pemasangan di dalam kereta, kemudahan, keramahan alam sekitar.

Jika anda tidak boleh memutuskan apa jenis kerusi kanak-kanak yang lebih baik - penilaian video dan pakar dengan ujian kemalangan akan membantu anda membuat pilihan.

Di Rusia, pensijilan kerusi kereta kanak-kanak adalah pilihan, begitu banyak sekatan pembelian yang tidak disampaikan kepada standard keselamatan. Pada masa yang sama, ibu bapa perlu memahami bahawa keperluan untuk piawaian ini melindungi kanak-kanak dari kecederaan yang mungkin. Akibat dari pengambilalihan itu boleh menjadi tragis.

Penarafan pengeluar

Penarafan model kerusi kereta terbaik sentiasa dikemas kini, pengeluar kerusi kereta berkualiti memperbaiki pencapaian mereka.

Kiddy Evo-Luna i-Size (Isofix)

Kategori autolumber yang mudah dan selamat 0+. Daripada minus model ini adalah kos penutupan yang tinggi dan saiz ruang pemasangan yang besar. Harga - kira-kira 35,000 rubel.

Romer Bayi-Selamat

Lebih banyak pilihan belanjawan dalam kumpulan yang sama. Daripada kekurangan itu, perhatikan kesukaran memasang pemasangan kerusi dengan betul. Harga - kira-kira 9,500 rubel.

Joie i-Gemm (i-Saiz)

Kategori kerusi kereta yang mudah 0+. Ia mempunyai pilihan pemasangan pada pangkalan kereta dorong syarikat yang sama. Harga adalah sekitar 17,000 rubel.

Cybex Sirona

Kumpulan 0-1. Model yang baik untuk kanak-kanak berumur 18 kg, kategori umur 0 hingga 3-4 tahun. Ia telah meningkatkan perlindungan. Harga - kira-kira 37,000 Rubles.

Concord Reverso PLUS (i-Size + Isofix)

Kumpulan 0-1. Apabila dipasang ke belakang, kerusi kereta boleh mengambil kedudukan tidur. Selepas satu setengah tahun, kerusi kereta boleh ditetapkan menghadap ke hadapan, penyesuaian kecondongan dikekalkan. Kelemahan besar adalah berat berat dan reka bentuk yang rumit. Harga sekitar 25,000 rubel.

Ini pelbagai model kerusi kereta yang sesuai untuk penumpang dari 6 bulan. Kesemua mereka mematuhi piawaian pensijilan Eropah.

Untuk maklumat tentang cara memilih kerusi kereta bayi, lihat video berikut.

Hitung carta makan anda
Tentukan tarikh kelahiran anak dan cara pemakanan
Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan