Boosters untuk kanak-kanak di dalam kereta: peraturan pilihan dan ciri-ciri operasi

Kandungannya

Adalah diketahui bahawa kereta itu menduduki kedudukan utama dalam kedudukan jenis pengangkutan yang paling berbahaya. Oleh itu, perhatian khusus baru-baru ini telah dibayar kepada peraturan pengangkutan kanak-kanak atas alasan. Tetapi sehingga kini, mengetatkan peraturan jalan raya mengenai kanak-kanak di dalam kereta menyebabkan pendapat kontroversial di kalangan pemandu. Sesetengah orang naif percaya bahawa inovasi adalah sia-sia dan tidak tergesa-gesa untuk memperoleh kerusi kereta untuk kanak-kanak, dengan alasan bahawa sebelum kanak-kanak pergi tanpa peranti tambahan dan tidak ada yang mengerikan. Dan yang lain benar-benar menyokong polis trafik dan tidak mematahkan peraturan semasa mengangkut kanak-kanak, kerana dalam keadaan yang tidak dijangka, produk kecil seperti kerusi kereta dapat menyelamatkan nyawa penumpang kecil.

Adalah jelas bahawa perbelanjaan pembelian kerusi kereta tidak dapat dibandingkan dengan kehidupan serbuk anda, dan anggaran keluarga tidak menjadi kosong dari pembelian berikutnya.

Apa itu?

Menurut peraturan jalan raya, kanak-kanak di bawah umur 12 tahun mesti diangkut di dalam kereta dalam sekatan khas. Dan sekiranya semua pemandu tahu tentang kerusi kereta dan kebolehpercayaannya tidak diragui, maka ramai ibu bapa mempunyai beberapa soalan mengenai aksesori sedemikian sebagai penggalak. Sebagai contoh, dari usia berapa ia boleh digunakan dan sama ada mereka memberikan keselamatan mutlak untuk penumpang kecil.

Booster adalah reka bentuk kerusi yang lebih ringan. Ini adalah tempat duduk yang kecil dengan lengan lembut lembut, tetapi tanpa belakang ia menyediakan kanak-kanak dengan kedudukan yang lebih selesa di kerusi penumpang standard. Booster membolehkan kanak-kanak itu duduk dengan selesa di dalam kereta dan memakai tali pinggang keledar tanpa rasa tidak selesa. Selain itu, walaupun terdapat sedikit ketinggian di atas kerusi penumpang standard, kanak-kanak berpeluang untuk melihat tetingkap dengan cara yang sama seperti orang dewasa.

Tanpa tempat duduk tambahan, tali pinggang keledar penumpang biasa berada pada tahap muka dan leher. Dan kerana di dalam kereta tidak ada kemungkinan untuk menyesuaikan tali pinggang kepada pertumbuhan penumpang, ia memberikan lebih banyak ketidakselesaan kepada kanak-kanak daripada menyediakan keselamatan. Sekiranya tali pinggang terletak pada tahap leher, ia adalah bahaya yang besar. Dan dengan booster itu, kanak-kanak itu duduk sedikit lebih tinggi daripada kerusi biasa, dan dipasang dengan tali dengan betul.

Booster bukan peranti sekunder atau pilihan untuk mengangkut kanak-kanak. Ia menyediakan keselamatan, dengan beberapa tempahan masuk ke kerusi kereta sepenuhnya, dan bukan sekadar elemen kecil untuk menyelesaikan salah faham dengan pegawai polis trafik.

Dan walaupun anda bukan milik pemilik kereta, tetapi sering menggunakan perkhidmatan teksi, dapatkan penggalak mudah dan mudah untuk perjalanan panjang. Ini benar-benar mencari sebenar untuk anda.

Ingat bahawa risiko kecederaan tanpa kerusi kanak-kanak khas untuk penumpang kecil adalah 25%. Tanggungjawab untuk tahap keselamatan kanak-kanak terletak pada bahu ibu bapa.

Ciri-ciri dan peranti

Pengilang kerusi kanak-kanak menggunakan pelbagai bahan dalam pengeluaran mereka. Kualiti bahan bergantung kepada kualiti produk. Bingkai penggalak boleh dibuat daripada plastik, logam atau buih tersemperit.

Kursi untuk pengangkutan kanak-kanak dengan bingkai logam dianggap paling dipercayai dan tahan lama, keselamatan kanak-kanak dalam penggalak itu akan berada di tahap tertinggi. Model-model ini jauh lebih mahal dan mempunyai berat badan yang lebih tinggi. Ini mungkin kelemahan utama reka bentuk ini.

Bingkai plastik juga menyediakan tahap perlindungan yang tinggi, tetapi beratnya jauh lebih rendah daripada rakan logam, menjadikannya pilihan terbaik untuk keluarga perjalanan aktif. Tetapi sebelum membeli penggalak plastik perlu memberi perhatian kepada ketebalan produk. Plastik tipis boleh pecah dengan mudah di bawah beban minimum.

Model buih tersemperit sangat popular di kalangan ibu bapa, yang sering menggunakan perkhidmatan teksi. Model sedemikian sangat ringan dan mempunyai harga yang berpatutan. Di pasaran, peranti tersebut dibentangkan dalam jumlah besar. Tetapi mereka tidak berbeza dalam kekuatan dan kebolehpercayaan, perlindungan penumpang kecil tetap minimum, kerana reka bentuk kerusi itu boleh pecah dengan mudah. Dan penggalak sedemikian tidak boleh dipanggil mudah.

Bingkai peranti ditutup dengan kain lembut dengan lapisan, yang menjadikan tempat duduk lebih selesa dan selesa untuk bayi. Oleh itu, pada pandangan pertama mungkin kelihatan bahawa semua penggalak tidak praktikal tidak berbeza. Tetapi mereka juga boleh mempunyai jenis pelekat yang berbeza. Dan untuk memperbaiki penumpang kecil dengan betul dan selamat, anda mesti mengikuti arahan.

Sekiranya penggalak dipasang di tempat duduk dengan bantuan tali pinggang standard, pasangkan penggalak di tempat duduk penumpang belakang. Duduk seorang penumpang kecil.

Sabuk rendah tali pinggang keledar biasa perlu diregangkan supaya tali pinggang bawah berada di kaki bayi dan melewati lengan penggalak, dan tali pinggang diagonal ditetapkan pada bahagian belakang kanak-kanak.

Pastikan pita pepenjuru berada di bawah leher dan muka anak.

Kaedah pemasangan ini tidak menjamin keselamatan mutlak. Dengan giliran yang tajam, bayi itu mungkin jatuh dari tempat duduk. Cara yang lebih dipercayai adalah sistem Isofix. Dengan sistem ini, ketegaran dan kebolehpercayaan pemasangan penunggang ke kerusi kereta adalah beberapa kali lebih tinggi, kerana tempat duduk dipasang terus ke bahagian-bahagian yang penting dari kereta. Dalam kes ini, tali pinggang keledar standard ditugaskan untuk menyelesaikan tugas sekunder.

Untuk memasang penggalak, perlu memasukkan panduan ke dalam kereta khas yang terletak di antara tempat duduk dan belakang tempat duduk belakang. Tetapi tidak semua kereta mempunyai pendakap tambahan seperti itu. Dan jika kereta anda dimiliki oleh nombor ini, maka satu-satunya pilihan adalah untuk menetapkan penggalak dengan tali pinggang keledar biasa.

Berapa umur sesuai?

Kaedah-kaedah jalan raya yang menyatakan bahawa kanak-kanak berusia 12 tahun harus diangkut dalam sekatan khusus, yang akan memastikan keselamatan semasa memandu. Dan ramai ibu bapa yang berminat dengan persoalan berapa umur semua pengekangan dirancang untuk dan dari berapa tahun anda boleh menggunakan penggalak untuk mengangkut anak-anak.

Semua sekatan dibahagikan kepada kategori berasingan:

 • Untuk pengangkutan bayi yang baru lahir mesti digunakan. tukang periuk keretadireka untuk berat sehingga 10 kg. Model sedemikian boleh digunakan dari 0 hingga 6 bulan.
 • Bawa secara automatik direka untuk mengangkut kanak-kanak sehingga 13 kg. Peranti ini boleh digunakan sehingga bayi berusia 1.5 tahun.
 • Kerusi kereta - Model yang direka untuk ketinggian dan berat yang berbeza. Peranti sedemikian boleh digunakan dari 1 tahun hingga 3 tahun. Berat badan tempat duduk kereta direka dari 9 hingga 18 kg, bergantung kepada model.
 • Peranti untuk kanak-kanak dari 3 hingga 7 tahun - mereka mampu menahan beban dari 15 kg hingga 25 kg.
 • Tempat duduk untuk kanak-kanak dari 6 hingga 12 tahun direka untuk beban dari 22 hingga 36 kg.

Dari masa ke masa, apabila kanak-kanak membesar, kerusi kereta mesti ditukar kepada model yang lebih sesuai, memandangkan sekatan dipilih mengikut penunjuk umur dan ketinggian berat badan.

Menurut peraturan lalu lintas, penggalak boleh digunakan apabila kanak-kanak tumbuh dari kerusi kereta standard yang lengkap. Menurut pengeluar dan polis trafik, ia boleh dibeli untuk kanak-kanak dari 3 hingga 12 tahun. Ia sesuai jika berat badannya tidak melebihi 36 kg, dan ketinggiannya adalah di bawah 120 cm Dan jika bayi anda masih selesa di kerusi kereta sepenuhnya, maka jangan bergegas ke peralihan ke versi yang lebih ringan. Dan selain itu, jika kerusi kereta boleh dipasang di bahagian belakang dan di kerusi penumpang depan, maka dengan penambahan kebebasan pilihan itu tidak dapat diterima.

Penumpang kecil di booster hanya boleh diangkut di tempat duduk belakang kereta.

Tetapi kanak-kanak yang berbeza umur perlu memakai tali pinggang keledar dengan cara yang berbeza. Jadi, sebagai contoh, pada umur 3 hingga 7 tahun, tali pinggang yang lebih rendah dan pepenjuru tali pinggang keledar biasa harus berada di bawah dua lengan. Dan apabila berat penumpang kecil ialah 22 kg, maka tali pinggang keledar diagonal mesti dikeluarkan di atas tempat letak tangan.

Varieti

Kategori sekatan tidak termasuk bantal buatan sendiri dan semua jenis lapisan - mereka tidak dapat menjamin keselamatan kanak-kanak sepenuhnya. Oleh itu, adalah perlu untuk membeli tempat duduk kereta dan penggalak hanya di kedai-kedai auto khusus atau pasar raya kanak-kanak.

Kerangka kereta kerangka menyediakan keselamatan dan keselesaan yang lebih besar semasa perjalanan panjang. Ia memberikan sokongan dan perlindungan tambahan untuk belakang dan kepala, jadi dalam kerusi kereta sedemikian, anak akan lebih mudah bertolak ansur dengan langkah yang panjang. Sesetengah pengeluar untuk kategori ini juga menawarkan kerusi dengan belakang, dan, sebenarnya, model-model ini adalah kerusi kereta standard yang boleh diubah. Tetapi reka bentuk sedemikian lebih sesuai untuk perjalanan panjang.

Juga, jika anda bercadang untuk bepergian dengan anak anda dalam jarak jauh, kemudian pertimbangkan model dengan pemegang cawan atau meja. Ini adalah pilihan ideal untuk orang lain. Oleh itu bayi anda akan lebih mudah untuk mengatasi jarak jauh dan perjalanan jauh dengan kereta. Sesetengah model juga mempunyai pemegang cawan padat, yang boleh disembunyikan dalam reka bentuk kerusi.

Dan untuk ibu bapa yang tidak mempunyai kereta sendiri, tetapi sering melakukan perjalanan dengan pengangkutan awam atau dengan teksi, ransel penaik adalah pilihan yang sangat baik. Peranti luar biasa ini menggabungkan segala-galanya yang diperlukan untuk ibu bapa: tempat duduk yang selesa untuk pengangkutan kanak-kanak yang selamat, ransel lapang di mana anda boleh membawa banyak perkara untuk berjalan-jalan, dan, tentu saja, backrest ortopedik - pengeluar tidak hanya menjaga keselesaan dan keselamatan, tetapi juga mengenai kesihatan.

Dan apa yang penting, ransel penunggang mempunyai semua kualiti dan keselamatan Eropah yang diperlukan sijil, dan reka bentuk itu sendiri ringan, sehingga seorang kanak-kanak dapat membawa ransel kosong di bahunya.

Satu kebaharuan yang lebih maju muncul tidak lama dahulu di pasaran - penggalak lipat. Ia mempunyai banyak kelebihan berbanding dengan model konvensional. Berat kecil dan padat bentuk yang dipasang membolehkan anda membawa penunggang dalam ransel, dengan itu ia akan lebih mudah untuk selesa dan selamat menempatkan tiga kanak-kanak di tempat duduk belakang. Kanak-kanak yang lebih tua tidak akan berasa lebih seperti kanak-kanak dengan peranti sedemikian. Booster lipatan dibenarkan digunakan untuk mengangkut kanak-kanak berumur 4 hingga 12 tahun. Polis trafik tidak akan mempunyai sebarang soalan mengenai peranti ini.

Sudah tentu, anda boleh menggunakan model perjalanan dan kembung. Apabila terlipat, penggalak seperti itu akan mudah dimuatkan walaupun dalam beg dengan barang-barang kanak-kanak. Penunjuk keselamatan mereka pasti tidak kalah dengan model bingkai, tetapi masih, alat kembung mempunyai kelebihannya:

 • kekompakan dan berat badan yang rendah;
 • peluang untuk mengambil dengan anda;
 • harga yang kecil

Tetapi keselamatan kanak-kanak itu tidak bertolak ansur dengan simpanan, jadi sebelum membeli adalah perlu untuk mengaitkan semua kebaikan dan keburukan model popular dan pilih pilihan yang tepat untuk bayi anda.

Kelebihan dan kekurangan

Seperti mana-mana produk untuk mengangkut kanak-kanak di dalam kereta, penggalak mempunyai kelebihan dan kekurangan. Keuntungan tidak dapat dipertimbangkan termasuk ciri-ciri berikut:

 • nisbah kualiti harga yang optimum - dengan pasti, penunggang boleh menghasilkan beberapa model tempat duduk bermutu tinggi dari segi keselamatan, tetapi mereka masih lebih murah daripada rakan-rakan mereka;
 • booster boleh digunakan semasa perjalanan singkat di sekitar bandar;
 • saiz padat - peranti ini tidak mengambil banyak ruang di dalam kereta;
 • berat badan juga merupakan kelebihan dari semua model;
 • pemasangan mudah - penggalak boleh dipasang pada kerusi kereta oleh sistem Izofix atau dengan bantuan tali pinggang keledar standard;
 • kanak itu tidak terkawal dalam pergerakan - kerusi untuk mengangkut kanak-kanak tidak mempunyai sudut tambahan yang boleh menahannya;
 • sesuai untuk kereta kecil;
 • booster boleh membawa anda jika anda perlu mengambil teksi.

Secara luaran, penggalak tidak kelihatan seperti kerusi kereta untuk kanak-kanak kecil, jadi ia akan membuat penumpang kecil anda merasa lebih tua, yang setiap anak, tentu saja, mimpi.

Tetapi reka bentuknya tidak tanpa cacat:

 • tidak syak lagi, dari segi kebolehpercayaan, penggalak adalah lebih rendah daripada kerusi kereta sepenuhnya;
 • kanak itu tidak dilindungi dari kesan sampingan;
 • kerana dengan perbelanjaan booster kanak-kanak itu naik beberapa sentimeter di atas tahap kerusi kereta, terdapat risiko memukul kepala anda pada tingkap sebelah, dan bukan terhadap pintu trim.

Di forum Internet, ibu bapa meninggalkan pelbagai ulasan tentang peranti ini. Ada yang berpuas hati dengan pembelian itu dan mengesyorkannya kepada rakan-rakan mereka, sementara orang tua lain memilih kerusi kereta bingkai yang sangat besar. Tetapi jika penting bagi anda bahawa peranti untuk mengangkut kanak-kanak adalah padat atau mudah alih pada pendapat anda, maka penggalak akan menjadi sangat diperlukan untuk keluarga anda.

Bagaimana untuk memilih?

Perkara utama untuk dipertimbangkan ketika membeli penggalak:

 • Kaedah pemasangan booster ke kerusi kereta. Pengilang dibahagikan kepada dua kaedah lampiran: tali pinggang keledar standard atau sistem Isofix. Yang terakhir adalah pilihan yang lebih dipercayai dan selamat untuk memasang kerusi.
 • Apa yang membuatkan kerusi kerusi: dari logam, plastik atau busa tersemperit. Jenis reka bentuk bergantung pada tahap keselamatan dan kos produk.
 • Bahan dari mana peranti dibuat - memberi keutamaan kepada fabrik bernafas, supaya pada hari musim panas yang panas penumpang kecil tidak akan duduk dengan selesa. Booster yang ideal terdiri daripada empat komponen: bingkai logam, plastik, bahan pelembut, kulit yang boleh ditukar ganti.
 • Keselesaan dan kemudahan - Bayi perlu selesa duduk di atasnya untuk masa yang lama.
 • Booster mesti mempunyai sijil mengesahkan bahawa model ini boleh digunakan untuk mengangkut penumpang kecil.

Perhatikan model dengan sarung yang boleh ditanggalkan - mereka adalah pilihan yang paling sesuai untuk penumpang muda yang tidak diinsuranskan terhadap keadaan yang tidak dijangka.

Apabila memilih model yang sesuai, anda perlu memberi tumpuan kepada ketinggian, berat badan dan umur bayi. Dan untuk membuat pilihan yang tepat, lebih baik mengambil bayi dengan anda. Kemudian anda boleh memilih kerusi yang lebih selesa dan selesa untuk penumpang kecil yang lebar, panjang dan tinggi. Dalam kedudukan santai tangan kanak-kanak itu harus berada di tempat letak tangan, dan semasa pergerakan booster harus tetap bergerak dan tidak tergelincir di permukaan tempat duduk.

Lebar kerusi tidak boleh sempit atau terlalu luas. Jangan lupa bahawa anda akan menggunakan tempat duduk untuk masa yang lama. Bayi anda sepatutnya selesa untuk menunggang di dalam kereta, bukan sahaja di musim panas tetapi juga di musim sejuk di jaket yang tebal.

Kerusi tanpa sempit tidak memenuhi semua keperluan keselamatan dan tidak menyediakan perjalanan yang selesa untuk bayi anda.Sesetengah pemandu kerap menggunakan kerusi tanpa bingkai dengan pesta - ini adalah peranti yang membolehkan anda menyesuaikan tali pinggang tempat duduk untuk pertumbuhan anak itu supaya dia menekan bayi di belakang kerusi tidak di leher, tetapi di perut dan dada. Selain itu, sesetengah pengeluar telah meningkatkan reka bentuk - menambah tempat duduk dengan tali pinggang tambahan, yang juga menarik tali pinggang diagonal tali pinggang keledar dari muka dan leher bayi. Seperti tali pinggang tambahan terletak di atas bahu penumpang muda.

Tetapi seperti ujian menunjukkan, tidak ada sebab untuk menggunakan pesta dan gelung tambahan. Oleh kerana perayaan masih tidak membenarkan kanak-kanak membetulkan pada tahap paha, bayi boleh menyelam dalam perlanggaran, yang seterusnya, boleh membawa kepada kecederaan perut, dan tali pinggang tambahan mungkin pecah semasa kemalangan. Oleh itu, apabila ujian kemalangan itu menunjukkan, pesta dan gelung tambahan tidak memberikan keselamatan mutlak dan perlindungan lengkap bayi, tetapi hanya boleh berguna sekiranya tali pinggang keledar menggosok leher atau muka penumpang kecil.

Petua untuk penempatan dan penggunaan

Tempat duduk untuk mengangkut kanak-kanak di dalam kereta adalah ciri wajib kereta orang tua mengikut peraturan polis trafik. Boosters jatuh ke dalam kategori ini dan dibenarkan untuk digunakan pada tahun 2018.

Menurut peraturan jalan raya, penumpang kecil dibenarkan membawa hanya di kerusi khas, yang dipasang di tempat duduk penumpang di belakang atau kerusi depan dalam arah perjalanan. Namun, tempat yang paling boleh dipercayai untuk memasang kerusi kanak-kanak dianggap sebagai tempat duduk di belakang pemandu.

Jika anda memutuskan untuk memasang kerusi kanak-kanak di hadapan pemandu, anda mesti mematikan beg udara. Dengan brek tajam atau sedikit kesan pada kereta, ia mungkin berfungsi, yang akan membawa kepada kecederaan pada bayi.

Kerusi mesti dibersihkan lebih kerap daripada interior kereta. Sekiranya model penggalak anda mempunyai penutup ganti tambahan, maka masalah dengan pembersihan tidak akan timbul. Dan jika kain itu tidak dikeluarkan, maka anda boleh menyegarkannya di rumah dengan sendiri dengan alat khas untuk membersihkan perabot di atas perabot atau beralih ke cuci kereta.

Untuk maklumat mengenai apa yang penggalak dan cara memasangnya dengan betul, lihat video berikut.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan