Tempat duduk kereta kanak-kanak sehingga 36 kg: ciri-ciri dan pilihan reka bentuk

Kandungannya

Setiap ibu bapa yang penyayang mengambil berat tentang anaknya dan keselamatannya, maka adalah wajib untuk membeli tempat duduk kereta untuk mengangkut bayi di dalam kereta. Keselamatan kanak-kanak dan keselesaannya semasa perjalanan bergantung kepada pilihan yang tepat. Artikel ini akan memberitahu anda bagaimana untuk memilih kerusi kereta sehingga 36 kg dan kriteria penting yang perlu anda perhatikan ketika membeli.

Kumpulan kerusi kereta

Sebelum anda membeli kerusi, anda perlu menentukan kumpulan bayi anda. Ini adalah perlu untuk mencari pilihan yang betul. Di sini terdapat dua kriteria utama - berat (parameter ini dianggap yang paling penting, jadi anda perlu memberi tumpuan) dan umur kanak-kanak.

Kumpulan 0

Model sedemikian dicipta untuk kanak-kanak yang beratnya tidak melebihi 10 kg, yang umurnya biasanya dari 0 hingga 6 bulan. Model kerusi ini biasanya kelihatan seperti buaian biasa dan sama dengan yang dibentangkan di kerusi roda biasa. Ia tidak menunjukkan paras perlindungan yang tinggi, jadi model ini hanya perlu digunakan apabila terdapat petunjuk perubatan.

Tempat duduk kereta ini dipasang terhadap pergerakan kereta, sementara anda perlu mematikan beg udara.

Kumpulan 0+

Model-model ini dibeli untuk kanak-kanak berumur 0-12 bulan dan berat sehingga 13 kg. Di sini, untuk keselamatan bayi itu terdapat ikat pinggang yang bertanggungjawab yang boleh memegang anak dengan selamat. Ia juga perlu diperhatikan bahawa kerusi kereta dilengkapi dengan pemegang selesa yang membolehkan anda membawa kanak-kanak itu ke dalamnya. Memasang kerusi yang anda perlukan terhadap pergerakan kereta. Seperti model sebelumnya, untuk memasang kerusi ini juga perlu melumpuhkan beg udara.

Kumpulan 1

Kumpulan ini termasuk tempat duduk kereta untuk kanak-kanak dari 9 bulan hingga 4 tahun dan berat 9-18 kg. Selain tali pinggang khas, meja keselamatan khas juga akan bertanggungjawab untuk keselamatan bayi dalam beberapa model. Bahagian belakang kerusi boleh mengubah kedudukannya ketika anak sedang tidur. Tempat duduk kereta jenis ini dipasang di muka kereta.

Kumpulan 2

Kerusi kereta yang dimiliki oleh kumpulan ini dicipta untuk kanak-kanak berusia 3 hingga 7 tahun dan berat 15-25 kg. Di sini, keselamatan bayi disediakan oleh tali pinggang keledar kereta yang boleh dipercayai dan tali pinggang kereta biasa. Menubuhkan kerusi ke arah kereta.

Kumpulan 3

Kumpulan kerusi ini dibuat khas untuk kanak-kanak berusia 6-12 tahun dan berat 22-36 kg. Model sedemikian dibuat tanpa sokongan dan dipanggil penggalak. Pada masa ini, kerusi kereta ini tidak lagi dihasilkan kerana tidak mematuhi peraturan keselamatan.

Kriteria Pemilihan

Apabila memilih kerusi kereta sehingga 36 kg anda perlu memberi perhatian kepada beberapa parameter penting.

Perlindungan sampingan

Ia bernilai bermula dengan parameter asas ini, kerana tempat duduk dibeli untuk keselamatan. Sekiranya mogok mungkin ke kanan atau ke kiri, hanya perlindungan sisi dapat mengamankan anak. Perlindungan sampingan adalah sisi yang tinggi di sisi kerusi kereta dengan kepala belakang yang tinggi.

Gunung

Dalam kes ini, gunung tidak boleh sukar, selagi ia dapat dipercayai. Terima kasih kepada pengancing yang boleh dipercayai, kanak-kanak itu boleh terjaga apabila kereta dilanggar dari kedua-dua belah pihak.

Kerusi itu hendaklah dibuka dan ditutup dengan mudah, sambil memastikan bahawa anak itu sendiri tidak menyentuh gunung.

Upholstery tempat duduk

Kerusi kereta kanak-kanak, sebagai tambahan kepada keselamatan, juga harus menyediakan bayi dengan perjalanan yang selesa. Oleh itu, apabila memilih untuk memberi perhatian kepada upholsteri tersebut. Baru-baru ini, pengeluar kerusi kereta mula menggunakan bahan kapas, tetapi kini mereka memutuskan untuk memberi tumpuan kepada penggunaan sintetik. Keutamaan ini tidak menghairankan, kerana sintetik tidak menyala, tidak akan mengekalkan bau luaran, dan fabrik sintetik berkualiti tinggi membolehkan udara melalui dan menyerap kelembapan.

Ciri-ciri tambahan

Semasa perjalanan panjang, kanak-kanak perlu berehat. Untuk istirahat yang selesa di jalan raya, anda boleh membeli kerusi kereta dengan lebar kerusi laras dan backrest berbaring. Hanya dengan kerusi seperti itu, kanak-kanak akan berasa selesa semasa tidur. Sesetengah model kerusi kereta mempunyai meja khas, yang bukan sahaja memberikan perlindungan tambahan untuk kanak-kanak, tetapi juga sangat mudah di jalan raya.

Berat badan

Di samping menjaga bayi anda, pengeluar kerusi kereta juga menjaga keselesaan anda sendiri. Lagipun, kurang kerusi itu akan menimbang, semakin mudah untuk dibawa. Ini amat sesuai dengan buaian.

Kaedah pemasangan

Tempat duduk kereta boleh dipasang dengan cara yang berbeza. Pertama, dengan bantuan tali pinggang keledar kereta. Pilihan ini sangat mudah, kerana jika perlu, kerusi boleh dipindahkan dari satu kereta ke yang lain. Kelemahan di sini adalah fiksasi yang tidak tepat, dan ini meletakkan keselamatan kanak-kanak berisiko.

Kedua, Gunung Isofix. Tempat duduk kanak-kanak ditetapkan ke badan kereta, sehingga akan selalu dipasang dengan benar. Di samping itu, gunung mengekalkan kerusi itu sendiri, manakala tali pinggang keselamatan kereta dan lekapan itu sendiri bertanggungjawab untuk keselamatan. Kelemahan adalah keupayaan untuk bertahan hanya 18 kg.

Model teratas

Berdasarkan ulasan pelanggan, anda boleh memilih model kerusi kereta yang paling popular.

Maxi Cosi Axiss Fix

Satu-satunya kelemahan kerusi kereta Belanda ini adalah kos yang tinggi. Model ini diperbuat daripada plastik yang tahan lasak, dilengkapi dengan sistem Isofix dan, sebagai tambahan, tali pinggang utama, yang meningkatkan peranti penetapan di dalam kereta. Terdapat juga tali penyepuh lima mata khas dengan lapisan yang akan menghalang penyusupan kulit bayi. Juga, penunjuk khas dipasang di tempat duduk, yang memberi isyarat apabila kunci tali pinggang tidak diletakkan dengan betul.

Inglesina Prime Miglia I-Fix

Model Itali, yang terbuat dari plastik tahan kuat, tahan hampir dua kali lebih murah. Kerusi kereta ini agak boleh dipercayai, hanya berat. Plus adalah pelaksanaan dinding sisi lembut bahan halus, yang membantu mencegah kecederaan kepala. Di samping itu, badan yang mesra kanak-kanak dan upholsteri hypo-allergenic akan memberikan keselesaan kepada kanak-kanak itu. Model ini mempunyai poket khas yang boleh digunakan ibu bapa untuk menyimpan perkara kanak-kanak.

Nania Beline SP Cronos

Ini adalah model kerusi Perancis dengan harga demokratik. Penyelesaian reka bentuk kerusi kereta agak menarik, di sini setiap sisi dengan lapisan khas, yang menambah ketinggian, mempunyai kepala belakang ergonomik dengan tangan, dan untuk penumpang yang sangat kecil, pembuatnya telah menyediakan pelapis lembut. Model ini mempunyai tali pinggang keledar tiga titik, termasuk headrest laras.

Recaro Monza Nova IS Seatfix

Kerusi ini dianggap model berkualiti tinggi. Peranti ini mempunyai jenis perlindungan bertetulang untuk permukaan sampingan. Di samping itu, model ini dilengkapi dengan penunjuk khas yang memberi isyarat apabila tempat duduk tidak betul diposisikan. Produk ini dipasang di mesin berasaskan Izofix, yang bermaksud bahawa terdapat penekanan tegak tempat duduk di pengedar kereta, iaitu, selamat menggunakan kurungan khas.

Kekangan kepala boleh laras untuk 11 kedudukan yang berbeza; terdapat bantal tambahan yang akan memastikan kedudukan yang betul untuk vertebra serviks kanak-kanak dan akan membolehkan anda selesa meletakkan kepala anda. Cover hypoallergenic sangat menyenangkan untuk disentuh.

Cybex Pallas 2

Ini adalah jenis kerusi kereta moden yang selesa yang dapat memastikan keselamatan bayi. Pengilang telah memperkuat perlindungan sampingan, membuat headrest laras, dan membuat upholsteri dari kain hypoallergenic.

Itu hanya untuk menubuhkan model sedemikian tidak berfungsi di setiap kereta, selain kos kerusi, beberapa pembeli dikritik.

Model kereta jenis apa yang hendak dipilih, tentu saja, akan diputuskan hanya oleh ibu bapa. Sesetengah orang akan memberi keutamaan kepada pengubah-pengubah, yang boleh digunakan untuk jangka masa yang panjang, sementara yang lain akan mengubah model semasa pertumbuhan anak mereka, tidak ada rahsia lagi bahawa bahan-bahan bermutu tinggi akan mula haus dari masa ke masa. Tetapi menjadi seperti yang mungkin, mana-mana kerusi kereta dapat menyediakan kanak-kanak kecil dengan keselamatan dan membuat keselesaan ketika melakukan perjalanan di dalam kereta.

Untuk maklumat tentang cara memilih kerusi kereta bayi, lihat video berikut.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan