Bagaimana hendak memasang kerusi kanak-kanak di dalam kereta?

Kandungannya

Sukar untuk membayangkan kehidupan orang moden tanpa kereta. Ia juga sukar untuk membayangkan dia tanpa anak. Keadaan ketika kereta dan anak-anak hidup bersama bersama menjadi kebiasaan. Dalam kes ini, ibu bapa mempunyai soalan logik mengenai cara mengangkut anak dengan selamat. Artikel kami ditujukan kepada ciri-ciri pengikat kerusi kanak-kanak di dalam kereta.

Ciri khas

Antara jenis tempat duduk kanak-kanak yang kaya untuk sebuah kereta, agak sukar untuk mencari pilihan yang "betul". Ini disebabkan oleh fakta bahawa semua pengubahsuaian produk sedia ada mempunyai beberapa ciri. Ciri-ciri dan ciri-ciri ini membezakan kerusi pelbagai kategori dan pengeluar antara satu sama lain. Mereka juga membenarkan menentukan tahap keselamatan struktur. Antara ciri yang paling penting dalam kerusi kanak-kanak automotif adalah perkara-perkara berikut:

 • jenis peranti;
 • jenis lampiran;
 • versi pemasangan sedia ada;
 • pilihan tambahan.

Sudah tentu, adalah perlu untuk menerangkan secara terperinci ciri-ciri peranti ini dibincangkan. Lagipun, pilihan, serta kesejahteraan, kesihatan dan kehidupan kanak-kanak dan ibu bapa mereka bergantung kepada pemahaman yang betul mengenai isu ini. Ciri-ciri di atas saling berkaitan. Antara lain, mereka semua berasal dari satu sama lain. Oleh itu, jenis kerusi sebahagian besarnya menentukan semua kriteria lain.

Jenis produk yang digambarkan pada masa ini ditentukan berdasarkan dua kriteria utama: umur dan berat badan kanak-kanak. Adalah aspek-aspek yang mempengaruhi pilihan kaedah pemasangan dan bentuk, ciri-ciri reka bentuk tempat duduk. Mereka juga menentukan prinsip lampiran ke bahagian dalam kereta.

Industri moden telah berjaya membahagikan kepada kategori semua model semasa aksesori kereta ini. Penjual membezakan beberapa kumpulan utama.

 • Kategori "0". Dalam model ini membawa penumpang terkecil. Mereka membolehkan anda untuk memastikan keselamatan bayi yang maksimum. Juga penting ialah keupayaan untuk membawa serbuk dalam keadaan tidur. Model-model ini hanya digunakan pada sofa belakang. Mereka ditetapkan menentang wajah pergerakan itu.
 • Kategori "0+". Sesuai untuk kanak-kanak dari satu tahun hingga satu setengah tahun. Dalam model ini harus membawa penumpang kecil yang beratnya mencapai tiga belas kilogram. Set sistem sedemikian mungkin termasuk pengikat tambahan, sokongan khas.
Kategori "0"
 • Kategori "1". Ia membantu apabila mengangkut kanak-kanak dari satu hingga empat tahun dengan berat sembilan hingga dua puluh kilogram. Produk jenis ini boleh dipasang muka ke arah gerakan.
 • Kategori "2" dan "3". Direka untuk perjalanan lebih ramai kanak-kanak dewasa. Berat badan mereka mestilah antara lapan belas dan tiga puluh lima kilogram.
 • Booster. Kategori produk ini boleh digunakan apabila mengangkut kanak-kanak berumur lebih dari umur. Reka bentuk kerusi membolehkan ciri keselamatan sedia ada untuk berbaring dengan betul. Ia juga menyediakan kemudahan dan kebebasan yang cukup untuk kanak-kanak. Idea pilihan ini adalah untuk meningkatkan kanak-kanak ke tahap di mana penggunaan sistem keselamatan standard mungkin.
Kategori "2" dan "3"

Dua pilihan pertama adalah autollls yang popular. Nama itu muncul kerana kenyataan bahawa model-model ini memberikan kedudukan badan separuh berbaring. Kanak-kanak itu diperbaiki dengan tali pinggang elastik dan pad lembut dalam cara yang lebih serius daripada menggunakan kaedah alternatif.

Variasi yang selebihnya paling sering dihasilkan sebagai transformer. Mereka boleh menukar ketinggian backrest. Ia juga mungkin untuk membuat perubahan kepada unsur-unsur lain struktur.

Pandangan yang sangat baik untuk mengangkut kanak-kanak akan menjadi model sejagat. Jenis produk ini telah digunakan selama bertahun-tahun dalam kehidupan kanak-kanak dari zaman kanak-kanak hingga dewasa. Julat berat badan dalam model sedemikian berbeza dari sembilan hingga tiga puluh lima kilogram. Versi-versi ini diselesaikan dengan sistem peraturan yang diperluaskan untuk pertumbuhan kanak-kanak. Pemilihan model kerusi tertentu menentukan tahap keselesaan dan keselamatan semasa perjalanan.

Peraturan keselamatan

Penggunaan tempat duduk kanak-kanak adalah salah satu kaedah untuk keselamatan kenderaan. Keperluan pertama ialah memilih model kerusi yang betul. Peraturan ini menganggap pematuhan oleh:

 • umur, berat badan, ketinggian kanak-kanak;
 • model kereta.

Pelaksanaan ketepatan keperluan keselamatan semasa akan memastikan keselesaan pergerakan, menyelamatkan nyawa dan kesihatan orang, wang dan masa.

Kaedah pengancing: kebaikan dan keburukan

Peraturan am ialah: untuk mengikat atau mengikat kerusi kereta, sebaiknya di tengah-tengah kerusi belakang, kanak-kanak itu harus duduk menghadap ke hadapan (tidak berkenaan dengan model untuk bayi baru lahir). Pada masa ini, pelbagai produk yang dibincangkan agak luas. Seluruh tempat duduk kereta berbeza bukan hanya dalam warna dan saiz, tetapi juga dengan cara mengunci. Terdapat juga sistem pendekatan dan pandangan tertentu mengenai isu ini. Kaedah pengancing pada masa ini dibentangkan di bawah.

Isofix

Sistem yang paling popular untuk mengikat kanak-kanak apabila diangkut dalam kenderaan persendirian. Pilihan ini direka untuk menetapkan kerusi ke badan di belakang kereta. Pengikat dibuat menggunakan karbohidrat khas. Dalam pembuatan produk yang digunakan keluli tahan karat. Komunikasi langsung dengan badan kereta menghalang rehat dalam komponen dan kecederaan kepada penumpang. Juga sisi positif pilihan ini adalah kemudahan penggunaan. Untuk pemasangan, ia hanya perlu untuk menolak kerusi ke dalam slot sehingga ia berhenti. Pilihan ini dicirikan oleh kebolehpercayaan yang meningkat.

Kerana keburukan dapat menonjolkan kekurangan unsur pengikat yang diperlukan di beberapa kereta. Ini bermakna bahawa kerusi sedemikian tidak boleh dipasang di setiap kereta.

Latch atau Super Latch

Di sini segala-galanya adalah sama seperti dalam versi terdahulu. Perbezaannya ialah jenis tali yang berlainan digunakan. Di wilayah expanses domestik, pilihan ini tidak mendapat populariti.

Tali pinggang kerusi

Kaedah pemasangan universal. Dalam kes ini, alur khas harus diletakkan di kerusi kanak-kanak. Tidak ada keperluan reka bentuk umum untuk peranti sedemikian. Jadi dalam hal ini, anda harus bergantung pada arahan yang dilampirkan ke aksesori. Satu ciri negatif yang terkenal dari model tali pinggang adalah kerumitan yang ketara proses pemasangan. Terdapat juga beberapa perbezaan dalam geometri kerusi kereta dan kerusi kereta. Ini boleh menyebabkan kesulitan kepada semua penumpang.

Kaedah-kaedah di atas menetapkan kerusi cukup untuk memastikan tahap keselamatan standard. Walau bagaimanapun, sebagai tambahan kepada mereka, boleh menggunakan pilihan lain. Selalunya ia adalah tali pinggang utama atau sokongan.

Sabuk utama

Gunung pilihan khas. Ia melindungi struktur terhadap bias yang mungkin semasa brek berat. Dengan cara ini, paling mudah untuk mengikat produk utama ke sofa kereta. Anda boleh melakukannya sendiri dalam beberapa langkah sahaja.

Dengan sisi positif yang jelas, lampiran jenis ini mempunyai kelemahan yang serius. Berat badan penumpang mestilah tidak lebih daripada lapan belas kilogram. Sekiranya tidak mematuhi peraturan ini, sistem mungkin tidak berfungsi!

Prop

Daripada pita sabuk boleh digunakan berdiri - sokongan. Ia terletak di atas lantai kereta dan tidak membenarkan reka bentuk beralih. Sokongan boleh dipanggil kaedah yang boleh dipercayai untuk menetapkan kerusi. Walau bagaimanapun, keperluan untuk memasangnya mungkin memerlukan bahan tambahan dan kos masa.

Pemilihan jenis lampiran tertentu ditentukan oleh keupayaan berpotensi penumpang dan kenderaan.

Bagaimana hendak mengatur?

Anda telah membeli kereta dan kerusi kanak-kanak. Sekarang ia hanya untuk memahami di mana kenderaan itu perlu dipasang. Dalam soalan ini terdapat beberapa pilihan, tetapi penyelidikan dan pengalaman lama membawa kepada hasil yang dijelaskan di bawah. Pengguna aktif peranti automotif yang dibincangkan tahu bahawa mereka tidak seharusnya duduk di kerusi penumpang depan. Walau bagaimanapun, hujah-hujah sebenar sedikit berbeza daripada versi yang diterima umum. Titik tidak sama sekali bahawa dalam kedudukan ini, banyak cecair kaca akan terbang kepada kanak-kanak. Dan tidak bahawa daya impak akan berlebihan.

Malah, beg udara adalah untuk menyalahkan. Dia akan menyelamatkan penumpang dewasa dari kematian tertentu. Seorang kanak-kanak boleh menjadi sangat berbahaya. Jika keinginan untuk bersalin dengan bayi adalah hebat, maka anda hanya boleh menolak penggunaan beg udara. Bergantung pada kes ini harus berada pada badan yang kukuh dan tempat duduk anak bumper khusus. Perubahan yang paling biasa adalah lokasi struktur di belakang kereta di sofa untuk penumpang. Pakar sepakat untuk memasang peranti di kerusi penumpang tengah. Ini akan mengurangkan kesan negatif kepada kanak-kanak semasa pukulan ke sisi kereta.

Juga alternatif yang baik adalah untuk menetapkan tempat duduk di barisan kedua tempat duduk di sebelah kanan. Dalam kedudukan ini, risiko kerosakan serpihan dapat dikurangkan kepada minimum. Selain itu, kanak-kanak akan sentiasa diawasi, lebih mudah untuk memerhatikannya. Dalam kes ini, anda boleh meningkatkan ruang yang boleh digunakan: anda hanya perlu memindahkan kerusi penumpang depan. Bahaya dalam kes ini mengandungi pintu yang rapat dan bahagian struktur kereta.

Langkah pemasangan

Daripada perkara di atas, menjadi jelas bahawa terdapat banyak jenis kerusi. Walau bagaimanapun, tidak semua orang tahu bahawa bagi setiap jenis terdapat algoritma tindakan sendiri untuk pemasangan. Kita harus membincangkannya berdasarkan klasifikasi di atas. Semasa pemasangan pembawa kereta, anda perlu melakukan langkah-langkah berikut:

 • matikan beg udara sebelum memasang produk di kerusi hadapan;
 • letakkan buaian itu ke arah perjalanan;
 • pindah ke kedudukan berbaring;
 • alihkan peranti itu dari cermin depan;
 • semak kebolehpercayaan semua titik dan struktur lampiran secara umum.

Dalam proses pemasangan kerusi kanak-kanak yang penuh di belakang kereta, algoritma tindakan akan sedikit berbeza:

 • anda perlu terlebih dahulu memindahkan kerusi hadapan;
 • selepas itu, anda perlu meletakkan kerusi di sofa;
 • Sekarang anda boleh mengetatkan tali keselamatan dan mengetatkan tali mereka dengan ketat;
 • pada akhirnya anda perlu menyemak kedudukan tali pinggang yang betul;
 • Ia adalah wajib untuk memeriksa struktur untuk kestabilan.

Apabila menggunakan kerusi dengan sistem pengikat Isofix, algoritma tindakan juga mempunyai beberapa ciri:

 • Pertama-tama, pastikan terdapat kenderaan khas di dalam kereta;
 • maka anda perlu memilih tempat yang paling sesuai untuk kanak-kanak itu;
 • Kini anda boleh menetapkan kerusi dengan menggunakan kenderaan khas;
 • ia mungkin masuk akal untuk cuba menduplikasi penetapan dengan ikat pinggang mudah untuk memastikan keselamatan penumpang;
 • Jangan lupa tentang kawalan tambahan keandalan reka bentuk yang dipasang.

Pada masa ini, pemandu sering menggunakan versi klasik tudung dengan penetapan melalui tali pinggang keledar yang sedia ada:

 • tali mengikat rapat dengan pengembara muda;
 • pemilik kereta dengan teliti memeriksa kebolehpercayaan penetapan struktur dan ketepatan pengikat gelung.

Secara berasingan, sebutan perlu dibuat daripada kaedah pemasangan gabungan. Salah satunya adalah berpasangan dalam satu bundle: kabel dan Isofix, kabel dan sokongan. Pilihan ini dianggap boleh dipercayai dan mematuhi keperluan keselamatan. Walau bagaimanapun, ia tidak sesuai untuk semua pemandu. Di sini, apabila memasang kerusi akan membantu arahan yang dilampirkan atau pakar dalam bidang ini.

Bagaimana untuk membaiki?

Beli dan pasangkan kerusi kereta kanak-kanak - langkah yang tidak mencukupi untuk memastikan keselamatan. Ia juga perlu untuk mengikat kanak-kanak dengan betul kepada reka bentuk. Pengeluar menawarkan pelbagai kaedah penetapan, tetapi terdapat variasi yang diterima umum dan paling umum, mudah.

 • Tali pinggang pepenjuru. Bermula di bahu kanak-kanak itu. Ia mungkin seolah-olah dia menekan terlalu keras pada badan. Walau bagaimanapun, ini tidak berlaku; pencipta memastikan bahawa kanak-kanak tidak mengalami ketidakselesaan dan dilindungi sepenuhnya.
 • Tali pinggang pinggang. Pita ini terletak di bahagian atas kaki. Tali pinggang harus meregang pinggul.
 • Pilihan penetapan gabungan. Lebih sesuai untuk penumpang termuda. Ia membolehkan anda menetapkan dan dada, dan belakang, dan kaki. Untuk ini, gunung lima titik disediakan.

Dalam semua kes ini, adalah penting untuk diingat bahawa reka bentuk tidak boleh menyebabkan ketidakselesaan kepada kanak-kanak. Antara badan kanak-kanak dan riben harus jarak dua jari. Ini akan membantu mengelakkan kecederaan dan emosi negatif.

Petua berguna

Pengilang kerusi untuk mengangkut anak-anak di dalam barang-barang pembekalan kereta dengan arahan terperinci. Walau bagaimanapun, ini tidak mencukupi. Oleh itu, kami mencadangkan untuk mengenali beberapa tip berguna yang akan membantu membuat perjalanan dengan kanak-kanak lebih menarik dan selamat. Pada peringkat memilih produk haruslah menyedari hal-hal penting:

 • Lebih baik untuk pergi membeli-belah dengan kanak-kanak dan kereta;
 • dalam keadaan tidak seharusnya tidak memperoleh model yang tidak mempunyai panjang tali pinggang yang cukup untuk mengikat;
 • Tidak sakit untuk mendapatkan nasihat daripada penjual.

Titik pertama akan mengelakkan kesilapan dengan pilihan. Sekiranya pertanyaan mengenai pengubahsuaian, anda boleh dengan segera menghilangkan semua keraguan. Bagi rayuan kepada perunding, ini akhirnya akan membuktikan dirinya sendiri dengan ketepatan pilihan mereka sendiri. Apabila menggunakan kerusi kereta perlu mengetahui maklumat penting:

 • kanak-kanak mesti diikat semasa bergerak;
 • dia mesti mempunyai tahap kebebasan yang boleh diterima;
 • Kerusi kanak-kanak memerlukan penyelenggaraan berkala, sangat penting untuk dipasang dengan betul selepas mencuci atau membersihkannya.

Adalah penting untuk diingati bahawa pilihan salah satu kerusi kereta atau ketidakhadirannya yang lengkap boleh menyebabkan kematian anak dan orang lain. Mematuhi prinsip sederhana dan jelas pemilihan kerusi kereta kanak-kanak dapat menyelamatkan anggaran keluarga dan kehidupan anggota keluarga.

Untuk mengetahui cara memasang kerusi kereta kanak-kanak dari 9 hingga 36 kg, lihat video berikut.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan